Glashard gelogen over belastingdeals met multinationals: Wiebes moet opstappen

Staatssecretaris Eric Wiebes van Belastingen. (Foto: rijksoverheid.nl)

Omstreden belastingdeals die de fiscus de laatste jaren met vele multinationals sloot bleven zelfs geheim voor de belastingdiensten van Europese bondgenoten. Diverse kabinetten overtraden daarmee in 2003 gemaakte EU-afspraken. Ook de Tweede Kamer had geen idee van het gesjoemel. Demissionair staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) kan maar beter opstappen.

Het gaat om zogenaamde informeel-kapitaalafspraken die al in 1999 op een Europese zwarte lijst werden gezet, ook met medewerking van Nederland. De afspraken benadelen namelijk andere EU-lidstaten.

Dankzij de vasthoudendheid van de Leidse universitair hoofddocent Jan Vleggeert komt er steeds meer naar buiten over de buitensporige afspraken die zijn gemaakt tussen de Belastingdienst en verschillende buitenlandse bedrijven. Met een WOB (Wet Openbaar van Bestuur)-procedure wist Vleggeert een groot aantal interne documenten van Financiën te bemachtigen. En hij stapte ermee naar Trouw.

Ondanks de zwarte lijst bleef Nederland na 1999 doodleuk deals sluiten. In het geheim. De kabinetten Balkenende en Rutte verzwegen het bestaan van de informeel-kapitaaldeals voor zowel de EU-lidstaten als de Tweede Kamer. Wiebes deed dat actief in 2015, maar ook zijn voorgangers Joop Wijn (in 2004, CDA) en Frans Weekers (in 2011, VVD) sloten omstreden deals en hielden daarover hun mond tegen de EU-partners.

Wiebes maakte er helemaal een potje van toen hij beweerde dat ‘Nederland voorop loopt in de aanpak van belastingontwijking’

Na jaren van onderhandelen beloofde Nederland in 2003 de informeel-kapitaaldeals aan te passen, aldus Martijn Nouwen in Trouw. Hij doet promotieonderzoek aan de Universiteit van Amsterdam naar belastingconcurrentie binnen de Europese Unie.

(Foto: wikimedia.commons.org)

Nouwen: ‘Destijds moest Nederland van Europa twee dingen doen bij het afgeven van een informeel-kapitaalruling. De in Nederland te betalen belasting juist berekenen en vervolgens het buitenland hierover informeren. Dat eerste heeft de Belastingdienst zeer voortvarend opgepakt. Ik weet niet waarom de Belastingdienst het buitenland vervolgens niet zou hebben geïnformeerd.’

Intussen waarschuwden ambtenaren intern op het ministerie al jaren voor negatieve gevolgen voor de betrekkingen met andere landen. Wanneer een buitenlands bedrijf over 500 miljoen winst slechts 25 miljoen belasting mag betalen in Nederland, blijft zo’n 475 miljoen dus onbelast. Er wordt dan ‘als het ware internationaal een gat getrokken’ van 475 miljoen. ‘Het hoeft geen betoog dat het internationaal trekken van gaten spanning oplevert’, aldus een interne notitie van Financiën.

Wiebes maakte er helemaal een potje van toen hij beweerde dat ‘Nederland voorop loopt in de aanpak van belastingontwijking’. In 2015 sloot de VVD’er zelf namelijk nog een geheime deal. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt twijfelt inmiddels aan ‘de werkelijke inzet van Wiebes om belastingontwijking aan te pakken’.

Al in 2015 lagen de belastingdeals met multinationals internationaal onder vuur. Al langer betoogde Wiebes dat de inhoud van de ‘gewone’ deals niet openbaar gemaakt kunnen worden, maar nu blijkt zelfs dat hij min of meer illegale deals heeft gesloten. Wiebes heeft de Kamer keihard voorgelogen en daar staat maar één politieke straf op: opstappen.

(Bron: Trouw)

13 Reacties op Glashard gelogen over belastingdeals met multinationals: Wiebes moet opstappen

 1. Liegen en bedriegen, HET motto van de VVD, is weer bewezen. Opstappen is de enige mogelijkheid om nog een beetje betrouwbaar over te kunnen komen.
  De Nederlandse belastingbetaler laten ze maar vermogensbelasting betalen over NIET genoten rendement, en de multinationals maar gewoon door blijven spekken. De staat blijft dus gewoon stelen van de gewone, werkende burgers en tussentijds cadeautjes uitdelen aan de rijken.

 2. Waarom mogen dergelijke overeenkomsten niet bekend worden? Op zijn minst aan de Kamerleden! Hoe kun je anders controle hebben over eerlijke overeenkomsten? Het gaat er toch niet om de multinationals en andere grote bedrijven te bevoordelen over de rug van Jan Modaal die steeds weer de pineut lijkt te moeten zijn. Hoe schijnheilig staat een groot gedeelte van de club die dan zogenaamd het beste met de burger voor heeft te liegen dat het zo barst!! Iedere werknemer was al lang de straat op gevlogen. Dit noem je toch gewoon witte boorden criminaliteit met maffia trekjes. En daarvoor gaan we steeds weer stemmen, in de hoop dat het eindelijk eens een eerlijk spel wordt. Wie is er nog te vertrouwen?

 3. het is een groot leugen wat denhaag doet laat de mensen weer met 65 jaar met pensioen laat vrijwillegers ophouden en maak daarbetaalde banen voor dan gaat de werklozen naar beneden zodat wij jongeren ook een een kans krijgen op de arbeidsmarkt maar ne hoor Den Haag de hoge Heren zijn alleen hun zelf aan het verrijken mensen ga maar niet meer stemmen je wordt alleen maar vern….. geen zin wand dit kabinet en wat nu komt denkt aan zich zelf.


 4. Het grote probleem bij neoliberale criminaliteit is dat deze voor het grootste deel van de overheid uit gaat. Kornuiten van het criminele deel van het bedrijfsleven die zich de regering in hebben bedrogen en gelogen kunnen gelegaliseerd de belangen behartigen van de mensen achter de grote bedrijven.

  Dit is inderdaad ordinaire, neoliberale criminaliteit op zeer grote schaal. Nederland is met alle belastingdeals en brievenbusfirma’s koploper in de neoliberale criminaliteit en kan op deze manier als piepklein landje een vijfde plaats veroveren op de lijst van rijkste landen.

  Een groot deel van de Nederlandse bevolking smult hiervan. In de VVD, het CDA, D66 en het hele domme deel van wat eens de PvdA was zitten de neoliberalen die verantwoordelijk zijn voor deze neoliberale criminaliteit.

  Het is een groot deel van de Nederlandse bevolking dat helaas extreem neoliberaal crimineel is. Dit kwam immers bij de laatste verkiezingen weer naar voren: een grote overwinning voor de neoliberalen in VVD, CDA, D66 en GL.

  Het zou echter zo maar kunnen zijn dat het Nederlandse lidmaatschap van de EU zich tegen de talloze Nederlandse neoliberalen gaat keren. Zeer goed mogelijk dat dan het straatarme deel van de Nederlandse bevolking hier weer voor moet opdraaien. Maar men begint nu ook in het buitenland door te krijgen welke vieze spelletjes in ons eens zo schone landje gespeeld worden.
  /-

 5. Dirk van Haaren // 6 april 2017 om 09:30 // Beantwoorden

  Dit heet bestuurlijk wanbeleid. Het is het oplichten van de andere EU landen en dat heet volgens mij diefstal en dan hebben we nog over de benadeling van de burgers door schade aan de schatkist. Deze betrokken personen dienen volgens mij door het openbaar Ministerie voor de rechter worden gezet. Alleen aftreden is niet voldoende. Mogen we zeggen dat dit een vorm is van maffia praktijken?

 6. Dat mensen nog geloven in die figuren? Dat deze figuren niet ter verantwoording worden geroepen en een hele grote boete krijgen? ONBEGRIJPELIJK! Daarom geloof ik niet meer in al die figuren: ze boeien me niet. Neemt niet weg dat we er behoorlijk last van hebben en benadeeld worden. Het is een en al een Stiekem- en Bedrieg Club!

 7. Wiebes had al moeten opstappen na het chaos bij de belasting wat ons heel veel belastinggeld heeft gekost.Wat een zooitje heeft hij ervan gemaakt In het normale leven wordt met een reorganisatie gekeken naar welke functies niet nodig zijn en kijkt men hoe dit opgelost gaat worden.Nee bij de belastingdienst vraagt men wie er uit wil met een mooie regeling omdat er een bepaald aantal functies moesten verdwijnen.Als dit de hoeveelheid overschrijdt, moet je kritisch kijken om dit op te lossen.En niet nog mensen die net voor hun pensioen zitten nog 70.000 meegeven. Die laat je hun tijd uitzitten. Binnen een reorganisatie moet er kritisch worden gekeken wie wel en wie niet.Bij de belastingdienst blijkbaar niet omdat het toch van belastinggeld gebeurt en niet uit een eigen portemonnee, dan ging het zeker anders.Een zeer domme regeling vanuit de belasting cq overheid en cq Wiebes die,naar mijn idee,allang had moeten verdwijnen.

 8. Bas van Stapelberg // 6 april 2017 om 13:04 // Beantwoorden

  Neoliberale criminaliteit lees ik van anoniem en hij heeft natuurlijk groot gelijk wat dat betreft. Neoliberalisme waar de VVD voorstander van is is inderdaad niets anders dan bedrog, corruptie en ordinaire criminaliteit. Maar toch 31 zetels voor deze criminele partij, zegt wat over de Nederlanders. Wiebes is trouwens een zware autist en dat is onacceptabel in deze functies.

 9. tis verdikkeme wéér een VVD-er he?

 10. jos van veen // 6 april 2017 om 14:21 // Beantwoorden

  Bas haalt me de woorden een beetje uit de mond.
  Eurofiel neoliberale ideologie zit in de genen van corrupte lieden..of net andersom..
  Dat krijg je er niet zo maar uit..dat zit ook diep in onze samenleving WE KIEZEN ER STEEDS WEER VOOR.(hoe stom kunnen we zijn..)
  VVD en CDA willen uiterst graag posten als Justitie, Financiën en Economie en maken daar dan ook een flinke troep van die vervolgens weer verhaald wordt op de bevolking..de maatschappelijke beschadiging is doorgaans flink.

  Je gaat gewoon in conclaaf met de belastingmeesters en je krijgt enorme korting..wat er zich precies afspeelt is niet bekend..een baantje als je vaarwel zegt tegen de politiek, een vakantiehuisje op de Bahama’s met gratis onderhoud, een fikse stapel aandelen…..ik weet het niet maar gezien de kortingen dan zit er meer aan vast dan alleen maar belasting
  Eenzelfde verschijnsel is terug te vinden in de EU

 11. Opstappen per direct,en wel zonder wachtgeld!

 12. Weer een van de VVD.De partij van Veel Verkeerde Dingen.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.