Rutte 3 heeft grote haast in 2018

(Foto: rijksoverheid.nl)

Grote wetswijzigingen wil Rutte 3 nog dit jaar rond krijgen. Er liggen veel plannen en er is maar weinig tijd. De krappe agenda ligt deels aan de lange formatie, maar ook aan de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2019. De grote angst bij de coalitie is namelijk dat die verkiezingen leiden tot een minderheid in de Eerste Kamer, een hindernis die fataal is voor sommige plannen. 

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) moet aan de bak in 2018. Ze wil namelijk het net ingevoerde raadgevend referendum weer afschaffen. Een omstreden plan. Inmiddels ligt er een voorstel bij de Tweede Kamer om de wet in te trekken. Wanneer de intrekking van de wet in 2018 niet definitief door de beide Kamers is geloodst, wordt het spannend voor Ollongren. (foto: Wikimedia.org)

Zo is daar de controversiële afschaffing van de dividendbelasting (de gift a 1,4 miljard belastinggeld aan de grote multinationals). Dat is een zeer omstreden voornemen waar de hele oppositie fel tegen is en dat dus vrijwel zeker sneuvelt zodra Rutte3 de Senaats-meerderheid verliest.

Intussen is Rutte 3 hartstikke ambitieus. Het regeerakkoord van de vier partijen (VVD,CDA,D66,CU) telt naast het afscheid van de dividendbelasting nog een aantal grote plannen zoals de versoepeling van de arbeidsmarkt (ontslagrecht), de afschaffing van het referendum en het experiment met gedoogde wietteelt. Willen de bewindslieden de voorstellen met zekerheid kunnen waarmaken, dan moeten de plannen in 2018 door de Eerste en Tweede Kamer. Dat wordt krap.

Sowieso staat de politiek vanaf begin 2019 in de campagnestand en dat is nooit goed voor het maken van deals. De Provinciale Statenverkiezingen zijn weliswaar in maart 2019 (in mei kiezen de Statenleden een nieuwe Eerste Kamer), maar de campagne start maanden eerder. Zodra die is begonnen, wordt het veel moeilijker nog wetgeving door de Eerste Kamer te loodsen.

Na de campagne is het voor Rutte 3 dus te hopen dat de meerderheid in de Senaat blijft behouden. Met een minderheid in de Senaat moet men het namelijk op akkoordjes gooien met de oppositie van de linkse partijen, PVV, FvD en 50Plus.

Het kabinet zit daar natuurlijk niet op te wachten. En Rutte zelf al helemaal niet; zijn vorige kabinet (VVD/PvdA) had er de handen vol aan om een meerderheid in de Eerste Kamer bij elkaar te ritselen. Wat met twee partijen al een hell of a job was, is dat zeker met vier partijen.

Bron: nrc.nl

3 Reacties op Rutte 3 heeft grote haast in 2018


 1. De kans dat Rutte een meerderheid in de eerste kamer verliest is heel erg groot. Dit wordt vooral veroorzaakt door Thierry Baudet met zijn het Forum voor Democratie (FvD).
  Het is hierom dat de neoliberalen nu alles proberen om hem te verguizen en demoniseren. Zelfs zijn presentie in de kamer wordt bekritiseerd. Zij voelen de bui al hangen. Baudet beseft heel goed dat hij dit kabinet vleugellam kan maken.

  Het is dus belangrijk om te focussen wat er gebeurt indien Rutte III geen meerderheid in de eerste kamer meer heeft en dus eigenlijk vleugellam is gemaakt.
  De neoliberale kliek of neoliberale blok of ook wel “het kartel”: VVD, D66, CDA, PvdA, GL, CU en SGP weet dat het FvD heel veel stemmen gaat behalen indien er weer tweede kamer verkiezingen komen.
  Hoe lang zal dit neoliberale kabinet dan nog blijven zitten?
  Zal er uiteindelijk een motie van wantrouwen tegen Rutte nodig zijn om hem het torentje uit te jagen? Zal dit met pek en veren zijn?

  Het is heel goed mogelijk dat wij in de nabije toekomst de eindstrijd gaan zien van het neoliberalisme in Nederland.
  Politiek interessant wordt het om te zien wat er gaat gebeuren indien Nederland dan ook daadwerkelijk eindelijk verlost wordt van het neoliberalisme. Wie zal de eerste kartelpartij zijn die dan het neoliberalisme gaat afzweren? En wie volgt dan….
  /-

 2. Ik vraag me echt af of Ollongren het referndum weg wil hebben..
  Dt is niet zij maar haar partijleider ALEX Pechtold.. die dit samen met BUMA cada heeft bekokstofd om elke EU weerstand om zeep te helpen.
  De monddood gemaakte Tweede Kamerleden en afgeleide ministers mogen niet anders oordelen dan het autoritaire bewind voorschrijft.

  Nee, D66= Alex Pechthold- moet aan de kant worden gezet.
  Hetzelfde geldt voor Rutte,Buma en andere zeer onverstandige lieden die eigenlijk geen raad weten met groepen mensen en bevolkingen..maar alleen eigen egoliederen zingen

 3. Ik vraag me echt af of Ollongren het referndum weg wil hebben..
  Dt is niet zij maar haar partijleider ALEX Pechtold.. die dit samen met BUMA cada heeft bekokstofd om elke EU weerstand om zeep te helpen.
  De monddood gemaakte Tweede Kamerleden en afgeleide ministers mogen niet anders oordelen dan het autoritaire bewind voorschrijft.

  Nee, D66= Alex Pechthold- moet aan de kant worden gezet.
  Hetzelfde geldt voor Rutte,Buma en andere zeer onverstandige lieden die eigenlijk geen raad weten met groepen mensen en bevolkingen..maar alleen eigen egoliederen zingen

  Natuurlijk heeft Rutte haast,,
  Hij wil Duitsland bijbenen richting EU en moet dus wel voor goed fatsoen dan her referendum om zeep helpen.Dan kan hij in de achterkamertjes nog meer/al zijn EU ziekelijkheden soepel door de naieve strot van de NL bevolking stampen..
  Nog steeds weet de meerderheid van de NL bevolking niet wat het neoliberalisme inhoudt…en dara wordt dan grif gebruik van gemaakt in de politiek.

  Niemand heeft dit fascistoide kabinet gewild..we hebben gekozen en daarna gaat alles zijn weg..correctie of bwzwaar niet mogelijk
  er worden partijen uitgesloten,gediscrimineerd en een aantal miljoen Nederlanders niet vertegenwoordigd/buiten spel gezet..zo er al enkele mensen buiten de neoliberale kliek vertegenwoordigd worden…zo zijn we dan ook weer..dat zijn dan de”populisten”..ingebracht door Democraten 66 die ondemocratisch zijn.
  Niets is meer wat het lijkt..of wat het label/etiket zegt. Het goudenkalf heeft zijn intrede gedaan en de groeiende weerstand moet gewoon nog even de kop worden ingedraukt
  Dus voordat die ook maar met veel betere voorstellen komen, stemmen we die bij voorbaat als weg door onzeker dwangmatige religieuze EU politici, die aan megalomanie lijden.

  Tja..er kan ene verband worden gelegd v naar Baudet..ik lees de demonisering, dwangmatige anale manier van denken met het gebruik van water als reiniging mat linkerhand,bilspleten etc etc…. de onzin druipt er van af
  hij wordt gevaarlijk geacht en wordt nog gevaarlijker..dus moet er een manier worden gezocht om hem-net als Wilders- te isoleren..Het CDA en D66 voorop..dolle discriminatie partijen.

  De grap is dat ook de huidige politiek steeds het verleden door de partijen wordt nagestreefd richting iets wat we toekomst noemen en wat steeds meer zonder geweld onplanbaar wordt..Het heden is korter dan een nanoseconde en en het perspectief is gebaseerd op het verleden met (doorgaans foutieve) keuzes waar we nooit lering uit trekken..niemand weet meer waar hij/zij staat en dat komt echt iet meer ten goede van de bevolking…dus dan maar het gouden kalf de EU eren…de banaliteit groeit alleen maar schever en die toekomst is niet zonder meer te keren..

  Als iedereen zichzelf het meeste gunt en eist dan komen we geheid in een verdelingsprobleem en keuzes van de weg waarlangs/manier/methode.
  Geld is niet de weg..zie de euro..het merendeel van de mensen heeft er last van..toekomsten worden weggeveegd..garanties van gisteren zijn niet meer van toepassing in de seconde daar op,ad hoc en onzin voorop..je geld kwijt aan en door diegenen die geen geld nodig hebben..ze stikken er in..maar ze hollen anderen uit om hun hebzucht en fascisme te botvieren..niet goed: geld toch kwijt

  Rutte heeft haast om de geldstromen gladjes in de gewenste geloofsrichting richtig te krijgen en de kosten daarvan nog verder te verhalen op de bevolking..die daarover de bek moet houden en de GROTE Leider moet volgen..
  Anders worden ze net als de PVV uitgesloten..gediscrimineerd en wel..
  Regeringen moeten de handel gaan leiden..zo lijkt het,
  Politiseer de handel en het volk wordt aansprakelijk gesteld voor miskleunen..ISDS..het Amerikaanse waanzinproduct voor gestoorden..

  Natuurlijk moet dat geen bevolkingsbemoeienis worden, anders wordt het niks en komen de nagejaagde belangen niet meer uit de verf… Rot op met het referendum..wij MEGALOMANEN verbieden het,,en onze politici mogen ons niet trotseren,,dus stemmen zij voor..het wordt hen opgedragen vóór te stemmen en ze zijn daarom slechts als stemvee geschikt Het Grote Streven ligt immers bij hu leiders..(met apert foute keuzes…gaan we weer)

  Allemaal betrekkingsniveau..inhoud is niet aan de orde

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.