Moet nieuw kabinet investeren? Nee zegt DNB, ja zegt IMF

President van de Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot. (foto: copyright De Nederlandsche Bank)

Terwijl op het Binnenhof vertrouwelijk werd overlegd over het nieuw te vormen kabinet Rutte3, kwam De Nederlandsche Bank (DNB) onlangs met het advies aan een nieuw kabinet om de hand op de knip te houden. Het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) ziet dat echter helemaal anders: Nederland moet juist investeren, in mensen.

Het nieuwe kabinet mag voor 2017 rekenen op een begrotingsoverschot van circa 3,5 miljard. Een bedrag waar politici wel raad mee weten. Er zijn genoeg bestemmingen voor die extra pot geld. Denk aan de zorg, politie & justitie, defensie en lastenverlichting. Overheidsdiensten piepen en kraken in hun voegen. DNB-president Klaas Knot waarschuwde desondanks: geef de centen niet uit, zet ze alvast opzij voor slechtere tijden.

De economen van het IMF zien dat totaal anders. Volgens hen is de Nederlandse groei kwetsbaar omdat de investeringen in ‘menselijk kapitaal’ de laatste jaren ‘zeer laag’ zijn geweest. Wanneer Nederland niet alsnog investeert in met name scholing en onderwijs -oftewel het ‘menselijke kapitaal’- zal dat de groei de komende jaren drukken. De beroepsbevolking vergrijst namelijk en de productiviteit per werknemer is al erg hoog.

Volgens het IMF is de Nederlandse groei kwetsbaar omdat de investeringen in ‘menselijk kapitaal’ de laatste jaren ‘zeer laag’ zijn geweest

Het IMF adviseert Nederland dus flink te investeren, vooral in onderwijs, onderzoek en ontwikkeling. Het geld met rollen. Nederland presteert op dat terrein ook lager dan gemiddeld vergeleken met andere Europese landen. Verder vinden de economen uit Washington dat ook de belastingen omlaag moeten. Werkgevers betalen zich nu nog blauw aan belastingen op arbeid, verlaag die en er komen direct veel nieuwe banen bij, voorspellen de dames en heren van het IMF.

Het fonds wil dat Rutte3 geld uitgeeft, en daarme eigenlijk de schade van Rutte2 weer een beetje herstelt. Knot wil het geld liever oppotten. De DNB-bankier begroot liefst voorzichtig.

Maar hoe voorzichtig ben je wanneer een deel van de samenleving woest is en je dat volkomen negeert. Veel mensen hebben het gevoel onterecht voor de crisis te zijn opgedraaid. Dat geld kan nu weer -gedeeltelijk- terug.

Trump en Brexit waren  waarschuwingen van historische proporties, en we mogen hopen dat de Fransen het niet op hun heupen krijgen bij de presidentsverkiezing in mei. In Nederland jubelde iedereen over de verkiezingsuitslag. Onterecht, want de PVV is intussen de tweede partij in de polder. Ook andere populisten scoorden goed. Een hele boze middenklasse is op termijn een veel groter probleem voor meneer Knot dan een tekort op de begrotingsbalans.

(Bron: NRC Handelsblad)

8 Reacties op Moet nieuw kabinet investeren? Nee zegt DNB, ja zegt IMF

 1. Onzin bericht.
  Er staat duidelijk dat er geen geld gaat naar de gewone mens.
  Wij mogen er weer harder door werken door gecreëerde baantjes.
  Geld in de zorg stoppen is mooi, maar had het er niet uitgehaald in de eerste plaats.
  Ik hoop echt dat Frankrijk het “op hun heupen” krijgt.
  Weg met deze mismaakte constructie wat men democratie noemt.
  Bah, word moe van dit land.


 2. De middenklasse is reeds boos, en wordt steeds bozer. Wij zijn als een nest bijen en de politici en andere criminelen proberen ons uit te roken en de honing onder onze neus weg te halen. En het lukt ze aardig.
  In Nederland jubelde zeker niet iedereen over de verkiezingsuitslag; wel mensen die het NRC lezen blijkbaar.
  Belasting op arbeid is inderdaad te hoog, net zoals ieder andere belasting. Juist met de Nederlandse bizar hoge belastingdruk houden politici de boel onder controle.

  Wat Knot zegt is uiteraard niet waar. Indien Nederland zelfs nu niet gaat investeren in het eigen land blijft er heel erg weinig over. De toestand wordt dan snel nog grimmiger dan nu.
  Onder investeren verstaat het komende kabinet helaas dat weer meer geld naar de rijken gaat en de belastingen voor de armen en middenklasse weer omhoog kunnen. Grimmig Nederland, uw vaderland…
  /-

 3. Regeren = het ene kabinet smijt met geld en daarna moet het volgende kabinet weer bezuinigen en de schade herstellen. Dan is er weer wat geld en hoppa, dat brandt weer in de knip en móet op! Begint het weer van voor af aan. Jammer genoeg gaat het geld meestal naar een kleine groep, terwijl de grote massa de gaten weer moet stoppen. Daarom heeft Knot eigenlijk wel gelijk. Wat je nu weer royaal rond strooit aan een kleine groep, daar schiet het volk als geheel weinig mee op. Het is en blijft partijpolitiek wat je beter vriendjespolitiek kunt noemen. Het IMF hoef je ook niet op hun blauwe ogen te geloven. Die pompen maar geld rond en zorgen dat het steeds minder waard wordt. Daardoor worden we steeds meer afhankelijk van dat handjevol machtige kapitalisten, the big money, die overal hun (s)pionnen hebben en de wereld in hun machtige klauwen klemmen. Het is gewoon kiezen; of de hond bijt , of de kat krabt, de pijn blijft. Doekjes voor het bloeden helpen weinig om de wond te helen.

 4. Eerst de huren van een woning een keer naar normaal niveau brengen, het wonen is veel te duur in Nederland. Vooral oudere(de 60+ers)zgn. scheefwoners zijn de pineut, betalen overal de hoofdprijs voor dankzij de VVD-er Blok. Laat deze groep mensen rustig wonen, zoals ze al jaren gewend waren en zijn. Ze worden nu als vee opgejaagd door extra huurverhogingen. Maar deze groep kan geen kant op (niet meer kopen), zijn overvallen door het beleid van de heer Blok.
  Het geld dat ze overhouden door een lagere (normale) huur, kan dan weer besteed worden aan andere (luxe) dingen, Goed voor de economie.
  Vervolgens eindelijke de vermogensbelasting eens een keer aanpassen naar behaald rendement, is niet zo moeilijk om dit te regelen.
  Dan worden de middeninkomens en lager vanzelf ook een keertje rustiger.

 5. Bas van Stapelberg // 7 april 2017 om 12:57 // Beantwoorden

  DNB is een organisatie die zeker sinds de tijd van Wellink en nu rekenwonder Knol, ahum, totaal ongeloofwaardig is. Als er morgen een wereldcrisis uitbreekt komen zij daar in de zomer pas achter, gewoon lachwekkend heel de DNB. Zou als DNB maar even voorlichting gaanngeven over de 80 miljard die maandelijks voor Zuid Europa in het euro-circuit wordt gepompt. Mag straks Noord Europa weer gaan corrigeren. Met al de ellende vandien. Maar de DNB is stil, erg stil over dit onderwerp.

 6. jos van Veen // 7 april 2017 om 13:35 // Beantwoorden

  ik denk dat we het even moeten aanzien.
  Het carré van heren heeft recent pas weer geoord hoe NL er voor staat en wat er al akkoord is bevonden voor de begroting (defensie,NAVO.JSF, de scheve verhoudingen CAO en ontwikkelingen, immigratie/asielkwesties en EU.e.d.) en vervolgens valt er weinig te verwachten anders dan voortzetting van VVD beleid, gewoon meer belastingmaatregelen.subsidies overtollig naar rijk en halen bij arm(die die subsidies ook nog betalen)
  Hou in de gaten dat de belastingdienst absoluut NIET transparant is en dol op niet te volgen berekeningen die de klanten duperen of veel rijker voorstellen dan dat ze feitelijk zijn.

  De schade die de euro heeft aangericht is enorm!En daar zal het nieuwe kabinet echt niet gaan werken of kunnen aanpakken..de eurofilie zal veel geld naar de EU laten stromen..ons voor centrum voor corruptie afkeer van het gewone volk.Gevolg: lagere inkomens en duurdere prijzen/kosten/regelingen..En zo creëren we ons dan weer een crisis en teruglopende economie met antidemocratie en het verlengde daarvan groot deel narrige bevolking waarbij dan weer wordt geconstateerd dat het “populisme”is gegroeid..

 7. Yvonne van Cleef // 7 april 2017 om 23:06 // Beantwoorden

  Tja,er zou ook eens iets terug vloeien naar het volk,waarvan ze het eerst gestolen hebben;daar moet Knot niet aan denken!Hij is niet voor niets bankier!

 8. Ze zouden een gulden middenweg kunnen kiezen.En investeren in mensen en geld opzij voor slechtere tijden,die gegarandeerd ook weer komen.Onmiddelijk stoppen met onoverzichtelijke toeslagen en zorg dat mensen netto meer in hun portemonnee hebben. Dan weet iedereen waar die aan toe is. Ontzie nu eens de (werkende) middenklasse die overal aan betalen.Op geen enkele toeslag hoeft te rekenen en ondanks dat ze werken zijn er die nauwelijks iets over houden aan het einde van de maand. Maar wel de belasting mee opbrengen om alles te kunnen financieren.En daar zit de kneep als men ziet waar dat belastinggeld voor wordt gebruikt worden veel mensen daar niet vrolijk van.Ze zien er voor henzelf niet te veel van terug integendeel de kosten worden steeds hoger.Zorg,energie,autokosten woonwerkverkeer, ga zo maar door.
  Er wordt te weinig rekening gehouden met de gewone werkende man,net modaal,Als je het goed beschouwt is het toch niet normaal dat in een gezin beide ouders moeten werken,niet voor een luxe vakantie of dure auto maar om gewoon rond te komen. Wat voor kabinet er komt,deze groep die veel aan de economie bijdraagt zal eens wat vooruitgang moeten kunnen zien.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.