Verkiezingscampagne: blijft de boog zeven maanden gespannen?

Premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte(Beeld: screenshot npo gemist)

Haagse politici buitelden de laatste week over elkaar heen met nieuwe plannen en voorstellen. Het Haagse nieuws stapelde zich op: Pechtold wilde een vast contract voor alle werknemers, Rutte zei eerst sorry tegen iedereen, daarna pleur op tegen de hooligan-Turken, Wilders presenteerde zijn programma op een A4’tje, Samsom zei sorry tegen zijn fractie, minister Schippers riep op de Nederlandse verworvenheden te verdedigen, etc, etc. Voorlopig wordt het niet meer rustig aan het Binnenhof. Tot de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017 is er campagne en dat zullen we weten. Maar, kan de boog wel zeven maanden gespannen blijven?

Een vertrouwd straatbeeld in verkiezingstijd: PvdA'ers met bossen rode rozen. (Foto: wikimedia.commons.org)

Een vertrouwd straatbeeld in verkiezingstijd: PvdA’ers met bossen rode rozen. Bereid je er maar vast op voor. (Foto: wikimedia.commons.org)

De lijsttrekkers zijn de komende maanden kind aan huis bij talkshows en nieuws- en actualiteitenprogramma’s. En als ze er zelf niet zitten, is er altijd wel een politiek commentator die de politieke bewegingen duidt. En dat zeven maanden lang. Overkill ligt op de loer. Met een beetje pech is er in maart sprake van een politiek-burn-out bij het publiek.

De uitspraken van Rutte en Schippers zijn weliswaar opzienbarend maar de vraag is, halen ze maart 2017? Heeft de VVD met andere woorden niet te voeg te veel kruit verschoten? De liberalen zijn weliswaar drie zetels gegroeid na de optredens van de premier in de kwaliteits-keuvelprogramma’s DWDD en Zomergasten, maar piekt de VVD niet te vroeg? De PvdA en CDA lijken hun media-momenten beter te doseren. Hoewel.

De PvdA verwacht veel aandacht voor de interne lijsttrekkersverkiezingen in het najaar. Of dat zo’n succes wordt, hangt met name af van de kandidaat-lijsttrekkers. Diederik Samsom staat te trappelen om zijn revanche te nemen. De huidige leider, die de partij naar het historische dieptepunt leidde, wil laten zien dat hij wonderen kan verrichten. Vice-premier Asscher is waarschijnlijk de tweede kandidaat. Hij denkt nog na. Binnen de PvdA heeft Asscher een grote aanhang, maar de vraag is of hij die ook buiten de partij heeft. Welbeschouwd heeft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid namelijk niet zoveel gepresteerd.

De PvdA heeft straks in het slechtste geval een verkiezing tussen twee mannen die zich met huid en haar overleverden aan het huidige kabinet. Deelname aan Rutte2 heeft de sociaaldemocraten naar de rand van de afgrond gebracht, het beleid was binnen de PvdA dan ook niet onomstreden. Een lijsttrekkersverkiezing tussen twee representanten van dat omstreden beleid, zal door politiek commentatoren en tegenstanders dit najaar -terecht- worden gekwalificeerd als een aanfluiting. Op die aandacht zit de PvdA-top natuurlijk niet te wachten. Vandaar dat voorzitter Hans Spekman stad en land afbelt om een derde kandidaat zonder Rutte2-banden te vinden. Liefst een linkse.

Intussen is het CDA nog de stille Willie van het stel. Volgens politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther is dat niet zonder reden. ‘De christendemocraten gaan na vier jaar weer vol voor regeringsdeelname. Het doet denken aan de lancering van Jan-Peter Balkenende in 2002, die te midden van een vermoeide Paarse coalitie en de flamboyante Pim Fortuyn als een kalme vluchtheuvel fungeerde voor veel kiezers. Hij won er de verkiezingen mee’.

Twee honden vechten om een been, etc.

17 Reacties op Verkiezingscampagne: blijft de boog zeven maanden gespannen?

 1. Maan Arkenbosch // 6 september 2016 om 20:54 // Beantwoorden

  Politici worden algemeen gezien als leugenaars.Dus de bla-bla komt niet goed aan.Het zijn de zwevende kiezers welke wellicht niet opkomen, die het verschil maken.Het CDA is een aftreksel van de VVD.Het zijn E.U. lakeien, welke steeds meer soevereiniteit inleveren en steeds meer (weggegooid) geld naar Brussel over maken. Wellicht zal 50+ voor een verrassing zorgen.

 2. Bas van Stapelberg // 6 september 2016 om 21:44 // Beantwoorden

  De enige partij waar je op kunt stemmen is een partij die direct uit het gedrochte EU wil stappen.

 3. Mag ik toch niet hopen:Cda!Ik ben gluiperd Balkenende nog niet vergeten:door hem zitten we in de puree!En het gezeik van Koppejan en Ferrier,met hun Mauro,staat me ook nog haarscherp voor de geest!Alsmede rat Verhagen,het er doorgedrukte verhoging van de pensioenleeftijd,waardoor Wilders niet anders kon zeggen dan:bekijk het maar!En dan A.Herfkens met haar onterechte huursubsidie van maar liefst 238.000 euro,die zij weigerde terug te betalen,en er nog mee weg kwam ook!Cda?Nooit van mijn leven:hypocriet en stiekem!

 4. at ikzie is dat GL de ideen van Pechthold probeert te gijzelen,de PVV en VVD als een gevaar ziet,heel ideologische taal gebruikt en verder naast het aantal kopieen van ndere partijen heel naief orde op zkane wil zetten..Ook hier ontbreekt de “hoe”-vraag net als bij de anderen(dus de anderen verwijten en zlef alleen mooie romantische taal begriken lijkt me ook niet voldoende.De partij voor de spit rituele zwevers,zal ik maar zeggen

  Duidelijk dar er veel copieeen en aandachtsgebieden van de PVV passeren..De zgb “aansluiting bij datgene wat er onder het volk leeft”
  De zee van populisme is bezig meteen vloed te ontwikkelen.
  Allemaal met de beste intenties maar natuurlijk compleet andere daden als het weer zover is.

  Grappig dat nu pas lieden door krijgen dat de PVV “linksïs en in het rijtje van PvdA, SP,GL zou vallen..
  Kortom: dePVV is de fanatsie om bang van te worden..
  Voor de zichzelf links noiemnde partijen is het Rechts en voor de REchts geachte partijen is het weer eens extreem links. Zo zie je maar weer: deze termen duiden niets anders aan dan diskwalificatie van de ander n heeft allang geen kwalitaieve aanduiding weer.

  Het CDAis een zeurpartije vanuit het verleden geworden. Als Buma zegt dat onder zijn leiding etc etc..nodigt hij imliciet zijn ontslag uit..Van het CDA weer woorden maar geen verschil in daden: een eurofiel neoliberake oartij waar termen als christelijk en democratisch gewoon de prullenbak in kunnen.
  Doe vooral een ander aan wat je voor jezelf persé niet zou willen…achterbaks,hypocriet en te griffo hitsend irritant.Vingertjes wijzen naar anderen en staatsgevaarlijk.
  Gewoon meer van hetzelfde en voortzetting van Rutte..niet voor niets stemden het CDA voor meer dan 90% met de huidige regering mee..
  Spaar ons een Balkenende-figuur, zeg
  We hebben een nieuwe betere consolidatie nodig en niet weer de zoveelste uitlevering aan de EU door CDA gedoe. de zoveelste slijmberg.

 5. Nou zeg, weer wat geleerd. Als je de schurft hebt aan moslims, dan moet je VVD stemmen. Daar heeft de VVD er het afgelopen jaar maar 160.000 van binnengelaten. En dit jaar stond de deur nog steeds wijd open. Je ziet niet voor niks ineens overal pinguïns. Wij betalen wel.
  En de Pvd8 heeft verzonnen dat het eigen risico in de zorg wordt afgeschaft. Echt waar.


 6. Dit kunnen onze “geliefde” politici heel goed volhouden tot aan de verkiezingen. Men is juist zo vroeg begonnen omdat het huidige kabinet zo desastreus is. Dan zijn er heel veel leugens nodig om de achteloze kiezer weer te mobiliseren.

  Dit gaat uiteraard helemaal nergens over: politiek nihilisme. De grote vraag is uiteraard of de neoliberalen volgend jaar weer verder kunnen met hun destructie van het land en of zij de uitverkoop aan de EU kunnen afmaken. Dit wordt angstvallig verzwegen, zelfs door wat voor oppositionele partij door zou moeten gaan.

  Uiteraard zal men het niet gaan hebben over de flexibilisering van de woningmarkt waardoor veel Nederlanders zonder huis zullen komen te zitten. Zoals u misschien wel weet staat deze flexibiliseringsslag op de neoliberale agenda voor de volgende kabinetsperiode. Gecombineerd met de flexibilisering van de arbeidsmarkt zal de burger behalve geen huis ook verzekerd zijn om geen baan en inkomen te kunnen hebben. Dodelijk!

  Het is voor mij vaak niet te begrijpen hoe makkelijk veel Nederlanders de voor mij evidente leugens geloven. De Nederlandse kiezer lijkt lui, doet maar heel moeilijk zelf onderzoek naar wat er echt gebeurt in de wereld van de politiek, en is een gemakkelijke prooi voor het liegen en bedriegen van de uiterst geraffineerde politicus.

  De Nederlandse politicus heeft het liegen en bedriegen tot een ware kunst verheven. Dit liegen en bedriegen is het enige dat de Nederlandse politiek nog een beetje overeind houdt. Inhoudelijk stelt het niet zoveel voor. Dit liegen en bedriegen is het enige dat nog van vitaal levensbelang is voor de politicus. Met democratie of goed landsbestuur heeft dit niets van doen.


 7. Beste mensen,

  De meest gedegen manier om te zien of een politieke partij nog waard is om op te stemmen of zelfs om over te praten is het stemgedrag van deze partij. Vooral gedurende de huidige zeer destructieve kabinetsperiode.
  Er zijn hiertoe op het internet goede middelen voorhanden.

  Ik geef u een voorbeeld:

  http://www.partijgedrag.nl/index.php

  Let a.u.b. niet op wat de politici allemaal uitkramen, maar kijk gewoon naar het stemgedrag van de desbetreffende partij.
  Veel wijsheid toegewenst…

 8. Bas van Stapelberg // 7 september 2016 om 11:02 // Beantwoorden

  Ik ben bang voor de labiliteit van veel Nederlanders. Anders is ook de hoeveelheid zetels niet te verklaren betreft de VVD en D66

 9. Helemaal eens met onderstaande uitspraak.”flexibiliseren als gehanteerde term voor de armoedeval/race tot the bottom en versnelde tweedeling” Het gaat erom wat politici NIET zeggen en TOCH op de agenda staat. Tevens wordt 75% van al onze wetten in brussel bedacht en ingevoerd. 7 maanden campagne tijd dus. voor de 25 % resterende wetten heb je maar heel weinig tijd nodig.

  Zie uitspraak.. dodelijk.
  Uiteraard zal men het niet gaan hebben over de flexibilisering van de woningmarkt waardoor veel Nederlanders zonder huis zullen komen te zitten. Zoals u misschien wel weet staat deze flexibiliseringsslag op de neoliberale agenda voor de volgende kabinetsperiode. Gecombineerd met de flexibilisering van de arbeidsmarkt zal de burger behalve geen huis ook verzekerd zijn om geen baan en inkomen te kunnen hebben. Dodelijk!

 10. Aanvullend. De term dodelijk is derhalve figuurlijk bedoeld. Al hoewel ik denk dat de wanhoop die er nu al is ontstaan en derhalve nog meer zal gaan ontstaan tot ondermeer veel suicides kunnen gaan leiden.
  Wel zullen er meer scholingsmogelijkheden ( als zinvolle dagbesteding) worden aangeboden. Tegen interessante schuldenregelingen uiteraard.Flexibel betaald onderwijs.
  Er zal nog meer systeemdwang ontstaan. Geen toegang tot zorg. Zorg is al onbetaalbaar voor Velen. Dwang richting arbeid , terwijl er geen arbeidsaanbod met een leefbaar salaris is ( zie de talloze voorbeelden en verwijzingen naar de angelsakssische cultuur zoals engeland) die met name vvd politici aanhalen. het zal gewoon worden om twee of meerdere banen te hebben voor de laag opgeleiden en hoogopgeleiden met een studie die niet relevant is voor den multinationals. In de komende 4-8 jaar zal de koopkracht van de meerderheid van de nl ers gedaald zijn tot een minimum wat een verwoestend uitwerking zal hebben op het zzp bestaan.
  Het vvd credo ( en kabinetsbeleid ala de eu) is het slechten van alle collectiviteiten. Het is daarom dat alle verworvenheden en rechten ( de wetten dus)die de afgelopen eeuwen zijn opgebouwd worden “hervormd”. Met als smoes dat het draait om het individu. Alsof individuen geen gemeenschappelijke belangen hebben als het draait om sociale zekerheid, zorg, onderwijs EN aanbod van arbeid. Marktwerking en alles flexibileren met systeemdwang door de wetten op al deze terreinen te “hervormen” , is in feite de ideologie van the koch brothers , neo liberalisme ten top EN alle ruimte voor de financiele sector om de wereld verder te financialiseren.
  Belasting op lucht zal er wel gaan aankomen uiteindelijk. Verdere financialisering zal het noodzakelijk maken voor de gewone burger om een universitaire graad in boekhouden en wiskunde te behalen. Complexer kunnen we het niet maken, onnavolgbaar , niet herleidbaar, uiterst flexibel en gericht op het maken van winst als randvoorwaarden voor de ( keuze) vrijheid van het individu. Geen wettelijke rechten meer op huisvesting, sociale zekerheid, zorg EN werk/zinvolle dagbesteding. Geen basisveiligheid.
  Wat derhalve dus nog meer import van politiek en militant moslim mogelijk maakt. ( onze vriendelijke miljardairs uit het oosten zijn alleen maar gebaat met nog meer “investeringsmogelijkheden” voor den oliedollars in iedere markt die ontstaat)
  Er wordt niet doorgepakt op basisinkomen, vlaktax etc.


  • Ik moet helaas even aanvullen: de term “dodelijk” is hier letterlijk bedoeld. Extreem neoliberalisme of -fascisme is nu eenmaal helaas letterlijk dodelijk voor velen.

   Zonder inkomen en zonder de beschutting van een woning kan men nu eenmaal niet overleven. De grens tussen neoliberalisme en fascisme vervaagd dan al gauw. Schaakmat!

   De tax op lucht zal er overigens zeker komen. Dit zal nog escaleren tot een tax op elke beweging die burgers nog kunnen maken en tax op elke gedachte die zij nog durven te hebben. Alles, maar dan ook alles zal worden gefincaliseerd (or.: Ewald Engelen) en gecorrumpeerd.

   Het is zeer de vraag of het kleine restje democratie dat nog over is in onze belabberde samenleving in staat zal zijn om deze noodlottige realiteit nog af te wenden.

   • Het is zeer de vraag of er nog sprake is van een representatieve democratie.
    Het is zeer de vraag of de zwijgende meerderheid de berichtgeving over wat WEL wordt gezegd , en derhalve dus wat NIET wordt gezegd maar wel op de politieke agenda staat ( flexibilisering van de woningmarkt ) EN het stemgedrag van hun politieke partij KENNEN danwel zelf deze informatie weten te vinden. Nieuws gaat immers waar over wordt gesproken, niet waar over wordt gezegen tenzij het een lullig bonnetje betreft.


    • O ja hoor, er is zeker nog sprake van een representatieve democratie. Om een representatieve democratie goed te laten functioneren heb je echter wel uitmuntende politici nodig en daar hebben wij in Nederland geen een van.
     Vergeet daarbij aub niet dat de heer A. Hitler ook een gekozen dictator was via een representatieve democratie.

     Hierom ben ik voor meer directere vormen van democratie. Het is gewoon te gevaarlijk om een representatieve democratie te hebben.

     Het gesproken gelieg en bedrieg van de heren en dames politici leidt inderdaad de aandacht af van wat echt belangrijk is en wat angstvallig wordt verzwegen.

     • Het representatieve hangt ondermeer af van enerzijds de opkomst van het aantal kiezers en anderzijds van de kennis van deze kiezers over het partijprogramma ( campagneprogramma) , het daadwerkelijk stemgedrag als opppositie en regeringspartijs, EN wat wel NU op de politieke agenda staat NA verkiezingen echter NIET wordt genoemd in de verkiezingsprogramma’s.
      Daarbij wordt 75% van alle wetgeving van alle deelnemende lidstaten in brussel bepaalt. Hoezo representatief??? En hoe zit dan dan met keuze vrijheid.

   • Geldt de flexibilisering van de woningmarkt ook voor koopwoningen, in welke verkiezingsprogramma’s kan ik daar nu al wat over lezen en hoe weet je dat het op de politieke agenda zou staan? Wel worden er op dit moment meer mogelijkheden geboden voor flexibele huurcontracten door toedoen van minister Blok.

    Verder sluit ik niet uit dat wanneer de PVV samen met de VVD gaat regeren, er werkkampen zullen worden opgezet om daarin niet alleen maar moslim-allochtonen op te sluiten, maar ook mensen met een uitkering en mensen die dakloos zijn geraakt door het neoliberale kabinetsbeleid.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.