Davos: ‘Na banken en tabaksindustrie moeten overheden techbedrijven aanpakken’

WEF 2013 (Foto: wikimedia.commons.org)

Op het World Economic Forum (WEF) in Davos is de groeiende macht van de techbedrijven een van de centrale onderwerpen. Hoe pakken we de techgiganten als Apple, Google en Facebook aan? Opvallend: zelfs uit de technologiewereld zelf kwam de wens tot ingrijpen van overheden. 

(Foto: Wikimedia.commons.org)

‘Tien jaar geleden waren we te laat met regels om banken te weerhouden van riskante financiële producten die vernietigend bleken te zijn. Decennialang hebben we sigarettenfabrikanten hun gang laten gaan met producten die verslavend en ongezond zijn. Het is nu hoog tijd dat overheden techmonopolies gaan aanpakken’, aldus Marc Benioff, de oprichter van techbedrijf Salesforce. Zelfs deze ceo verzocht overheden met klem om meer regulering van technologiebedrijven.

Andere techbonzen lieten zich onlangs ook met vrees uit over de ontwikkelingen. Zo betuigden enkele ex-Facebookdirecteuren spijt dat ze ooit meewerkten aan een project dat ‘expres is ontworpen om menselijke zwaktes uit te buiten’, en ‘de samenleving verscheurt’. Apple-baas Tim Cook vertelde vorige week zelfs dat hij zijn 13-jarige neefje verbiedt om sociale media te gebruiken.

Ook de openingsspeech van de Indiase premier Narendra Modi stond in het teken van de techgiganten. Hoe noemde de ontwikkelingen een van de belangrijkste uitdagingen van het moment. De Britse hoogleraar economie Guy Standing betitelde Google en Facebook subtiel ‘de roofbaronnen van de 21e eeuw’.

De deelnemers aan Davos zijn het er wel over eens dat de machtsconcentratie in de technologiesector, de ‘Big Five’ (Apple, Alphabet -het moederbedrijf van Google-, Facebook, Amazon en Microsoft), tot minder concurrentie leidt, bovendien is de concentratie van data een groeiend probleem. Overheden krijgen er geen vat meer op. ‘Dat is bijvoorbeeld te zien aan de grote moeite die overheden wereldwijd hebben om ze eerlijk belasting te laten betalen’, aldus Standing.

Het gaat volgens de critici niet alleen om de toenemende smartphoneverslaving onder jongeren. ‘Het gaat om grote economische en regulerende vragen’, aldus Benioff. ‘Net als tabaksfabrikanten zeggen deze bedrijven: ‘We hebben een geweldig product. Ja, het is verslavend, niet zo goed voor je, het vormt je gedrag op manieren die niet goed zijn.’ Maar vervolgens blijven ze het gewoon verkopen. Dan moeten overheden ingrijpen.’

Een geopperde oplossing is wellicht verplichte datadeling. De grote techjongens -en meisjes- moeten dan voortaan hun data delen met hun concurrenten. Het zou monopolievorming tegenwerken. ‘Wij doen al experimenten met het delen van data’, aldus de directievoorzitter van Uber Dara Khosrowshahi. ‘Zo delen we verkeersdata met steden zodat ze inzicht krijgen in weggebruik. Als dat goed werkt, gaan we absoluut kijken of we dat soort datadeling gaan uitbreiden’.

Er zijn inmiddels ook interessante experimenten. Zo draait In Estland een proef waarin de overheid met wetten ervoor zorgt dat elke burger eigenaar is van de data die hij zelf genereert. Dat is ingewikkelder dan het lijkt, en het is technisch ook nog een lastig vraagstuk, maar het zijn de onderwerpen waarover de wereld-elite zichzelf kennelijk vragen stelt in Davos. Op zich is dat best een geruststellende gedachte.

Bron: Nrc.nl

11 Reacties op Davos: ‘Na banken en tabaksindustrie moeten overheden techbedrijven aanpakken’


 1. Als het kalf verdronken is….
  Wat zo veel wil zeggen: dat de schade reeds is gedaan.
  Bovendien gaat helaas momenteel de meeste (neoliberale)criminaliteit uit van overheden zelf en zijn ze aan het pieken wat betreft multipele incompetentie; dus veel valt er niet van hen te verwachten.
  /-

 2. Wanneer komt er iemand die deze tech. heren een lesje leert. Stalk deze heren eens wekenlang. Maar ja dan wordt diegene veroordeeld. Terwijl ze eigenlijk precies hetzelfde doen. Hopelijk is er een gekke Amerikaan die deze gasten aanklaagt en geld eist. Misschien kunnen ze dan gestopt worden. Beste is dat we deze tech bedrijven links laten liggen,maar dat zal vrij moeilijk gaan vwg alle apparaten met 1 van deze spelers is geïnstalleerd.

 3. Er worden mooie woorden gesproken in Davos. Maar ja, de Rotterdammers roepen het vaak, geen woorden, maar daden! De grote jongens van de techreuzen weten donders goed welke positie ze bekleden op het wereldtoneel en praten de wereldleiders in Davos heel tactisch naar de mond. Ze zijn de rijkste en daarmee dus de machtigste multinationals ter wereld. Met hun big-data hebben ze een enorm machtsinstrument in handen en met hun biljoenen aan kapitaal hebben ze de grootste lobby bij alle machtsconcentraties in de wereld. Het zal een strijd worden tegen het grootkapitaal. Als je het goed beschouwt dan zijn wij gebruikers van het internet de marionetten van de techreuzen. Via facebook, de zoekmachines van google en de technologieen van Apple en Microsoft zijn we in het digitale tijdperk in principe compleet overgeleverd aan de techreuzen. Met de huidige technologische ontwikkelingen worden wij burgers de nieuwe slaven van de multinationals. Ongemerkt gaan we er allemaal in mee.

 4. Dit is een verdraaid dubbelzinnige kwestie..eiegnlijk geklets voor de vaak en genaseerd op afgunst en gebrek aan eiegen inkomsten op dit terrein.

  Overheden moeten dus ingrijpen om nieuwkomers een kas te bieden…(huh??) de nieuwkomers willen ook een stuk van de digiale taart en macht..dus overheden..

  Overheden maken zelf maar al et graag gebruik van big data en hebben bakken vol opgeslagen digitale informatie op individueel niveau..kortom:op bureaucratisch niveau hebben ze meer informatie over mij dan dat ik over mezelf weet..iedereen heeft een BSN en dat is de individuele filecode.
  Welke onzin er allemaal in staat is me onbekend.
  de beruchte sleepwet, de grijp de terroristenwet en speurderij van de “geheime” diesnt maakt juist gebruikt van de nu aangeklagde tech en bedrijven krijgen andehalf miljard gratis als ze zich in nl..ook in brievenbusstijl, komen b vestigen..
  nu moet iezelfde overheid ede bedrijven tot de orde roepen om nieuwe spelers op de markt ook hun deel te laten inpikken..
  Het is ene kwestie van vraag en aanbod , ook al is het ongezond de hele ag achter schermen te zitten,de onzin te haan slikken van zgn nieuwsmedia en andere verhalen die in de dump worden gemikt..we blijven consumenten..het zijn onze speeltjes en sociale verslavingen geworden..bitsbreinen en nog meer zinloze nonsens.Games,steeds complexer machines en inmiddels zijn WIJ het middel geworden en de digitalisering het doel.
  We worden computergewijs geconditioneerd en gecorrigeerd..Dat geldt voor iedereen, dus ook voor die poppetjes in Davos die op zich al een duur theater bezoeken van 70.000 p.p.(5) De “zaak” betaald natuurlijk..
  We weten ook dat neoliberale politiek slecht voor mensen is, het bewijs mag niet worden gezocht of gevonden want we zijn gelukkig (over manipulatie gesproken..de praktijk van alle dag geeft een compleet ander beeld..we weten echt wel beter.

  Het is zoiets alsof de zuurstof op de wereld opnieuw moet worden verdeeld..wat aan informatietechnologie gebruikt moet worden is doorgaans erg belangrijk voor de te maken winsten(bijv. telefoons, games,bestuur,opslag van informatie.onderzoek), manipulatie/misleidingen en corruptie in de ruimste zin.

  We weten dat het slecht en ongezond is, maar we gaan er gewoon mee door.
  Het neoliberale project wat EU en euro heet staat op het punt het grootste onheil te worden van de deelnemende naties

  de discussie is eigenlijk hypocriet en bedoelt om nog meer hypocrisie in de wereld te brengen..ME TOO- in de technologie en daar moet dan een
  “overheid”iets aan reguleren? Overheden die zwaar boter op hun elitekoppen hebben en verslaafd zijn aan belastinginning en rijkman/geld/macht eerst principes. Ze worstelen om de dictatoriale macht over de bevolking, dus over de dictatoriale digitaliseringsmacht dus met de geindividualiseerde technologie en die strijd gaan ze gaande weg steeds meer verliezen..
  Alleen al door dit soort berichten rond Politalk en computergebruik beinvloedt de informatie elkaar door verspreiding..het ene meer dan het andere maar ergens groeit er dan er toch een soort beeld wat zich bestendigd, het doet er niet toe of dit nu pro of contra is..

 5. M.a.w. de polarisatie tussen de elite en onderklasse neemt toe. Evenals de tegenstellingen tussen de multinationals met z’n techreuzen tegenover de burgers in een digitaal afhankelijke samenleving. Ook de inkomensverschillen tussen de elite en de ‘’onderlaag’’ en de verharding in de politiek tussen links en rechts zijn een voorbeeld van groeiende tegenstellingen in de huidige 21ste eeuw. Allemaal duidelijke signalen van de afbraak van onze welvaartsstaat van de 20ste eeuw.

 6. Maan Arkenbosch // 25 januari 2018 om 13:54 // Beantwoorden

  Het beste zou zijn als deze tech giganten voor elke privé-opslag van een individu periodiek kopie rechten aan de betreffende persoon zouden moeten betalen. Zij maken gebruik van persoonlijke gedragingen welke als privacy verbonden zijn aan de betreffende persoon. Zulke wet kan de politiek best maken, maar ze worden door hordes lobbyisten beïnvloed. De vraag is of dit corrupte systeem vermengd is met de politiek.

  • bert xmaatxhuisx // 25 januari 2018 om 14:33 // Beantwoorden

   “Het beste zou zijn als deze tech giganten voor elke privé-opslag van een individu periodiek kopie rechten aan de betreffende persoon zouden moeten betalen.”

   Ga je dan juist niet weer mee in dat (hun) kapitalistische systeem, Maan?

 7. https://www.telegraaf.nl/financieel/1592237/hoekstra-zuinig-zijn-op-onze-multinationals

  Uit dit interview met onze minister van Financien blijkt maar weer hoe onze politici in de greep zijn van de multinationals. Steun aan het grootkapitaal gaat ten koste van het MKB en de rest. De rest zijn wij, boeren, burgers en buitenlui.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.