Komende Duitse regering wil meer EU, Brussel opgelucht

Foto: Flickr, Annika Haas

Hoewel de Duitse sociaaldemocraten in september keihard werden afgestraft door de kiezer, komt de SPD hoogstwaarschijnlijk toch weer terug in een nieuwe Duitse coalitie. Bondskanselier wordt -jawel- Angela Merkel (CDU). Het akkoord op hoofdlijnen dat de CDU/CSU en SPD afgelopen vrijdag bereikten valt op door de zeer pro-Europese toon. EU-voorzitter Juncker was opgelucht over het stuk: ‘Een belangrijke, positieve, constructieve bijdrage. aan het politieke debat in Europa’. 

EU-voorzitter Juncker is opgelucht over het pro-EU-akkoord van de komende Duitse coalitie. Met de FDP en Groenen -onderhandelingen met hen klapten weken na de verkiezingen in september- was de Duitse regering waarschijnlijk kritischer op Brussel geweest. (Foto: wikimedia.commons.org)

Eerdere onderhandelingen van Merkels partij CDU met de meer EU-kritische FDP en Groenen liepen dit najaar vast, waarna de SPD bij frau Merkel mocht aanschuiven. Dat lijkt te lukken. Sinds vrijdag ligt er een akkoord op hoofdlijnen dat de Grote Coalitie (GroKo) inhoudelijk vormgeeft.

In Brussel halen ze opgelucht adem. Met de SPD in de nieuwe regering is de EU verzekerd van een betrouwbare pro-Europese partner in Berlijn. Met de liberale FDP en Groenen had er waarschijnlijk een -iets- eurokritischer wind gewaaid vanuit het oosten.

Het hele eerste hoofdstuk van het akkoord is gewijd aan Europa. Hoewel niet erg concreet, zijn er wel een paar duidelijke punten. Vooral de SPD wist enkele pro-EU-standpunten in het akkoord te krijgen. De partij, onder leiding van voormalig voorzitter -hij noemde zichzelf liever president- van het EU-parlement Martin Schulz, kreeg bijvoorbeeld voor elkaar dat Merkel en co. in het akkoord pleiten voor een verhoging van de Duitse bijdrage aan de EU-pot.

Als het aan de nieuwe GroKo ligt, krijgt het EU-parlement ook meer macht en valt het Europese noodfonds ESM (dat onder meer geld schuift richting Griekenland) voortaan onder diens parlementaire controle. Verder willen de Duitsers meer investeren in de bewaking van de Europese buitengrenzen. Er zou vooral een ‘echte grensbewakingspolitie’ moeten komen.

SPD-leider Schulz pleitte in december nog voor een Verenigde Staten van Europa dat hij uiterlijk in 2025 had willen realiseren, maar dat idee heeft het akkoord niet gehaald. Net zomin als het plan voor een Europese minister van Financiën. Daarvan mogen we dus voorlopig afscheid nemen, want als de machtige Duitsers het niet willen, dan komt het er ook niet.

Na meer dan 24 uur onderhandelen bereikten de drie aanstaande Groko-partners 12 januari een akkoord op hoofdlijnen. Dat bikkelen betekent echter niet dat de grote coalitie honderd procent zeker is. Op 21 januari stemt namelijk eerst nog het SPD-congres over het akkoord. Daarna, mits de SPD-leden instemmen, onderhandelen de drie pas verder.

Wordt vervolgd….

6 Reacties op Komende Duitse regering wil meer EU, Brussel opgelucht

 1. Heerlijk! Politalk is Back In Business! En met GroKo schiet de euro meteen door het dak.

 2. Maan Arkenbosch // 16 januari 2018 om 14:19 // Beantwoorden

  Vooreerst is de achterban, van de door de €urocraten gelanceerde Martin Schultz, vooral de bondsstaat N.R.W. het met hem niet eens. Ook de Jusos niet. Het E.U. Politbureau kan wel juichen, maar er zijn nogal wat beren op hun weg. De Oost blokkers willen niet meer bemoeienis en dus meer soevereiniteit.Ook problemen met (DD) drukpers Draghi en de verdeling van de oninbare drukpers obligaties van de notoire Zuid E.U. landen naar de overige landen, komt in het E.U. achterkamertje niet van de grond. Het aandeel van DNB zou minsten bij de €60 miljard liggen, welk doorgestreept moet worden. Dan komen op 4 maart de Italiaanse verkiezingen, welke een overwinning opleveren voor Berluscono, de 5 Sterren beweging en Liga Nord.

 3. De megalomane Schultz ordt straks en shertsfuffur hoop ik, want die man doet rare dingen.
  Met ehtzelfde gemaak zadelt hij de Duitsebevolking weer op met megabelastingen om al deze surematieidiotrie van deze man te kunnen bekostigen.
  ik vraag me af of de Duiters dat wel zo nodig vinden..
  In ieder geval zal het de AFD weer zetels gaan opleveren…Duitsers beginnen al narriger te worden van al deze fraaie EU bemoeienissen met alle gevolgen van dien..bergen geld kwijt

  Macht, machtsuitbreiding, smijten met geld van en ten koste van anderen..de typische neoliberale kleur…Ik vraag me echt af of Schultz straks een bron van humane ergernis gaat worden.
  De ongein van deze man levert Duitsers geen moer op, de EU levert de Duitsers(beneden 45000 euro per jaar) geen moer op..Schultz is uit op macht, machtsvergroting en droomt van zijn rol in dat proces als Führer
  Deutschlands

  En zelfs daar zitten de gewone Duitsers niet op te wachten…Die hebben al genoeg fascisme meegemaakt en er is geen behoefte aan meer

  Als wij er een berg onzin van gaan maken dan is Duitsland nog een paar graadjes erger in de weer…
  EU in deze vorm en versie is schadelijk voor de deelnemende samenlevingen

 4. Ook de Duitsers beseffen meer en meer dat het Hootonplan (Coudenhove-Kalergi) momenteel vol op in werking is.
  De tegenactie [van de burgers] zal groots zijn!

  https://www.youtube.com/watch?v=lu2jC4Gyo9Q (3 min.)

 5. @ maathuis:
  Ik heb je verwijzing gezien en ik denk dat dit juist niet is wat mensen willen, lat staan dat dit “groots”is..
  Dit is weer de suprematie-ideologie,Herrenvolk en dictatuur met sterk fascisme..dat leidt tot nog ernstiger fascisme in de vorm van antifascisme..moord en doodslag.
  Homo homini lupus..vreten of gevreten worden wordt nu al neoliberaal verweven en don’t haves zijn letterlijk de geboren lul met heel subtiel verschraling van kansen.Van kinds af aan wordt er aangeleerd om meer te halen dan anderen-dat heet succesvol- ook als het ten koste van anderen gaat de don’t haves leren te leven met datgene wat voor hen overschiet/overblijft/niches te gebruiken–de gaten in de markt

  Dit soort fascistische groepen worden gewoon gebruikt door haves om bepaalde kwesties aan te kaarten of hun waanzin te verspreiden,,figuren als Trump vinden deze uitspattingen geweldig, of zo. Rijkman heeft graag zijn eigen “legertje”om zijn terrein af te bakenen of te intensiveren
  Al voor zijn presidentschap werden de KKK en andere vervremende groeperingen van dergelijke aard al publiek,ineens waren ze er weer..en nog publiek ook..
  Wat jij “groots”noemt werkt net als neoliberalisme discriminerend, (anti)fascistisch en tiranniek dehumaniserend..het mensdom wordt dan elkaars sadist en masochist,geen doel maar middel geen ontwikkeling maar destructie..bereid je dan maar voor op massagraven vgl Franco/Spanje

 6. Stefan Ralfsen // 20 januari 2018 om 04:04 // Beantwoorden

  Heerlijk! Politalk lezen in de nacht.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.