Ollongren voor de rechter vanwege anti-referendumwet

(Foto: ministerie va Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties)

D66-minister van Binnenlandse Kajsa Ollongren wil van het raadgevend referendum af. Liever gisteren dan vandaag, maar er zijn wat hobbels op de weg. Zo sleept de actiegroep Meer Democratie haar vandaag voor de rechter. De actiegroep vindt namelijk dat Ollongren in strijd met de wet handelt.

Raad van State aan het werk. (Foto: Wikimedia.commons.org)

De D66’er, wil naar afspraak van de partijen in Rutte III, een zogenoemde intrekkingswet om referenda onmogelijk te maken. Onder meer Meer Democratie wil daarover een referendum, maar daar probeert de D66’er een stokje voor te steken. Ollongren liet namelijk in de intrekkingswet opnemen dat die ‘met terugwerkende kracht’ gaat gelden. Een referendum over de ‘aftapwet’ rond de veiligheidsdiensten in maart kan daardoor nog wel doorgaan, maar een referendum over de afschaffing van referenda wordt zo onmogelijk.

‘We vinden die trucjes echt ministeronwaardig en in strijd met de wet’, zegt politicoloog Niesco Dubbelboer in het AD namens Meer Democratie. Vandaar de gang naar de rechter.

Wat wil Meer Democratie? Eigenlijk alleen de mogelijkheid om een referendum te organiseren over het intrekken van het referendum. Maar dat wil Ollongren absoluut niet. ‘Als je wil dat er geen referendum meer mogelijk is, dan is het niet logisch dat daar een referendum over te houden is’, stelde ze eerder.

Volgens Dubbelboer zal de intrekkingswet zonder al te veel tegenstand door het parlement passeren. ‘Simpelweg omdat daar bij de formatie harde afspraken over zijn gemaakt. En dan geldt harde fractiediscipline. Dan krijg je in het parlement geen discussie, laat staan in de maatschappij. Dan hebben dus straks acht personen in een kamertje met een formateur besloten dat heel het land geen referendum meer heeft.’

Opvallend is dat de rechtszaak dient bij de Raad van State, het hoogste rechtsorgaan. De Raad van State spreekt recht, maar adviseert ook het kabinet. En over een raadgevend referendum over het referendum oordeelde men eerder al in het voordeel van het kabinet: het intrekken van het referendum hoeft niet vatbaar te zijn voor een referendum.

Waarschijnlijk is het referendum op 21 maart over de ‘aftapwet’ dus voorlopig de laatste. Hoewel… 50Plus werkt momenteel hard aan een referendum tegen de afschaffing van de Wet Hillen. Succes daar.

5 Reacties op Ollongren voor de rechter vanwege anti-referendumwet

 1. bert xmaatxhuisx // 1 februari 2018 om 15:14 // Beantwoorden

  De strijd gaat steeds harder worden.
  De vraag in dezen, met name wat betreft hen die uitspraken met gelding kunnen doen, is: aan welke kant staat men?
  Aan de kant van de burgers, óf aan de kant van hen die de burgers [trachten te] onderdrukken, uitbuiten, intimideren en leeg knijpen?

  “Meer Democratie” zet vandaag zo’n waardige stap! Dank!

  Dat laatste groepje mensen (de genen aan de kant van de zogenoemde macht) meent dat burgers vaak onvoldoende inzicht in kwesties hebben. Althans, dat is voor hen de reden om veelal een andere keuze te [willen] maken dan de burgers. Zie nu weer het voorbeeld van Kajsa O. Echter, hun bedoeling is om pure macht over de burgers te behouden.

  Aan deze grootse arrogantie van mensen als Ollongren, Van Baalen, M.Timmerfrans, WA & Máxima, D’ijsselbloem, W. Bos, Eurlings, Linschoten moet eindelijk maar eens een einde komen.
  Mensen pikken deze gang van zaken steeds minder en zodoende staan wij voor grootse maatschappelijke veranderingen. Over een aantal jaren zullen Vrijheid, Gelijkwaardige omgang en Zuster- en Broederschap in onze samenleving gefundeerd zijn.

  Doch dat gaat niet vanzelf! Wij zullen onze monden open moeten doen en het besef de van menswaardigheid van een ieder helder en duidelijk moeten maken. De arrogante machtswellustelingen zullen dan beseffen dat zij al die tijd aan de verkeerde kant van het leven stonden.

 2. Maan Arkenbosch // 1 februari 2018 om 15:43 // Beantwoorden

  Het was toch D66(6), welke zo graag meer democratie wilde? Van Mierlo draait zich meer dan eens om in zijn graf! Laat die D maar weg en zet er nog een 6 bij!(666 is het symbool van de globalisten) D66 is gewoon een ordinaire €urocraten partij, welke liefst onze soevereiniteit, waar zo al weinig van over is, compleet wil verkwanselen. De maatschappelijke ontwikkelingen en de hoog opgeleide bevolking laten deze regenten kronkel op termijn niet toe.

 3. ht klinkt inderdaad schrijnend..Democraten66 di helemaal gen zeggenschap van de bevolking wil..
  Is het nog niet helder wat er gebeurt?Voksvelakkerij, bevolking tegenwerken en voor idioot verkalren..Christlijke partijen als nieuwe versie c van fascistisch sadisme..deze formatie is de uitkomst van banale keuzes..De bevolking leert niks banal gedachten en ruime fascismebereid..We zullen anderen een lesje…aan ons de ware politieke ideologie..slik of stik maar..!
  De verdeeldheid is groot, de huidige particratie is heel gevaarlijk,hachjes werk
  Iedereen weet dat anderhalf miljoen mensen NIET vertegenwoordigd worden
  vanwege machtsbeluste figuren waar NL geen barst mee zal opschieten
  Aan alle kanten banale manipulatie e gerichte dwang..nou fat komt er dus van…
  Ook goede bedoelingen worden twijfelachtig en onbetrouwbaar..Homo sapiens is een wolf voor de ander..zeker als hij/zij of ZIJ/HIJ toegejuichd wordt voor fascisme en nutteloos bestaan.

 4. Sadistisch fascisme, mijnheer van Veen? U durft nog al wat termen te gebruiken! Maar anyways…het gaat hier over D66 en mevrouwtje Ollogren, die het referendum af willen schaffen, en ik vind het een zeer goede zaak dat zij voor de rechter wordt gesleept! Dus hartelijk dank, Meer Democratie, en véél succes, namens ons, het volk.

 5. Bas van Stapelberg // 19 februari 2018 om 17:34 // Beantwoorden

  Pechthold is sinds zijn bezoekjes aan de Bilderberg-maffia heel erg eng geworden.
  Referendum afschaffen. Willens en wetens een penthouse niet opgeven. Natuurlijk gekregen om voor internationale handelsverdragen te stemmen. Handel in organen wat voor een klein groepje heel veel geld gaat opveren. Legalisering van het totaal aftappen van de Nederlandse bevolking. En ja dat gaat allemaal misbruikt worden.
  Een enorme enge en gevaarlijke partij D66.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.