Dijsselbloem wordt ‘behoorlijk droevig’ van gebakkelei over interview, ‘terwijl Griekenland in nieuwe crisis wegglijdt’

(Beeld: screenshot Youtube, alphaxnews)

‘Ik word er behoorlijk droevig van: dat we zo veel tijd en energie steken in een interview terwijl Griekenland ondertussen wegglijdt naar een nieuwe crisis’, aldus Eurogroepvoorzitter-op-weg-naar-de-uitgang en demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. ‘Tussen alle opwinding door heb ik afgelopen week met eindeloze vergadersessies een oplossing voor Griekenland gezocht.’ En kennelijk niet gevonden.

Dijsselbloem maakte 20 maart een uitglijder in een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine met de sneer naar de Zuid-Europese eurolanden: ‘Als sociaaldemocraat vind ik solidariteit heel belangrijk. Maar wie daar om vraagt, heeft ook plichten. Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen uitgeven en vervolgens bij u om hulp aankloppen’.

De zuidelijke landen reageerden furieus. Ze gingen uit hun dak over deze ‘beledigende opmerking’. Sommigen eisten zijn ontslag. Net als het Europarlement, dat inmiddels ook om het aftreden van de Nederlander vraagt. De withete Portugese premier maakte Dijsselbloem zelfs uit voor racist en xenofoob. Premier Rutte moest de gemoederen in Lissabon met een telefoontje tot bedaren brengen.

In een interview met de Volkskrant praat een bittere Dijsselbloem van zich af. De kersverse euro-paria verzucht: ‘het lijkt wel alsof ik een oorlogsmisdaad heb begaan’, en ‘iedereen loopt met een grote boog om mij heen’. Niemand in Brussel neemt het nog voor hem op, behalve Eurocommissaris en partijgenoot Frans Timmermans die het tijdens een sociaaldemocratische bijeenkomst in Rome herhaaldelijk tegen de opgewonden standjes zoals de EU-buitenlandchef Mogherini opnam voor Dijsselbloem. ‘Hij heeft gevochten als een leeuw’, prijst Dijsselbloem zijn partijgenoot. Maar men leek niet meer voor rede vatbaar en ‘moest kennelijk eerst uitrazen’.

Alleen Eurocommissaris Frans Timmermans nam het tijdens een sociaaldemocratische bijeenkomst in Rome voor zijn partijgenoot Dijsselbloem op, ‘vocht als een leeuw’. De Zuid-Europeanen waren woest over de drank-en-vrouwen-opmerking van Dijsselbloem. Timmermans’ verzet bleek tevergeefs. (Foto: wikimedia.commons.org)

De Eurogroepvoorzitter beschouwt zichzelf inmiddels als een ‘bliksemafleider’. De eurozone verkeert volgens hem namelijk nog in grote problemen en daar wil men kennelijk liever niet aan. Is er sprake van een afrekening vanwege het opgelegde keiharde bezuinigingsbeleid? ‘Dat beleid is er voor problemen die nog steeds bestaan: zwakke banken, hoge schulden, weinig concurrerende bedrijven. Dan kun je wel roepen: we zijn er klaar mee, weg met Dijsselbloem, maar de dag erna is alles nog hetzelfde’, verklapt Dijsselbloem.

De verbitterde Eurogroepvoorzitter geeft -waarschijnlijk onbedoeld- een kijkje in zijn ziel: het is een hopeloze toestand in de eurozone. Uit dit geëscaleerde akkefietje blijkt weer dat de euro zich eerder tot een splijtzwam dan een munt van de eenheid ontwikkelt.

(Bron: de Volkskrant)

4 Reacties op Dijsselbloem wordt ‘behoorlijk droevig’ van gebakkelei over interview, ‘terwijl Griekenland in nieuwe crisis wegglijdt’


 1. Als je het over drank en vrouwen gaat hebben met politieke leiders van de Zuidelijke Europese landen dan moet je van tevoren bedenken dat dit een heikel punt is. Doe je dat toch, zonder overigens een goede reden, dan krijg je levensgrote problemen. De welbekende olifant in de porseleinkast…

  Ook al bewegen deze landen zich door de drank en vrouwen, en al wat niet meer zei, constant richting een financiële crisis, is het gewoon niet slim om ze daar openlijk op aan te spreken. Zeker niet in de positie van Dijsselbloem.
  Het is voor hem, net als zijn partij, einde oefening.

  Hopelijk gaat hij niet op een sleutelpositie in de Nederlandse politiek plaats nemen. Zijn arrogantie, betweterigheid, rigiditeit, sociaal lage intelligentie en neoliberale inslag maken hem niet echt een aanwinst voor de huidige Nederlandse politiek.
  /-

 2. Bas van Stapelberg // 11 april 2017 om 19:36 // Beantwoorden

  Gelul alsof Jeroentje daar mee zal zitten. Ze praten niet tegen mij, duuuu.
  Zie je eens wat de Gutmenschjes doen heeft GW ook veel last van als hij de waarheid zegt over de islam. En alsof Jeroen met zijn Judaspartij moeite had en heeft om criminele bankiers te beschermen en het land de afgrond in te duwen. Over de rug van honderdduizenden weerloze mensen. Fuck you met heel je Eu en de mislukte euro. Alles terug met rente, ze liggen nog met 55 met staatspensioen met hun lul in de zon, heel Zuid Europa. Een paar keer per jaar kom ik voor visite in Zuid Europese landen ik hen nog nooit zoveel dure en nieuwe auto’s bij elkaar gezien. Dat komt zeker door die 80 miljard die bijgedrukt wordt per maand? Waar halen zij in hemelsnaam die dure spullen vandaan? En dan jammere, ze praten niet tegen me. Maffia-zooitje van de bovenste plank. Wel doorwerken in Noord Europa tot je zeventig bent, even geen heilige huisjes hoor.

 3. Het feit dat de zuidelijke landen hier zo furies op reageren geeft toch wel wat aan niet? Om Dijsselbloem daarom als racist uit te maken vind ik erg ver gaan.Het geeft maar weer aan dat de eenheid ver te zoek is.Elkaar een beetje afzeiken ipv de koppen bij elkaar steken en te doen waar de EU voor bedoeld is.Het begint een stelletje zwevers te worden die alleen maar aan zichzelf denken en niet eens meer voor het land en volk waar ze tenslotte voor zitten. Het moet eens duidelijk worden waar ze precies mee bezig zijn.Ze worden daar door ons voor betaald en goed ook.We willen daar wel eens wat van terug zien.En wat mij betreft die zwakke landen maak er maar een zexit of een oxit van.Een sterke noordelijke organisatie en ieder die net zo sterk is mag aansluiten en niet meer geld uitgeven aan wat je net zo goed in de zee kan gooien.Want dat is wat er nu gebeurt met al die landen die wel willen profiteren maar als het op presteren aankomt zijn ze niet meer thuis. Wat mij betreft had Dijsselbloem zich wel sterker mogen uitdrukken, dit was misschien niet zo netjes maar nog mild bij hetgeen er gepresteerd wordt door die landen.

 4. Verdiep je eens in de Griekse mythologie, verhalen van onschatbare waarde, vrij voor alle mensen beschikbaar, vandaar het wrange van de huidige Griekse realiteit: een land aan de bedelstaf.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.