Klassiek linkse partijen kunnen hun stempel maar niet drukken

(Foto: sp.nl)

De dominante verkiezingsthema’s zouden wel eens ‘eigen identiteit’, ‘Europa’ en ‘immigratie’ kunnen worden. Thema’s waarvan niet links, maar rechts eigenaar is. Hoe paradoxaal: juist in een tijd waarin kiezers meer zekerheden eisen en zich tegen oprukkende globalisering keren (oorspronkelijk linkse thema’s), staan klassiek linkse partijen met lege handen. It’s the immigration stupid!

Partijleider Jesse Klaver maakt zijn entree tijdens de campagneaftrap van GroenLinks op 6 september in Amsterdam. (Beeld: Facebookpagina GroenLinks)

Vorige week kaapte de VVD het onderwerp ‘eigen identiteit’ in de media. Zorgminister Edith Schippers kwam met een oproep om actief op te komen voor de Westerse verworvenheid vrijheid. Ze vond bovendien dat de Westerse cultuur de beste is. Duidelijke taal. De avond ervoor verzocht VVD-lijsttrekker en premier Mark Rutte rellerige Neder-Turken ‘op te pleuren’. Bovendien koos hij Geert Wilders, ‘mijn blonde vriend’, tot zijn grootste vijand. Daarmee koerste Rutte aan op een strijd met Wilders: VVD tegen PVV. Nummer één en twee in de peilingen.

GroenLinks heeft een frisse, energieke leider die in maart 2017 vast winst boekt. Jesse Klaver trekt zeker meer kiezers dan zijn weggestuurde voorgangster Jolande Sap. Maar op dit moment staat GroenLinks virtueel slechts op 12 zetels. Dat is te weinig om na maart het grote verschil te maken. De klassiek linkse boodschap over ‘immigratie’ lijkt kiezers niet erg aan te spreken. De aanname dat een multiculti-maatschappij hartstikke leuk en gezellig wordt als je maar wat meer geduld oefent, horen we al sinds 1990 en is inmiddels grijsgedraaid. Een nieuw, ‘innoverend’ geluid op dit thema laat GroenLinks echter nog niet horen.

Ahmed Aboutaleb, PvdA-voorzitter Hans Spekman en partijleider Diederik Samsom bij het Festival van de Arbeid vanwege de 70-jarige bestaan van de PvdA. (Foto: Flickr, Frederieke Jongbloed, Partij van de Arbeid)

PvdA-kopstukken Ahmed Aboutaleb, PvdA-voorzitter Hans Spekman en partijleider Diederik Samsom bij het Festival van de Arbeid vanwege de 70-jarige bestaan van de PvdA. (Foto: Flickr, Frederieke Jongbloed, Partij van de Arbeid)

De SP profiteert ondertussen ook niet van de teloorgang van de PvdA. Niet dat ze daar stilzitten. Integendeel. Onlangs presenteerden de socialisten nog het idee voor het Nationaal Zorgfonds, een soort staatsziekenfonds, en dat kon op veel bijval rekenen. Maar in de peilingen hapert de SP. Weliswaar boekt partijleider Emile Roemer een paar zetels winst, maar het houdt niet over. Over de onderwerpen waar kiezers zich nu vooral druk om maken, horen we de SP echter nauwelijks.

D66 was ooit een linksige partij die het moderne levensgevoel vertegenwoordigde. Maar die tijden lijken voorbij. De progressieve onderwijspartij zakt dan ook alweer in de peilingen. D66 pleitte jarenlang voor meer flexibilisering en minder verzorgingsstaat. Snoeiharde bezuinigingen van Rutte2, bijvoorbeeld in de zorg en op de arbeidsmarkt, konden op Pechtolds warme steun rekenen. Maar onlangs schrok Pechtold wakker en draaide hij snel bij: ineens was daar het pleidooi voor een vast contract voor iedereen. Nogal ongeloofwaardig.

Ten slotte de PvdA. In de laatste peilingen is dat de kleinste partij op links (op de Dierenpartij na). Ooit waren de sociaaldemocraten oppermachtig, maar dat stopt na maart. Links kan de partij zich na vier jaar Rutte2 echt niet meer noemen. Waarschijnlijk krijgt partijleider Diederik Samsom wel waardering voor zijn vasthoudendheid en het nemen van verantwoordelijkheid, maar de PvdA-achterban slinkt intussen in rap tempo. Uitgerekend huurders, kwetsbare ouderen, chronisch zieken, gehandicapten, studenten en werklozen kregen de laatste jaren harde rauw-rechtse maatregelen te verduren. De peilingen voorspellen voor de PvdA al jarenlang en consequent een zetelaantal van rond de 10 zetels. De partij moet wel met een uiterst geniale verkiezingsstrategie komen om niet ten minste te halveren in maart. In elk geval laat de PvdA weer vaker een klassiek links geluid horen, maar ja, wie gelooft dat nog.

Klassiek links is te ver verwijderd van de zorgen van ‘gewone’ kiezers, of gewoon ongeloofwaardig. Zou een innovatieve partij als bijvoorbeeld GroenLinks met een plan komen dat de gehele immigratiediscussie op zijn kop zet, een geheel nieuw perspectief biedt, dan zou dat links weer relevanter kunnen maken. Blijven hangen in de oude boodschap -immigratie is een zegen en opvang altijd moreel de enige weg, amen- ontkent de toenemende zorgen bij een structureel groeiende groep kiezers. Daarmee stelt links zich buiten de discussie.

(Lees ook: de opkomst van het selfielinks)

13 Reacties op Klassiek linkse partijen kunnen hun stempel maar niet drukken

 1. Onze “blonde Alice” of de immer alles breed weg glimlachende Kolderkat in ons polder wonderland, wie gaat het worden:

  http://www.delangemars.nl/2016/09/11/liberaal-duo-rutte-wilders-speelt-elkaar-bal-toe/

  En natuurlijk blijven de werkelijke (oor)zaken door de bliksemafleiders buiten schot:

  http://www.groene.nl/artikel/barbaren

 2. Ik vraag me af og Klaver gaat scoren…Geen gerek aan woordelijk enthousisame maar weinig doordacht met realiteit.Het wordt de gang van een naieve enthousiasteling die van alles van plan is maar overal over zal struikelen..Er zit niet meer dan dat in die jongen..en dan zijn we weer een teleurgestelde figuur met verwijten naar anderen rijker. Schieten we niet veel mee op.
  Bovendien blijft GL een eurofiel neoliberale partij die niet van referanda houdt..en dan weten we de bui alweer te hangen. Dus al die mooie enthousiaste zaken verdwijnen weer geruisloos. het gaat niet om vlk maar op particratie

  de kern van het NL probleem wordt gevormd door eurofiel neoliberalisnme met elitaire illusies voor een Nederlandse droom..Een drom die altijd ten koste van anderen gaat en gebaseerd op valse moraal.

  En juist die partijen moeten enorm slinken of verdwijnen voordat we geheel zin opgeslokt door EU verplichtingen
  De EU is een faalproject voor de gewone bevolking en de euro heeft ons, NL,knap verarmd
  Het (Draghi, c.s.) rommelt knoeiend in de economische marges maar bereikt geen donder..typische kliekgeest in een ongelijke samenleving..Diefje bijt diefjes maat niet maar brallen zo groot als de Everest..
  decadente zomp en kost ons miljarden die we beter aan ies anders kunnen uitgeven.
  Dus dieeurog fiel neoliberle partijen er uit..(VVD,D66,CDA,GL.PvdA, CHU en SGP (als meelopers en mede verantwoordelijk voor de ellende)
  Dan kan er weer normaal worden gedacht in een democratische politiek..die echt meer direct moet worden geregeld.Niet via onderonsjes en groepsknoeiboel in achterkamertjes.
  PvdD biedt meer perspectief de leider van die partij is een stukje slimmer..

 3. Bas van Stapelberg // 11 september 2016 om 18:51 // Beantwoorden

  Ik moet toch lachen om de kop. Klassiek linkse partijen?? GL is gewoon een harde liberale partij, de meest trouwe VVD aanhanger, samen met PvdA. Roemer, wat een vreemde man en vreemde partij. Een politieke partij die het goedkeurt dat een verslaggever door een stel ettertjes van Marokkaantjes wordt aangereden en in haar gezicht wordt gespuugd. En werkelijk waar SP kan vindt dit prima. Zou graag die dikke Brabander eens vol in zijn gezicht komen spugen, wat een verschrikkelijke sukkel zeg. GL die kindhuwelijken goedkeurt. Meisjes van 11 jaar die uitgewoond worden door perverse vieze moslim mannetjes van een jaar of zestig. GL vindt het prima. Dat zijn nou onze linkse partijen, om je dood te schamen. Ik hoop sowieso dat deze 2 partijen, nou vooruit ook de PvdA uit gaan komen op nul zetels.
  Werkelijk toch in en intriest dat je geen afstand neemt van crimineeltjes die mensen in hun gezicht spugen, SP wat een stel droeftoeters zeg.

 4. als laatste zou ik weer willen reageren op gebruikte termen als “Links”en “rechts”

  Inmiddels kan bijna niemand meer b vetllen wat dat moetzijn of inhufst
  De grootte bek is “rchts”?? Kom nou
  Idereen meer geld is “links”..het zou wat!

  de treemen zijn niet meer inhoudelijk maar dikwalificerend geworden..liefst nog voor zien van extreem of ultra om de walging beter te lten overkomen.

  Nl is niet meer zwart – wit, links of rechts..NL gat gelukkig de genuanceerder wg uit..Het is gewoon afhanklijk of harde of zachtere eisen worden gesteld, er is niet zoiets als “deze optie is van toepassing op alles”(one seize fits all”..s zie de euro , en hoe ons dart opbreekt.
  Dat is Amerikaans denken..de tweeopposities, als je niet benoemd kan wordne door de ene dan ben je autoatisch dus de anere..zoals Bush zei: wie niet met mij is, is tegen mij”..Dat soor idioot denken dus.
  En dat geldt ook voor de termen Links en Recht..
  Je kunt niet alles met een gedacht Links oplossen of met ene geacht Rechts..wat je er dan ook onder verstaat.
  IS Wilders links of rechts..Nu is het: wie Links (wat dat ook mag zijn)denkt zegt : wilders is e xreem rechts!..Draaien we het om dan is Wilders ineens Links..Tja, waa is nou wel..? In het midden? Dan spel je vals want er is gene midden..je bent dit of dat..!
  Ik beweer dat die dualiteit niet bestaat, zo “werkt” realiteit niet..en zijn teveel factoren het geding om gereduceerd te worden tot 2 tegenovergesteld- geachte termen als uitersten
  Dus dat soort dingen loopt altijd uit in begripsverwarringen of scheldwoord.

  DE ombang ne aard van maatregelen (noodzaak, bijv) wordt bepaald door de omstandigheden/situatie en dat heeft weinig tot niks te maken met links of rechts.

  Tegenwoordig is niet links of rechts aan de orden maar wel al dan niet eurofiel neoliberaal wat een verschil in uitkomst zal maken in de mate van prioriteit bij gewone bevolking of de weg van rijkman en het grote geld ten koste van de gewone bevolking (met als resultaat een ongelijke welvaartsverdeling)
  Het is vraag en keuze over sociaal economische klasse..

  • Politiek ingewikkeld? Welnee! Onzin!
   100 % Links is communisme. De communisten draaien het bedrijfsleven de nek om.
   100 % Rechts is anarchie. De anarchisten schaffen de complete overheid af.

   In de tweede kamer zitten alleen liberale en sociale partijen.
   De liberale partijen vinden dat de overheid alleen voor politie, justitie en leger moet zorgen. Dit staat niet alleen keihard in de beginselverklaring 2008 van de VVD, maar ook in alle encyclopedieën en woordenboeken.
   De gevolgen:
   1 Alle uitkeringen, subsidies en toeslagen worden afgeschaft.
   2 Alle overheidsinstellingen (scholen, ziekenhuizen) worden een commercieel bedrijf.
   3 De bedrijven kunnen met hun personeel (lonen), producten (voedsel) en prijzen (zorgverzekering) doen en laten wat ze willen.

 5. Ach, als Jan Kloot Juncky zijn zin krijgt, dan stelt ons kabinet straks toch al niks meer voor. Want als bv Three Trade in Services Agreement (TiSA) (dit verdrag kan, als we een beetje pech hebben, nog dit jaar gesloten worden) straks worden gesloten, dan is onze souvereiniteit in geen velden of wegen meer te bekennen.


 6. De termen “links” en “rechts” zijn in de huidige politiek niet meer te gebruiken, zij zijn sterk verouderd. Het is nu neoliberaal of niet-neoliberaal wat de klok slaat.

  De niet-neoliberale partijen zijn kwetsbaar omdat er door deze partijen vast gehouden wordt aan klassieke linkse, sterk verouderde beleidsprincipes. Deze partijen zijn te weinig innovatief, vooral SP en GL. Er is binnen deze partijen hoognodig innovatief denken nodig, zodat de door de neoliberalen gekaapte thema’s weer kunnen worden terug gewonnen.

  Niet-neoliberaal is vooral bezig met het proberen op te ruimen wat de neoliberalen aan troep maken in de samenleving, zoals bijvoorbeeld in de zorg door de SP. Het ontbreekt hen aan eigen visie zodat zij zelf niet in staat zijn richting te geven aan de samenleving.

  Wij hebben hier te maken met een uiterst geraffineerd opgezette neoliberale campagne waarbij internationale instituten, regeringen en multinationale bedrijven etc. op grote schaal worden ingezet tegen de burgerbevolking. De niet-neoliberale partijen beseffen niet hoe extreem crimineel en machtig deze neoliberale campagne is. Zolang zij dit niet beseffen kunnen zij geen goed tegenwicht bieden.

  Bovendien speelt individueel falen van Roemer en Klaver een grote rol in de huidige Nederlandse politiek. Deze personen missen behalve de politieke vechtlust en doortastendheid de broodnodige visie.
  Het zal gauw “schaakmat” zijn.
  De komende verkiezing zijn betekenisloos, het liegen en bedriegen als vanouds.

 7. @Anoniem:
  “Wij hebben hier te maken met een uiterst geraffineerd opgezette neoliberale campagne waarbij internationale instituten, regeringen en multinationale bedrijven etc. op grote schaal worden ingezet tegen de burgerbevolking. De niet-neoliberale partijen beseffen niet hoe extreem crimineel en machtig deze neoliberale campagne is. Zolang zij dit niet beseffen kunnen zij geen goed tegenwicht bieden.”

  De Bilderberggroep in een notendop!

 8. Bas van Stapelberg // 12 september 2016 om 21:22 // Beantwoorden

  Het is door anoniem 08.24 prachtig omschreven. De spijker op zijn kop en de wanpraktijken zijn zichtbaar in de samenleving en inderdaad links in de vorm van SP/ GL zijn hier blind voor, of zouden zij net als PvdA ook volop geïnfiltreerd zijn.

 9. E.e.a. heeft als oorzaak dat 75% van de nationale wetgeving inmiddels bepaald wordt door de EU. En die is er voor de pijler Vrije markt. Vrij verkeer van goederen en personen. Met alle gevolgen van dien voor Links.En overigens dus ook in negatieve zin voor de herverdeling van gratis centraal bank geld (geldcreatie uit het niets) in de context van sociale zekerheid, zorg, wonen , en inmiddels pensioenen. Daarnaast levert het op de bejegening van de bevolking m bijstandrepressie, inperken ww rechten, vestigingsrecht etc, . M.a.w. Al deze wetten zijn en zullen nader worden aangepast vanuit de EU. En om economische vluchtelingen nu een duidelijke boodschap te geven dat er in Europa iets te halen valt is er inmiddels onder deze bevolking, en dan met name nl dus armoede gekweekt.
  Het individu staat niet centraal, de ideeen van enkelen in de context van 1 grote vrijmarkt binnen 28 lidstaten en de macht hierover te onderhandelen staat centraal. Economie en geld dus.
  het gaat derhalve dan ook nergens anders meer over. Economie en geld. wil je als individu geld ( een leefbaar inkomen) dan dien je deel te nemen aan de economie en te concurreren met polen roemen hongaren duitsers etc etc etc.
  Het wil er maar niet in dat concurreren toch heel wat anders is als samenleven, samen werken vanuit respect voor elkaar andere manier van denken en handelen. En het wil er maar niet in dat de vrijmarkt ( het individu concurerreerd met het andere individu, gecombineerd met het uitkleden van collectieve sociale zekerheid, zorg , vestigingsrecht etc niets meer te maken heeft met vrijheid.
  Het leid namelijk naar het uitkleden van het individu, (weghalen van middelen van bestaanszekerheid, race tot the bottom) in casu het overhevelen van geld gecreerd uit het niets naar vermogenden.
  In feite dus een terugkeer naar een statenloos tijdperk, nauwelijks nog rechtstaat ( die ook wordt kapot bezuinigd). Terug naar de middeleeuwen dus.
  Het credo is dat GELD Adelt en arbeid niet meer.

 10. En dat geld ( om dat woord nog maar eens te gebruiken) dus ook voor links.
  Een linkse economie ( gereguleerd met collectiviteit) of rechtse economie ( vrijmarkt etc). Tja enig onderscheid valt dus weg bij deelname aan de EU en conformeren aan diens wetten ( wetten die het gevolg zijn van de 4 pijlers)

  De ideologie lijkt logisch, maar is dat natuurlijk helemaal niet, kijk maar eens naar de gevolgen voor het individu ( bestaanszekerheid, veiligheid, zorg, rechtsgang voor de gekleurde medemens etc, in de vs. De angelsaksische culturen zijn niet perse “sterker”of beschaafder of vrijer.
  Onze eigen marco borsato zong het al. De meeste dromen zijn bedrog.
  En dat komt omdat de pijlers waarop de oorspronkelijke droom ( ala de EU) gebaseerd zijn op de belangen en ideeen van enkelen verheven boven de collectieve en publieke belangen van iedereen. Slecht de collectiviteiten, vermarkt de publieke zaken , beperk de scociale zekerheid, zorg, toegang tot recht etc. WINST staat centraal, de wet van de sterkste, slimst. Een “natuurlijk” selectieproces voor de overleving van de mens als soort op aarde. De rest schrijven we af.

 11. Den Haag is ondergeschikt aan Brussel.
  Feitelijk is Den Haag heden gelijk geschaald met Provinciale Staten.
  Dus waarom zal Emiel Roemer zich ergens druk over maken als de macht uiteindelijk in Brussel ligt.

 12. Je kan natuurlijk ook gewoon stelln dat de kiezer eigenlijk niet weet wat hij stemt. Vroeger tijdens de verzuling stemde men braaf, zonder nadenken, op de partij die bij de klase hoorde. Arbeiders stemde sociaal, de middenstand en hoger stemde liberaal.
  Met het wegvallen van de verzuiling en de politiek diffuser is, en de complexiteit van de wereld sterk is toegenomen, weet de kiezer het kaf van t koren niet te scheiden. De Kiezer roept om linkse idealen, maar stemt doodleuk rechts [vvd-pvv]

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.