Bespottelijk: kiezer moet weer vier jaar wachten

Leon de Winter: 'Ons politieke model functioneerde goed in de tijd van de trekschuit'. (Foto: Wikimedia.commons.org)

Nu de formatie serieus is begonnen, moet de kiezer weer maximaal vier jaar wachten voordat hij mag meebeslissen. ‘In de tussentijd kan alles in onze razendsnel veranderende wereld veranderen, maar het volk moet zwijgen. Het model functioneerde goed in de tijd van de trekschuit, maar nu niet meer’, betoogt schrijver Leon de Winter in De Telegraaf. ‘Het huidige model is bespottelijk.’

De Winter noemt het huidige Nederlandse politieke stelsel achterhaald. Zo hekelt hij de intransparantie van de formatiegesprekken tussen de vier partijen GroenLinks, D66, VVD en CDA. Informateur Edith Schippers sprak donderdag van een ‘precair proces’. ‘Als een partij een concessie doet en dat ligt de volgende dag op straat, ontstaat er een scheef beeld’, verdedigde zij de geheimzinnigheid. De Winter vindt het ‘een -negentiende-eeuws tafereel van een achterkamertjesoverleg door regenten’.

‘We hebben geen idee van wat nu binnenshuis besproken wordt, afgescheiden van onze oren en ogen, alsof het gaat om staatsgeheimen die voor ons verborgen gehouden moeten worden omdat bij openbaring gevaar dreigt. Waarom mogen wij niet horen wat onze vertegenwoordigers met elkaar bespreken ten aanzien van onze hoogstpersoonlijke belangen? Zijn zij ervan overtuigd dat wij niet weten wat goed voor ons is en dat het beter is dat zij de keuzen maken? Het is bespottelijk’, schrijft De Winter.

De schrijver vraagt zich bovendien af of de heren en dame onderhandelaars ons eigenlijk wel vertegenwoordigen. De burger stemt op één van de partijen bij gebrek aan beter. ‘Alle Nederlandse partijen bij elkaar hebben minder dan driehonderdduizend leden. De partij met de meeste leden is het CDA met minder dan vijftigduizend leden. De VVD heeft er minder dan zevenentwintigduizend’.

‘Waarom mogen wij niet horen wat onze vertegenwoordigers met elkaar bespreken ten aanzien van onze hoogstpersoonlijke belangen?’

De Winter: ‘Deze kleine organisaties van vergaderratten bepalen voor een flink deel wie naar boven mag klimmen, en wie boven zit, stelt alles in het werk om daar te blijven’.

Volgens De Winter is het tijd voor vernieuwing. Maximale openheid bij het formatieproces, een minder grote rol voor politieke partijen én stemmen per onderwerp, want ‘hoeveel burgers herkennen zich nu in alle punten van een partijprogramma?’.

Politieke partijen hebben inderdaad nauwelijks nog aanhang. De grootte van hun betalende achterban is klein, en bovendien sterk vergrijsd. Hun grote invloed op de koers van het land is buiten elke proportie en dat is -om met De Winter te spreken- bespottelijk. Meer transparantie is ook hard nodig. Waarom mogen kiezers de formatieoverleggen niet volgen? Iedereen snapt dat er compromissen gesloten worden, waarom dan niet in alle openheid? Het huidige stelsel hoeft niet overboord, maar een paar flinke aanpassingen zijn nodig.

(Bron: De Telegraaf)

7 Reacties op Bespottelijk: kiezer moet weer vier jaar wachten

 1. Representatieve democratie is achterhaald en dient plaatst te maken voor directe democratie via referenda. Dan is de burger altijd aan zet en de regerende partijen onder dagelijkse controle. Zie het als de strijd van de partijen voor de verkiezingen maar dan in dagelijkse continuïteit.


 2. Inderdaad zijn politici extreem laks om hun eigen politieke systeem te moderniseren en actueel te maken en te houden. Dit wordt veroorzaakt doordat deze laksheid sterk is gebaseerd op de machtspolitiek van de diverse politieke partijen. Men wil het systeem niet veranderen omdat men bang is politieke macht te verliezen.

  Representatieve democratie is niet geheel achterhaald. Er zal altijd een mengvorm van representatieve democratie en directe democratie zijn met vak-politici. Deze mengvorm is vooral noodzakelijk om het politieke apparaat ten dienste van het volk te houden en niet zoals nu meestal gebeurt dat het politiek apparaat voor haar eigen belangen of zelfs voor de belangen van een vreemde mogendheid (EU) op gaat komen.

  Met de onderhandelingen in de formatie gaan de partijen aan de haal met de politieke macht. Het mandaat gegeven door de bevolking kan door politici uitgerekt worden en zelfs geheel worden genegeerd. Dit laatste is bijvoorbeeld gedaan door de PvdA onder leiding van neoliberaal Samsom. De burger moest 4 jaar lang wachten om deze partij afdoende af te straffen.

  Behalve verregaande invoer van directe democratie zou een hoognodige aanpassing aan de representatieve democratie zijn om na de formatieonderhandelingen de kiezer weer het woord te geven.

  De meest innovatieve en vooruitstrevende politieke partij is op dit moment het Forum voor Democratie. Deze politieke partij heeft dan ook terecht in de volksvertegenwoordiging een plaats gekregen.
  /-

 3. Was jij mijn rug?Dan was ik de jouwe!En het wordt weer 4 jaar doffe ellende!

 4. al eerder is er de discussie geweest over particratie en recente toevoegingen door FVD
  We zouden als bevolking toch mogen verwachten dat elke partij!!! de benagen van de burgers-Alle burgers!!- vertegenwoordigt en niet alleen macrobiotisch biologisch en toch onsmakelijk..
  Elk zinnig mens zou daar van uit gaaan..maar we beginnen met uitsluiting van de yweedepartij van Nederand..die vertegenwoordigen we niet omdat de politiek correctie religie nu eenmaal volgzaamheid verwacht, de EU aanbidt, een giga EGO en status wenst(eir pist er het verst?)en de bevolking mag beledigen door ze populisten te noemen, zelfs “verkeerde”populisten (omdat ze tegen de tradities zijn.bindende referenda willen en inzien dat het huidige partijenstelsel steeds uit is monocultuur omdat het geld halen op neoliberale grondslag al als traditie ingesleten..Dus:gewoon MEER van hetzelfde
  En hoewel de pers blijft steken in concepten als LINKS en RECHTS dus ik te beweren dat deze concepten obsoleet zijn geworden(versleten,valse benamingen,valse moraal,oubollig, nit meer valide.) en verworden zijn tot het etiket voor diskwalificaties.

  Recent werd iemand ineens wakker uit zijn zwart/wit romance en was verbaasd dat “rechts” zoveel linkse onderwerpen had…Hij dacht zeker dat het in de verkeerde schap stond..?
  Wilders blijkt links,VVD loopt terzijde van Links een eind mee(je moet tenslotte aan je klanten denken…)en linkse leiders wil in rechts stramien de boel aanpakken middels intimidatie, machtsvertoon,en afdwingerij..een verwend kind dat aandacht vraagt–de mentaliteit is rechts geworden..hun gospel eindigt met afkeer en veroordeling..(Dag christenen,dag democraten.dag Gutmenchen..de pot nat is helderen niet vrij van fascisme..hand in hand kameraden ,,Op naar de macht, alleenmacht..die nieuwe religieuze beleving…star en inflexibel.
  Welk doel dient dit eigenlijk? Niet de bevolking..veranderlijkheid ook niet..
  Ego’s van partijleiders en een selectieve aanhang met missiedwang…!

  Gelijk hebben wil niet zeggen gelijk krijgen, waar een will is is ook een won’t, en voortvarendheid eindigt heel vaak in een doodlopende steeg.

  Maar de status wil dat we belangrijk gaan doen en concessies zijn een groter wederdienst verwachten..de EGO’s pokeren..land en bevolkingsbelang moeten even wachten…
  Dus mogen anderen niets weten van het doorzichtige domme spelletje..niemand mag het wteen maar iedereen ziet al wat er gebeurt..het gedrag is er, de blikken zijn, de motoriek is tekenend..WIJ zijn Belangrijk en jullie moeten op onze bereidheid en zwaarwichtigheid net zo lang wachten totdat het ONS genoeg is. De lui daar zitten allen met een telraaam om de winsten te tellen
  Geen van allen heeft een concreet plan waar NL het maar mee moet doen…alle verkiezingspropaganda is gedaald tot een illusie,een dagdroom die het boodschappenlijst van de partij vertegenwoordigt..niet het lijstje van de bevolking,het lijstje van mogelijke pretenties, fantasieën en sporen die je na kunt laten als partijleider..luctor et emergo of wordt het toch verzuipen omf dat er geen gezamenlijk doel erkend wordt..

 5. Bas van Stapelberg // 1 april 2017 om 10:47 // Beantwoorden

  Dat moet hij vertellen tegen zijn VVD broeders

 6. Reken er maar op dat het gaat zoals gewoonlijk.Veel beloven weinig geven doet een gek in vreugde leven.Pensioenen,wegenbelasting,klimaat,immigratie, zorg,en niet te vergeten de Eu waar we wonderbaarlijk vrijwel niets van hebben gehoord.Ga zo maar door.Ben bang wat er ook gebeurt de grote middenmoot gewoon de klos blijft en overal voor betaalt, geen toeslagen ontvangt en dus niet veel meer overhoudt voor de nodige buffer.Met GL ben je ook nog als werkende, afhankelijk van je auto die ook nog eens meer belast gaat worden.Dit terwijl we al het meeste betalen van alle EU landen.In Duitsland tol gaan betalen, terwijl je daar bv voor een middenklasse diesel per jaar iets meer betaalt dan hier per maand.Lijkt me met de plannen van GL dat we ook maar aan buitenlanders tol moeten gaan vragen of op z’n minst een vignet.Op die manier kun je wel een rijk Eu land worden,we betalen het toch zelf allemaal.Wat men in petto heeft voor ons moeten we maar afwachten.Ik voorzie wel dat de 4 partijen VVD,CDA,D66 en GL wel gaan regeren omdat de 4 heren het maar al te graag willen.Daarbij gebruikt men wel de macht voor burgers om bv te bezuinigen maar zijn laks naar hun eigen systeem wat uiteindelijk door ons wordt betaalt.

  • met een beetje geluk kunnen we in 2018 dan voor de provincie, gemeente en voor de tweede kamer op een dag naar de stembus. Een natte droom voor iedere populist.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.