Wereld-elite sombert op World Economic Forum in Davos

(Foto: Wikimedia.commons.org)

Ondanks alle economische voorspoed beheerst somberte dit jaar de jaarvergadering van het World Economic Forum (WEF). Thema: ‘een gedeelde toekomst in een versplinterde wereld’. Workshops gaan over extreme politieke polarisatie, klimaatverandering, groeiende ongelijkheid, monopolies van techbedrijven en oplopende militaire spanningen tussen grootmachten.

Het congrescentrum in Davos waarin de wereld-elite tijdens het WEF van dinsdag tot zaterdag samenkomt.(Foto: Wikimedia.commons.org)

Zo’n 2.500 wereldleiders, topmanagers, ministers, Nobelprijswinnaars en ngo-bestuurders zijn aanwezig tot zaterdag. Een toegangskaartje kost 70.000 euro. Maar dan heb je ook wat. Donald Trump, Angela Merkel, Emmanuel Macron, Theresa May, maar ook actrice Cate Blanchett lopen er rond.

Namens Nederland schuiven onder meer Mark Rutte en Koningin Maxima aan. Ook de ceo’s van onder meer Philips (Frans van Houten), Ahold-Delhaize (Dick Boer), Booking.com (Gillian Tans) en Unilever (Paul Polman) reisden af naar het Zwitserse Davos.

Opvallend is de uitslag van een opiniepeiling onder de aanwezigen -het Global Risks Report– over de verwachte toekomstige ontwikkelingen: die is veel negatiever dan vorig jaar. Aanwezigen vrezen namelijk dat er binnenkort iets ergs gebeurt; van cyberaanvallen tot klimaatrampen tot misschien wel oorlogen tussen landen. De masters voelen hun universe uit hun handen glippen, aldus NRC die er een actuele blog aan wijdt.

Het begon dinsdag al meteen ‘opgewekt’ met paneldiscussies met als titels ‘De volgende financiële crisis’ en ‘Hoe redden we globalisering van zichzelf?’. Ook het dalende vertrouwen van burgers in hun overheden en de groeiende kloof tussen rijk en arm staan op het programma.

De agenda was sowieso al nooit jolig te noemen maar dit jaar, met het thema ‘een versplinterde wereld’, is het wel erg zwaar op de hand, alarmistisch zelfs.

Maar gelukkig, de officiële missie van het WEF luidt ‘de wereld beter maken’, dus men geeft het in Davos waarschijnlijk nog niet op.

11 Reacties op Wereld-elite sombert op World Economic Forum in Davos


 1. Het is niet zo dat er binnenkort iets ernstigs gaat gebeuren, het is al aan het gebeuren. Deze elite leeft in een veilig glazen huis en merkt dat blijkbaar niet.

  En dingen zoals een allesvernietigende globalisering gebeuren niet zomaar. Veel gebeurt volgens lang tevoren gemaakte plannen waar deze elite vaak een zeer grote invloed op hebben gehad.

  Hoe zijn deze mensen een elite geworden? Tegen welke prijs?
  De missie “de wereld beter maken” moet dan ook zijn “de wereld beter maken voor deze elite”.
  Toch voelen zij blijkbaar nattigheid omdat zij eigenlijk wel weten dat zij, wellicht uit hebzucht of machtswellust, zeer grove, onvergeeflijke fouten hebben gemaakt.
  /-

 2. De wereldelite voelt goed aan wat er mis is. Ze praten er over maar kunnen niets doen. Daarvoor zijn de problemen te groot en te mondiaal. Geopolitieke spanningen en klimaatverandering zijn van alle tijden, maar de groeiende ongelijkheid en monopolies van techreuzen zijn het grote probleem van nu. Puur alleen veroorzaakt door de manipulatie van centrale banken vanaf het begin van de crisis. Een crisis waarvan wordt gedacht dat ie teneinde is, maar wat absoluut niet zo is. Deze sluimert op de achtergond. Men vergeet dat centrale banken de rente bewust naar het laagste niveau in de geschiedenis hebben gemanipuleerd om de wereld te redden van de ondergang door de enorme drukkende schuldenberg. Deze drukt zwaar op het BBP van de westerse “welvaarts’’landen. Welvaart gebouwd op schuld. Door de nihil-rente kunnen we even adem halen maar niet lang meer.

  Juist door de lage rente lenen schuldenlanden als bijvoorbeeld Griekenland en Italië (en nog veel meer) heel goedkoop op de kapitaalmarkt en kunnen daarmee oude leningen met hoge rentes aflossen. Tegelijk neemt de nationale schuld toe. Dat is de totale schuld van de natie, particulieren, bedrijven en staatsleningen. Puur door de lage rente kunnen particulieren goedkoop geld krijgen om spullen en woningen te kopen, en kunnen bedrijven investeren. Hierdoor neemt de mondiale schuldenberg toe totdat zo meteen het punt komt dat veel landen een te hoge schuldgraad hebben t.o.v. hun BBP. Geld lenen betekent geld uit de toekomst naar voren halen waarvan de rente- en aflossingsverplichtingen betaald moeten worden met het inkomen van nu en straks.

  Het besteedbare (nationale) inkomen wordt daardoor gedrukt en automatisch geven we met ons allen minder uit en krimpt de economie. Je ziet dit al gebeuren bij de gepensioneerden, de middenklasse en daaronder. De inkomensongelijkheid vergeleken met de 10 procent rijken der aarde loopt totaal uit de klauw. Dat zorgt voor toenemende sociale onrust en polarisatie in de huidige politiek. Door de lage rente zijn de aandelenmarkten enorm opgeblazen nu. Beleggers kunnen met goedkoop geleend geld daar veel meer rendement behalen dan op de “spaar”bank. Dit zorgt op den duur voor een wankele situatie. Banken gaan binnen afzienbare tijd negatieve spaarrente berekenen en dan gaat de boel schuiven. Het vertrouwen bij de echte “spaarders’’ verdwijnt en vervolgens gaat alles in een neerwaartse spiraal.

  Omdat centrale banken hun kruit hebben verschoten met de renteverlaging tot bijna nul, en zelfs negatief voor gestald geld van de systeembanken, is hun enige ‘’red’’middel rente naar negatief. Een automatisch, maar de hand liggend gevolg, van de enorme mondiale schuldenberg. De grote vraag is wat er dan staat te gebeuren. Ik denk een recessie van enorme omvang die overgaat in een depressie van formaat. Heel simpel te verklaren. Een te hoge mondiale schuld die niet kan worden terugbetaald hangt ons onschuldige en onwetende burgers boven het hoofd. Dat wordt straks kiezen tussen 2 kwaden. Of schuldafschrijving met enorme verliezen op balansen van banken, pensioenfondsen en beleggers. Of doorgaan met nog lagere rentetarieven waardoor een deflatie gaat ontstaan van enorme omvang en automatisch spaarders en gepensioneerden het slachtoffer worden. Iedereen gaat dan op de rem staan en dat alles geeft een versterkend effect op steeds sneller gaande economische krimp. Kortom, een doemscenario!

 3. bert xmaathuisx // 24 januari 2018 om 13:31 // Beantwoorden

  Een duidelijke, heldere visie op dit gebeuren, hebben jullie, Cally en Gerrit. Dank voor het [mee]delen!
  Maar zonder de chaos, de ellende en de enorme onbalans waar we nu volledig in terecht zijn gekomen,zal er hoogstwaarschijnlijk geen omslag tot stand komen.
  M.a.w., we moeten er door heen om er uit te geraken en het achter ons te [kunnen] laten.
  En dat blijkt momenteel wereldwijd aan de orde te zijn.

  Omdat de elite, gedurende vele afgelopen eeuwen, álle vertrouwen in hen volledig heeft verkwanseld, mogen (en zullen) wij ook tijdens deze overgangsperiode niet onze ogen sluiten voor hun psychopathologische levenshouding.
  Een nieuwe vorm van samen leven, ja, maar uiteraard niet de door hen zo genaamde nwo. Want uiteindelijk laat de mensheid zich niet eeuwig verslaven! Het heeft nu [meer dan] lang genoeg geduurd.

  Wanneer we ons collectief onze [bewustzijns]kracht weer (zijn) gaan beseffen, dan kan daar werkelijk NIETS tegen op! Maar dat vraagt wél om individuele transformatie. Hoe meer dat gebeurt – en ook dit is in snel tempo aan het toenemen – des te sneller de positieve ontwikkelingen zullen gaan.

  Voor wie het interessant vindt en er 2 uur voor wil uittrekken:
  Blue Star Kachina Hoax – Zuni Disclosure with Clifford Mahooty – EoD
  https://www.youtube.com/watch?v=czMpvi0lTHM Ik vind het boeiend, deze openbaringen.

  • Alle wereldverbeteraars en spiritualiteit ten spijt denk ik dat we veel theorieën en ideologieën aan de kant kunnen zetten als het gaat om het verbeteren van onze wereld. Het is heel gemakkelijk om de elite de schuld te geven van alles wat ons gewone burgers in de huidige samenleving overkomt. Het feit dat momenteel de situatie uit de hand dreigt te lopen heeft de westerse welvaartmaatschappij geheel aan zichzelf te danken. Hierbij kun je niet de schuld geven aan onze politieke leiders of de superrijken. Het is puur het systeem waarin we met ons allen meedraaien.

   In een westerse samenleving is men gewend leiders te kiezen en laat men altijd de oren hangen naar zogenaamde wereldverbeteraars met het hoogste woord. Dat is de natuur van de volgzame mens. Het is makkelijk om wanneer het fout loopt de schuld te schuiven op die leiders die toevallig een paar jaartjes aan het roer stonden. De fout is dat we met ons allen welvaart hebben gekocht met schuld. We verkeren in een schuldencyclus die zolang de mensheid gebruikt maakt van geldsystemen altijd eindigt in een faillissement.

   De geschiedenis heeft ons geleerd dat er golfbewegingen bestaan waarin in een lange cyclus korte cyclussen bewegen. Dat zijn de recessies die, afgewisseld met oplevingen, na een reeks worden gevolgd door een doorgaans diepe depressie. Het is de grote verleiding van de mens die door hebzucht spullen aanschaft met geleend geld. Na de (mondiale) opeenstapeling van schuld is het uithuilen en opnieuw beginnen. Dit is een systeem waar we allemaal in meedraaien en wat wereldwijd groter is geworden sinds de tijd van de open grenzen de internationale wereldhandel is toegenomen. De elite krijgt na afloop van zo’n lange cyclus altijd de schuld. Het zit nu eenmaal in onze genen om een zondebok te zoeken en een stok om mee te slaan.

   Het is een automatisme dat in een kapitalistisch systeem van ‘’welvaart-gebouwd-op-schuld’’ de rijken rijker worden en de armen armer. In de lange cyclus vormt zich een enorme onbalans tussen rijk en arm. Men ziet niet dat we zelf onderdeel zijn van het systeem en de grote verleiding in de hebzucht niet hebben kunnen weerstaan. Zelf heb ik ook een hypotheek, maar gelukkig met flinke overwaarde van het onderpand. Ook ik ben gezwicht in de mallemolen van de schuldencarrousel. Ons bankenkartel bestaat er van.

   Na elke recessie klimt de mondiale schuld hogerop. Totdat we massaal omvallen door een te hoge schuldgraad t.o.v. het BBP. We zouden haast vergeten dat centrale banken nog massaal interveniëren. Dat betekent dat we nu een economische groei hebben die puur kunstmatig is. Zodra beleggers ontwaken uit hun droom en zien dat de bestedingen van ons burgers uit midden- en onderklasse terugvallen gaan de beurzen onderuit. De investeringen van beurs genoteerde bedrijven gaan dan knellen en patsboem daar gaat de AEX en de rest. Daarmee begint de neerwaarts spiraal en dan blijkt dat centrale banken zijn uitgepoept. Dan is er letterlijk poep aan de knikker.

   • bert xmaatxhuisx // 25 januari 2018 om 21:26 // Beantwoorden

    Dank voor je reactie, Gerrit.
    “Hierbij kun je niet de schuld geven aan onze politieke leiders of de superrijken. Het is puur het systeem waarin we met ons allen meedraaien.”
    Mogelijk heb je hiermee gelijk. Maar berust uiteindelijk alles (ook het accepteren van en meedraaien in het systeem, niet op ons [onder]bewustzijn?

    Stemmen;
    “Concreet: geen VVD, CDA,D66,Christenpartijen of GL stemmen(GL is eurofiele partij…!)”
    Wat dan nog wel, Gerrit? Partij van de Arbeid? (Belasting afdragen!)
    Mijns inziens heeft stemmen geen enkele zin. Je steunt het morbide politieke systeem. Want men heeft alles volkomen dicht getimmerd. Thierry Baudet? Net als “Krump”, de nieuwe Hamelense fluitspeler.

    Ik meen dat de verandering, verbetering, verhoging gelegen is in de opwaartse sprong van ons bewustzijn, welke zeer nabij is, wereldwijd.
    Binnenkort gaan we weer écht samen leven. Nog even een paar jaar, waarin de “cabal” rare sprongen gaat maken. Maar besef dat het stuiptrekkingen zijn!

    Deze ongezonde, onnatuurlijke/ziekelijke houding heeft binnenkort afgedaan:
    http://www.mmnews.de/politik/31634-deutsche-spitzenpolitiker-psychisch-gestoert?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mmnews%2FQliz+%28MMnews%29
    Video: Renommierter Psychiater bestätigt: Deutsche Spitzenpolitiker psychisch gestört https://www.youtube.com/watch?v=P3dCH_tUOD4

    • bert xmaatxhuisx // 25 januari 2018 om 21:30 // Beantwoorden

     PvdA
     Partij van de Arbeid.

     Ja, exact! En niet:

     Partij VOOR de arbeiders.

     Zoals Wouter B. een paar jaar geleden (verkiezingsretoriek) zei:

     “Wij willen werk, werk, werk, werk en nog eens werk!”

     Natuurlijk, want daar leven zij (elite + aanhang/wajangpoppen) van.

 4. Maan ASrkenbosch // 24 januari 2018 om 13:59 // Beantwoorden

  Door de vrije media op internet hebben de politiek, grooty-kapitaal en de banken de volksmassa-s niet meer in de hand. dat is hun grootste zorg. Verder hebben ze door hun wereldwijde geld drukpers manipulatie de problemen naar voren geschoven, De drukpers excercitie heeft alleen maar de rijken rijker gemaakt en nu de truc uitgewerkt is krijgt de bevolking de rekening gepresenteerd. Deze bende zou eigenlijk voor een onafhankelijke volks rechtbank moeten verschijnen.

 5. Bert,
  Een goede verwijzing naar de native Hopi etc. Een oude Amerikaanse indiaan zei eens: de blanke is respectloos, hij eet het land op. En deze wijze indiaan had volkomen gelijk, voordat hij door diezelfde blanken werd vermoord, net zoals de Maori’s, Aboriginals, etc.

  Besef dat we bijna op ons dieptepunt zitten als mensheid. De elite zit gevangen in haar eigen hebzucht en machtswellust. Zij kennen maar een trucje, meer niet en wij volgen hen.
  Wij zijn geen “homo sapiens” gebleken maar een “homo corrupticus”: alles wat wij aanraken wordt gecorrumpeerd en moet blijkbaar kapot.
  De dingen die de elite heeft gedaan met onze hulp kun je niet ongestraft doen. Veel onschuldigen zullen het slachtoffer zijn.

  Wij zijn niet meer in staat om een collectief bewustzijn in te zetten. Onze samenleving is langs de wegen van corruptie, het geweld, de respectloosheid, de concurrentie, etc gemaakt (Krishnamurti). Daar past geen collectief bewustzijn meer bij.
  Dat gaat niet zomaar even veranderen. Dat kan niet meer veranderen. Een nieuwe, wellicht betere wereld zal ontstaan op de as van de oude. Wij zullen met zijn allen die as gaan vormen.
  /-

 6. als ik het bovenstaande lees dan zitten we naar mijn mening nog niet in de kern van de zaak.
  Volegsn mij ziet iedereen het onheil naderen omdat het probleem van een niet meer te ontwijken verandering al het eerdere denken, winsten en ideologie van de machts(s)excerxities weg zal vagen.De grote Sier en het vertoon zal niet meer helpe en aan ke blote kont verschil je echt niet zoveel meer dan anderen.Die Veranderingen-valle kanten komt het,economisch,revolutionaisr, uit domheid geboren, leiderincomeptenties,tunnelvisies,bewustwordinging, klimaat(een planeet die afsterft sterft ook uit, rijk of niet,aandeelhouder of sloeberaar..alles gaat er aan, als klap op de vuurpijl idiote bevolkingsgroepen met geweld en Führers. Mmassaal ontevreden bevolkingen…het neoliberalisme wordt nu met diephang volledig getart..Geld alleen is niet alles en grote smoelen kunnen we allemaal opzetten..!rijkman moet voor zijn bestaan gaan vrezen aan alle kanten….)

  Het roer moet om..een dratische politiek verandering is nodig/zelfs gedwongen nodig.Kizers zijn zich daravan nog niet voloende of in het geheel niet bewust dat ook ZIJ aan de bak moeten en moeten laten doordringen waar het over gaat..De democratie moet nu echt opgeeist worden want met die financiële elite tekenen we onze afgang als lemmingen.Het moet echt serieus worden dat we keuzes maken…niet om fraaie koppetjes, leuke praatjes,babbels maar juist HAALBARE inhoud en die zit meestal niet in grote dingen.Besluitvormingen moeten anders worden, genomen..niet meer door mannetjes vrouwtjes in “belangrijke”organen, niet meer door vertegenwoordigers van bonden en belangengroepen maar door allen om tot echt gedragen keuzes te komen in de wetenschap welke offers het voor iedereen gaat kosten..corruptici,fraudeurs en ontwijkers wacht een berg pek en veren..
  Middels digitalisering is dat vrij vlot te realiseren..geen partijen meer wel inhoudelijke issues die gelden voor anderen

  Werelwijde veranderingen..ze kunnen er komen..als we willen binnen een generatie..alleen moeten we dan wel willen delen..De droogte in Afrika en andere delen van de wereld is uiteindelijk ene technische kwestie..kost geld en bespaart geld/De rijksten gaan betalen en goed ook!
  de prioriteit gaat naar mensen en niet naar geldbezit of idiote rijkdom om anderen te benadelen..Niet de hoogste bankrekening, de kwaliteit van de aandelen maar de kwaliteit en waardigheid van het leven in de breedste zin zal vooropgesteld worden en daar passen uitbuiting en dwang niet in..wel de aanpak van onze bijdragen aan de smeerlapperij waar we in zitten.
  Wel zullen moeten accepteren dat we de kosmos NIET naar onze hand kunnen zetten..

  Die Verandering gaat dus niet meer over futiliteiten van ons kabinet..dat zijn gewoon irritante boefjes die streken uithalen..De EU is een gokclub voor boefjes geworden die nog grotere streken willen uithalen die vervelend en nadelig zijn voor anderen…Dat alles heeft verrekt weinig betekenis..de mensheid kan dit soort grappen missen als kiespijn..
  We moeten ze gewoon minder gelegenheid geven tot hun banaliteiten en egotoertjes.
  Hou er rekening mee bij de gemeenteverkiezingen. Concreet: geen VVD, CDA,D66,Christenpartijen of GL stemmen(GL is eurofiele partij…!)

  De verandering is niet langer te ontwijken en katten in het nauw maken rare sprongen

 7. bert xmaatxhuisx // 25 januari 2018 om 21:38 // Beantwoorden

  Dank voor reacties en inzichten, Maan, Jos en Cally.

  Laten we niet defaitistisch gaan worden.
  Zoals Cally schrijft: “Wij zullen met zijn allen die as gaan vormen.”
  En samen zullen we hier weer uit verrijzen!
  Ons bewustzijn is eeuwig, beter gezegd: tijdloos.

 8. Bas van Stapelberg // 19 februari 2018 om 17:44 // Beantwoorden

  Hahaha ik moetbtoch wel lachenmom de zg elite en hun zogenaamde machteloosheid. Mijn rug op met je machteloosheid. Moet je eens aan hunngeld komen dan kun je zien hoe machteloos zij zijn. Halverwege jaren zeventig van de vorige eeuw, 1974 stond er al een electrische wagen gestald op hetbterrein van TU Delft toen heette het nog TH.
  Maar Shell met zijn belang in de lachwekkende universitaire wereld maakt de dienst uit. Dit is slechts een voorbeeld over dit giga tobeelstuk wat wordt opgevoerd. Voor veranderingen moet het volk wereldwijd in opstand komen tegen dit tuig wat zich elite durft te noemen.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.