Kabinetspartijen verliezen fors, kiezers kiezen voor middenpartijen

(Bron: screenshot NOS)
De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen maakt het duidelijk: de kabinetspartijen verliezen fors, samen maar liefst 37 zetels. De VVD blijft weliswaar de grootste, en viert daarom feest, maar verliest 8 zetels. Echt historisch is de nederlaag voor de PvdA. De sociaaldemocraten verliezen 29 zetels. De partij valt van 38 naar 9 zetels terug. Een ware afslachting.

Ongekend is de pak rammel voor de PvdA. Nooit eerder strafte de kiezer een partij zo hard af. De duikvlucht van 38 naar 9 zetels verbaasde zelfs de grootste pessimist. De partij zal de klap voorlopig niet te boven komen. Lijsttrekker Lodewijk Asscher beloofde zijn diep droevige aanhang: ‘we komen terug’. De klap is echter dusdanig vernietigend dat dat nog maar de vraag is.

Nederlanders kozen vooral voor de middenpartijen. Met name voor die op rechts van het midden. CDA en D66 -de enige progressieve middenpartij- behaalden elk 19 zetels. Met de VVD tellen de ‘oude’ middenpartijen 71 zetels; bijna de helft van de Kamerzetels.

De vier linkse partijen tellen gezamenlijk nog maar 42 zetels, minder dan een derde van de kiezers

De populistische partijen bleven achter bij de verwachtingen. Hoewel de PVV 5 zetels won (20) en de tweede partij werd, was de winst minder dan de peilingen voorspelden. Forum voor Democratie van Thierry Baudet, het intellectuele neefje van de PVV, kwam wel met 3 zetels binnen. Een prestatie. Tegenhanger Denk won 2 zetels. 50 Plus verdubbelde (4), maar de oudjes hadden op een grotere winst gehoopt, al ontkende 50Plus-voorzitter Jan Nagel dat.

Gezien de schrale bijdrage van PVV-leider Geert Wilders aan de campagne valt het resultaat voor de PVV nog mee. Wilders was slechts twee keer bij een debat te bewonderen en leek op halve kracht te campaignen. Zelfs op het hoogtepunt van de Turkije-rel bleef het stil. Op een tweetje na. Waarom de blonde voorman er zo de rem op had staan, blijft een raadsel. Beveiliging en dreigementen zijn vast een verklaring, maar ook in de geschreven pers was Wilders veel minder aanwezig dan mogelijk.

De oorzaken van de onvrede zijn nog niet verdwenen en het lot van de PvdA laat zien dat de kiezer stevig afrekent met partijen die hem zien als een lastige bijzaak

Links ligt in duigen. Ondanks de enorme winst van GroenLinks -van 4 naar 14 zetels- , en de PvdD -van 2 naar 5- hebben de linkse partijen samen flink verloren. Behalve de verschrompelde PvdA verliest namelijk ook de SP. Ongelofelijk hoe de socialisten de weggelopen sociaaldemocratische stemmers de SP-deur lieten passeren. De vier linkse partijen tellen gezamenlijk nog maar 42 zetels, minder dan een derde van de kiezers. Opvallend is dat de linkse partijen die campagne voerden met milieu, klimaat en vergroening, GroenLinks en de Dierenpartij, wonnen.

Hoewel het succes van de populisten lager is dan verwacht, is het duidelijk dat het populisme een blijvertje is, Duurzaam toegevoegd aan de rij van grote politieke stromingen. Niet meer te negeren.

Tegelijkertijd lijkt het momentum voor het populisme voorlopig voorbij. Voorlopig, want de oorzaken van de onvrede zijn nog niet verdwenen en het lot van de PvdA laat zien dat de kiezer stevig afrekent met partijen die hem zien als een lastige bijzaak.

9 Reacties op Kabinetspartijen verliezen fors, kiezers kiezen voor middenpartijen

 1. Erg vreemd dat mensen 4 jaar lang hebben lopen zeuren over Rutte, er nu weer op gaan stemmen. Onbegrijpelijk, nu als middeninkomer (zonder toeslagen) weer opgezadeld met vier jaar lang hoge zorg- en huurkosten. Bedankt Nederland.
  ps. Ben overigens benieuwd wat er terecht komt van de beloften om de vermogensrendementsheffing nog dit jaar aan te passen. De belofte voor deze verkiezing was:
  Meerdere partijen stellen een verhoging van de heffingsvrije voet voor. De mate van de verhoging verschilt echter. Zowel de VVD als D66 verhogen de heffingsvrijevoet van €25.000,- naar €35.000,- per persoon. CDA en ChristenUnie (CU) stellen een verhoging voor naar €30.000,-. De SGP zet het hoogst in door de heffingsvrije voet naar €50.000,- per persoon te brengen. Ben dus benieuwd, alhoewel ik er persoonlijk netto niet veel aan heb. Maar beloften met cijfers (€ 1000,- van Rutte in 2013, weet u nog of ook al weer vergeten?) vind ik altijd interessant of die wel of niet worden nagekomen.


 2. Het toch weer kiezen voor de VVD zal Nederland gaan opbreken.
  Je kan als volk niet ongestraft zo massaal in leugens geloven.
  De afbraak van Nederland zal nu wederom doorgang vinden.
  En dit zal in Nederland op grote schaal desastreus zijn.

  Grote kans dat het neoliberale beleid een opleving in hardvochtigheid gaat laten zien. Flexibilisering van arbeidsmarkt en huizenmarkt, verder doorvoeren van privatiseringen, ingrijpende ongestrafte grootschalige criminaliteit vooral uitgaande van de overheid, verslechtering van de werkomstandigheden, verdere uitholling van de voorzieningen, hogere prijzen, wederom verhogingen van belasting en accijnzen, etc., zullen veel slachtoffers gaan maken.

  Veel mensen, nu ook vooral in het middensegment, zullen hiervan het slachtoffer gaan worden. Het voorkeursbeleid en pamperen van vreemdelingen zal bizarre vormen gaan aannemen.

  Velen bevinden zich al in een diep financieel gat waar zij nooit en te nimmer meer uit zullen kunnen komen en het zullen er nog veel meer gaan worden de komende vier jaar.

  Nederland zal precies krijgen waarvoor het heeft gekozen. Veel mensen zullen weer bedrogen uitkomen, vooral zij die op de VVD hebben gestemd. De elite spint garen. Het verschil tussen arm en rijk zal schrikbarende vormen gaan aannemen de komende jaren.
  Een aantal mensen in mijn omgeving geven reeds aan dit land te zullen gaan verlaten. En dit zijn niet de eerste de beste mensen.
  /-

 3. ik kan al een stuk getypt maar dat verdween “zo maar”..
  Dus dan maar opnieuw
  Wat opvalt is dat NL absoluut geen energie wil opbrnegen voor em nig inzicht en kennis van politiek en functioneren van de poppetjes.
  Het is idoolvorming, een soort van feest dat zich een in de 4 jaar voltrekt..een kennis en voorbereiding op een soort happening als een sinterklaasfeest, of zo.
  Gelukkig niet gehinderd door enige kennis van zaken maar bereid tot gejoel van de banken strromt het volk als feestvierders van verdedigers naar binnen..natuulijk maken groepen hun enige echte en verdedigen hun ingeslagen positie .Ze kiezen weer meer van hetelfde en laten de echte “gamechanger” liggen..ze pikken het niet eens op..het is een soort verstorende factor.
  De echte verandering zou het BINDEND referendum zijn.
  Het kiesvolk wil niet echt veranderen..het will hossen en joelen in het verlengde c van carnab val

  Na de verkiezingen hoor ik van elke politicus dat het nu eens goed over de inhoud ging…(HUHH?)
  Is dat rituele aangeleerde deuntje, die oppervlakkige babbel de inhoud??
  De enige inhoudelijke verwijzing die ik oppikte was van Thiemen..die bood ook een bron voor aanpak van het probleem.Maar dit bleek een feestverstoorder..een partypooper waar geen behoefte aan was.

  De club van gemaakte idolen moet het nu gan doen…Geen cent wijzer gaat de bevolking gnoegzaam naar huis..ze hebben alles weer uit handen gegeven, nadenken g hoeft niet, de klus is weer geklaard n het prestige wordt weer hooggehouden..
  Gelukkig alles weer hetzelfde…stel je voor dat j moeten weten wat en hoe NL gelid wordt..Daar hebben we toch onze jingen voor gekozen?
  Ja..en die gáán het uitzie oeken..als in hun belag en en met alle zeggenscahp..NL is gelukkig weer zijn eiegen z schap kwijt..en weer alles volop EU , euro en neoliberale ideologie(wie krijgt welk geld en subsidies, bijv.), de elitaire steun voor het “verdienmodel”en de rest mag smoren in het vereis van inkomen door de invoering van de euro,
  Hunguldenpensioenen zijn nu dus 55% minder waard tegen euro kosten…weer een feestverstoorder..zien we wel weer
  De echte aanpak van partijidool gezag en macht ligt in ene bindend – al dan niet corrigerend referendum.
  Dat zou zich ook kunnen laten gelden als de roes van verkiezing en carnaval voorbij is voorbij is.
  Die kans is nu weer verkeken en an de verkiezing aankomen met een sterven naar een bindend referendum wordt door eurofiel neoliberaal direct afgewezen…we hebben dus weer de verkeerde lieden op posten gezet waar ze niet thuishoren…lange leven hun inhoud…en datte we toffejongens zijn dat willen we…niet weten.
  Het wordt vanzelf weer ontnuchtertijd..

  het gaat dus weer “boze burgers” opleveren.
  De keuzes die gemaakt zijn worden weer nadelig..hetgrijpt niet alleen terug op degenen die dit zelf gekzoen hebben maar zou het ve bsef moeten aanwakkeren dat een keuze directe gevolgen heeft voor een ander..dat doet het niet..Dat komt niet over. Individualisering en neoliberalisme gaan richting masculinisering..gezag van het auroriraire soort, de omgeving wordt gemaakt voor gezagsverhoudingen..geen solidariteit, geen sociale cohesie..een cultuurverandering waar handicaps en zorg voor zwakkeren en het lwetsbare(natuur bijv.) een aparte -beperkte post- op het budget worden. Prestaties(geldgewin, vernieuwing, daadkracht en dominantie/machtsvertoon) zijn belangrijker dan kostenposten voor onderhoud van samenhang en gelijkheid..Armoede is een keuze…

  Hou in de gten ddat deze trend opkomend is en dat NL in wezen een feminien land is waar zorgzaamheid en bescherming vanhet zwakkere de typernde kenmerken zijn.
  En hier komt een sociale crux..versimpeling: machogedrag (neoliberaa) wil bescheming van zwakkeren en het kwestbare neoliberaliseren/in macho onderbrnegen.
  Dat bijt elkaar maar het volk blijft deze trend kiezen en en host feestend verder..geeft macho voortdurend de vrij hand..wetend dat dit oppervakking vertoon is/wordt van ego’s en betweters die bepalen wat voor ons mag overblijven om te leven en gelukkig te worden en dat dan in een antidemocratisch model

  Wat collectieve domheid al niet vermag…

  Ik moet toch even grikingen..met 20 jaar zit NLonder Turks regime.
  Dat is de winst van Turks gezag..die zijn gewoon gehoorzaam aan datgene wat zich als gezag aandient.
  Net als bij Erdogan..gehele in stijl.

  Het keerpunt voo NL ligt bij 25% van de 150 zetels..36 ztels maakt dat NL onder Turks gezag komt..ook als is dit even banala en idioot als de partij waard is..35 zetels en we zijn deklos…dit is de nissiedrang voor re moskees,islaamonderwijs, verstevvigen van paranoia en discriminatie van het aukasische ras en wetgeving die dit allemaal ondersteunt
  Ik grinik er om odat geen hond dara aan denkt..wegstopt..buiten Wilders en aanhang ( die als afval worden afgedaan door de “nette” normale neoliberalen)

  Ik vat even samen wat de Imam van Jeruzalem vertelde over de instroom van jonge mannen met Islamitische overtuiging.
  Hij zag dit in het perspectief van van een geluidloze strijd van sperma om e islam te verspeiden en vaste grond te geven in West Europa.
  Jonge mannen, de zgn “testeronbommen”, zorgen voor snelle aanwas die islamitisch wordt grootgebracht en dan heb je je doel bereikt in een paar generaties. Roemer maakte een echte blunder met zijn verhaal over “aanpraten”..
  Die imam zag een compleet ander scenario..

  En als DENK een soortgelijk scenario opbouwt dan is in een paar generaties NL onder Turks bewind…:))
  Wij denken in veel te korte termijnen

  Weer gemiste kansen..bindende referenda kan de neoliberale maffia stoppen, geen CETA’s oid, geen grote sier, geld, kosten en energie in een Moloch die niks oplevert voor het gewone volk, geen scheve verdeling van de welvaart. een brede zorg en betaalbaar openbaar vervoer. beschikbaar en betaalbaar onderwijs op elk niveau. armoedebestrijding etc. Dat kost belastinggeld maar dan heb je er allemaal tenminste wat voor terug..nu verdwijnt het in kanalen vol fraude en corruptie of zelfverheerlijking en verdampt.

 4. sorry voor mijn vele taalfouten..mijn ogen zijn niet meer wat het geweest is


  • Ik neem aan dat u op de enige partij die voor het bindend referendum is hebt gekozen. Dat deze partij nu in de kamer komt is het enige dat echt positief is aan deze verkiezingen.
   /-

 5. Wat ik vreemd vind dat men van te voren al aangeeft met wie men niet wil regeren.Dat maakt het stemmen nog eens zo moeilijk, terwijl het al een moeilijke keuze was, gezien het aantal zwevende kiezers.Je kunt toch niet allemaal strategisch stemmen.Het gaat wel ergens over.Niemand wil met de PVV regeren maar PVV heeft wel een flink aantal zetels gehaald.Ik ben geen PVV stemmer maar vind het onlogisch dat dit gebeurt.Dat verdienen mensen niet die er wel op hebben gestemd.En dat DENK nu 3 zetels heeft behaald geeft ook te denken.Ik hoop dat ze het echt goed bedoelen, maar veel vertrouwen heb ik daar niet in.Het feit dat Kuzu niet op het debat verscheen heeft alles met de Turkije kwestie te maken.Dat begrijpt een kind nog.Daarom de 3 zetels zijn onbegrijpelijk voor mij.Vraag me dan ook af wat DENK werkelijk vindt van bv Erdogan met zijn leugens over Nederland.Ze nemen er niet bepaald afstand van.Dat vind ik vreemd.Hoorde op tv iemand zeggen dat tolerantie zo ver is gegaan,dat we niet tolerantie tolereren.Een doordenker,maar vond dat een heel terechte uitspraak en wie de schoen past trekt hem maar aan.

 6. Naar wat ik aanneem dat de PvdA gaat verdwijnen.
  Zal tot gevolg hebben dat werkend Nederland zeker die het met hun lijf en leden moet verdienen met iets worden worden onverteerd dat de partij die de afgelopen 25 overal de schuldige van was er niet meer is.
  En dat zal zo ongeveer hetzelfde tot gevolg hebben als in het voormalige Oostblok namelijk dat nadat het communisme gevloerd was zij hen zelf ook vloerden.
  Simpel rechts tot extreem rechts ziet zijn kans schoon door de laatste restjes sociale zaken vernietigd met gevolg dat het werkend electoraat zich zelf de das hebt omgedaan.
  Een weg terug is er niet meer en dan rechts de schuld geven dat zij tot de bedelstaf zijn verworden vinden zij op rechts heerlijk maar een weg terug is er eerst niet.
  Maar na vele decennia zal er wel weer gevonden worden.

 7. Bas van Stapelberg // 17 maart 2017 om 22:02 // Beantwoorden

  Het spelletje wat met de Turkse regering is gespeeld heeft gunstig uitgepakt.
  En was het een spel?? Ja van A tm Z. Drie maanden voor de verkiezingen begon massaal de “Goednieuwsshow”. Werkelijk de complete media deed en doet er driftig aan mee. Alle politieke partijen samen de handen in elkaar geslagen.
  Werkgevers en werknemers alle zeilen bijgezet om GW en zijn PVV maar de wind uit de zeilen te nemen. Debat voeren met een kogelwerend vest in je eigen land en Mark maar aan zijn lachgas snuiven.Dat is de realiteit in Nederland 2017. Democratie Nederland 2017, wat een land.

 8. Bas van Stapelberg // 17 maart 2017 om 22:05 // Beantwoorden

  En wat PvdA betreft is het spreekwoord je ziel aan de duivel verkopen wel van toepassing.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.