Na Waals akkoord op CETA, wacht Nederlands referendum

Een demonstratie tegen CETA en TTIP in Berlijn in september 2015. (foto: Flickr)

Het Waalse parlement stemde 27 oktober alsnog in met CETA, het vrijhandelsakkoord met Canada. Maar het akkoord is beslist nog geen voldongen feit. Brussel en Den Haag kunnen rekenen op een Nederlandse referendum. 

De Zweedse Eurocommissaris Cecilia Mamström is tot alles bereid om TTIP te laten slagen. (Foto: Flickr, EU 2016NL, Valerie Kuypers)

De Zweedse Eurocommissaris Cecilia Mamström is tot alles bereid om CETA en TTIP te laten slagen. (Foto: Flickr, EU 2016NL, Valerie Kuypers)

De Walen hielden de Canadese en Europese politici tot de 27ste in spanning. Nu het verdrag getekend is, ligt er na tekening mogelijk nog een hobbel: een Nederlands raadgevend referendum. Zo’n volksraadpleging dwing je namelijk relatief eenvoudig af door eerst driehonderdduizend handtekeningen op te halen. Ons land telt immers genoeg -felle-tegenstanders. Die moeten dan wel eerst wachten op een akkoord op CETA door de Eerste en Tweede Kamer en een publicatie in het Staatsblad.

Voor elke referendum-aanvrager die in vier weken tienduizend handtekeningen ophaalt, gaat de Kiesraad aan de slag met een vooronderzoek. Als deze raad akkoord gaat, moeten de initiatiefnemers in zes weken driehonderdduizend handtekeningen verzamelen. Dat is geen onmogelijke opgave.

De demonstratie tegen CETA zaterdag 22 oktober liet al een brede coalitie zien van onder meer de vakbond FNV, Greenpeace en de Consumentenbond. Organisaties met een grote achterban en een nog groter netwerk. Voor deze clubs zijn driehonderdduizend krabbeltjes geen probleem. De kans op een Nederlands referendum is dus aanzienlijk nu de Walen alsnog zwichtten onder de Brusselse en Canadese druk.

Eerder liet de Waalse rebellenleider, premier Paul Magnette al weten dat hij niet bij voorbaat tegen het verdrag was, maar dat er slechts meer tijd nodig was om het akkoord te verbeteren. Meer tijd vragen is echter best vreemd wanneer je bedenkt dat er al zeven jaar over CETA wordt gesproken.

De Waalse socialisten maakten onlangs sowieso een vreemde draai. Toen de Parti Socialiste, de partij van Magnette, nog in de Belgische regering zat, waren de socialisten namelijk al jarenlang voor het akkoord. De Walen leken dus om opportunistische redenen, en die zijn meestal tijdelijk, tegen CETA. Nu zijn ze dus alsnog akkoord.

Een Nederlandse raadgevend referendum is snel geregeld.

(Bron: NRC Handelsblad)

5 Reacties op Na Waals akkoord op CETA, wacht Nederlands referendum

 1. Ook in Kroatië, Litouwen, Slowakije en Hongarije kunnen burgers een referendum aanvragen. Maar Nederland is de enige netto-betaler waar dat kan, dus wij zijn minder makkelijk door Brussel te chanteren. Aan de andere kant hebben wij Liegende Mark – vandaag weer betrapt op een leugentje over onze Duitse uitvretersfamilie – die ongeacht de uitslag uiteindelijk toch wel tekent bij het kruisje. Want wie wil er nou geen private rechtspraak voor multinationals waarvoor ze nota bene zélf de arbiters (nee: geen rechters!) mogen leveren?

 2. de kans is groot dat een tegenstem niet alleen in NL groter zal worden maar dat er in de erst van de EU een nog concrtr anti Cetagluid tot stand gaan komen.

  Als de Walen JA gaan zeggen dan zal dit worden gezien als een corruptieve actie en dat geeft ene zeer groot gezichtsverlies.

  Het zou natuurijk veel beter zijn als er geen CETA of TTIP tot stand komt.
  Naast de reeds zeer bekende inhoudelijk kanttekeningen -we gaan weer belazerd worden als gewone volk, de gang van zaken is gewoon ziekelijk te noemen(geheim gedoe, geen transparantie, selectieve voorstellingen en manipulaties, ondemocratisch.ongelijkheidsstreven en vervremende politiek)Het resultaat is articratief..Om de politieke partijen te profileren ten opzichte van elkaar wordt CETA f of TTIP en doorgedrukt tegen elk belang voor het gewone volk in, alsof het hier een heel volk betreft dat via de politiek een keuze heeft gemaakt.
  Voor de zoveelste keer wordt er gesuggereerd dat de particratie de democratische vertegenwoordiging in het handelsspel van giganten , en, weer is er e arrogantie van de eurofiel neoliberale politieke partijen dat ze het lef hebben ,niet alleen voor een politiek besluit maar voor een inhoudelijk existentieel besuit te kiezen.

  Het volk wordt hie ondergeschikt gemaakt aan de bekagen van geld, macht en winstbeluste instituties van neoliberale orden.

  Even goed onderscheiden dat er geen bezwaar is etgen handel of winst..de ellende begint met het deelgenoot maken van een verandering in de orgnisatie van de wereldhandeld/internationale handel alsof zij deelgenoot van deze organisatie zijn..concreet: als het fout gata dan staat het volk daarmee garant voor de oplossing van de ellende.Hte ewone volk IS GEEN parij in de resulataten van een dergelijke organisatie die er op uit de winst bij datzelfde gewone volk te halen..
  Dus via de eurofiel neoliberale stemmen worden wij lid gemaakt van een organisatiebelsuit waarin wij geen steem hebben en ook niet hebben meegewerkt bij het ontstaan hiervan.
  Volstrekt misleidende voorstelling vn zaken, terwijl de EU gericht zou moten zijn op de belangen van gewone bevolkingen waarop deze autocratisch en bureaucratische moloch (want dat IS de EU) is gebouwd.
  Het leegroven en uihollen van de gewone bevolkingen wordt via de EU en gang van zaken rond de voorbereiding van CETA voorgesteld als een democratisch bewust gekozen resultaat door de bevolkingen van de lidsten, terwijl dat absoluut niet aan de orde is.
  Sterker: er si voortdurend de lijn gevolgd van het uitsluiten van volksinspraak..de politiek is doodsbang voor de de geone bevolking en oreert bij voorbaat al met termen als “populisten” die de goede bedoelingen steds wil afkraken..
  De voorstelling darabij is dat het hier en jacht betreft op goedbedoelende eurofiel neoliberalen, die uuiterarad het slachtoffer worden van kwade genen uit de anti-EU hoek.Impliciete voorstelling van de superioriteit van de EU over de bevolkingen van de lidstaten die beschouwd worden als stompzinnige volgelingen die centraal moeten worden aangestuurd door grootgeldgeld, macht,grote sier-politiek. die als volgelingen alles de strot te duwen is. Dat zijn de de ECHTE SAMENLEVUNGEN van Rutte c.s. (en ÏK”heb dara en plam voor..”)
  ik heb steeds aangevene dat eurofiele neoliberale politiek desastreus is voor open samenlevingen, voor een elke versie van democratie en dat it zal leiden tot dwangpolitiek = dictatuur.
  De historie geeft iedere keer weer aan dat dergelijke beginselen uitlopen op (burger)oorlogen door demagogie,tweedelingen en revoluties.

  Geen bezwaar tegen handel en handel en handelsorganisatie die eigen leden heeft die Zelf het risico alom dragen (eigen broek ophouden).
  Dan wel ene overheid opzetten om de gewone bevolking te beschermen tegen de valse moraal van dat soort bolwerken , de corruptie en fraude die er vanuit gaan zijn hun strafbare problemen en niet die van de gewone bevolking die eventjes een deelgenoot wordt egmaakt van hun prktijken n voor de gevolgen er van zullen moeten opdraaien onder het motto “jullie hebben er zelf voor gekozen..””

  Dat hebben we al een keer gedaan, -NL wilde geen EU- maar kreeg het zgn
  “democratisch”door de strot geduwd vanwege de toenmalige bedrogspolitiek van “nette heren” met moraal vanuit een beerput.
  Moeten we niet nogmaals accepteren..we zijn een stukje gegroeid in de “filosofie”en praktijk van EU en neoliberale particratie..en grosso modo is dat geclassificeerd als”onbetrouwbare smeerlapperij” van gladde jongetjes.
  NIE wieder dus.

 3. Bas van Stapelberg // 27 oktober 2016 om 11:52 // Beantwoorden

  Democratie is gewoon aan de kant gezet en laten we eerlijk blijven van CDA/VVD/D66 is dit te verwachten maar Ploumen PvdA doet er driftig aan mee, schandelijk deze politici.

 4. Wat een toekmast gaat het worden... // 27 oktober 2016 om 16:15 // Beantwoorden

  Mooi toch? Chloor kippen in de Babyvoeding! Als de massa het wil gaan ze het krijgen

  of “GOUDA” kaas uit Canada die met voorrang van de EU kazen in de supermarkten
  komt te liggen.

  Stamp maar weer enkele tienduizenden hier op straat, dan piepen ze pas!

 5. De bezuinigingspolitiek. Verlagen levensstandaard. Bewuste discriminatie tussen werkenden en niet werkenden. Belasting op arbeid is belasting op levens en op uw autonomie.u kunt niet kiezen voor passende arbeid met een passende beloning en passende vrije tijd. Het systeem is eigenaar van u.de investeerders de banken. Iedere nieuwgeborene heeft een schuld. De overheidsschuld. Wel terugbetalen.
  In ondertussen bezitten 62 mensen meer dan de helft van de wereldbevolking. En voor die groep zijn politici doodsbenauwd.
  Dat zijn namelijk de echte eigenaars van het systeem. Rente. Schaarste van kapitaal in de reele economie zijn de wapens om de” samenleving” te “maken”. Belasting in de “virtuele economie van reele eigendom ontbreekt. In nl is de vvd koploper in het thatcherisme. Pps constructies om nog sneller levens te belastenn om deze volledig leeg te pompen. Als toetje. Stigmatiseren met termen als labbekak.
  Anno 2016 een kansloze missie.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.