Vluchtelingencrisis: ‘Het is de hoogste tijd voor een asiel- en migratiebeleid’

(Foto: Pixabay.com)

‘Smokkel floreert omdat we geen asiel- en immigratiebeleid hebben, zo simpel is het’, schrijft columnist Caroline de Gruyter in NRC Handelsblad. In tegenstelling tot immigratielanden als Australië, Canada en de VS kent de EU helemaal geen asiel- en immigratiebeleid, terwijl dat toch hoog nodig is. Miljoenen Afrikanen willen naar Europa. Mensensmokkel is big business. Waar blijft een volwassen aanpak?

Dat de immigratielanden met een solide beleid geen doetjes zijn, bewijst Australië. Dat land sleept illegale vluchtelingen namelijk consequent terug naar de eilandjes Nauru en Manus. Ver weg van de droombestemming. De boodschap van de Australiërs is: jullie komen er op op deze wijze niet in, er zijn andere manieren. De mensensmokkel is er gestopt. Een andere kant is er overigens ook: migranten op de eilandjes draaien door vanwege een totaal gebrek aan perspectief. Ze kunnen nergens heen. Het aantal zelfmoordpogingen is er hoog.

Jaarlijks arriveren in Australië 190.000 economische migranten op een legale manier. Het land beschouwt zichzelf namelijk wel degelijk als immigratieland en kent twee legale kanalen om er een nieuw leven te beginnen: één voor vluchtelingen, één voor migranten. Er zijn vele soorten visa te krijgen om naar het land te komen. Deze nieuwe Australiërs zijn uitgeselecteerd door Australische ambtenaren. Hen wacht een warm welkom. De VS en Canada doen het ook zo.

(Beeld: pixabay.com)

In tegenstelling tot de Australiërs blijft de EU steken in paniekvoetbal. Brussel gaat uit wanhoop een partnerschap aan met de dubieuze Erdogan en andere dictatoriale, corrupte regimes in Noord-Afrika. De mensensmokkelbusiness groeit intussen als kool.

‘Wie managet migratie eigenlijk? Niet onze politici’, stelt De Gruyter vast. In plaats van tijd, energie en geld te steken in een goed en degelijk asiel- en immigratiebeleid, eventueel op nationaal niveau, kijkt de EU als een bevroren konijn in de koplampen van een tegemoet rijdende auto.

‘Het enige wat veel vluchtelingen en migranten kunnen doen, is illegaal komen. Per boot. Smokkel floreert omdat we geen asiel- en migratiebeleid hebben, zo simpel is het’, aldus de NRC-columniste.

Ze heeft helemaal gelijk.

(Bron: NRC Handelsblad)

10 Reacties op Vluchtelingencrisis: ‘Het is de hoogste tijd voor een asiel- en migratiebeleid’

 1. Waar is “onze” EU wel goed in dan? Het enige wat ik kan bedenken is ons geld afhandig maken, spaarrente 0% en gratis geld naar Zuid-Europa. Ook onze eigen regering is daar overigens uitblinker in (zie spaar taks en de hoge huren).


 2. Europa lijdt zwaar onder de EU.
  Het wanbeleid t.a.v. migranten is hiervoor tekenend.
  Het zou een van de grootste redenen zijn om een Nexit te willen.

  De eurofiele, neoliberale politieke meuk vindt het allemaal wel prachtig zo.
  Met de instroom van jonge, spotgoedkope werkkrachten proberen zij hun zelfverrijking te bestendigen en zelfs te vergroten.

  De enige reden voor de EU om een gedegen migrantenbeleid in te voeren zou zijn om haar eigen voortbestaan te garanderen. De EU geeft niet om de migranten en al helemaal niet om Europese burgers; zij geeft alleen om haarzelf. Dat is wat zij in haar hele bestaan heeft laten zien.

  Maar de EU is zelfs niet eens in staat om een gedegen migrantenbeleid in te voeren. Eigenlijk kunnen wij nu wel zeggen dat de EU tot niets in staat is, behalve het enige waar zij goed in is: geld van Europese burgers afpakken en dit overhevelen naar de rijken en de ambtenaren van de EU.

  De enige manier om een gedegen migrantenbeleid in te voeren zou via de nationale regeringen zijn; ja, zelfs via de Nederlandse. Maar dan moeten de verkiezingen wel goed verlopen in Frankrijk, Italië, etc. Laten wij hopen dat mensen in die landen een betere keuze maken dan in Nederland.
  /-

 3. De EU moet een grote brei van mensen worden zonder nationalistische gevoelens. Makkelijk te besturen ,lees te knechten, zie “Kalergi-plan “

 4. Bas van Stapelberg // 12 april 2017 om 13:18 // Beantwoorden

  Behoorlijk achterbaks dat het wegkijkend Gutmensch krantje hier opeens over schrijft. Jaren geleden al vermeld op diverse websites zelfs de leiders van de smokkelorganisaties werden genoemd, familie E uit Turkije. Nee dat was niet waar volgens NRC,AD, VK, schijnheilige Telegraaf en de NPO sat deden de mensen allemaal uit eigen initiatief. Geen slecht woord over Turkije in de pers anders wordt de EU boos.
  Dus ieder artikel in die afschuwelijke krant over islam, vluchtelingen is zo fake. Deze media die ik beschreef zijn de grootste verpreiders van nep-nieuws.
  Dag NRC wie kan jullie nog serieus nemen. Smokkelbendes, vluchtelingen, hoe kom je erbij het zit allemaal tussen jullie Gutmensch oortjes.

 5. natuurlijk is deze denkwijze juist maar er zijn tenmiste3 grote obstakels:
  De EU..Hte landenbestand van de EU wekt iet als een eenheid..en dan zie je rijkere landen steeds meer in vizier komen.
  Arme EU staten zijn niet in trek bij asielzoekers..(er zijn GEEN economische vluchtelingen, Er zijn wel profiteurs en gokkers en dat kan omdat wij in NL stapelgekd en hyocriet zijn..)
  Blijven dus over de de “comfortlanden” die een aselectief beleidvoeren en at random toelaat..geen selectie in perspectief en dat geldt ook voor de doorloop landen..de landen die verlaten worden door gelukzoekers, kickende asielzoekers en vakantie-asielverbijvers die de boel belazeren..(of dacht je dat al die ZIELIGE mensen niet liegn…?Al te goed is buurmans gek hoor en daar rekenen ze ons ook toe…Ze lacvhen zich rot…en wij mar progarenen dat het aardige getraumatiseerde 4 jarigen zijn die de zaken niet goed kunnen overzien….WIJ overzien de gevolgen niet als wij ze als 4 jarige stakkers gaan behandelen…”maar al die kinderen dan die meekomen..Ja, des te zieliger wordt het verhaal en dat hebben wij hen zelf aangeleerd..je krijgt zoals je het hebben wil..”Sing a song of welcome…” Kom, zeg..!
  Terug met de stoomboot naar je het laatste land van vertrek richting EU.
  WIJ hebben troetel behoefte en de binnenkomers laten zich dat gaarne welgevallen…”Gimme car..bike, money, drink.. Hoor die stakker toch eens…
  Ze doen hetzelfde bij toeristen in hun eigen “gimme-land”)
  Tja, en wat moeten wij ermee..onderdak,eten,bed, zakgeld (wat altijd te weinig is… geheel on-Nederalnds moeten mensen daar beginnen met integreren..(laat me niet lachen..het is eerder “geinterneerd” )en afwachten wat er gebeuren gaat
  de beste integratie daar bestaat uit drugdealers die zich nabij posteren als er zakgeld wordt betaald en de Chinese meiden door obscure lieden op vrijdagavond naar Amsterdam worden gebracht in een busje dat ze op zondagavond weer terugbrengt..Een flinke uit Nederlandse leven dus..die segmenten doen het goed en bieden volop aan te leren Nederlands gedrag..
  Precies waarvoor ze gekomen zijn..

  In ander verband kan verblijf als nieuwkomer gezien worden als een leersituatie 9of ze dan al een vergunning hebben of niet, doet niet ter zake.
  allen die binnengekomen zijn kon mt in ene stroom van VERPLICHT stageairschap..3 dagen per week. In principe gratis voor de ontvangers..of dat nu een boerenbedrijf is, een recyclebedrijf, kustvaardij,gemenete reniging…doet er niet toe. 3 dagen van 8 uur per dag. Nedrekandse disciline verplicht.Kom je niet dan word je echt uitgezet.
  Je mag blij zijn dat je mag binnenkomen in NL..NL heeft niet om je geraagd maar jij hebt je aan NL opgedrongen (Tenzij er een ander toelatingsbeleid komt met strenge selectie.Toelatingen altijd op proef voor de duur van 5 jaar!!)De zieligheidsfactor wordt uitgeschakeld..het wordt leerschool vol verplichtingen!!Dat geldt ook voor eigencultuur organisaties die permanent onder controle blijven…geen segregatie tolerantie)

  Naast die stages zijn er 2 dagen VERPLICHTE scholing van 8.30 uur tot 17.00
  Oderwerpen, Nederalndse taal, Verschillen in cultuur en af te leiden gevolgen, potentiele conflicten en irritaties, Nederlandse moraal en omgangsvormen (m.n. ziektegdrag, dood en sterven,gezondheidszorg), genderkwesties/man-vrouwverhoudingen, Nederlandse politiek en natuurlijk het dagelijks lezen van de Telegraaf voor alle nonsens en berichten die de NL bevolking raken en belangenverhoudingen weergeven

  De EU presteert NIKS!! Doet ingewikkeld, maakt ons afhankelijk van idioten en psychoten,. Veel poeha maar praktische, hanteerbare oplossingen komen heel erg slcht van de grond..EU is potsierlijke branie..ze willen afkopen maar creeren juist een markt

  Een andere blokkade wordt gevormd door politiek en bevolkingsgroepen van NL.
  de daadkracht en visie ontbreekt..de enige visie die rondgebazuind wordt is iets wat lijkt op een Gutmensch praktijk..
  Laat iedereen maar komen en dan zoeken we dat later wel uit..
  straks is half NL detentiekamp en struiklenen over de illegalen(is nu ook al een fiks fenomeen), betalen we meer dan 40 miljard aan opvang en verblijf en moet er zakgeld komen voor ingestroomde asielverwanten omdat ze anders gene gelijke tred kunnen lopen met Nederlanders (of wat daarvoor doorgaat..)

  En dan geef ik Wilders gelijk: de grote lijn zal bepaald gaan worden door de Islam omdat islamitische landen de grootste groep asielzoekers betreft..

  E niemand gaat meer weg…Eerst moet NL leeggevreten zijn en bekeerd.Politiek. rechtspraak,moraal,formule religie en omgangsvormen worden dan volledig veranderd..
  Ik denk dat de meeste mensen de religieuze factor vies onderschatten…. en onzeJoodschristelijke humanitas voes overschatten en onderschatten..
  Hoe komen wij als rationeel nuchter volk aan zoveel Gutmenscherei en zeken we vooral dankbaarheid bij anderen die gewoon profiteren?
  Dat staat gelijk aan iemand die oplicht nog meer verdiensten in het verschiet te bieden…Al te goed is buurmans gek
  Gebruik de feiten eens een keer in de hersens.

  Stel dat er vanavond een motorclub voor je huis stopt aanbelt en als je open doet meteen met 2 man binnenkomt en de rst er achteraan, en je hele feest in wanorde schopt..je mag niet meer kiezen omdat het anders zo zielig is voor degenen die het feest wel even willen overnemen of ongenood mee willen doen……Worden die ook met welkomsliederen ontvangen..???
  Inmiddels zou het me niet meer verbazen…

 6. De spijker op zijn kop!Met dank aan onze weg kijkende politici!

 7. Het vluchtelingen beleid is totaal geflopt, voor zover je over een beleid kunt spreken want dat is er niet.Wat gebeurt is kon een kind zien aankomen,maar niet onze en Eu politici die “de filistijnen” over zich laten komen.Doordat er geen beleid is kan iedereen die maar wil gebruik maken van voorzieningen die niet voor hen zijn bedoeld.Asielzoekers uit veilige landen die hier de boel onveilig maken,asielzoekers die speciaal voor een bedrag komen als ze terug gaan,economische asielzoekers.etc. Daarbij Eu landen oa oosteuropa die helemaal geen asielzoekers willen opnemen.En uiteraard, mensensmokkel die welig tiert.Wat doet de EU hieraan?er er isl niets zichtbaar op dit gebied.Geen eenheid,geen afspraken, wie doet wat, waar gaat wie heen.En wat gebeurt er met de buitengrenzen?Met het Schengenakkoord is blijkbaar geen rekening gehouden, dat wanneer je maar in Europa bent je overal naar toe kunt.Vanuit de Eu komt er niets van de grond, dit terwijl er zoveel deskundigheid zou moeten zitten.Maar iemand met een beetje verstand begrijpt dat dit allemaal niet kan en zou snel maatregelen nemen.Ipv bv in Griekenland zoveel asielzoekers laten zitten in erbarmelijke omstandigheden.Dat is niet menselijk en niet normaal.Je kunt binnen de Eu niet landen als Griekenland en Italie er voor op laten draaien.Binnen de EU behoor je dat samen te doen en samen beleid maken hoe aan te pakken.Je doet wat of je stuurt mensen terug en wel zo snel mogelijk maar er dient een beleid op los gelaten te worden. Zelfs nu is dat er nog steeds niet.

 8. Voor grote delen van Europa is nog meer immigratie simpelweg niet meer te absorberen. Nederland en België hebben zo’n hoge bevolkingsdichtheid dat door gebrek aan ruimte er spanningen ontstaan die onbeheersbaarheid zullen leiden en uiteindelijke een grote chaos. Onbegrijpelijk dat de bestuurders van Europa, ondanks de verdere robotisering die juist de werkeloosheid onder laagopgeleiden verhogen, tóch kansarme migranten importeren om zo de vergrijzing te voorkomen en zo uw pensioen zeker zullen stellen.

 9. Terwijl de EU steeds verder wegglijd in een steeds dieper wordende put van onkunde en zelfbevrediging wrijft de VS zich in de handjes . Want wat ooit een geduchte tegenstander had had kunnen zijn op het wereldhandelsvlak is nu niet meer dan een mislukt experiment. De munt faalt en het beleid faalt. Wat wil je nog meer.

 10. jos van veen // 9 mei 2017 om 02:18 // Beantwoorden

  @ josef Kuijpers
  De EU vergeet dat de asielzoekers alleen in rijke willen vertoeven..ie laten zich niet verdelen.De EU denkt niet in mensen maar alleen in geld en procedures..er
  Verder is al zoveel illegaal verblijf in NL dat toegevoegde illegaliteit niet eens meer opvalt.
  Je duikt gewoon onder bij je eigen groep die hier al kwartier heeft en rommelt in wat winstgevende zaakjes..doorgaans drugs
  Het zou mijn niet verbazen als NL rond de miljoen illegalen heeft

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.