EU-ombudsman eist transparantie over Draghi’s mysterieuze praatclub

ECB-bankier Mario Draghi op bezoek bij de premier Rutte in 2013. (Foto Wikimedia.commons.org)

Ze ontmoeten elkaar vaker dan menige familie, de hoogste bankiers van deze wereld. Ze komen geregeld samen in het ECB-hoofdkwartier Frankfurt, Bazel (de Bank voor Internationale Betalingen, de centrale bank der centrale banken), of Washington (IMF). ECB-president Mario Draghi draait volop mee in dit netwerk. Hij is zelfs lid van de ‘Groep van 30’, een mysterieuze lobbyclub van hoge bankiers. De EU-ombudsman Emily O’Reilly vindt nu dat dit lidmaatschap de onafhankelijke reputatie van de Europese Centrale Bank aantast en eist meer transparantie.

Sinds juli 2013 is de Ierse Emily O’Reilly de Europese Ombudsvrouw. Ze zette haar tanden al in de omstreden benoeming van de vorige Commissievoorzitter Barroso bij de enigszins louche zakenbank Goldman Sachs. Nu heeft ze het mysterieuze netwerk van ECB-president Mario Draghi in het vizier… (Foto: wikimedia.commons.org)

‘Het is belangrijk het publiek te laten zien dat er een duidelijke scheiding is tussen toezichthouder ECB en de financiële industrie’, aldus Ombudsman O’Reilly. Volgens haar mag Draghi best praten met zijn vakgenoten en beleidsmakers, maar moet dat wel transparanter. En er zou volgens de Ierse sowieso geen sprake moeten zijn van een lidmaatschap.

Ze pleit dan ook voor een ethische code voor deelname van bestuurders aan deze invloedrijke discussieclubs binnen de financiële sector. De ECB zelf reageerde 17 januari met de mededeling dat zij ‘kennis heeft genomen van de aanbeveling en later hierop zal reageren’.

Draghi’s lidmaatschap van de G30 werd al eerder aangekaart door Corporate Europe Observatory (CEO). Een woordvoerder is blij met de actie van O’Reilly: ‘Dit is heel belangrijk. De ECB denkt helaas veel te weinig na over potentiële belangenconflicten.’ De vaste adviseurs van de ECB zijn volgens hem ‘vrijwel uitsluitend vertegenwoordigers van de financiële sector.’ Dat is pikant aangezien de ECB sinds 2014 niet alleen over het monetaire beleid in de Eurozone gaat, maar ook -onafhankelijk- toezichthouder is op de bankensector.

De G30 is een soort lobbyclub met grote invloed. ‘De G30 publiceert bijvoorbeeld rapporten met aanbevelingen voor financiële regelgeving. De conclusies daarvan passen vervolgens opmerkelijk goed in het straatje van de grote banken, die natuurlijk ook lid zijn van deze praatclub’, aldus de CEO-woordvoerder.

Leden van de hoge praatclub zijn, naast Draghi, onder meer Axel Weber (president-commissaris van de Zwitserse bank UBS en voorzitter van de internationale bankenlobby Institute of International Finance), Mark Carney (gouverneur van de Bank of England), Zhou Xiaochuan (Gouverneur van de Chinese Centrale Bank), oud-ECB-president Jean-Claude Trichet en de Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar Paul Krugman.

Prima, dat deze knappe koppen met elkaar overleggen, praten staat vrij, maar een club met zoveel invloed hoort niet in de schaduw te opereren anno 2018.

Bron: volkskrant.nl

4 Reacties op EU-ombudsman eist transparantie over Draghi’s mysterieuze praatclub

 1. De ene hand wast de andere, dat gaat zo toch al zolang als er geld in omloop is en degenen die aan de touwtjes zitten van deze poppenkast het voor het zeggen hebben. Door alle social media komt er nu meer naar buiten en lijkt het iets van deze tijd. Het is een zweer die al zo lang onderhuids woekert. Bij tijd en wijle komt er wat los van de viezigheid als er hier en daar iemand wat onvoorzichtig, of te doorzichtig zo je wilt, handelt. De macht van het kapitaal, het lijkt een verslaving die niet te stuiten is, wie eenmaal proefde van dat gif, wordt onverzadigbaar, én gewetenloos. Met gespleten tong spreken, belangen verstrengelen, elkaar uit de wind houden, dagelijkse kost in die contreien. Dat is de macht die moeilijk te breken is omdat ze zoveel invloed hebben.De geweldige en de hemel in geprezen economische groei is lang niet voor iedereen weggelegd, tijd dat het ballonnetje eens wordt doorgeprikt.

 2. Maan Arkenbosch // 19 januari 2018 om 10:46 // Beantwoorden

  Het is duidelijk dat de E.C.B./E.U./Drachi een vorm van belangenverstrengeling, welk verwant is aan corruptie in zich heeft. In dit verband was het opmerkelijk, dat de E.C.B. een fors verlies geleden heeft op gekochte junk bonds van het Zuid Afrikaanse conglomeraat Steinhoff. Dat er te weinig aanbod is van staats obligaties, wil nog niet zeggen dat de €urocraten via de E.C.B. op kosten van de belastingbetaler mogen speculeren met dubieuze bedrijf obligaties. Dit corrupte systeem moeten stoppen met drukpersen!!!

 3. Tja..het schijnt dat elke vorm van bestuur s-met name bij de financiele kant- de nodige achterkamertjespolitiek moet bedrijven om elkaars rug te wassen.
  Dat dit leidt tot de nodige stoornissen en idiote besluitvorming voor/bij degenen die de gevolgen moeten dragen is natuurlijk evident.Het systeem supportert het eigen systeem en en spel in de neoliberale ideologie. Wat moet instorten of gered is hun spelletje..en zo vernietig je dan bepaalde politiek, politiek streven of zeggenschap van de bevolking.Een schimmenspel, zo corrupt als de pest en onderhands, willekeur…..er is weinig vat op te krijgen..temeer daar figuren als Draghi volstrekt gevrijwaard zijn voor de gevolgen en absolute heersers zijn geworden..Ze worden vervangen maar niet vervolgd…, apotheotisch-tot godheid gemaakt..Dit worden of zijn reeds, de rotte appels in het EU en financiele circus. de betonrot in het cement van de EU..de EU is de aasbak waarin bevolkingen als maden mogen rondfriemelen maar als bevolkingen steeds minder zeggenschap krijgen, laat staan dat we heldere informatie krijgen over de gevaarlijkste mannetjes van het financieel beheer..
  Als je begint aan alle heerschappijspelletjes dan krijg je vanzelf dictatuur
  en regiogodjes

  transparantie wordt gelijkgesteld aan onvolledigheid, sociale wenselijkheid en misleiding…het is inherent aan de neoliberale denkwereld waar geld aan de macht komt en aan de macht wil blijven..geld regeert..de rest doet er dan niet veel toe. Hooguit als opgave in beheersing van de massa..het volk..

 4. Heel goed, dat deze mevrouw dit aankaart! Even ‘toezichthouder’ (ECB) dient onafhankelijk en transparant te zijn!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.