D66-coryfee Jan Terlouw: ‘We willen potverdorie toch niet geregeerd worden door multinationals?’

Wikimedia.commons.org

Dit weekend viert D66 zijn 50-jarige bestaan in Amsterdam. Aan de vooravond van het feestje roept oud-partijleider Jan Terlouw politici op om de politiek ‘terug te pakken’ uit de handen van het grote geld. ‘We willen potverdorie toch niet geregeerd worden door multinationals?’

image-2016-10-28-1Terlouw (84) was in de jaren zeventig partijleider van D66 en in 1982 een half jaar minister van Economische Zaken. De keurige ingenieur volgde in 1973 de bon vivant Hans van Mierlo op. 44 jaar later maakt Terlouw zich zorgen: ‘Het enige wat van belang is, is dat politici de macht gebruiken die ze hebben. Maar dat doen ze niet.’

Met name de gure sociaal-economische wind van de laatste jaren baart de oud-politicus flinke zorgen. ‘Hoe komt het dat in de vorige eeuw slechts een van de ouders buitenshuis hoefde te werken, maar dat een gezin toch een huis kon kopen en op vakantie kon? Dat is wat de politiek zich nu moet afvragen.’

Over de boze burger: ‘De voordelen van de globalisering komen over het algemeen bij de welgestelden terecht. Hoe langer dat doorgaat, hoe meer de ontevredenheid groeit. Het gevolg is dat als reactie straks de Trump-achtigen de macht krijgen’.

De markt is in de ogen van Terlouw veel te ver doorgeschoten. ‘Nadat het communisme begin jaren negentig ten onder was gegaan, was de overheersende gedachte dat alles wel aan de markt kon worden overgelaten. Heel veel overheidstaken zijn toen geprivatiseerd. Maar een markt die niet aan strenge marktvoorwaarden is verbonden, ontaardt altijd in de wet van de jungle. Dan geldt de wet van de sterkste, ten koste van de zwakkeren’, aldus Terlouw. Hij erkent dat hij en zijn partij er destijds aan meewerkten. ‘Nu vind ik dat je hoort te beseffen dat het te ver ging.’

‘Ik begon me steeds meer af te vragen waar al die vermeende voordelen van marktwerking dan bleven. Alles zou toch goedkoper worden? Ik heb er niets van gemerkt.’

Ook aan de marktwerking in de zorg heeft Terlouw een hekel. ‘Het idee alleen al! Een patiënt vraagt niet om een medisch product, hij vraagt om zorg, om hulp.’

De D66-feestgangers krijgen dit weekend Terlouws wijze woorden live te horen. Hij spreekt namelijk op het jubileum. Hopelijk wordt er goed naar hem geluisterd.

(Bron: De Telegraaf)

21 Reacties op D66-coryfee Jan Terlouw: ‘We willen potverdorie toch niet geregeerd worden door multinationals?’

 1. Hij heeft volkomen gelijk en zal door Pechthold volstrekt dement worden verklaard met zijn “populistische”ideeën..:)
  De huidige fetisj in de neoliberale politiek worden gevormd door de EU en internationale handel onder Amerikaanse vlag.

 2. Scherp gezien.maar dat mag ook wel na al die jaren!Pechtold zal hem dit niet in dank afnemen:die pedante,arrogante betweter zal nooit toegeven dat ze er een puinhoop van hebben gemaakt!


 3. D66 is veel teveel doorgeschoten in het extreme eurofiele neoliberalisme. Dit is niet meer een partij die echt serieus genomen kan worden.
  Het speerpunt van het beleid van D66 blijkt keer op keer de uitlevering van Nederland aan grootbedrijf en grootkapitaal via de EU te zijn. Daarmee is het ook een partij die niet echt meer te redden is.

  Wellicht zou Terlouw zijn -terechte- boosheid en verontwaardiging kunnen laten blijken en de partij D66 te verlaten. Ja, ook op zijn leeftijd en staat van dienst. Vraag is of zo’n keurige politicus zich thuis zou moeten voelen in een partij met rasechte, brallende, machtsgeile neoliberalen zoals Brinkhorst, Pechtold en van Boxtel. Ik denk het niet.
  /-

 4. Ik denk dat ze het geluid even uitzetten en een bandje met Alle Menschen werden Brüder door de zaal laten schetteren.
  Daarna volgt er een warm applaus voor CETA.

 5. Hij zal in de partij veel bijval oogsten. Na alle loftuitingen gaan de D66’ers op de oude voet verder.

 6. Meneer Terlouw heeft het liberalisme tenminste begrepen. Het Neoliberalisme heeft niets met het liberalisme te maken. De marktwerking in een aantal sectoren heeft meer slecht dan goed gedaan.

 7. Ach jee, de verkiezingen komen er weer…

  Nu teveel macht van Multinationals, maar net voor de verkiezingen moet dit allemaal minder? Waarom dit de afgelopen 8 jaar niet geroepen en alleen NU?

  NEE D66, De verantwoording gaat deze partij door de nek heen gestampt worden.
  Wacht de PVV maar eens af. Het volk is klaar met huidige partijen en de ruk naar Rechts gaat zo hard worden! Maar ja, nogmaals er gaan hier mensen in de NL hun verantwoording nemen voor het vernietigen van ons eens zo mooie land.

 8. Bas van Stapelberg // 29 oktober 2016 om 21:26 // Beantwoorden

  Niet te geloven hij wordt wakker zeg. Emigreer met die achterbakse D66 Gutmenschjes naar Jupiter, jullie zijn met je D666 een regelrechte vijand van de democratie.

 9. Bas van Stapelberg // 29 oktober 2016 om 21:40 // Beantwoorden

  Die Jan toch. D66 is bezuinigen op so en vso de meest zwakke kinderen. wegkijken van het uitwonen van moslimmeisjes van 11 of 12 jaar oud, kindhuwelijken Jan, wakker worden Jan hebben zij niet tegen gestemd Jan.
  Privacy Jan jullie paradepaardje, AIVD en allerlei andere controlediensten luisteren iedereen en dan ook echt iedereen af zonder wettelijk ook maar een gram verantwoording te nemen, D66 kijkt voor de verandering weer weg.
  Sociale voorzieningen totaal afgebroken, door D66 Jan. Even met zakenvrind in jetje naar Oekraïne, wat transparant Jan.
  Flexwerk Jan, mensen als weggooi-product Jan, kunnen geen 100 euro meer lenen. D66 Jan met zijn leugens van ondernemers dat flexwerk de werkeloosheid zou oplossen. De miljarden Griekenland Jan, met rente, nooit meer zien wij dat terug. EU met zijn raketwetenschapper en ingenieurs op het bordje gedeponeerd van de meest kansarme mensen, Jan.
  ik stop er maar mee Jan, neem nog een sherry Jan en ga lekker boeken schrijven, dag Jan.

 10. Elke politieke partij heden kan roepen en schrijven wat zij willen of juist niet.
  Maar de werkelijke macht tot nu toe is VS en die delegeert naar Brussel die weer delegeert naar de plaatselijke politieke clubjes die dan een heel grote mond opzetten gelijk een stel jong in een vogelnest.
  Uiteindelijk net als de Walen met CETA en straks TTIP luisteren zal er geworden worden.
  Uiteraard tot dat de politica hun kopjes over straat rollen zal er wel moeten worden geluisterd naar het volk.
  Duitse president, De Elite is niet het probleem neen het volk is het probleem die willen steeds minder van ons aannemen.

 11. Maan Arkenbosch // 30 oktober 2016 om 20:59 // Beantwoorden

  Er is geen grotere Eurofiele partij, na de VVD en CDA als D666. Het zijn trouwe volgers van de Bilderbergers en Globalisten. Jan Terlouw kan preken wat hij wil, maar verwaande Pechtholt wil Minister President worden, Dus Ike,Ike,Ike en de rest kan stikken. Nu Jan Terlouw niet meer mee kan doen en geen electoraal risico meer loopt, tapt hij uit een ander vat. Hier past, maar een korte opmerking over: ONBETROUWBAAR!!!

  • En dan heeft Pechtold nog het gore lef om Wilders in zijn speech een oplichter te noemen!Achter de ellebogen,pedant,arrogant en onbetrouwbaar=Pechtold!Als ik Wilders was ,diende ik een aanklacht in wegens smaad!

 12. Terlouw is te lief. Hij gelooft met D’66 kennelijk niet dat schatkist door CETA gaat worden leeggeroofd. Hij snapt niet dat nu winsten niet hoger kunnen schadeclaims de hogere inkomsten moeten opleveren. Mercedes maakte een domme fout maar wordt geheel leeggeroofd. Dat gebeurt straks stukje bij beetje met Europeese landen. Litigation is sterk punt in Noord Amerika, hier niet.

 13. Jan Terlouw: ‘We willen potverdorie toch niet geregeerd worden door multinationals?’ Beste Jan, we worden geregeerd door de financiele sector.
  Een systeem van geldcreatie en geldverdeling in de handen van centrale en private banken. Gevolg , een kleine groep met de bezittingen ( 62 mensen bezitten meer dan de helft van de wereldbevolking) , de rest bezit de schulden. Het mandaat van geldcreatie met hier tegenover een schuld + de verdeling ervan + En de inning van de rente , het bijbehorende boekhoudsysteem ( uit de vorige eeuw) , wordt in stand gehouden door … de wetgever ( eu , banken unie etc). Het verdienmodel van banken is gebaseerd op renteverschillen, geldvermeerdering,algortitmes etc etc.
  Multinationals en de beurzen ( aex etc) zijn de vehicels van de financiele sector ( de private eigenaren van de banken) om boven/buiten de nationale rechtstaten ( landen die verplicht lenen bij private banken en niet, op basis van afspraken, kunnen lenen bij een centrale bank, noot.. waarbij multinationals wel door interventie van centrale banken gered kunnen worden) om de valutamarkten, rentecomponenten, grondstoffen te verdelen op basis van winst en kapitalisatie van waardepapieren in valuta.
  90 procent van de 1800 miljard van draghi “verdwijnt”in virtueel waardepapier. 10% in “harde” valuta om arbeid en derhalve de sociale verzorgingsstaat te bekostigen. Tel daar bij op de mogelijkheid om belasting te ontwijken..Multinationals krijgen een bank “karakter” . Geld wordt “verdient” door personen ( ontrokken dus) uit de reele economie door kapitalisatie van waardepapieren ( aandelen derivaten etc) . De huidige trend fusies en overnames. NXP recent.. de topman toucheerde rond de 400 miljoen euro. Kortom een vicieuze cirkel van kapitalisatie . Voor enkelen zeer lucratief. Bevolkingen , politici etc zijn lastig. Kosten geld, gaat ten koste van deze winsten. Met name sociale zekerheid afbreken houd eenieder lekker bezig. 99% van de bevolking in de stand overleving en de 1% verheven boven alle wet en regelgeving. Vergelijk de salarissen en sociale zekerheid van de europarlementariers met de gemiddelde modale inkomens EN voorzieningen. Daar zit toch enig verschil in bejegening. Je hebt ze wel nodig.. Dat is, naar mijn mening, dan wat heden ten dage de betekenis geeft, aan de term liberalisme.
  Zoek het zelf maar uit.Dat doen wij, de politici immers ook.Alle politiek ideologien in dienst van Economie en marktdenken, er is geen alternatief ( thatcher reagan).. althans er worden geen alternatieven gezocht voor de rol van de representatieve overheid.En dat geeft te denken over sociaal liberalisme. Maakbare vrijheid ofzo..

  • Goeie analyse!

   • Dank voor het compliment.
    Het is tijd voor het afsluiten van een nieuw sociaal contract tussen burgerij en de geldcreators. Na enig nadenken.
    Mijn Bijdrage 1.
    Iedere burger genereert /creert automatisch geld ( ter hoogte van een leefbaar inkomen) tegenover een negatieve centrale bank rente van overheidschuldpapieren dus t.b.v. sociale zekerheid.
    Sociale zekerheid wordt hiermee een grondwettelijk recht en alle geldcreatie EN consumptie * en derhalve dus ook de klimaat problematiek) kunnen direct eN vele malen goedkoper.
    De rol van banken t.b.v speculatie en verdienmodellen t.b.v. creatie van superidentities ( merger en acquisitons bv) wordt NIET aangetast maar de financiering ervan uiteraard wel.
    Arbeid /onderwijs/ ontwikkeling van talenten en de individuele bijdrage als mens en mogelijkheden komen vele stappen dichterbij.
    Als laatste . De overheidsfinanciën staan immers wel onder controle van iedere overheid ( rekenkamer) . Dit laatste lost dus het “probleem” van het “vrije”mandaat t.b.v. inflatie/deflatie op.

 14. Bas van Stapelberg // 1 november 2016 om 17:26 // Beantwoorden

  Potverdorie toch nou ben ik boos hoor potjandokie

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. D66-coryfee Jan Terlouw: ‘We willen potverdorie toch niet geregeerd worden door multinationals?’ | Silvia's Boinnk!!!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.