Rutte3 laat nog wel even op zich wachten

Formatiegekte in 2010 (foto: wikimedia.commons.org)

De onderhandelingen voor een VVD-CDA-D66-GL-kabinet zijn mislukt. Maandag kondigde formateur Edith Schippers plotseling het einde aan: ‘beste mensen, het is niet gelukt.’ De installatie van Rutte3 laat nog wel even op zich wachten, want een nieuwe levensvatbare combinatie is niet eenvoudig te vinden.

Gedurende de 18 overlegdagen, in 61 dagen, konden de gesprekspartners de verschillen niet overbruggen. Volgens Schippers was er goede wil maar ging het mis op de inhoud. ‘Migratie bleek de drempel die vandaag te hoog was’. Naast migratie waren ook klimaat en inkomensverschillen tijdens de twee maanden durende overleggen splijtzwammen tussen VVD, CDA enerzijds en D66 en GroenLinks anderzijds.

D66-leider Pechtold is ‘uiterst teleurgesteld’ en ziet nog even geen andere levensvatbare combinatie. Hoewel politiek Den Haag nu kijkt naar de ChristenUnie om stuivertje te wisselen met GroenLinks, ziet de onmisbare Pechtold deelname van de CU niet zitten. Van al te christelijke politiek krijgt de gemiddelde D66’er namelijk rode vlekken. Zeker als ook het CDA meeregeert wordt het C-blok een factor van gewicht.

Ook CDA en VVD mogen zich niet rijk rekenen met de CU. De partij kan een meerderheid van slechts een zeteltje leveren. Ook is de CU links op zaken als migratie en klimaat. Of CDA en VVD er met deze partij wel uitkomen is dus nog maar zeer de vraag.

Als D66 voet bij stuk houdt, wat een novum zou zijn, komt een minderheidskabinet in beeld. Andere partijen die Rutte3 getalsmatig mogelijk kunnen maken willen namelijk niet. De SP zegt nee tegen de VVD, en de PvdA moet de komende vier jaar herstellen van deelname aan de rollercoaster Rutte2. Wilders’ PVV is een no go voor Pechtold, Buma en Rutte. Een vijf-partijenkabinet is evenmin een aantrekkelijk vooruitzicht voor de ‘basiscoalitiepartijen’.

Dat het kakelbonte gezelschap van VVD’ers, CDA’ers en GroenLinksers er niet in is geslaagd tot een gezamenlijke missie te komen, kan niet verbazen. Zelfs Schippers wees tijdens de persconferentie nog eens op de verkiezingsprogramma’s van GroenLinks en de andere partijen waarin de mijlenver van elkaar verwijderde standpunten over bijvoorbeeld migratie voor iedereen te lezen zijn. Waarom men dan toch nog twee maanden om elkaar heen draaide, blijft een raadsel.

(Bron: nos.nl)

11 Reacties op Rutte3 laat nog wel even op zich wachten

 1. jos van Veen // 15 mei 2017 om 22:45 // Beantwoorden

  Kijk eens aan…Pechthold is tegen een te grote C-factor..:)
  Hoe staat hij tegenover de I -factor en I-migratie?

  Met de erst moeten we er bedacht zijn dat de PvdA meer kansen maakt dan de CU (meer zetels en troost om weer in het kabnet te zitten..zoals reeds de bedoeling was.
  PvdAkan zo inschuiven..goed geinformeerd over het verloop van alle voorgaande discussies zodat er geen verschillen van mening bestaan met de rest..de Gutmenschformule is er dan ook weer om ons zand in de ogen te strooien met bizarre moraal en nog idioter jammerpraktijken.

  het was voor mij helder dat GL slechts een tijdelijke vulling was bij aanvang van formatiebesprekingen en dat de PvdA door perikelen rond Asscher eerst moesten zijn afgewerkt voordat het de reddende engel zou mogen spelen.

  Maar echte garanties kan ik niet geven.Eurofiel neoliberaal is gewoon manipulatiegericht en dan zijn ze weer thuis in het machtsnest

 2. bert xmaathuisx // 15 mei 2017 om 23:18 // Beantwoorden

  Migratie, klimaat en inkomensverschillen [zijn] splijtzwammen???

  We weten nu toch dat het aarde-opwarmingsverhaal flauwekul (hoax) is? We stevenen volgens wetenschappers eerder af op een kleine ijstijd!
  Migratie? Inderdaad!!! Hootonplan!
  https://www.youtube.com/watch?v=3W2i_8izzjM (8½ min.)

  Inkomensverschillen; ja, da’s werkelijk een discussiepunt. Maar geen enkele partij wil gelijkwaardige inkomens voor eenieder. Ook al doet men alsof er onenigheid over bestaat.
  Laat je niet in de luren leggen, want:
  “Waarom men dan toch nog twee maanden om elkaar heen draaide, blijft een raadsel.”
  praatjes vullen immers geen gaatjes, maar wél de portemonnaies van …
  Das schönste im Leben ist noch immer die Freiheit: https://www.youtube.com/watch?v=beqVc3jTBSM

  https://decorrespondent.nl/3/de-oplossing-voor-bijna-alles-minder-werken/115335-ad6c6f0b Maar ook dít wil onze regering niet; want dan verliezen zijn hun controle, hun mácht over de burgers.
  Welterusten!

 3. En nu een partij die de huurhuizenmarkt aanpakt, betaalbare huren voor iedereen. Stop met huurdertjes pesten, pak het probleem aan, betaalbare huizen bouwen, ook voor de middeninkomens die geen recht hebben op enige toeslag of andere compensatie. Deze groep heeft al genoeg ingeleverd de laatste jaren. Reken maar uit hoeveel die meer kwijt zijn aan huur en zorg, als je die bedragen gaat optellen bij het minimumloon, kom je aardig in de buurt voor waar door hen gewerkt moet worden.

 4. Bas van Stapelberg // 16 mei 2017 om 16:44 // Beantwoorden

  Hahahaha dit wisten zij 62 dagen terug ook al. Waar zijn nu die droetoeters van liberalen met hun gejank?.. Het land 62 dagen onbestuurbaar hoe kan dat nou?.. Totaal onacceptabel toch, moeten knopen doorbakken, moeten dit, moeten dat. Kansloze gesprekken, 62 dagen het land onbestuurbaar een ramp, een fiasco. Ik hoor ze niet?
  Hallo liberale leugenaars geef eens thuis.

 5. Maan Arkenbosch // 16 mei 2017 om 20:23 // Beantwoorden

  Geert Wilders/PVV heeft meer invloed op de vorming van de coalitie als gedacht wordt. Het wordt een broddel kabinet, terwijl belangrijke zaken wachten.De tomeloze invoer van Afrikaanse gelukzoekers, met medewerking van de €eurocraten via Frontex en louche subsidietrekkers met hun ophaal bootjes moet gestopt worden. Ook het onderonsje van Macron en Merkel om zo alle (AOW) uitkeringen gelijk te trekken, is een gevaarlijke zaak. Pinnokio!! stop met het gezigzag en haal de PVV binnen, dan ben je van alle sores af.

 6. Bas van Stapelberg // 17 mei 2017 om 14:05 // Beantwoorden

  Ja de egoistsiche en nietsontziende VVD krijgt de rekening voor de afbraak van de Nederlandse samenleving. Er is geen enkele politieke partij die zit te wachten om samenn te regeren met deze neoliberalen. De rekening krijg je achteraf, zie CDA en PvdA en dat duurt lang, erg lang voordat je daarvan de schade hebt gerepareerd. Als het uberhaupt te repareren valt. PvdA blijft een dood paard, het is dankzij de afschuwelijke Nederlandse pers dat zij nog 9 zetels heeft gehaald. Daarvoor moest wel iedere objectieve journalistieke norm en waarde voor opzij gezet worden. Massaal liegen en bedriegen in verkiezingstijd om de PVV maar van zetels af te houden. Tjonge tjonge wat een goedkope journalistiek zeg, van Telegraaf tot NRC, van NPO tot RTL,hoe zielig.
  Was er eerlijk journalistiek bedreven had PvdA nu 2 zetels, hooguit. Dus deze denkt wel dieper na voordat zij weer in zee stappen met Mark Iskasirot.
  CDA heeft leergeld betaald en stapt er zo uit als VVD op deze manier doorgaat. Blijft over het asociale en schijnheilige D66, tja daar kan je wel een regering mee gaan vormen. Geen partij die buiten D66 nog met die onbetrouwbare VVD wil samenwerken. Kortom het land onbestuurbaar dankzij onze nar Mark en zijn bende.

 7. bert xmaathuisx // 17 mei 2017 om 14:48 // Beantwoorden

  Bas, welke partij is dan nog wél betrouwbaar?
  Maar inderdaad, VVD maakt het wel héél erg bont, evenals PvdA en CDA.

  Overigens, PvdA staat voor: Partij voor de Arbeid. En dús niet voor: Partij vóór de Arbeiders! Want er moet gewerkt worden, zo maximaal mogelijk. Dan kun je maximaal belastingen innen en houden de werkslaven zo weinig mogelijk tijd voor hen zelf over.
  Want carrière maken is ook belangrijk / of misschien toch niet?
  (Nadenkertje.)

  Nogmaals (herhaling, de beste leermeester, immers; en – wat mij betreft – kan volgende niet genoeg benadrukt worden):
  http://www.degrotetransitie.nl/themas/24-urige-werkweek/
  https://decorrespondent.nl/3/de-oplossing-voor-bijna-alles-minder-werken/115335-ad6c6f0b

 8. Hoewel kereltje Pechtold graag en links kabinet wil zal men de verkiezingsuitslag niet moeten negeren.Die is eigenlijk meer rechts dan links.Dat zal Pechtold ook moeten bedenken hij is er niet voor zichzelf maar voor het land en kijk naar de uiteindelijke uitslag van 15 maart.Hoewel ik zelf geen van deze partijen heb gestemd vind ik wel dat men dit democratisch moet bekijken.En zou een rechts kabinet aansluiten op de uitslag van 15 maart.En betrouwbaar?ach ik vertrouw er eerlijk gezegd niet een.

 9. Hoewel ik begrijp dat D66 met links om de tafel wil, vind ik dat Pechtold geen eerlijk spel speelt met de CU.En wordt de totale uitslag van de verkiezingen genegeerd.Bovendien zullen de hanen nu eens in het landsbelang moeten gaan denken
  ipv aan zichzelf.Het land is er niet bij gebaat als Jantje niet met Pietje wil en ga zo maar door.

  • bert xmaathuisx // 26 mei 2017 om 18:47 // Beantwoorden

   “Bovendien zullen de hanen nu eens in het landsbelang moeten gaan denken ipv aan zichzelf.”
   Jansje, dat hebben zij nóóit gedaan en dat zullen zij ook nooit gaan doen.
   Daarvoor hebben we een nieuwe generatie nodig, Jansje! Een nieuwe generatie van mensen, die NIET egoïstisch, niet graaierig/hebzichtig, niet narcistisch zijn.
   De zittende kliek zal echt IN ZIJN GEHEEL moeten opstappen. Grotere egoïsten kan ik me niet voorstellen!!!
   Anders blijft het aanmodderen (of zoals zij zelf zo graag zeggen: dan blijven we polderen), zoals je nu ook weer ziet. Het land regeren? Het is pure uitbuiting en onderdrukking van de burgers.
   Hoe lang nog gedogen wij via de PVV de Mossad, bijvoorbeeld? Hoe lang nog houden de politici ons burgers in hun tang?!

   De huidige politici zijn zo’n beetje allemaal graaiers, egoïsten en deels narcisten. Zij nemen de burgers werkelijk op geen énkele manier serieus! Weg met allen dus; schoon schip!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.