Liever een minderheidskabinet dan één politieke pot nat

Tweede Kamer tijdens het gasdebat in 2015, gefotografeerd vanaf de publieke tribune. (Foto: Flickr, Ritzo ten Kate)

Nu de PVV structureel aan de zijlijn staat, zal een meerderheidscoalitie bestaan uit links en rechts, met als cement D66. Dat maakt volgens hoogleraar politieke wetenschappen Ruud Koole stevig oppositievoeren lastig. ‘De politiek wordt dan ‘één pot nat”. Dat zal het populisme versterken, denkt hij.

Hoogleraar en PvdA’er Ruud Koole vindt dat oppositiepartijen weer echt oppositie moeten voeren. Een minderheidskabinet van links of rechts is volgens hem ‘in het belang van de democratie’. (Foto: Wikimedia.commons.org)

‘Een vitale machtenscheiding tussen coalitie en oppositie krijgt de laatste jaren minder aandacht’, aldus voormalig PvdA-senator en voorzitter Koole. ‘Je bent als oppositiepartij kennelijk pas ‘constructief’ als je met de regering regelmatig akkoorden sluit; niet als je realistische alternatieven formuleert. Als je niet bereid bent op structurele basis akkoorden met de regering te sluiten, word je verweten op ‘verantwoordelijkheidsvakantie’ te zijn’, schrijft hij in de Volkskrant.

De democratie functioneert lastiger wanneer een nieuwe regering het hele spectrum, van links tot rechts, bestrijkt. ‘In een democratie heeft de oppositie tot taak reële alternatieven te bieden voor het regeringsbeleid, zodat de kiezer iets te kiezen heeft.’

Koole waarschuwt er bovendien voor dat ‘een koepelcoalitie’ het populisme wel eens zou kunnen versterken. ‘Wat kunnen kiezers die ontevreden zijn over het kabinetsbeleid dan nog anders doen dan thuis blijven of op de extremen stemmen? Niet voor niets wonnen populistische partijen na paarse kabinetten.’

‘Wanneer op basis van de verkiezingsuitslag van 15 maart een meerderheidscoalitie van ideologisch naast elkaar gelegen partijen moeilijk te realiseren is, zou men daarom eerst open moeten staan voor centrum-linkse of centrum-rechts minderheidskabinetten.’ VVD, CDA en D66 beschikken samen al over 71 zetels, en kunnen dus een sterk minderheidskabinet vormen, vindt Koole.

Alleen vergeet de sociaaldemocraat dat D66 niet als enige progressieve partij op de conservatieve tandem van VVD en CDA wil springen. Het voorbeeld van de PvdA, de historische afstraffing op 15 maart, heeft zijn uitwerking niet gemist. D66 beschouwt zichzelf als progressief en wil nog wat langer mee. Al over een jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen en Pechtold wil zich de diepe val zoals de PvdA die beleefde terecht besparen.

Koole heeft als prominente PvdA’er kennelijk iets geleerd van de PvdA-nederlagen in 2002 en 2017. Beide electorale afranselingen kwamen na een paars kabinet waarin zijn partij met de VVD regeerde (al ontbrak in Rutte2 D66) en voor de gemiddelde kiezer niet meer te onderscheiden was van een rechtse liberale partij.

(Bron: de Volkskrant)

11 Reacties op Liever een minderheidskabinet dan één politieke pot nat

 1. Maan Arkenbosch // 31 mei 2017 om 20:26 // Beantwoorden

  Een minderheid kabinet is ook een pot nat.De bevolking heeft het met de politiek gehad.Zoals nu weer blijkt uit de E.U. voorstellen, moet er een E.U.Minister voor Financiën en Begroting komen.Wij hebben feitelijk niet veel meer te zeggen, het is gewoon een nep regering. Brussel bepaald de wetten voor bijna 70%. Macron en Merkel bepalen en vooral de kleine landen moeten slikken. De €urocraten Bonds zijn de zoveelste diefstal.Ik verwacht dat de Oostblokkers niet akkoord gaan.

 2. Maan Arkenbosch // 31 mei 2017 om 22:34 // Beantwoorden

  Ik zou toch voor goud en zilver pleiten. Waarom? Inmiddels zijn 2 Italiaanse Banken in de gevarenzone gekomen met een onoverbrugbare oninbare schuld van €.6,2 miljard.De oninbare schuld van de overige Italiaanse Banken bedraagt meer dan €.350 miljard. De €urocraten van Brussel willen niet dat ingevolge hun eerder uitgevaardigde wetten, de belastingbetaler cq de Italiaanse staat/belastingbetaler bijspringt. De Italiaanse regering van Renzi zit in spagaat, zo voor de mogelijke na jaars verkiezingen. Enkele jaren terug werden de Italiaanse bankobligaties aanbevolen als pensioen voorziening voor het gewone volk. Nu blijkt dat dezen zouden moeten opdraaien voor deze bankschulden, via de truc van omzetting in vrij waardeloze aandelen. Beppo Grillo van de 5 Sterren beweging gaat daar waarschijnlijk van profiteren. Ook is een domino effect met E.U. banken niet uitgesloten. Geen wonder dat Macron en Merkel (via E.U.) met een E.U. Minister van financiën/begroting en €urobonds willen komen, zodat sprake zal zijn van gezamenlijke schulden en Brussel toezicht/inleveren van soevereiniteit. Gelijktijdig kan dan de Draghi drukpers obligatie opslag, welke met Target 2 tot bijna €.3000 miljard is gestegen gestabiliseerd worden. Deze E.U. vunzige gang van zaken wordt door de politiek/banken/pers zoveel mogelijk weggemoffeld om banken runs te voorkomen. Merkwaardig is dat de Nederlandse banken, betaalautomaten gedeeltelijk willen sluiten, aangezien dit efficiënter zou zijn. Duidelijk is, dat sinds BREXIT, Trump, de verkiezing van Macron en de weerstand van de Oostblok staten tegen de E.U bemoeienis onder leiding van Polen een ander wind is gaan waaien. Let op de goud en zilver koersen!!!!

 3. jos van veen // 31 mei 2017 om 23:56 // Beantwoorden

  im blijf er bij dat de concepten “Links”en Rechts” niet alleen niet meer valide zijn en zelfs hun betekenis hebben veroren.
  voor problemen is er veel overeenkomst tussen de aanpak van “Links” en “rechts”
  De termen zijn versleten en obsoleet geworden.
  De toevoegingen van extreem en radicaal is wellicht symbolisch aardig maar verder volstrekt onzinnig..niet meer dan hetze-taal, uitsluiting en discriminatie (framen,labelen,de aloude “Stroman”redenering, etc)
  De huidige benaderingen zijn doorgaans “situationeel”, puur afhankelijk van het probleem,omstandigheden en gevolgen.

  Ook ik ben voor een minderheidskabinet…dan moet dat kabinet voor elk besluit een meerderheid zien te vinden en dan worden ze afhankelijk van die mensen die ze uitsluiten..klein en nederig..het zweepje en daar is het allemaal om begonnen..
  Kortom: kun je een beter uitgangspositie voor de oppositie bedenken..?
  Je hebt alle macht in handen..de ander mag slechts uitvoeren wat door hen wordt goedgekeurd..
  Klaver wil grag regeren…maar gata zijn ondergang tegemoet met zijn ideologie..Klaver rest slechts bekering tot de eurofiel neoliberale religie- die zoals bekend al tot het geloof van GL behoort..dus die bekering is hem Niet vreemd

  Dat minderheidskabinet klapt en dus gaan we dan weer kiezen…weer meer van hetzelfde…de bevolking van NL lijkt op beren..ze kennen allemaal 5 liedjes maar ze gaan allemaal over honing..dus de wet van het behoud van de ellende

  Ik hoorde vandaag Pechthold in zijn speech over D66 het meest leugenachtige verhaal vertellen de visie van D66 als partij.groe kralen van manipukatie, enome leufens (moet je eens zien wat e met de CU gebeurde)absoluut zalvende onzin en bedrog..wat stinkt die partij toch..
  Is zeggen beter dan doen/ doe je watje zegt? Nee Alex, dat doe je niet..het is echt twijfelachtig of die zalvende preek wel echt is..je bent plastic aan het worden “made In China”om hier de politieke markt te bederven.
  niet langer betrouwbaar.(zendtijd politieke partijen…)

  Van mij mag dat minderheidskabinet er komen…dan zijn we weer gauw bij de verkiezingen..dan weet iedereen nog welke smaal-tong de drieling hanteert en dat hun politieke ambities op manipulatie en bedrog berusten

  er was al voor gewaarschuwd…maar waarschuwingen orden niet serieus genomen in het hompapa circus,,toch ens goed nadenken over de impact en scenario’s van bizarre politiek.


 4. Minderheidskabinet, meerderheidskabinet, geen kabinet, het maakt allemaal niet zoveel uit. De Nederlandse politiek is volkomen onbelangrijk.
  De stem van het Nederlandse volk is ook onbelangrijk.

  Frankrijk en Duitsland gaan verder met hun schrikbewind binnen de EU.
  Er zijn veel schulden, de steeds groter wordende migranteninvoer moet bekostigd worden van uw geld, de rijken moeten veel rijker, de armen armer of tot een snel sterven gedreven, etc etc, een waar feest voor de neoliberale criminelen.

  De weg naar een neoliberale, Europese superfederatie is duidelijk en helder.
  Het vierde rijk is dan eindelijk gerealiseerd.
  De grote vraag wordt in welke mate het neoliberalisme erger zal zijn dan het fascisme of Nazisme. Het kan heel goed zijn dat wat er is gebeurd in de Nazi-tijd van de vorige eeuw alleen maar een opwarmertje was.

  Wij zullen in ieder geval allen ondergesneeuwd raken in het ware schrikbewind van de Federale Europese superstaat.
  Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat.
  Vluchten kan voor de meesten van ons niet meer…
  /-

  • Inderdaad, dat links en rechts en radicaal moe maar eens verdwijnen.
   De meest linkse partij is de Partij voor de Dieren. Dat is een sociaal democratische partij. Omdat de SP naast de PvdD staat, is wel bewezen dat de SP NIET communistisch is. De meest rechtse partij is VVD. De VVD is klassiek liberaal. Dat betekent dat alle sociale voorzieningen worden afgeschaft en alleen politie en leger nog door de overheid worden geregeld.
   http://www.rijnlandmodel.jouwweb. nl

   • Maan Arkenbosch // 7 oktober 2017 om 21:33 // Beantwoorden

    Door de eeuwen heen heeft Frankrijk (Napoleon)Spanje (Filip II) en Duitsland (Hitler) de baas gespeeld over de kleine Europese landen.Dat ging toen met geweld en bezetting. Uiteindelijk leverde dat niets op, al werd er veel vernietigd ook aan mensenlevens. Nu gooien Frankrijk en Duitsland het over een andere boeg. Economische en financiële dictatuur is nu hun onderwerping wapen.Dat zie je terug met BREXIT via repressie en ook nu in Catalonië met het op commando van Brussel/Madrid vertrek van de twee grootste banken.Ook Polen, de Tsjechisch republiek en Hongarije worden met financieel-economische dreigementen tot de orde geroepen. Dat Rutte/VVD en vooral D666 met het CDA in het kielzog dit vunzige systeem, ten koste van vooral de ouderen en zwakkeren, financieel voedt is een schande. De versterking van de BENELUX samen met het afbouwen van de macht tentakels van Brussel zou een uitkomst zijn. Italië is in deze een tijdbom.

 5. Rechts heeft in Nederland het nakijken. Alle standpunten die de ze door de strot kregen geduw (migratie,HRA etc. woninghuur,open grenzen)en kunnen dus niet worden gecorrigeerd zonder opzegging van de EU-deelname. Stemmen heeft dan ook geen enkel zin meer, en is een periodiek rood feestje geworden.

 6. Bas van Stapelberg // 1 juni 2017 om 22:14 // Beantwoorden

  Koole moet niet komen met ideologische verschillen want die zijn er niet tussen de vijf. PvdA,VVD,CDA,D66 en GL. Er zit minimaal maar dan ook minimaal verschil tussen dit addergebroed. Slechts voor de buitenwereld wordt een beetje schijn opgehouden.
  Dus formeer lekker raak met je minachting voor het Nedeerlandse volk. Ze moeten hun ogen uit de kop schamen en zeker die soepoog Pechthold.

 7. Waarom gaan we nog stemmen als dhr.Pechtold vast wil blijven houden aan GL.In de verkiezingsperiode lonkte hij er al met GL.Wijst CU af, daar komt het op neer,in het zg verkenninggesprek.Waaom? omdat hij toch graag met links wil en vnl. met GL.Uiteindelijk wordt verkiezingsuitslag genegeerd.En is het een zielige vertoning van de heren om al op voorhand te zeggen dat Pietje niet met Jantje wil en daarin geen concessies te doen.Ik vind het niet getuigen van politieke professie.En de burgers die hebben gestemd kijken het met lede ogen aan.

 8. Frankrijk en Duitsland gaan inderdaad verder met hun neo liberale schrikbewind in de EU:

  http://www.andereuropa.org/arbeidsrechten-eerste-doelwit-van-patron-macron/

  De Loi Travail in nóg draconischer vorm komt eraan en zal EUSSR breed worden geimplementeerd en VerNEEderigNSBland loopt natuurlijk mee in het voorste gelid want een komend “kabinet” zal het ontslagrecht nog verder versoepelen zodat de
  “vaste” baan Pechtold stijl naar de voorgrond kan worden geschoven waarmee het domme schapen gepeupel voor de zoveelste keer weer een rad voor ogen wordt gedraaid zoals dat nu ook in het laatste bolwerk van verzet la France is gebeurd en nog verder gaat gebeuren:

  http://www.langleveeuropa.nl/2017/05/macrons-gebruik-symboliek-is-grootschalig-incl-stemfraude/

  Dormez doucement mes moutons, slaap zacht mijn schapen!

  Duitsland kwam al veel eerder met de zgn mini jobs van de “sociaal democraat” Gerhard Schroder waarmee werkende armoede van 3 a 400 euro per maand werd “geschaffen” dus vandaar dat de economie daar als een “tierelier” (ogenschijnlijk) draait.

  En wat de NEEderlandse poliziek betreft, het maakt inderdaad kein flaus aus, n’importe quoi, het is EUSSR NWO beleid wat de klok slaat en Duitsland en Frankrijk zullen de zaak op sleeptouw gaan nemen.

 9. Bas van Stapelberg // 3 juni 2017 om 16:33 // Beantwoorden

  Trouwens Koole moetnje niet gaan participeren? Stukje lopen met Jetje en vooral niet stduikelen fijne liberaal. Ga lekker onzin verkopen aan stumpers die alles geloven.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.