Kabinet Rutte3 krijgt ministerie voor klimaat & Energie

(Foto: Flickr, minister-president Rutte, fotograaf onbekend)

Rutte3 bestaat straks uit meer bewindslieden dan Rutte 1 en 2. Zo zou aan de onderhandelingstafel worden gesproken over een ministerie van Klimaat & Energie. Daarnaast delen de onderhandelaars het departementkolos Veiligheid & Justitie weer op. De informateurs van Rutte1 en 2 wilden zo min mogelijk ministeries, maar daarvan komen hun opvolgers terug. 

Rutte 1 en 2 telden ‘slechts’ dertien ministers en zeven staatssecretarissen. Wanneer de formatie tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks lukt, zal het aantal bewindslieden zeker stijgen. Al is het maar omdat allevier de partijen een substantieel aantal bewindslieden willen leveren.

D66-leider Alexander Pechtold ontkende niet dat hij het ministerschap van Europese Zaken ambieert. Rutte 3 krijgt naar verwachting meer bewindslieden dan de vorige kabinetten Rutte. (Foto: Wikimedia.commons.org)

Naast een nieuw ministerie van Klimaat & Energie komt er wellicht ook een ministerie van Europese Zaken. Dinsdag 9 mei weersprak D66-leider Alexander Pechtold op Radio1 in elk geval niet het gerucht dat hij dat nieuwe ministerie wel wil leiden. ‘Ik hoor het u zeggen’, antwoordde hij op de vraag of hij de ministerspost voor Europa ambieert. Geen ontkenning zegt veel in de politiek.

Op de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu vragen ambtenaren zich af hoe het nieuwe kabinet hun ministeries straks herindeelt voor een nieuw ministerie van Klimaat & Energie. Vooral D66 en GroenLinks hechten enorm aan zo’n groen ministerie. CDA en VVD zijn er niet tegen.

Verder zal het superministerie van Veiligheid & Justitie weer worden opgedeeld. Welke onderdelen -politie, vreemdelingenzaken, justitie en brandweer- de onderhandelaars precies uit het departement wegsnijden, is nog niet duidelijk.

De politie blijft waarschijnlijk bij V&J, want een terugverhuizing naar Binnenlandse Zaken zou een politieke afgang voor de VVD betekenen. Die partij drong bij de formatie van Rutte1 in 2010 aan op dit enorm en alomvattend ministerie. Het ministerie werd destijds triomfantelijk gepresenteerd als het nieuwe superministerie. Het werd een debacle.

Ten slotte krijgt Defensie zijn staatssecretaris terug. Na de kabinetten Balkenende schafte men die functie af maar nu de spanningen op het wereldtoneel toenemen, wil Den Haag weer veel extra geld steken in het leger. En bij een belangrijk en groot ministerie hoort een staatssecretaris.

Bron: ad.nl

14 Reacties op Kabinet Rutte3 krijgt ministerie voor klimaat & Energie

 1. Maak je borst maar nat en de portemonnee leeg, anders maken deze partijen die wel voor je leeg. Het roven en stelen kan weer verder gaan van degenen die NU nog een appeltje voor de dorst hebben. Echter, straks ook niet meer door de waanzinnig hoge huur- en zorgkosten, vooral voor mensen zonder toeslagen. Een Europa? Waarom betalen ze in Duitsland net over de grens maar een huur van 450,00 voor een huis van 100 m2? Ik betaal voor nog geen 80m2 al 750,00 p. maand kale huur.
  Ben overigens ook benieuwd wat er met de spaartaks gaat gebeuren, nu de rente op bijna 0% staat. Of gaat ook dit stelen/onteigenen van geld gewoon door?

 2. Yvonne van Cleef // 9 mei 2017 om 22:33 // Beantwoorden

  Het moet en zal steeds meer geld kosten:de banencarrousel draait weer op volle toeren!En Pechtold creëert wel een baan voor zijn eigen;op onze kosten natuurlijk:dat dan weer wel!Kotsen moet ik van die lui!

 3. bert xmaathuisx // 10 mei 2017 om 00:22 // Beantwoorden

  (Dit alles is) OUDE POLITIEK.

  De beste stuurlui staan aan wal, zogezegd.
  Allemaal egoïsten in het Haagse. Daar heeft de wereld, daar heeft Nederland nóóit behoefte aan.
  Wanneer gaan wij een echte sámenleving vormen?
  http://www.degrotetransitie.nl/themas/24-urige-werkweek/
  https://decorrespondent.nl/3/de-oplossing-voor-bijna-alles-minder-werken/115335-ad6c6f0b
  Allereerst zullen wij dan weer voor elkaar (= elkander = élk ander) dienen open te staan; dat geldt met name voor politici. Daar is nu in het geheel geen sprake van. Allemaal opstappen, dus, de huidige politici! En daarná mensen aan het roer die níet narcistisch zijn en die ruimte LATEN voor de individuele mens. Dat zullen wij allen dienen te willen.

 4. jos van veen // 10 mei 2017 om 01:31 // Beantwoorden

  ja..wat moet je hiervan binden..dit kan zo geregeld zijn op een achternamiddag…Ik vraag me welke efefcten er worden nagestreefd.

  uitreiding van dit soort dingen werkt ook weer prestige en machtsspelletjes in de hand..
  h hangt gewoon af van de mensen die de ministeries gaan leiden…Volgens mij is Pechtold met zijn selfiesdwang en narcisme helemaal niet geschikt voor EU-zaken. De ideeen van D66 hebben nogal veel ophef en weinig rendement veroorzaakt in het verleden..
  De EU is nog geen Europa..Dus Pechthold begin nu niet aan job-overschattingen en veel reisjes met goed vergoed en sterrenverblijf..
  Europa blijft even groot, de EU krimpt…

 5. jos van veen // 10 mei 2017 om 01:38 // Beantwoorden

  alhoewel: wellicht is Pechthold juist wel goed…
  die gaat dusdanig doorslaan dat iedereen er beroerd van wordt..of zo.
  en dan is de tijd gaandeweg rijp voor een Nexit
  Pechthold kan een goede intermediair zijn voor een discutabele of zeer gewenste afgang wegens en ziekelijke propaganda voor een project dat zichzelf steeds meer ter discussie stelt..En dat dan met de karikatuur van een van een trol in NL..

 6. De Euro-gekte raast vrolijk door in Nederland, ondanks dat dat instituut in haar hele bestaan nog geen positieve bijdrage heeft geleverd aan welbehagen van haar bevolking.
  Met de nieuwe Franse roerganger komen de euro-bonds weer in beeld en worden onze pensioenreserves verder leeggeplunderd in een tempo waar Lubbers niet eens durfde te dromen. Verdere islamisering en terug naar de normen en waarden die uit onze donkere middeleeuwen stammen, en vooral armoe, heel veel armoe voor de werkbijen onder ons terwijl het EU-bestuur zicht laaft aan dure champagne en kreeft met kaviaar.
  Voor Rutte is niets te gek: hij zou zelfs de PvdA nog uitnodigen om een regering mee te vormen. Zie daar úw democratie: de verkiezingen verloren en het aantal zetel geminimaliseerd, en we krijgen méér van hetzelfde.

 7. Ze drinken een glas doen een plas en alles blijft zoals het was.DWZ dat de middenklasse gewoon voor alles blijft betalen en door stijgende kosten geen appeltje meer voor de dorst heeft.Als dat is wat men wil in den Haag zijn ze al goed op weg.Maar een verarming voor de maatschappij en mettertijd weer voor de economie.We horen nu al dat de zg meevallers niet zo hoog zijn als men dacht.Tenslotte moeten de gastegenvallers ook weer betaald worden en door wie dat weten we wel natuurlijk.

 8. Bas van Stapelberg // 10 mei 2017 om 14:14 // Beantwoorden

  Heerlijk die liberalen. Hoe meer liberalisme hoe meer regels en hoe meer overheid. Bewijs is door liberalen welmgeleverd de afgelopen 40 jaar. Echt die partij doet alles tegenovergesteld.

 9. “Kabinet Rutte3 krijgt ministerie voor klimaat & Energie”

  Dat “energie” een belangrijkere status gaat innemen vind ik wel goed. Maar die hele klimaat ellende… Dat de natuur verandert geloof ik ook wel. Dat de mens daar een aandeel in heeft, dat zou me niet verbazen. Maar het idee dat je dat vervolgens weer kan gaan bijsturen met beleid door er miljarden tegen aan te gaan gooien. Ik weet het niet. Typisch maakbaarheidsdingetje van Jessias-volgelingen.

 10. Bas van Stapelberg // 12 mei 2017 om 13:52 // Beantwoorden

  Inderdaad is de mens schuldig aan de verandering. Ik weet nog dat ik 40 jaar met een prominent CDA lid een discussie voerde over dit onderwerp. Ik was een aluhoedje zogezegd en volgens de toenmalige fist Lady ook bij discussie aanwezig was er helemaal niets van waar. VVD, CDA,D66, partijen die zich nog nooit maar dan ook nog nooit hebben bekommerd om klimaatverandering of welzijn van dieren, ja ook huicelaars van D66, ga even het stemgedrag maar na. Nu plotseling is het “Groen” helemaal hot en volop commerciel onder aanvoering van de neoliberale GL, pardon moet zijn Groen Rechts. De rekening niet neerleggen bij de vervuilers die al in staat zijn om vanaf 1950 schone energie te verwekken maar bij het volk en het liefst Jan Lul die met zijn wagentje naar zijn werk gaat. Schijnheilige hufters, de complete politiek, niet serieus te nemen en ik weet dat het- point of no return- al is bereikt. Heerlijk kunnen ze gaan schuilen in hun bunkertje.

 11. A.M.Klaassen // 12 mei 2017 om 19:37 // Beantwoorden

  Een boodschap aan alle milieufreaken. Denken jullie nu echt dat je de aarde op een graad celcius nauwkeurig kan orchestreren. De mens is niet eens in staat om de woonkamer tot op een tiende graad te houden wanneer je daarin leeft en loopt. De Co2 is een hoax. Een spuitende vulkaan produceert meer Co2 dan wij als mens ooit kunnen produceren. De meeste weten niet eens hoe CO2 wordt gevormd maar wel een mening hebben en weten hoe je het moet bestrijden??????

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.