Franse presidentsverkiezing brengt EU op rand van zenuwinzinking

Marine le Pen van het Nationalistische Front National neemt het 7 mei op tegen de links-liberale Emmanuel Macron. (Foto: wikimedia.commons.org)

‘De ontwrichtende kracht van Brexit is een zomerbries, vergeleken bij de storm die zou opsteken met een voorvechter van Frexit in het Elyssée’, stelt politiek filosoof Luuk van Middelaar in NRC Handelsblad. Een van de twee presidentskandidaten wil een Frexit. Frankrijk, het land van de revolutie, brengt de EU op de rand van een zenuwinzinking.

Zondag 23 april wonnen de kandidaten Marine le Pen van het Front National en Emmanuel Macron van het links-liberale En Marche!. Beiden behaalden ze circa 23 procent en strijden ze 7 mei voor het Franse presidentschap. De twee volgende kandidaten, de conservatieve Francois Fillon en zeer linkse Jean-Luc Mélencon verwierven elk zo’n 19,5 procent van de stemmen.

Eén ding is zeker: wanneer Frankrijk de EU verlaat, eindigt de EU. Dat de Britten afscheid nemen van de Europese Unie vindt men in Brussel zeer teleurstellend en erg vervelend, maar het is geen complete ramp. Een vertrek van de Fransen zou de belangrijkste doelstelling van de Unie onderuit halen: vrede tussen Frankrijk en Duitsland. Hun onderlinge verbondenheid vormde aanvankelijk de corebusiness van de EU. Zonder een van deze twee lidstaten bestaat er feitelijk geen EU.

Even terug in de historie: Sinds 1870 bestookten de grote dominante landen op het Europese vaste land Duitsland en Frankrijk elkaar. Drie oorlogen werden uitgevochten met verschrikkelijke gevolgen. Na de laatste hel op aarde, de Tweede Wereldoorlog, besloten de leiders dat dit nooit meer mocht gebeuren. Door in eerste instantie de oorlogsindustrieën samen te voegen, zette men de eerste stap. Welbeschouwd was de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal (1951) een vredesverdrag.

Benoit Hamon van de Parti Socialiste werd 23 april met 6,2 procent weggevaagd. Had hij minder dan 5 procent gehaald, dan had de PS de campagne moeten terugbetalen en was de partij failliet geweest. (Foto: wikimedia.commons.org)

Hoe ver is de EU inmiddels afgedreven van deze belangrijkste doelstelling. ‘Intussen zijn er (te) veel landen bijgekomen, en veel terreinen van samenwerking. Sommigen zeggen dat de EU vooral een markt is: goed voor de werkgelegenheid, goed voor de welvaart. Dat is zo. Toch draait de EU nog altijd primair om vrede tussen Frankrijk en Duitsland, en niet om wat daar omheen hangt’, schrijft Caroline de Gruyter in NRC. ‘De markt is een middel om een politiek doel te bereiken: vrede tussen die twee, en dus voor allen’.

Drie van de vier presidentskandidaten riepen de laatste weken, onder druk van een woelig electoraat, om een minder Duits Europa. Twee van de vier tekenden zelfs voor een Frexit. Het is hoe dan ook een crisis van formaat voor de EU. Van Middelaar vraagt zich dan ook af of het sowieso niet te laat is, en vreest dat ‘het ressentiment en desillusie inmiddels te sterk is’. Zelfs een pro-EU president zal straks zijn koers moeten bijstellen, verwacht hij.

Wat ooit een mooi project was, is verrommeld. Heel Europa is inmiddels EU-lid en de enkele overgebleven landen zitten in de Brusselse wachtkamer. Zelfs Turkije kan formeel nog steeds aanschuiven. Onverantwoord en ongelofelijk. Wat heeft dat nog met vrede tussen Frankrijk en Duitsland te maken? Gezien de huidige stand van de Franse verkiezingen kun je zelfs stellen dat de EU inmiddels tot het tegendeel leidt. Tijd voor een focus op de basis: dát is het recept voor de EU om te overleven.

(Bron: NRC-handelsblad)

 

15 Reacties op Franse presidentsverkiezing brengt EU op rand van zenuwinzinking

 1. Yvonne van Cleef // 23 april 2017 om 20:52 // Beantwoorden

  En nu maar hopen dat Marine wint en wint totdat zij presidente is!Uit de Eu,laat maar imploderen,dat corrupte zooitje!Hoe sneller hoe liever!

 2. bert xmaathuisx // 23 april 2017 om 21:36 // Beantwoorden

  “Welbeschouwd was de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal (1951) een vredesverdrag. … Hoe ver is de EU inmiddels afgedreven van deze belangrijkste doelstelling.”

  Was vrede dan het werkelijk beoogde doel [van de E.G.K.S., de E.E.G. en de E.U.]? Of ging het – expliciet – om financiële winst (voor de elite dan natuurlijk) en betekende dit zodoende controle over en onderdrukking/uitbuiting van de Europese burgers?

  De machthebbers hebben allereerst en hoofdzakelijk oog voor eigen belang en niet voor het belang van de [Europese] burgers. Nee, in het geheel niet, wat dat laatste betreft; want gaan zij [blijkbaar] immers niet gemakkelijk over lijken?
  De burgers dienen zich vrij te maken van deze bemoeienis. [Zo goed als] Alle burgers willen vrede, geen oorlog. Wie willen er oorlog? Wie zetten de landen tegen elkaar op? Hoe lang nog legers??? Hoe lang nog laten de burgers zich wijs maken dat ze zich tegen elkaar moeten verdedigen?

  Wie dienen wij dus niet meer te geloven, te vertrouwen? Zij die oorlog prediken (en uitvoeren), dan wel zij die ons angst voor oorlog (en meer van dergelijke wantoestanden) trachten aan te praten. (Hoezo,) E.U. op de rand van een zenuwinzinking??? Ja, de geld- en machtswellustelingen willen ons dit héél graag doen geloven!
  Burgers willen in harmonie samen leven, wereldwijd! Zónder Brusselse overheersing, dictatuur. Want slechts dát is de onderhuidse bedoeling van de “kopstukken”, van degenen die menen het beter te weten, die menen de mensheid als slaaf te mogen gebruiken.

  Die tijd is echter zo goed als voorbij!
  Sámen in vrede én vreugde ……

 3. De EU moet een stap terug gaan naar de EEG status.
  Het parlement Kan afgeschaft Worden En de lede n krijgen ieder zijn verantwoording via het parlement weer terug.
  Voormalige Oostbloklanden Gaan ook terug naar af maar worden gestaffeld lid van EEG maar pas volwaardig lid Als de corrupte Besturen eens geliquideerd zijn.
  Ik woon zelf in Polen het is hier zo corrupt dat je het ruikt.
  Zo is Europa te redden anders vrees ik dat de bommen ons binnenkort wederom om de oren vliegen.

 4. Laat madame Le Pen haar zin dan maar door drijven. Dan zijn we in elk geval verlost van een van de wanbetalers van de EU; wel veel te zeggen willen hebben en niet aan verplichtingen voldoen. Een verkleinde samenwerking met landen als Nederland Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden kon wel eens beter gaan. Ze liggen meer op een lijn dan alles wat meer zuidelijk ligt en per definitie lakser omgaat met regels en afspraken. Dat is de volksaard.

  Hoe vaak blijkt ook hier weer dat logge samenwerkingsverbanden niet werken. En al helemaal niet als zuidelijke types op belangrijke EUposten belanden en daardoor hun eigen achterban bevoordelen door regels niet unaniem na te laten leven. Neem voorbeelden als Barossa, en momenteel die Draghi die naar het lijkt als pion van Goldman Sachs de economie dusdanig sloopt dat we straks helemaal in de klauwen van het grote geld verstikken. Laat dan de EU maar ploffen, de bezem door de Brusselkliek en verkleind verder. Alleen verder kan niet, kleiner kan wél. Maar ik vrees dat een bijna failliet Frankrijk het niet zo ver laat komen.

 5. hoe lang mi oet je blijvn ropen voordt het doordringt

  Feitelijk is de EU een neoliberaal project..kapitalisme nieuwe stijl.

  Concreet gaat het om totale corrupties van de daar “werkende” politieke figuren en amtenaren.
  de valse moral druipt er van af..een ziekelijk makned gedrocht waar de gewone bevolkingen geen moer voor kopen.

  Maak er een door het v bedrijfsleven zelf betaalde handelsorganisatie van zonder een politieke aspiraties.

  de euro heeft het gewone volk compleet berooid en narrig gemaakt. Veel te dure valuta en de EU zelf is een veel te duur speeltje met ongein en belabberde onkunde

 6. DIT IS EEN STRIJD TUSSEN DE WARE FRANSEN [ PATRIOTTEN ] EN DE LINKSE VERRADERS MENSEN ZONDER PATRIOTISMO , GOD , WAARDEN EN NORMEN ENZ
  HELAAS DEZE RODEN EN LIBERALEN HEBBEN ALLES [ BEHALVE HET GELIJK \]
  ZIJ ZULLEN WEDEROM DE VERKIEZINGEN WINNEN , DWZ OVER 2 WEKEN ZULLEN DE FRANSEN WEDEROM EEN LINKSE VERRADER KIEZEN , NIET BESEFFEND DAT ZIJ GEWILLIG MEE WERKEN AAN HUN EIGEN ONDERGANG , ARM EUROPA , CONTINENT VAN DE LINKSE DWAZEN EN IDIOTEN , NOG STEEDS BESEFFEN DE RODE DWAZEN NIET DAT EEN BURGEROORLOG ONVERMIJDELIJK IS ,

 7. Ik maak me weinig illusies . Het zou me ten zeerste verbazen als Le Pen zou winnen. Dat gezegd hebbende Het zou voor de bevolking beter zijn mocht ze winnen en Frankrijk Europa het laatste duwtje geeft om van de sokkel te vallen. De handel zal er niet onder leiden want elk land kan dan weer voor zijn eigen belang en eigen volk de beste verdragen bedingen. Zonder dat ze eerst een groot deel aan de Europese unie moeten afstaan. De vrije handelseconomie zal weer de ruimte krijgen die ze zo broodnodig heeft. De boeren en veehouders zullen betere prijzen kunnen bedingen voor hun goederen. De verspilling van geld door dure exportdeals zal verdwijnen. En producten die nu naar landen gaan buiten Europa kunnen nu aangewend worden voor binnenlands gebruik. Ook de binnenlandse handel gaat opbloeien. Geen peperdure onnodige gebouwen meer voor eindeloze vergaderingen, en geen politici meer die bakken met geld opstrijken met niets doen. Als een land geen vluchtelingen wil kunnen ze daar zelf over beslissen. Hun eigen politieke koers varen . Een halt toe roepen aan de islamisering. Nog maar te zwijgen over die veel te dure Euro die alleen maar ellende met zich meebrengt. Zijn er dan alleen maar voordelen? Nee natuurlijk niet . Het zal voor vele landen ook een harde dobber zijn om er bovenop te komen en op een korte termijn zullen de beurzen zakken. Maar dan zal het allemaal nivelleren en kan door goede samenwerking onder buurlanden een veel sterkere en meer eerlijke economie ontstaan die een veel langer leven is beschoren dan het nu tot in de kern verrotte Europa. Beter voor het land en beter voor de bevolking. En dat zal ook de enige manier zijn om onze eigenwaarde en onze eigen cultuur te beschermen tegen de vloedgolf van het Islam

 8. Het EP mag zich wel eens flink achter de oren krabben en de ogen eens openen want ze zijn echt overal blind voor maar vinden zichzelf wel geweldig.Heel het idee waar ooit de EGKS mee begon is ten einde.Het is te groot, geen eenduidigheid over belangrijke zaken.Landen die erbij zijn gekomen die wel de lusten maar niet de lasten willen dragen.Het vluchtelingen vraagstuk is een debacle geworden waarin mensen smokkelaars in principe worden gesubsidieerd omdat mensen naar Europa komen om er niets meer te vinden dan dat ze al hadden.En belanden vaak in illegaliteit en ook criminaliteit omdat er geen werk is.Het is crimineel om mensen te laten blijven komen in gammele bootjes waardoor er velen verdrinken.En aan die criminaliteit werkt Europa mee hoe je het wendt of keert.Gewone burgers in de Eu zien dit allemaal gebeuren en dat is maar 1 ding waarin de EU en EP faalt.Naar mijn idee is het Europees Parlement blind voor de realiteit en druk te wezen met en voor elkaar.Logisch toch dat mensen de hele EU niet (meer) zien zitten.Iedereen begrijpt dit behalve politici die hier hun baan van hebben gemaakt.Raar is dat toch!

 9. Maan Arkenbosch // 24 april 2017 om 21:15 // Beantwoorden

  Als de E.U./Brussel naar de EEG was terug gegaan, was Engeland niet uitgetreden. M.Le Pen wil dat uiteindelijk ook. E.Macron krijgt nog last van de Republikeinen en Socialisten in de Volksvertegenwoordiging. Ook de €urocraten hebben een oorvijg gekregen, want Frankrijk is geheel verdeeld, vooral met de 10% moslims/emigranten. Het werkelijke E.U. probleem ligt niet in Frankrijk maar Italië. Dit financieel ontredderde land met als sterkste kracht de 5 Sterren beweging van Beppo Grilo en de Liga Nord, zullen bij de komende verkiezingen echt kopzorgen veroorzaken voor Brussel. De enorme schuldenballon en het drukpersen van Draghi/€urocraten vragen om een oplossing die er maar niet komt. De hoge werkeloosheid en de toestroom van analfabetische gelukzoekers in combinatie met verdere toepassing van robots, 3D ontwikkeling en algoritmische financiële automatisering zijn een sociale tijdbom, waarbij M.Le Pen maar klein bier is!!

 10. Dat het Europees Parlement niet met beide benen op de grond staat bewijst maar weer hun nieuwe voorstel van 10 papadagen, hoe komen ze erbij en wie gaat dat betalen?Zij hebben nog niet eens het eigen pensioen op orde met de veel te lage dekkingsgraad van 37% en te weinig kapitaal.Het begint er meer en meer op te lijken dat er alleen maar geld kan worden uitgegegeven ipv te kijken hoe het op de meest efficiente manier kan worden besteedt.Laat de EU eerst eens echte problemen aanpakken,werkloosheid,komst van gelukzoekers,radicale,islamisering,veiligheid, financieringstekorten in zuideuropese EU landen,(verkeerd)vluchtelingen beleid,de daardoor ontstane criminaliteit ga zo maar door.Nee wat mij betreft terug naar de EEG.Deze geldverspilling moet stoppen.Zelfs een kind kan zien dat je de EU zo naar de knoppen helpt om het maar netjes uit te drukken.En daar hebben burgers genoeg van.Omdat dit alles door burgers wordt gefinancieerd.Het is alsof iemand anders voor jou de boodschappen doet en allerlei luxe artikelen meebrengt terwijl je alleen maar groente en brood nodig hebt.Op die manier is je huishoudgeld in een week op terwijl je er een maand mee moet doen.Zo zie ik het europees parlement.Geen enkel benul van geld.

 11. Bas van Stapelberg // 26 april 2017 om 16:51 // Beantwoorden

  Illusie hoeven wij inderdaad niet te hebben. EU is het ergste soort onkruid wat er is dat verdwijnt alleen als je het met wortel en al kan vernietigen. Dat zou je met een revolutie moeten doen want dat tuig in Brussel blijft anders gewoon zitten.

 12. Laten we het niet gaan hebben over links of rechts, er is gewoonweg geen geld om het huidige beleid voort te blijven zetten. De komende generaties hoeven toch niet te gaan opdraaien voor de wensdromen van de huidige machtshebbers. Een beetje realisme kan geen kwaad.
  Lees wat Jan H. van de Beek schrijft:

 13. jos van veen // 8 mei 2017 om 17:25 // Beantwoorden

  Kijk eens naar de etiketten en stickers van vandaag..en verwonder je of erger je aan de gebruikte taal…
  Macron:”…Pro Europese (sociaal) neoliberale koers…”
  En dan bij Marie Le Pen Front National:
  “…extreem rechts nationalistisch..”” dat sinkt toch lekker nazistisch niet waar.

  Ibn zijn de equivalenten vlotte gevonden
  -Macron: eurofiel Neoliberaal= EU stroom en ongelijkheid= ontwrichting
  -“extreem rechts nationalsime”= PVV, is outcast, uitsluiting= racisme== holocaust- = agressie=dwang en angst..
  + dus: zijn dus projecties van de rotgevolgen die neoliberaal veroorzaakt..het negatieve is voor de duivel Wilders en het positieve vind je bij de club waar de ene mens de wolf is voor de andere”..=neoliberaal.
  (eeuwig wantrouwen,concurrentie,graai en bedrog, corruptie (de EU is ECHT een corruptief centrum dat stinkt en grijnst) De valse moraal van de maffia.

  Het “nationalisme” verklaard?
  Le Pen kijkt met de ogen naar ht land Frankrijk dat ook lid is van de unie(PVV FVD doen hetzelfde) en ziet dat het een zooitje is, ongelijkheid, ellende..het balt samen in de lage lonen en studenten(studenten en arbeiders klitten bij protesten altijd bij elkaar samen in Frankrijk..typisch)

  Le pen(PVV,FvD) legt de prioriteit bij de Franse bevolking (mensen) en wil eerste de zaken op goede orde in het land zelf/nationaal niveau en als dat genoegzaam is gebeurd dan komt de internationale trein aan de orde..(Dit staat los van de internationale handel van Frankrijk.Die handel is er altijd geweest maar niet gecentreerd in een EU.) EU is luxehobby en het zal nog moeten blijken of het ook iets is voor de gewone bevolking. Tot nu toe is dat niet en zeker onvoldoende gebleken en het ziet ook niet naar uit dat dat zal veranderen.Zet dus eerst alle zeilen bij voor de nationale bevolking om daar de boel te bekostigen en te regelen zonder EU avontuur.

  eurofiel neoliberaal ligt in de lijn met de EU.Overheid is EU georienteerd en eigen-nationale- bevolking is secundair,ergens heel in de verte,of zo.
  Geld eerst..het oude Rome herleeft..
  Geld en macht de grootste prioriteit, mensen erg laag geprioriteerd..de mensen gaan vermaakt worden..robots zijn goedkoper,automatisering levert meer productie..mensen mogen weliswaar werken maar moeten wel bijdragen leveren aan de concurrentiepositie..dus moeten ze goedkoper worden..goedkoper dan machines en derhalve moeten de arbeidsvoorwaarden veranderd worden en lager in kosten..Anders automatiseren we..al dan niet via de EU subsidies..dus overheid wat wil je..en die overheid is neoliberaal..
  Mensen dus geen prioriteit en gewoon in de uitverkoop
  Winsten, aandelen (verdienen veel beter dan werkuren) gaan de machten worden die ons (op)drijven en daarvoor moet ook de geldende moraal bezwijken..de “handelsmoraal” komt er voor terug met alle legale onmenselijkheid van dien..want bedrog is heel gewoon..de tijd van de kleine lettertjes en oplichters..Beveiliging is een sleutelwoord geworden en nderen kunnen de pot op..
  Tja, het is een kwestie van keuze hè…

  EU- internationaal , industrie e handelsgericht, nationaal buiten het grote geld en grootbedrijf..heel erg gering
  De “populisten “nationaal”gericht, eigen mensen, boedel en ellende eerst. EU en aanverwanten als dar tenminste wat oplevert..dus een andere EU en anders hoeft het niet.
  EU is gewoon te grote luxe

  Dit alles is dan verdicht in de politiek en de verkiezingen van Frankrijk (en NL)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.