Banenmachine PvdA heeft langste tijd gehad

(Foto: Flickr)

Het enorme verlies van de PvdA afgelopen woensdag vormt een voorlopig sluitstuk van een langer lopend proces. Het aantal raadsleden, wethouders en statenleden liep de laatste jaren al flink terug. De baantjesmachine PvdA heeft zijn langste tijd gehad.

De Tweede Kamerfractie telt inmiddels slechts negen zetels en is daarmee qua grootte de zevende partij geworden. In de Eerste Kamer zitten nog maar acht PvdA-senatoren, tegen negentien in 2007.

‘Je ziet hoe de relevantie van de partij in het bestuur sterk afkalft’

Ook als bestuurderspartij is de PvdA sterk gekrompen. Het aantal wethouders liep vanaf 2006 terug van 425 naar 137. In drie van de vier grote steden, ooit PvdA-bolwerken, bleven de sociaaldemocraten buiten het college. En het aantal gedeputeerden, de wethouders op provincieniveau, liep vanaf 2007 terug van twintig naar zes.

Wie minder bestuurders levert, wordt ook als banenmachine minder interessant. Bewindslieden als Martin van Rijn (staatssecretaris Volksgezondheid) en Bert Koenders (minister van Buitenlandse Zaken) waren ooit topambtenaren die overstapten naar de politiek. Veel topambtenaren, volgens politicoloog Nico Baakman het overgrote deel, zijn partijlid maar zullen niet zo snel meer kiezen voor de PvdA vanwege de minder goede vooruitzichten op een politieke baan. Baakman in de Volkskrant: ‘De animo van hoge ambtenaren om de PvdA als opstapje te gebruiken, zal door dit resultaat afnemen’.

‘Je ziet hoe de relevantie van de partij in het bestuur sterk afkalft. Uiteindelijk staat daarmee het bestaansrecht van de PvdA als brede volkspartij op het spel’, aldus Gerrit Voerman, directeur van het Documentatiecentrum Politieke Partijen in de Volkskrant. Veel talent komt via de lokale politiek naar de top. Lodewijk Asscher en Jeroen Dijsselbloem begonnen bijvoorbeeld ooit als raadslid. Die weg lijkt nu steeds vaker afgesneden.

Het aantal wethouders liep vanaf 2006 terug van 425 naar 137

PvdA’ers maken graag het vergelijk met andere partijen die in het verleden een electorale klap te verduren kregen. Die kwamen er altijd weer bovenop, is de gedachte. Zoals het CDA in 2012. Er is echter een groot verschil: de christendemocraten hielden hun basis in de lokale politiek wél overeind. Het CDA behielden ook in slechte tijden honderden lokale bestuurders: raadsleden, wethouders, gedeputeerden en statenleden. Van hen stroomt een aantal komende week door naar de Tweede Kamer. Overigens is ook het CDA nog steeds niet op het oude niveau.

(Bron: de Volkskrant)

3 Reacties op Banenmachine PvdA heeft langste tijd gehad


 1. Inderdaad sterft met het sterven van de PvdA ook de banenmachine. En inderdaad komt het gros van de bewindslieden uit de ambtenarij; en helaas zijn dit meestal niet de beste bewindslieden.

  Deze verandering met het uitsterven van de PvdA bestuurders en bewindslieden komt Nederland ten goede, maar daar is niet het einde van de veranderingen mee in zicht.
  Uiteraard moet het e.e.a. veel breder getrokken worden. Het Forum voor Democratie heeft hiervoor vernieuwende ideeën, zoals ambtenaren in de top ontslaan en weer opnieuw laten solliciteren op de eigen functie bij wisseling van de bewindsvoerders en bewindvoerders niet alleen halen vanuit de regeringspartijen, maar ook vanuit daarbuiten. Dit zijn allemaal veranderingen die ten goede komen voor het democratisch proces in Nederland.

  Voor de PvdA geldt dat het verlies was te verwachten maar mogelijk fataal zal zijn. Alles hangt ervan af hoe de PvdA nu om zal gaan met de kritiek die zij vooral van buiten de partij krijgt. Deze is niet mals, maar wel hard nodig om een nieuwe opstart te kunnen maken.

  Door het uitvoeren en verdedigen van hardvochtig, extreem neoliberaal beleid heeft de PvdA veel goodwill onder de bevolking verloren. Dus men zal nu met een heel goed verhaal moeten komen om nog een kans van levensvatbaarheid te maken.

  Ik zou de PvdA vrij kort en bondig, maar keihard en eerlijk kunnen vertellen wat er aan schort en hoe men weer op het sociaal democratische pad zou kunnen geraken. Maar wellicht is men in de PvdA te zelfingenomen en te rigide om zelfs maar te luisteren naar kritiek van buiten de partij, laat staan om opbouwende kritiek aan te nemen en er iets mee te doen.
  /-

 2. Ik denk niet dat de sociaal democratie meteen dood is..het zit hem niet meer in een partij maar in een partijbestand…kijk naar wat er gebeurd is: de nL bevolking dacht dat er een stevig blok TEGEN de VVD zou komen om hun bekangen te verdedigen in humanitaire zin..
  Maar dat ging overboord…de boel bekeerde zich richring de eurofiel neoliberale politiek..kwam weer thuiis in in de miljoenvilla’s uit Den Haag en liet de bevoking na met lage prioriteuten, aroogante antidemov cratie, elitaire nestvorming en bood h geen persepctief meer.

  Wat hadden we aan Asscher, Samsom,Koenders(!!),Van Rijn,en nog een rijtje van gebrekkige prestaties waar de gewone bevolking geen donder mee opschoot..
  De PvdA werd inhoudelijk elitair, wist het allemaal zelf het beste, werd/was duidelijk VVD neoliberaal besmet ..wellicht in woord sociaal maar democratische absoluut niet..en de partijtop zag dat het goed was en was blind en ontkennend voor dit gebeuren..Nivelleren was feest..(alleen werd er helemaal niet genivelleerd…de ongelijke verdeling van de welvaart werd alleen maar groter!!)

  Crisis?? Er is nog nooit zoveel geld naar de EU gegaan..neoliberaal holde de bevolking helemaal uit voor het eigen rampenspel..ook de bevolking achterlatend..verkocht zelfs een kip met gouden eieren en o importeerde zelfs NL goud om de grote Sier nog meer body te geven..
  De all over eurofiel neoliberale inductie werd gecomplementeerd.

  Alles toeschrijvend als herstel door het kabinet maakte meteen duidelijk wie de ellende hadden veroorzaakt en hadden verdiept.
  Nieuwe ronde nieuwe kansen..en weer is het eurofiel neoliberaal met antidemocratie…Geen bindend referendum..
  Asscher kwam met en sociaal democratisch verhaal…kom zeg.. wie gelooft onze Gutmenschprofeet nog….Meer actie van Asscher wordt nog meer gerommel

  Al Groen Links hapt dan hebben we een herhaling van een teloorgang van een partij bij de volgende verkiezingen wegens neoliberale besmetting
  En net als Asscher zal Jesse verwachten nog op handen gedragen te worden door kiezers…Dream on…zou ik zeggen.

  Het zit dis niet echt in de sociaal democratie maar in de consistentie van de poppetjes met deze politieke ideologie..die moeten zelf niks van deze ideologie hebben
  Dat is iets om over te laten aan het toneel van tonnen euro’s verdienende presentatoren die van mening zijn dat elke NLér wel meer dat 70.000 euro netto verdient

 3. Bas van Stapelberg // 20 maart 2017 om 13:27 // Beantwoorden

  9 zetels voor het verraad wat deze partij heeft gepleegd is nog erg veel hoor. Alleen maar janken om economische vluchtelingen terwijl mensen die wonen en werken in Nederland de goot in worden geschopt. Laat de PvdA opgaan in de partij voor de vluchteling. In het huisje van Loedewijk is altijd plaats, dat huisje is tenslotte van ons allemaal. Wat een verschrikkelijke malloot is Asscher toch. Nederland is een huisje voor ons allemaal. Of u nou nooit iets hebt bijgedragen aan de samenleving of u hebt aardig wat vrouwen aangerand, maak allemaal niet uit, welkom in het huisje van de PvdA dat huisje is van ons allemaal. En dan gek vinden dat zij verlies lijden, deze eikels hebben NUL bestaansrecht, wonen zij echt in de efteling?

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.