Demissionair kabinet is uitgeregeerd: Binnenhof al in vakantiestemming

(Foto: pixabay)

Het demissionair kabinet Rutte2 is uitgeregeerd, past op de winkel, en dat betekent dat al te politieke onderwerpen niet meer op de agenda komen. Tot er straks een nieuw kabinet aantreedt, viert het Binnenhof alvast vakantie.

De VVD wil het ene na het andere onderwerp van de Kamer-agenda afvoeren. GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman vindt dat gek: ‘Er is toch niets politieks aan het bespreken van een inspectierapport?’. ‘Alles is politiek’, reageert VVD-Kamerlid Bas van ’t Woud in De Telegraaf.

Verreweg het grootste deel van het kabinetsbeleid wordt deze dagen controversieel verklaard. Het kabinet en de Tweede Kamer parkeren de items tot er zich een nieuwe regering aandient. De landerige sfeer die het land normaal gesproken pas in de hoogzomer in zijn greep krijgt, lijkt nu al aangebroken in het Tweede Kamergebouw.

Ook bijna alle onderwerpen op het gebied van Veiligheid en Justitie schuift men vooruit. Toen duidelijk werd dat er dus ook over asielzaken voorlopig niet meer wordt gesproken, klaagde ChristenUnie-Kamerlid en fractiewoordvoerder Joel Voordewind dat hij dan de komende maanden niets meer te doen heeft. Een collega grapte daarop volgens De Telegraaf: ‘Trek je zwembroek maar vast aan!’.

Alleen in de Eerste Kamer zijn ze nog echt aan het werk. Daar bespreken de senatoren bijvoorbeeld de gevoelig liggende Donorwet en de wietplannen van D66. CDA neemt het de democraten -de partijen zijn onderhandelingspartners voor Rutte3- overigens wel kwalijk dat ze deze wetsvoorstellen niet in de ijskast hebben gezet zolang de onderhandelingen lopen. D66-leider Pechtold beloofde zijn CDA-collega Buma echter net zolang te treuzelen met de voorstellen tot een nieuw kabinet op het bordes staat.

Intussen lopen de onderhandelingen tussen CDA, VVD, D66 en GroenLinks op z’n elf-en-dertigste. Volgens formateur Edith Schippers is er ‘totaal geen zicht op wat voor uitkomst dan ook’. Ze spreekt van ‘grote verschillen’ tussen de partijen. Dat gaat dus nog wel even duren. Beoogd premier Rutte: ‘Dit zijn altijd lange processen’.

De vakantie lijkt in de Tweede Kamer al begonnen.

(Bron: De Telegraaf)

8 Reacties op Demissionair kabinet is uitgeregeerd: Binnenhof al in vakantiestemming

 1. Lange vakantie als de kers op de taart van deze rampzalige kabinet. Je moet toch jezelf belonen voor de geleverde wanprestatie.

 2. Juist in een tijd dat daadkracht geboden is, weten de overblijfselen van het vorige kabinet de tijd te rekken. Kun je je zin niet krijgen, dan ga je toch net zo lang allerlei voorwaarden, moeilijkheden en onmogelijkheden opvoeren totdat de rest aan tafel het zó zat is dat ze buigen. En die rest, CDA en vooral D66, wil maar wát graag mee regeren, dus……de zo bekwaam geprezen formateur en het op europees niveau zo kundige ik-personage van VVD huize weten precies hoe ze ook deze hobbel weer willen nemen. Lange periode onderhandelen, moeilijke dossiers vooral niet afwerken, wél het volle pond aan inkomens innen. We gaan voor het zoveelste keer weer aardig de Amerikaanse kant op; paar jaartjes regeren, flink op tijd beginnen met de campagne, zelfde tijd nodig om je clubje met jaknikkers binnen te halen, en we zijn weer een groot gedeelte van de regeerperiode onder de pannen. Als de burger fraudeert door te cashen zonder te werken, dan wordt die gekruisigd en verwezen richting voedselbank. Maar aan boord van het cruise schip mag je blijkbaar rond blijven varen zonder je aan de wal te melden, zodat je fijntjes nog maar een poosje mee deint. Beetje beeldspraak, als u begrijpt wat ik bedoel. Het lijkt ook wel wat op de wereld van Tom Poes: Slimme kleine die de oude aristocraat op zijn nummer zet. Maar de heer van stand voelt zich nog steeds nét ietsje meer. Hoe lang nog?

  Trouwens: ik zag die Rutte in het programma Mindfuck. Ha ha, die jongeing had ‘m te pakken. Moest vaker gebeuren om dat “ik” figuur wat te temperen.


 3. Het neoliberale beleid is reeds voor het grootste deel uitgezet en doet op dit moment zijn vernietigende werk. De VVD wil uiteraard nu niets meer daaraan veranderen en gaat de vakantie in.

  De VVD is uiteraard bang dat van het neoliberale beleid dingen zullen worden teruggedraaid of draaglijker zullen worden gemaakt voor het volk. Dat zou voor hen vervelend zijn, omdat dat de geldstroom naar de rijken zou kunnen stagneren.

  Het is waarschijnlijk dat een nieuw kabinet goed in staat zal zijn om het neoliberale beleid nog meer uit te breiden. Het maakt voor de burgers niet zoveel uit of dat met GL of de CU gebeurt.

  De belastingen kunnen nog hoger, de geprivatiseerde sectoren kunnen nog meer richting winstmaximalisatie, de flexibilisering van de huizenmarkt moet nog geïmplementeerd, de algehele dienstverlening voor de burgers nog meer uitgekleed, de migranteninstroom geoptimaliseerd, etc. etc.

  Kortom, voor een nieuw neoliberaal kabinet nog voldoende werk voordat het land volledig aan de EU zal kunnen worden uitgeleverd.
  /-

 4. Bas van Stapelberg // 9 april 2017 om 16:32 // Beantwoorden

  Anoniem 12.26 heeft het goed verwoord de liberale ellende is uitgezet met dank aan PvdA dus nu even rust tot de nieuwe liberale regering. Een regering die het CDA gaat opbreken trouwens en dan lekker verder met afbraak van de samenleving.

 5. jos van veen // 9 april 2017 om 17:26 // Beantwoorden

  Gewoon de creatie van doodtij en blokkeren van de Tweede Kamer

  Het wacht misschien op de uitslag van de Franse verkiezingen.VVD is mallotig genoeg.
  Tja en of dat ook betekent dat de de eurofiel neoliberalen ( 4 partijen!!) de EU stopzetten, laat zich raden.
  Ongewijzigd beleid doorvoeren ligt in de rede maar de geld maniakken zullen vast een grotesk voorschot veilig willen stellen..we dachten er eventjes niet aan bij de campagnes maar we ontsnappen er niet aan (mafketels dat we zijn…
  Recent heeft de bureaucratie de 4 partijen ingelicht over de stand van zakn in NL..en die is helemaal niet zo rooskleurig als de bejubeling van overschotten weer willen geven..We worden enigszins belazerd..
  Dit is er heel weinig ruimte..de prioriteiten zijn bekend
  Het is een zooitje van achterstand, uitholling, selectieve “rulings”en subsidies..en veel te dure EU met euro..scheef beeld en strooien van slaapzand…het gedruis van de campagnefeesten is al weer gezakt en verdwenen.
  En ik denk dat vooral bij D66 en GL de ontkenning van tegenvallers op voorhand wordt ontkend..de veranderdrift kan helemaal niet…
  Dus maken we doodtij om af te wachten totdat deze partijen weer bij zinnen zijn gekomen voordat er een stap verder wordt gemaakt
  Het wordt een spel van narcisme, zelfoverschatting,ego’s en laatste kansen..geen spel met prioriteiten voor het gewone volk
  Het CDA, VVD en D66 glijden uit de markt zij moten revancheren want anders is het de volgende keer bekeken..!
  We zitten in het digitale tijdperk noch computers noch politiek nog handel heeft een aansprekende moraal en mensen alleen maar eens in de vier jaar inspraak geven en geen bindende referenda dan plaatsen we de politiek buiten de tijd en verwordt het tot autoritaire banaliteitenkabinet

 6. Luie lamzakken,dus!

 7. Maan Arkenbosch // 9 april 2017 om 19:36 // Beantwoorden

  Stop het gedoe met Groen Link! Ga direct in zee met de Christen Unie en pak de zaken die je belooft hebt op. Niet de Franse of Duitse verkiezingen zijn van belang maar de Italiaanse met de 5 Sterren beweging van Beppo Grilo! Politiek zet je maar alvast schrap, nu het geëxperimenteer van Draghi op een mislukking uitloopt.

 8. Bas van Stapelberg // 10 april 2017 om 15:55 // Beantwoorden

  Maan vrijdag is wel pappadag hoor, daar zitten de blaaskaaken van de VVD mee te praten, pappadag arrggg. Het land moet bestuurd gaan worden, nou nee hoor even pappadag.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.