Eurocommissaris dwong Ombudsman tot anonieme rapportage

Voormalig Eurocommissaris Benita Ferrero-Waldner (r) met collega Vivianne Reding in 2006. (foto: Flickr, EPP)

De Oostenrijkse oud-Eurocommissaris Benita Ferrero-Waldner lapte de EU-regels aan haar laars toen ze in 2010 daags na haar aftreden een lobbyfunctie accepteerde bij een Spaans bedrijf. De Europese ombudsman startte in 2014 een onderzoek naar deze gang van zaken, maar werd door Ferrero-Waldner met een rechtszaak gedwongen het rapport te anonimiseren. En waarom hield de toenmalige Commissievoorzitter Barroso zijn mond?

De Portugese ex-Commissievoorzitter Barroso wekte in juli verontwaardiging door zijn overstap naar Goldman Sachs. (Foto: wikimedia.commons.org)

De Portugese ex-Commissievoorzitter Barroso wekte in juli verontwaardiging door zijn overstap naar Goldman Sachs. (Foto: wikimedia.commons.org)

Volgens de geldende gedragscode mochten in 2010 afgetreden Commissarissen de eerste 12 maanden (inmiddels 18 maanden) geen functie aanvaarden zonder toestemming van de Commissie. Ferrero-Waldner deed dat wel.

De ombudsman, de Ierse Emily O’Reilly, kreeg in 2013 een tip over de benoeming en stapte naar de Commissie-Barroso. Die concludeerde zeven maanden later dat alles in de haak was. Het ethisch comite dacht daar anders over, maar werd genegeerd door Barosso en zijn Commissie.

O’Reilly startte in april 2014 een eigen onderzoek maar trof daarbij Ferrero-Waldner op haar weg. Onder druk van een rechtszaak dwong de Oostenrijkse de Ierse haar naam uit het rapport te houden. In het rapport schrijft de Ombudsman dan ook over een former Commissioner. Recent onderzoek van de Volkskrant wees uit dat het om Fererro-Waldner ging.

Commissievoorzitter Barroso speelde intussen een nogal dubieuze rol. Hoewel hij wist van de overduidelijke schending van de gedragscode door Ferrero-Waldner, bedekte hij die met de mantel der liefde. O’Reilly noemt het in haar rapport ‘wanbestuur’. De Commissie had naar het Europese Hof moeten stappen om zo Ferrero’s vergoedingen en pensioenrechten af te pakken, aldus de Ombudsman.

Het is het derde schandaal in korte tijd. Barroso zelf trad eerder dit jaar in dienst bij Goldman Sachs, de bank die Griekenland hielp bij de grootscheepse fraude die de EU in de diepe eurocrisis stortte. Ook ‘onze eigen’ Neelie Kroes ging in de fout door een baantje in een bedrijf tijdens haar Commissariaat te verzwijgen. En dan nu mevrouw Fererro-Waldner. Die nota bene de Ombudsman in diens onderzoek belemmerde.

‘De eurosceptici winnen dankzij de eurocynici’, stelde de Europarlementarier van de Groenen Phillipe Lamberts deze week terecht.

(Bron: de Volkskrant)

4 Reacties op Eurocommissaris dwong Ombudsman tot anonieme rapportage

 1. De eurosceptici hebben gewoon gelijk dat ze door maffiose graaiers worden genaaid.

 2. Bas van Stapelberg // 8 oktober 2016 om 16:59 // Beantwoorden

  Inderdaad pure maffia. Hoe is het toch mogelijk dat er überhaupt nog draagvlak
  is en blijft voor de ze misdadigers.

  • Omdat mensen hen niet zien als misdadiger maar als beschermer en verzorger.

   Het is te veel (cogn. dissonatie) voor het gemiddelde goed ge-indoctrineerde belasting koetje, om erover na te denken dat de veehouders die hen “verzorgen” en “beschermen”, dit niet doen voor hen, maar voor meer melk, vlees en huid.

 3. Eén grote leugenachtige bende die bestaat uit diefjes en diefjesmaatjes. Waar voor de grote meerderheid andere regels gelden dan voor henzelf.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.