Rutte3 regeert al drie maanden, en diende slechts één wetsvoorstel in

(Foto: Flickr, minister-president Rutte, fotograaf onbekend)

Inmiddels regeert Rutte3 alweer 89 dagen, maar heeft het slechts één wetsvoorstel ingediend. 15 Maart koos Nederland een nieuwe Tweede Kamer en daarna volgde een formatie van meer dan zeven maanden. Rutte3’s nogal ambitieuze pakket maatregelen komt intussen maar niet van de grond. Als dat maar goed gaat…

D66-minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken (foto: wikimedia.commons,org)

Een mogelijke verklaring voor de afwezigheid van ook maar een sprankje actie is misschien wel dat de bewindslieden eerst draagvlak zoeken voor hun plannen. Zo wil Rutte3 het groenste kabinet aller tijden worden, maar een en ander willen ze kabinetsleden eerst afgestemd met ‘de buurlanden’, ‘bedrijven, bestuurlijke partners en de milieubeweging’, ‘de industrie’, ‘gemeenten, provincies, waterschappen en netbeheerders’ etcetera, etcetera. Met z’n allen op naar een nationaal klimaat- en energieakkoord. Ook op andere vlakken als Zorg en Onderwijs ploeteren de betrokken bewindslieden voor draagvlak.

Nu is het best te begrijpen dat een kabinet met een zo kleine Kamermeerderheid op zoek gaat naar draagvlak. Eerst in de samenleving, daarna in de Kamer. Ook minister Koolmees van Sociale Zaken bewandelt deze route. De D66’er wil namelijk heel graag de arbeidsmarkt en pensioenen hervormen, een nogal ambitieus voornemen. En dus koerst hij eerst aan op een akkoord met de vakbeweging en werkgevers, om daarna in de Tweede Kamer te oogsten.

Maar intussen zitten organisaties als de vakbeweging ook niet stil. Gezien de kwetsbare meerderheid van het Rutte3, leggen ze extra eisen voor arbeidsmarkt- en pensioenhervormingen op tafel. Ook de andere partners voor andere akkoorden zoals ziekenhuizen, onderwijsorganisaties en energiebedrijven kijken mee.

Dat het mis kan gaan blijkt wel uit het verloop van de pensioenonderhandelingen. Die zitten helemaal vast. Ook de opbloeiende economie neemt de noodzaak om er snel met elkaar uit te komen weg. Het is duidelijk: Rutte3 zal zich het komende jaar de blaren op de tong moeten praten om de plannen op tijd te verwezenlijken.

Bron: de Volkskrant

4 Reacties op Rutte3 regeert al drie maanden, en diende slechts één wetsvoorstel in

 1. Gerrit Welbergen // 23 januari 2018 om 12:09 // Beantwoorden

  Een kabinet van de huidige samenstelling met een krappe meerderheid mist slagkracht. Het is een beetje van dit en een beetje van dat. Meer hoeven we niet te verwachten. Onze parlementaire democratie is vastgelopen door de veelheid van partijen die allemaal wat in de melk willen brokkelen. Het gevolg is dat we in een tijdvak verkeren met kabinetten van de middelmaat zonder daadkracht. Beloftes in verkiezingsprogramma’s falen in kabinetsformaties waardoor kiezers zich bedrogen voelen. Gaat ten koste van opkomst bij nieuwe verkiezingen. Marionettenkabinet Rutte3 wordt makkelijke prooi van de EU, een wolf in schaapskleren.

 2. bert xmaathuisx // 23 januari 2018 om 12:14 // Beantwoorden

  “Rutte3’s nogal ambitieuze pakket maatregelen komt intussen maar niet van de grond. Als dat maar goed gaat…”

  Da’s toch wel een vreemde opmerking: “Als dat maar goed gaat …”
  Inmiddels weet de overgrote meerderheid der Nederlanders dat politiek niets minder is dan een machtsspel. Een machtsspel dat geheel gedomineerd wordt door, ja door wie?
  Hans Maaz zegt er het volgende over:
  Der renommierte Psychiater und Psychoanalytiker Dr. Hans-Joachim Maaz …….. stellt fest, dass die meisten Spitzenpolitiker unter zum Teil schweren, narzisstischen Störungen leiden, die das Persönlichkeitsprofil erheblich beeinflussen.
  http://www.mmnews.de/politik/31634-deutsche-spitzenpolitiker-psychisch-gestoert?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mmnews%2FQliz+%28MMnews%29
  Video: Renommierter Psychiater bestätigt: Deutsche Spitzenpolitiker psychisch gestört https://www.youtube.com/watch?v=P3dCH_tUOD4 (53 min.)Gepubliceerd op 7 okt. 2017

  Als dat maar goed gaat? Het kán überhaupt niet goed gaan. En dit verschijnsel speelt zich momenteel wereldwijd af. De mensheid is bezig met een bewustwordings versnelling. En dat gaat wél goed! Want de personen áchter deze theaterfiguren gaan allen ontmaskerd worden.

 3. Zoals ik er tegenaan kijk is het de bedoeling van neoliberaal de “haves”zo lang mogelijk meer te alen ontvangen,,haal wat er te halen valt..Klimaat is voor hen Trumpiaans..grote klets..Er zijn ieest..we denken op veel te korte termijn en er is veel weerstand tgen veranderigen en wellicht inkomsten opgeven ten gunste van temperatuurveraging en haneren van fijnstof..(we stikken er in..)
  Geld, eerst geld en geen geld laten liggen..hoogte tijd te halen en na ons de zondvloed
  De politieke vroomheid volgens het superjuiste boekje om alle partijen gezamenlijk op een rijtje te krijgen –WAT GEWOON NIET ZAL LUKKEN OMDAT DE BELANGEN TE DIAMETRAAL EN TE UITGEMETEN UITEEN LIGGEN–is dus niets anders dan vechten om uitstel,vertraging,opschuiven en niet doen…de domheid van “niet doen” is evident..Doen is erg risicovol..
  Of we nu kijken naar NAM en Groningen (Wiebes voert gewoon nieuwe bureaucratie in en dan begint alles weer opnieuw..heb je toch al gauw 1,5-2 jaar vertraagd binnen en het nodige uitgesteld)
  Of ls we kijken naar de EU–tja daar moet toch de komende jaren MEER geld naar toe..vertraag alle besluitvormingen met implicaties voor ontwikkeling en breng je geld in grote karren tegelijk nar Brussel..de bevolking slikt het toch wel..en stel andere ontwikkelingen rond milieu (bijv. luchtvervuiling)tergend uit.De tijd is niet echt debatrijp en dialectiek met de bevolking moeten we niet propageren want voor jet in de gaten krijgt dan….
  Bevolking: Bek houden!!Wij weten wel wat goed voor jullie is..afwachten, het internationale neoliberaal eerst..laat de ware regenten kleur bekennen..
  Dat is het krampachtige leugenachtige sfeertje..Ministers moeten het maar gaan opknappen zodat we die de wacht kunnen aanzeggen als ze teveel met het volk samenheulen..De formatiekern wil de billen niet branden

  De politiek weet het niet echt meer..de rndgestrooide vlse moraal heeft het niet echt gered, het label van “populist” en”constructieve”patij om de belangen uit te zuiveren heeft gefaald..De discriminatie en antisemitisme afleiding heeft wel gewerkt maar werd al vrij vlug doorgeprikt, de migratie van “vluchtelingen”beek merendeels te gaan over asielzoekers die betere tijden wensten en de term “economische “vluchteling ging stinken naar graai en gratis waar tegenwoordig niet eens meer de zon voor opgaat…(weg paradepaardje van “links”..Planned change van de morele participatiesamenleving werd zichtbaar een botte bezuiningtruc en vermarkting van valse informatie en duistere sociale cosmetiek die met rechtsgedingen tot de orde moest worden geroepen..

  Overal moet GELD vandaan komen..ook uit leugens en oplichterij van de belastingdienst zelf
  Overheidsorganen zijn niet meer te vertrouwen..hoe bureaucratischer des te slechter de communicatiebereidheid en inhoudelijkheid van de discussie.
  Sterk intern gekeerde nonsens..net als de kamerleden die verplicht hun fractie moeten volgen en niet zelf mogen nadenken..Die Buma en Alex toch…In hun partij-acroniem staat de “D”van democratie…Ze weten niet eens wat het is…eigenwijs, vol discriminatie, dédain en arrogant als de mannetjes zijn… en Rutte viert sier in de internationale wolk van graaizucht en corruptie in de EU.

  Merkwaardig schilderij….

 4. Maan Arkenbosch // 23 januari 2018 om 14:46 // Beantwoorden

  Het is onbegrijpelijk dat vooral D66 en ook de Christen Unie aan de reeds uitgemolken pensioenen wil rommelen.Van de schijnheilige CDA en VVD kun je niet anders verwachten.Het salarisstrookje van de AOW-ers geeft nu al weer een kleine min aan en zo gaat het ieder jaar, over indexatie nog niet te spreken. Partijen welke deze regering steunen, zijn verraders van de
  (oudere) bevolking. Politiek/Rutte stop de uitverkoop aan de €urocraten/Brussel. Wij zijn de (stiekeme) bloed zuigende belasting verhogingen beu!!! Stem op 21 maart a.s. eerlijk!!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.