EU-site tegen nepnieuws verspreidt zelf gekleurde onzin

(Foto: pixabay.com)

In maart 2015 startte de EU de factcheckerssite EU vs Disinfo om ‘het besef te vergroten dat pro-Kremlinpartijen pogen het publiek te desinformeren’, aldus een EU-woordvoerder. Vijf artikelen van Nederlandse media brandmerkte de digitale schandpaal inmiddels als nepnieuws, terwijl vier ervan gewoon feitelijke stukken zijn. Met deze vier onterechte meldingen van nepnieuws lijkt de site zelf een bron van gekleurde onzin.

Melding op EUvsDisinfo, een Brusselse organisatie die nepnieuwsuit het Kremlin wil ontmaskeren, maar zelf nogal amateuristisch te werk gaat. (beeld: Geenstijl.nl)

EU vs Disinfo keurde de afgelopen twee jaar vijf Nederlandse artikelen af als een gevalletje nepnieuws. Geenstijl (2x), ThePostOnline, De Gelderlander en Radio1 maakten zich hier volgens deze officiele EU-organisatie East StratCom Task Force, de organisatie achter de site, schuldig aan.

Maar wie vier van de vijf artikelen nader bekijkt, moet tot de conclusie komen dat de stukken prima onderbouwd zijn. Alleen een nepvideo van GeenStijl over Oekraïense militanten blijkt inderdaad nep.

Hoe gaat men te werk? Vanuit de East StratCom Task Force beheert een veertienkoppig team de site die de invloed van de Russische propaganda wil tegengaan. Ze richten zich daarbij in de eerste plaats op Oost-Europese landen als Georgië en Moldavië. Vierhonderd vrijwilligers volgen de nieuwsberichten in de Europese media. Die vrijwilligers -individuele journalisten, belangenclubs en denktanks- geven het vermeende nepnieuws bij de zelfbenoemde fakenews-waakhond aan. Eenmaal door EU vs Disinfo beoordeeld als nep, plaatst de site het artikel zonder weerwoord als een voorbeeld van nepnieuws.

De vier zogenaamde Nederlandse neppers zijn alle aangegeven door de Belgische organisatie Promote Ukraine. Volgens een woordvoerder Victoria Shestoperova legde het Geenstijl-artikel bijvoorbeeld te veel nadruk op de corruptie in het land. ‘Ze hadden ook kunnen berichten dat Oekraïne corruptie bestrijdt’, zegt ze tegen de Volkskrant.

Docent journalistiek aan de Universiteit Leiden Alexander Pleijter noemt de aanpak van de EU-nepnieuwsbestrijdingsdienst amateuristisch. Hoe kan je dat overlaten aan belangenorganisaties (als Promote Ukraine)? ‘Russia Today heeft ook een fact-check-website’, weet Pleijter, ‘De EU gaat  propaganda te lijf op dezelfde manier als de Russen, ironisch genoeg.’

Inmiddels wil Den Haag ook iets doen tegen nepnieuws. Iets, het is nog niet duidelijk wat. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) gaat de strijd vanaf het Binnenhof leiden. Aangezien ze enkele maanden geleden nog geen enkel Nederlands voorbeeld van nepnieuws kon noemen, kende ze haar ‘bondgenoot’ EU vs Disinfo waarschijnlijk nog niet. Beter.

7 Reacties op EU-site tegen nepnieuws verspreidt zelf gekleurde onzin

 1. De video van “GeenStijl” was geen nepvideo maar humor. Als je dat filmpje serieus neemt dan….eh. Nou ja.

 2. Het feit dat de EU nieuwsberichten gaat controleren ruikt sterk naar censuur. In onze democratie kennen we al heel lang de vrijheid van meningsuiting. Volwassen burgers worden geacht om zelf keuzes te maken in de lectuur wat men leest. Vanuit de media wordt ontzettend veel pulp over ons heen gestrooid en daar zijn wij vrije burgers zo zachtjes aan wel aan gewend geraakt. Het is belachelijk en ondemocratisch dat in onze huidige samenleving de EU nu gaat bepalen welke berichten we wel kunnen vertrouwen en welke berichten niet goed voor ons zijn.

 3. Dat de EU nog steeds kampt met legitimatie en identiteit en er alles aan di doet dit te ontkennen en weg te moffelen (zie ons eigen dwangkabinet van Rutte 3 die met gilzenuwen de stemmen controleert en telt in de Tweede Kamer en zich geen dissident kan en mag veroorloven..) otwikkeld een heel raar stelsel van communicatie waarbij de EU steeds als held uit de strijd moet komen..
  Stteds meer geld voor steeds inder prestatie..de politieke markt van de EU..en daar ligt dan weer de zoveelste adder en gestoorde communicatie zeperd in het gras..

  De EU werd in NL weggestemd..met misleiding,verdraaiingen,en achterkamers werd nl genept en wam de EU er alsnog..
  Hetzelfde geldt nog steeds..e hebben vergegenwoordigers maar die vertegenwoordigen datgene waar wij als NL ers niet op zittn te wachten..de waanzin van de Oekrainekwestie nog vers in het gehei ugen..)
  Nep!!

  Wat geboren is uit nep en wat zich staande moet houden met nep kan alleen nep-berichten verspreiden.
  Alle Menschen werden Brüder…weten we nog? Nou, Hoe goed komen de bevolkingen/Menschen er van af bij de EU? Die wachten al jaren..nep-jaren! en mogen eindeloos wachten want het heil komt echt niet van de EU, een EU die als organisatie uitblinkt als multi-miljarden corruptief.
  En voor dat zooitje moeten we dan nog dik betalen ook
  Ik denk dat de EU steeds met geld opgepoetst moet worden om het aan betekenis te laten winnen als subsidie- en afkoopinstituut

  Grote macht onderbrengen bij dit instituut is bloedgevaarlijk…de kans op een Füher nieuwe stijl is dan haast onbeperkt…Een er is al een Duitser die zich graag President noemt..laat noemen..

  Iets wat verkeerd is moet niet als goed op de markt brengen..
  De NL politiek begaf zich de afgelopen jaren ook op het morele pad voor de NLérs(discriminatie en antisemitsme) en wat zien we?..Rutte 3 is uit discriminatie geboren (aanhang PVV,Wilders)..!!!:) Gluiperige toestanden…om neoliberaal weer aan de macht te brengen..money, money en perspectief voor money…
  Zo fake als wat!

 4. Oh help!! De EU bepaald wat nepnieuws is dat is de eerste stap naar censuur.
  Ze weten heel goed dat steeds meer mensen anti EU zijn dus kan je zon wetje ook anders gebruiken!

 5. Maan Arkenbosch // 23 januari 2018 om 17:55 // Beantwoorden

  Nu Merkel/Duitsland zijn verlichte GESTAPO spionage-snuffelwetten, welke overigens grondwettelijk illegaal zijn, ingevoerd heeft, kunnen de €urocraten met de nodige Macron/Frankrijk invloed niet achterblijven. De bevolking mag niet de ongecensureerde waarheid van burgers onder elkaar lezen. De bevolking moet dom platvloers nieuws voorgehouden worden, zoals de Publieke Omroep/NOS dat doet. Het gaat bijna altijd over kinderporno, 2e Kamer geneuzel, branden (over de hele wereld), ongelukken, stormen,wateroverlast en “”deskundige””geneuzel.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.