GroenLinks-Kamerlid moet nog wennen aan nieuwe rechtse vrienden

Kamerlid Zihni Odzil tijdens zijn eerste speech in de Tweede Kamer. (Foto: Twitter.com)

Onderhandelend over een coalitie met de grote jongens CDA en VVD, is GroenLinks gepromoveerd tot mogelijke regeringspartij. Nieuw terrein, en dat is wennen. Het net geïnstalleerde Kamerlid Zihni Özdil ging woensdag in zijn maidenspeech los op de VVD en liet de wenkbrauwen bij zijn nieuwe rechtse vrienden fronsen.

Özdil citeerde uit het VVD programma uit 1971. ‘Materiële zekerheid vraagt sociale rechtvaardigheid. Onze samenleving vormt een huishouding waarin we alle tezamen lasten dragen naar draagkracht. De gemeenschap heeft de plicht te zorgen dat ook mensen met onvoldoende inkomsten kunnen leven. Deze solidariteit houdt niet op bij de grenzen van een land.Het feit dat het tegenwoordig ondenkbaar is dat dit citaat van een rechtse partij zou kunnen komen, illustreert volgens mij dat er in de afgelopen jaren iets best wel mis is gegaan met de politieke koers van ons land. Onder luid gejuich van onze rechtse vrienden hebben we stap voor stap onze manier van leven, die geworteld is in onze westerse, Europese idealen, de prullenbak ingegooid’.

Tweede Kamercollega’s herinnerden de worstelende Groenlinkser vilein aan de huidige positie van zijn partij. Jasper van Dijk (SP): ‘Bij de heer Özdil heb ik genoten van zijn scherpe inbreng in de richting van de rechtse partijen. Dat belooft nog wat met de formatie; we wachten het af’. CU-Kamerlid Carola Schouten adviseerde Özdil eens een borrel te drinken met zijn VVD-collega’s.

‘Onder luid gejuich van onze rechtse vrienden hebben we onze manier van leven, die geworteld is in onze westerse, Europese idealen, de prullenbak ingegooid’

Intussen begint het ook binnen de VVD te rommelen. Prominente liberalen zien dat hun partij nog steeds aan tafel zit met het door hen verafschuwde GroenLinks, de partij van de nivellerende belastingmaatregelen en ‘autootje pesten’. De Telegraaf stookte donderdag het vuurtje graag op en belde met verschillende sceptische liberalen. Wethouders, lokale politici, een oud-voorzitter, een ex-voorlichter, pretletter Frits Huffnagel en de ereleden Frits Kolthals Altes en -jawel, daar is hij weer- Hans Wiegel zagen het verbond met GroenLinks totaal niet zitten. Ze hoopten in het begin dat het ‘moetje’ snel zou aflopen, maar nu lijken de onderhandelaars tot hun afgrijzen zowaar vooruitgang te boeken.

Het is duidelijk: niet alleen Özdil maar ook veel VVD’ers worden nerveus van een groen-rechts avontuur.

(Bron: Volkskrant)

8 Reacties op GroenLinks-Kamerlid moet nog wennen aan nieuwe rechtse vrienden

 1. Formatie als op moment gaande is ook totale onzin en kan werken alleen maar over de ruggen van de burgers. Dat hebben wij voorgaande vier jaren al gezien en gemerkt. Als dat een oefening was wat moet dit worden, een slachtveld?

 2. De linkse jongens moeten gewoon met de bips omhoog gaan liggen net zoals Samson en zijn club volksverlakkers dat vier jaar lang gedaan hebben.

 3. Het gebeurt heel zelden maar ik ben het met de VVDérs eens.
  Een te gortige verandering vanuit hun percepties…Van mij mag het, maar ik zou hetzelfde gezegd hebben als ik in hun -ruime- schoenen stond..(de mijne knellen)
  Niet dat ik geloof in het ideologische gebabbel van GL da hinkt op confliterende uitgangspunten.
  Je kunt niet eurofiel zijn(neoliberaal) en reddende engel op sociaal maatschappelijk terrein..dara bijten zich de uitgangspunten.
  Of je bigt richting neoliberaal(de eurofilie) of je gaat richting socialisme en gelijkheid, met nivellering, milieu (in de ruimste zin: leefbaarheid)en duidelijke moraal zonder de prioriteit van Geld en Macht..mensen eerst.

  Een omslag in miljarden en de pas geconstrueerde andere geldstromen..en dat wordt dus voor iedereen weer flink dokken…de uitgangspunten van GL rond bekostigingen lopen vrijwel meteen vast..het ene gat graven op het andere te vullen..waarbij minder gefortuneerden weer als eersten het ideologische loodje leggen..ook bij GL

  Maar de ellende zit m.i. dieper..GL wordt last minute vervangen door PvdA en daarmee zijn GL en Klaver weer gered zonder al te zwaar gezichtsverlies..GL er uit, Klaver het politieke slachtoffer met geheven hoofd – hij is immers niet op zijn bek gegaan en was trouw en betendig aan de geloofsbeginselen en credo van de verkiezingen- en VVD met PvdA gelukkig weer thuis in het conservatieve eurofiele neoliberale theater. 4 eurofiel neoliberale partijen in en kabinet= voortzetting van beleid en nog ene schepje EU erop(dus zijn we compleet weer de sjaak). giga kosten stijgingen (8-10% duurder met je boodschappen)en 1,75 loonsverhoging= een meer armoede!oplossing)
  Maar we gaan er met zijn allen op vooruit hoor….Geloven we het nog??

  Waarom kieen we steeds weer voor onze oude beulen? Masochisme? Anderen treiteren?(sadisme)
  Niet nadenken dat jou keuze het leven van anderen ook beïnvloedt?

  Laten we nu eens echt gaan letten op de prestaties van partijen en kabinet..en dat onthouden..een goede leer voor de volgende keer..of zijn politieke partijen inmiddels al religieuze of sektarische vervangers geworden
  Of nog beter: alleen maar kiezen voor partijen die BINDENDE referenda actief ondersteunen
  Dan kunnen we tenminste bizarre praktijken van kabinetten corrigeren.(en wellicht compleet naar huis sturen)

 4. Bas van Stapelberg // 22 april 2017 om 15:54 // Beantwoorden

  Hahaha je komt toch niet meer bij, Otzi of Odzil lijkt wel een halfbroer van Jezus Klaver, wat is dit voor malloot zeg. Dit kan ik in de verste verte niet serieus nemen.

 5. Ik geloof niet in deze combi.GL is erbij omdat D66 er steeds naar lonkte tijdens de campagne.Ik geloof er niets van dat we er als gewone burger op vooruit gaan.Integendeel we gaan overal veel meer voor betalen.Zeker als werkende burger en je dagelijks een auto nodig hebt,we wonen nl niet allemaal in Amsterdam of den Haag,ben je straks de klos met GL. Wie er beter op worden weet ik niet maar niet de gewone werkende man/vrouw.


 6. Neoliberalisme is het sterkst indien het elementen bevat van zowel klassiek politiek linke en klassiek politiek rechts. Neoliberalisme is de is “de meest verraderlijke val” van de politiek.
  Altijd gericht op het verrijken van de rijken ten koste van alle anderen.

  Indien je het kiesgedrag van GL gedurende de kabinetten Rutte na gaat, dan bemerk je hoe sterk neoliberaal deze partij is. Het is altijd de combinatie van de dwang van de overheid en het profijtbeginsel van de private sector die de basis is van het neoliberalisme.

  Over het neoliberalisme wordt maar weinig geschreven. Het is een van de meest verhulde politieke stromingen die er is. De neoliberalen willen helemaal niet weten dat zij neoliberaal zijn maar verschuilen zich in de klassieke links-rechts dichotomie. Hun politiek partijen pretenderen zelfs “middenpartijen” te zijn.

  Veel kiezers verkijken zich hierop. En dit is de echte verklaring van de winst van de neoliberalen bij de laatste verkiezingen. Neoliberalisme is een uiterst verraderlijke politieke stroming; een duivel in schaapskleren.
  /-

 7. jos van veen // 9 mei 2017 om 01:36 // Beantwoorden

  ad anoniem:
  “neoliberalisme” auteur:Paul Verhaege.
  Duidelijk in ook de gevolgen voor moraal en mensvisie die door deze ideologie die het circus is ingeworpen als een soort vervangende religie.
  GL wil zwart en wit verenigen en grijs passeren..
  Volgens mij moet de eerste sociaal neoliberaal nog geboren worden..

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.