EU-Ombudsvrouw eist opheldering over functie van oud-voorzitter Barroso bij Goldman Sachs

De Portugese ex-Commissievoorzitter Barroso wekte in juli verontwaardiging door zijn overstap naar Goldman Sachs. (Foto: wikimedia.commons.org)

In juli baarde de voormalige EU-Commissievoorzitter José Manuel Barroso internationaal opzien met zijn nieuwe baan bij de zakenbank Goldman Sachs. De omstreden bank speelde tijdens Barroso’s voorzittersperiode, 2004 – 2014, in de Griekse schuldencrisis namelijk een negatieve rol. Goldman Sachs hielp de Griekse overheid de veel te grote schuldenlast te verbergen. Toen die alsnog werd ontdekt, brak de Griekse crisis in volle omvang uit. Met reddingsacties van miljarden euro’s tot gevolg. EU-Ombudsvrouw Emily O’Reilly eist nu opheldering van de Commissie over de vreemde move van Barroso.

Het EU-parlement koos in juli 2013 de Ierse Emily O'Reilly voor de functie van Europese Ombudsvrouw. Tot nu toe hoorden we weinig van haar, maar nu lijkt ze haar tanden te laten zien door van de Commissie opheldering te eisen over de omstreden benoeming van de vorige Commissievoorzitter Barroso bij enigszins louche zakenbank Goldman Sachs.

Het EU-parlement koos in juli 2013 de Ierse Emily O’Reilly voor de functie van Europese Ombudsvrouw. Tot nu toe hoorden we weinig van haar, maar nu lijkt ze haar tanden te laten zien door van de Commissie opheldering te eisen over de omstreden benoeming van de vorige Commissievoorzitter Barroso bij enigszins louche zakenbank Goldman Sachs. (Foto: wikimedia.commons.org)

Barroso gaat de bank adviseren over de Brexit. Het vertrek van de Britten uit de unie wordt een enorme uitdaging voor Brussel en Groot Brittannië. Daarbij zal ook Goldman Sachs weer betrokken zijn. Het is nog onbekend of Barroso een actieve rol, aan de onderhandelingstafel, gaat spelen namens de bank of zijn opdrachtgever.

De Franse president Hollande noemde Barroso’s overstap eerder al ‘moreel onacceptabel’. En inmiddels tekenden 120.000 EU-ambtenaren een petitie tegen de benoeming. De huidige voorzitter Jean Claude Juncker uitte in juli slechts milde kritiek in een Belgische krant. De benoeming is volgens de regels verlopen, zei Juncker, ‘maar iedereen moet zijn werkgever goed kiezen’.

De EU heeft een gedragscode voor afgetreden commissieleden. Die schrijft voor dat er een ‘afkoelingsperiode’ is van 18 maanden waarin zij geen functies in het bedrijfsleven mogen aanvaarden. Het officiële standpunt van de EU is dan ook dat Barroso die periode heeft gerespecteerd en pas na 18 maanden in dienst trad bij Goldman Sachs. Niets aan te doen dus.

De Europese Ombudsvrouw vindt de nieuwe baan van de Portugese oud-voorzitter onacceptabel omdat ex-bewindslieden ook na de 18 maanden zich ‘integer en discreet’ dienen te gedragen. ‘Dat er 18 maanden of meer voorbij zijn, betekent niet dat sommige zaken zomaar ophouden problematisch te zijn.’

O’Reilly wil dat de Europese Unie een duidelijker standpunt inneemt en de gedragscode voor voormalige bewindslieden verder aanscherpt. Zeker nu, in een tijd waarin de EU toch al te maken heeft met een vertrouwenscrisis onder de bevolkingen. O’Reilly: ‘In een tijd waarin het vertrouwen van burgers in regeringen en openbare instanties ernstig is geschaad, kan geen institutie het zich veroorloven om dat vertrouwen verder aan te tasten.’

Hoewel Goldman Sachs een schurkenrol speelde die leidde tot de Griekse schuldencrisis, blijft deze bank kennelijk bij grote Europese projecten betrokken. Kan mevrouw O’Reilly zich daar eens mee bezig houden? Haar missie om Barroso’s benoeming te bekritiseren, is sympathiek, maar niet meer zo relevant. Laat haar eens kijken naar die bank.

(Bron: NRC Handelsblad)

10 Reacties op EU-Ombudsvrouw eist opheldering over functie van oud-voorzitter Barroso bij Goldman Sachs

 1. Wat een zooitje die EU!

  • Dat baantje is gewoon een cadeautje voor Barosso voor al zijn fraude en corruptie met verrijking vppr GS.
   Hij was gewoon lobbyist voor Goldman Sachs tijdens zijn EU waanzin..

 2. Misschien dat men ook eens kritisch kan kijken naar het nieuwe baantje van Crimineelie bij snordersdienst Über.
  Kijkt allen even naar dit ontluisterende filmpje dat de NPO vast niet zal halen (anders spelen we Geert in de kaart, u weet wel): https://t.co/0UPA4Ff2wY

 3. je kunt gewoon niet tot een andere conclusie komen dan dat Louche lieden zich graag in louche situaties mengen
  Tijd om de EU van alle loucheheid te ontdoen en dus op te heffen.

  Meedoen betekent dat een lidstaat-natie louche zaken goedkeurt..en dat blijkt ook aan alle kanten en daarmee dan ook dat er valse perverse moraal geintroduceerd wordt.

  Smeerlapperij…

 4. Alles waar Goldman Sachs bij betrokken is stinkt,dus dit ook!

 5. Naar mijn gevoel begint de EU vrij voorzichtig als start zich te verweren tegen Dictator VS.
  Eerst met belastingen voor VS gigant Apple en nu Barosso maar ook TTIP en CETA.
  Nu zag ik een artikel waarin geschreven stond dat Polen zijn regering aan Rusland verzocht om zonder voorwaarden de economie weer op te sarten.
  Het antwoord was, De EU als geheel dient zich te realiseren dat een legermacht NATO aan de grens met Rusland nu niet bepaalt meewerkt met een economisch verkeer.
  De EU dient zich te realiseren dat zij een land Oekraïne ondersteunen die op zo groot mogelijke schaal economische goederen tracht te ontvreemden van de Russische staat.
  De Eu voert een laster campagne tegen de president Putin en het land.
  Deze drie punten zullen eerst moeten worden opgelost alvorens er van een genormaliseerde betrekking sprake kan zijn.
  Opvallend was dat de sancties niet genoemd werden met de rede dat die de EU schaden en niet Rusland.
  De EU, er staan in vele landen economisch het water aan de lippen en een grote crisis dreigt binnen de komende 12 maanden.


 6. Mussolini was een Italiaanse politicus van het begin van de vorige eeuw. Hij was een expert op het gebied van fascisme. Een bekend uitspraak van hem:

  “Van fascisme is er sprake indien de grenzen tussen overheid en bedrijfsleven vervagen en deze twee samenspannen tegen de burgerbevolking.”


  Dit is precies wat er gaande is. Dat Smit-Kroez en Barosso zo makkelijk een plaats vinden binnen het bedrijfsleven is niet toevallig.
  Dit is “main stream fascisme”: grootschalige georganiseerde, gelegaliseerde criminaliteit.

  Van de indrukwekkende Zeitgeist trilogie heb ik het volgende belangrijkste meegekregen:

  “Heeft zich binnen een samenleving een monetair systeem genesteld dan zal op een gegeven moment altijd grootschalige criminaliteit het systeem worden.”

  Een monetair systeem is op een gegeven moment niet meer dan een kanker die van binnenuit de samenleving corrumpeert, criminaliseert en verteert.
  Het is hierom dat ik voor een geldloze samenleving ben. Iets dat maar weinig mensen kunnen voorstellen hoe en wat dat is.

  Binnen het neoliberale EU bastion doet men niet eens meer veel moeite om de misdaden te verdoezelen. Men kom er toch mee weg en als er iets ontdekt wordt zijn er altijd wel machtige vriendjes die een helpende hand toesteken.

  Hoewel Goldman Sachs een vooraanstaande positie inneemt in de grootschalige criminaliteit is zij maar een van de vele criminele organisaties binnen de samenleving. Het gaat hier om grootschalige criminele netwerken.

  Het zijn vooral deze organisaties en netwerken die uw wereld vorm geven.
  Als u dit toelaat tenminste…

 7. Dat van Barosso hadden we kunnen verwachten, want integere EU-ambtenaren zijn 2 woorden die ik nog nooit positief in één zin genoemd heb zien worden.
  .
  Wat me meer interesseert: er zijn gewoon 120.000 van die zwaar overbetaalde en ongeschikte EU-ambtenaren! Wat een hoeveelheid geldverkwisting daar niet in gaat zitten: 120.000 keer een bovengemiddeld salaris, bonussen, afschrijvingen en ander onzinnig besteed geld… geen wonder dat ze elk jaar meer nodig hebben voor de begroting.

 8. Draaideur politici. Daar is wel vaker aandacht aan besteed. Maak eens een lijst van namen en banen met als aanvulling wat er WEL op de politieke agenda staat en waar NIET over wordt bericht ( ook niet in verkiezingsprogramma’s).
  Wellicht dat dan behulpzaam zou kunnen zijn en enig inzicht zou kunnen verschaffen in de carriere moves. Zalm , de bankier 1 miljoen per jaar. Kok ook niet ( commisariaten bij banken), Neelie smit kroes ook Goldman sachs, en zo is er nog al een lange lijst. allemaal in het landsbelang natuurlijk, hard werken en goed voor de eigen portemonnee. Hee, dat laatste klink wel erg naar een kabinetsovertuiging. Hard werken , zelfredzaamheid en goed voor de eigen portemonnee. Zou met draaideur dan bedoeld worden participatie?

 9. Bas van Stapelberg // 8 september 2016 om 12:58 // Beantwoorden

  Allemaal showtje voor de bühne. Maar hoeveel bewijs willen mensen nog krijgen om in te zien dat de EU het slechtste voor heeft met Europa. Onvoorstelbaar dat een stel schapen , want anders kun je deze groep niet omschrijven, elkaar alleen maar na staan te blèren. VVD, CDA-trouwens een partij die meer pro EU is dan D66, PvdA, en noem het scala maar verder op. Stem op een partij die uit de EU wil stappen.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.