Dijsselbloem blijft wellicht minister van Financiën in Rutte3

(Foto: rijksoverheid.nl, Valerie Kuijpers)

Blijft Jeroen Dijsselbloem (PvdA) minister van Financiën in Rutte3? Nu de formatie niet echt vlot, hoor je in de Haagse wandelgangen de laatste tijd steeds vaker over een oude truc: ministers die op persoonlijke titel in het kabinet gaan zitten. En altijd valt dan de naam van Dijsselbloem. 

Dit opzetje werd door formateur Jaap Burger (PvdA) in 1972 toegepast om het kabinet Den Uyl rond te breien. De christendemocratische partijen uit die tijd, ARP en KVP (nu CDA) wilden namelijk niet meewerken aan een links kabinet onder leiding van PvdA-leider Joop den Uyl. Maar de geslepen vos Burger bedacht een truc.

Burger benaderde bewindslieden persoonlijk. Ministers van ARP- en KVP-huize hapten toe en namen daarna op persoonlijke titel plaats in het kabinet. ARP en KVP bleven zo officieel buiten de coalitie, maar steunden tegelijkertijd hun ministers uiteraard wel. Dus feitelijk waren het coalitiepartijen geworden en had Den Uyl een meerderheid op zak.

Politiek commentator van NRC Tom Jan Meeus ziet het al helemaal gebeuren dat Rutte PvdA-prominenten als Dijsselbloem losweekt van hun partij. Volgens hem is dit na een lange slepende formatie een realistisch scenario: ‘Je kunt denken: hersengymnastiek voor verveelde formatievolgers. Maar toen ik het opwierp bij betrokkenen bij de formatie, merkte ik dus dat in twee partijen hetzelfde idee al circuleerde’. Meeus denkt dat naast Dijsselbloem ook Diederik Samsom als minister van Klimaat en Energie zou kunnen worden ‘losgeweekt’.

Voormalig PvdA-leider Diederik Samsom wordt net als Jeroen Dijsselbloem genoemd als minister-op-persoonlijke-titel. Samsom zou in dat scenario Klimaat en Energie oppakken. Een beloning voor de historische afstraffing door de kiezer? (Foto: wikimedia.commons.org) 

Het zou voor bijna alle betrokken partijen een goede oplossing zijn. Ga maar na: Rutte wordt premier van een breedgedragen kabinet en Pechtold -die al eerder zei dat Dijsselbloem van hem mocht blijven- krijgt zijn kabinet met een tweede progressieve speler. Verder blijft het voorzitterschap van de Eurogroep behouden voor Nederland en dat wordt ook belangrijk gevonden in Den Haag. CDA-voorman Buma zal niet dwarsliggen. PvdA-leider Asscher houdt tegelijkertijd de ruimte om oppositie te voeren: Dijsselbloem zit officieel namelijk op persoonlijke titel in Rutte3.

Politici zijn creatief in het vinden van oplossingen voor de bühne. Het wheelen en dealen lijkt in de kabinetten Rutte al tot een hoger level opgetrokken, maar de Burger-variant op formeren doet er nog een schepje bovenop. Formeren als kunst. Toch schuurt het wanneer een partij die een historische afstraffing kreeg op 15 maart, een paar maanden later -dankzij een truc- gewoon weer deelneemt aan een volgend kabinet.

(Bron: NRC )

5 Reacties op Dijsselbloem blijft wellicht minister van Financiën in Rutte3

 1. Jos van Veen // 27 mei 2017 om 21:02 // Beantwoorden

  wel, de PvdA ging de mist in door te verkleven met het VVD beleid ipv een oppositie/gewicht tegen neoliberaal werden ze zelf gedreven neoliberalen..
  Dat brak hun nek en pigheaded als ze waren bleven ze dit heel arrogant
  volhouden en verdedigen.Dat kostte hen dus de partij
  Het lijkt mij dat je beter kan aanschuiven bij de drieling want dan is er geen [probleem..
  Het neoliberale beleid zit er nog lekker in..en je kunt je meteen onder geloofsgenoten bewegen en wellicht nog meer herrie en beschadigingen mee helpen invoeren
  de show is tot nu helemaal PvdA gericht..andere partijen moeten ze niet hebben..die confronteren ze weg

  Persoonlijk zie ik liever nieuwe verkiezingen en complete verwijdering van neoliberalen en eurofielen…
  Maar wie ben ik..

  • bert xmaathuisx // 27 mei 2017 om 21:29 // Beantwoorden

   “Persoonlijk zie ik liever nieuwe verkiezingen en complete verwijdering van neoliberalen en eurofielen…”

   Neoliberalen:totale uitbuiting van de burgers(de hardwerkende mensen.
   Eurofielen: Hootonplan (werkslaven van de burgers maken, hetgeen nu al het geval is).
   http://www.degrotetransitie.nl/themas/24-urige-werkweek/

   Politici? Zij allen voeren het toneelstuk op alsof verkiezingen er iets toe doen. Die doen er immers NIETS toe.

   De mens dient zijn eigen autoriteit weer te manifesteren. En dat wil geen énkele politicus (toestaan). WANT DAN VALT HUN (kunstmatig gefabriceerde) KAARTENHUIS IN ELKAAR!

   Bedankt, Jos, voor je niet aflatende toelichtingen!

 2. Bas van Stapelberg // 28 mei 2017 om 09:36 // Beantwoorden

  Tja het zou zomaar kunnen gebeuren.Dijsselbloem is een harde neoliberaal zeker thuis bij de extreem pro EU partijen als VVD en D66. En wat betreft PvdA betreft, deze fahrizeeers hadden eigenlijk nul moeten krijgen bij laatste verkiezingen maar door de Nederlandse pers en hun PvdA propaganda zijn ze toch op 9 uitgekomen. Partij bestaat straks niet meer. Dus het zou kunnen maar wel totaal ongeloofwaardig voor CDA,VVD,D66.
  Trouwens goed gedaan VVD niemand die met jullie samen gaat. Ondanks de geringe ideologische verschillen tussen de grote partijen. En Alexander Soepoog die het belang van de Nederlandse staat laat vallen voor zijn Gutmensch clubje. Het gaat lekker.

 3. Is het eigenlijk nog nodig om te gaan stemmen? De politieke partijen doen toch gewoon wat zij willen en reduceren de verkiezingen tot een raadgevende formaliteit. Het gaat de politici om de zetels en niet om de wens van de burger. En dat is niet in landsbelang.

 4. Wat is het verschil en de overeenkomst tussen het landsbelang en de rechten en inkomen van het individu?waarbij aangetekend dat landen in de eu alleen nog op papier bestaansrecht hebben.
  En de neo liberale kapitaal verdeling met de daarbij behorende wet en regelgeving nu bewust een minderheidsgroepering van grootkapitaalkrachtigen hewft bewerkstelligd.
  Arbeid als bestaansrecht voor de macht?

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.