PvdA-coryfee Rick van der Ploeg: ‘De achterban, of wat daar nog van over is, heeft er genoeg van’

Voormalig staatssecretaris en huidig hoogleraar aan de Universiteit van Oxford Rick van der Ploeg vindt dat de PvdA weer de linkerkant op moet. (Beeld: screenshot Vimeo, European Journalism Centre)

‘Een debat tussen Lodewijk en Diederik is achterkamertjespolitiek. Je schaamt je toch rot als het zo’n tweestrijd wordt, hoe goed ze ook zijn. Het is een teken van armoede’, aldus de voormalige PvdA-staatssecretaris Rick van der Ploeg in de Volkskrant over een mogelijke lijsttrekkersverkiezing in de PvdA komend najaar. Van der Ploeg vindt dat de heren vooral het ‘beleid van Rutte hebben uitgevoerd’ en ‘dat zullen ze gaan uitleggen, maar de achterban, of wat daar nog van over is, heeft er genoeg van. Er is enorme behoefte aan een linkser verhaal’. Van der Ploeg staat niet alleen in zijn kritiek.

Samsom en Rutte bij de presentatie van het regeerakkoord in 2012. (Foto: Flickr, Minister-president Rutte)

Samsom en Rutte tijdens de presentatie van het regeerakkoord in 2012. Vier jaar lang voerde de PvdA onder leiding van Samsom ‘beleid van Rutte’ uit, aldus ex-staatssecretaris Rick van der Ploeg. ‘Een Thatcher-verhaal, maar dan vrolijk verpakt’, zegt Europarlementariër Paul Tang. (Foto: Flickr, Minister-president Rutte)

Van der Ploeg, staatssecretaris van Cultuur in het tweede kabinet Kok, zag zijn partij de laatste jaren sterk verrechtsen. De als liberaal bekend staande PvdA-bewindsman pleitte destijds voor onder meer privatiseringen en marktwerking. ‘Ik was de rechtse man van de PvdA, de liberale rakker, en nu kijk ik om me heen en sta ik opeens aan de linkerzijde. Dat geeft toch te denken.’

Ook de delegatieleider van de PvdA in het Europese parlement Paul Tang is tegen een tweestrijd tussen Samsom en Asscher. De PvdA moet volgens hem weer linksaf. Hij overweegt zich zelfs zelf kandidaat te stellen als er zich geen linksere kandidaat aandient. ‘We moeten ons teweer stellen tegen Rutte. Die vertelt een Thatcher-verhaal, maar dan vrolijk verpakt. De PvdA moet de verdediger van de verzorgingsstaat zijn, juist om mensen weerbaarder te maken in een globaliserende wereld. Dat linkse geluid moet gehoord worden in een interne verkiezingsstrijd’, aldus de kennelijk wakker geschrokken Tang.

Intussen is ook een heuse anti-beweging ontstaan binnen de partij. De groep ontevreden sociaaldemocraten verenigd in Linksom! wil een linkse tegenstander van het beleid Samsom-Asscher. Anders wordt de lijsttrekkersverkiezing ‘een toneelstukje’. Volgens hen zijn Samsom en Asscher het eigenlijk met elkaar eens en gebruiken ze de verkiezing als ‘een marketingtool’. Een Linksom!-woordvoerder laat weten eind september met een eigen kandidaat te komen.

Samsom doet zo goed als zeker mee aan de interne PvdA-verkiezing. Asscher denkt nog na, en laat in oktober weten of hij de strijd met zijn politieke baas aangaat. Mocht Asscher er inderdaad voor gaan, dan wordt het lijsttrekkersdebat inderdaad een vreemd schouwspel. De heren hebben namelijk gezamenlijk aan het roer gestaan van het huidige kabinet Rutte. En dan zouden ze nu ineens elkaars tegenstander zijn? Dat gelooft toch niemand.

Inhoudelijk kan er weinig verschil bestaan tussen de partijleider, die in eigen kring ooit de bedrijfsleider van Rutte werd genoemd, en de vicepremier. Een linkse uitdager, liefst meerdere, voorkomt dat de lijsttrekkersverkiezing een regelrechte aanfluiting voor de toch al zo impopulaire PvdA wordt.

(Bron: de Volkskrant)

18 Reacties op PvdA-coryfee Rick van der Ploeg: ‘De achterban, of wat daar nog van over is, heeft er genoeg van’

 1. Hij woonde in een huis waar de ratten en kakkerlakken vrij spel hadden.
  Dat speelt nog steeds door zijn hoofd.

 2. Partij voor de Arbeiders?
  Dat wordt de komende decennia niet meer wat.
  Én maar promotie maken voor “obedient workers”!
  George Carlin – It’s a Big Club and You Ain’t In It! The American Dream
  https://www.youtube.com/watch?v=kXhZyAOuyhE


 3. “Van der Ploeg, staatssecretaris van Cultuur in het tweede kabinet Kok, zag zijn partij de laatste jaren sterk verrechtsen. De als liberaal bekend staande PvdA-bewindsman pleitte destijds voor onder meer privatiseringen en marktwerking. ‘Ik was de rechtse man van de PvdA, de liberale rakker, en nu kijk ik om me heen en sta ik opeens aan de linkerzijde. Dat geeft toch te denken.”

  Deze alinea laat duidelijk zien hoe onnadenkend vd Ploeg en veel anderen in de PvdA zijn.
  Je kan niet eerst als “links liberaal” (wat dat ook moge zijn) te boek staan en pleiten voor marktwerking en privatiseringen en als dat dan vervolgens gebeurt te willen terugkrabbelen en constateren en klagen dat je links staat van het gehele gebeuren.

  Dit inadequate denken komt vooral door wollige politiek taalgebruik. Termen als “links liberaal” of “links” of “rechts” zijn termen die volledig de plank mis slaan. Waar het op neer komt is dat er “neoliberaal” is of “niet neoliberaal”, je zou ook kunnen zeggen “crimineel” of “niet crimineel”. Meer smaken zijn er niet.

  Er is niet “links” of “rechts” of “links liberaal”. Door dit soort onduidelijke termen denken politici, zoals vd Ploeg, zich vrijheden te kunnen veroorloven die zij in feite niet hebben. Dat is het grote gevaar.

  De PvdA is vooral verouderd en zo verknocht aan het neoliberalisme omdat het “arbeid” als speerpunt heeft. Dit heeft vd PLoeg nooit door gehad. Hierdoor maakt deze partij een constante spagaat tussen het neoliberalisme en socialisme. Dit is niet vol te houden en dit heeft uiteindelijk geleid tot de ondergang van deze partij. Een debat tussen Samsom en Asscher is dan ook niet meer dan een flauw toneelstukje.

  Rick vd Ploeg zou er doet aan doen om nu eens eindelijk eens te erkennen dat hij grove politieke fouten in het verleden heeft gemaakt; dat hij het neoliberalisme niet heeft onderkend zoals dit nu eenmaal is. De volgende conclusie zou dan zijn om deze obsolete partij te verlaten, en wellicht geheel uit de politiek en de schijnwerpers te verdwijnen en zich geheel terug te trekken in het veilige universitaire bastion.

 4. Op het wereldwijde internet gelezen:

  Het is de hoogste tijd om onszelf serieus de vraag te stellen waarom we Nederland laten besturen door mensen die zich a) volledig lijken te distantiëren van de “gewone” burgers, b) nooit het Algemeen belang dienen, c) nooit over enige kennis of ervaring beschikken die aansluit bij hun portefeuille en d) vaak nauwe banden hebben met het bedrijfsleven.

  Terwijl alle andere wetenschappen zijn vooruitgegaan, is het regeren stil blijven staan; het wordt nu nauwelijks beter bedreven dan drie- of vierduizend jaar geleden. – John Adams

  http://nederlandersunited.nl/?p=1871

  Uiteindelijk doen politici meer kwaad dan goed. Zoals de Joodse filosofe Hannah Arendt schreef: “Politieke kwesties zijn veel te belangrijk om aan de politici te worden overgelaten”. Het is tijd dat ons land geregeerd wordt door intelligente en bekwame mensen. Slagvaardige mensen die, streng doch rechtvaardig, ons land besturen op basis van een nieuwe grondwet waarin burgerbelang ten alle tijde boven financiële en economische belangen gesteld wordt.  • Uiteindelijk doen politici meer kwaad dan goed. Zoals de Joodse filosofe Hannah Arendt schreef: “Politieke kwesties zijn veel te belangrijk om aan de politici te worden overgelaten”. Het is tijd dat ons land geregeerd wordt door intelligente en bekwame mensen. Slagvaardige mensen die, streng doch rechtvaardig, ons land besturen op basis van een nieuwe grondwet waarin burgerbelang ten alle tijde boven financiële en economische belangen gesteld wordt


   Dit is niet de kant die wij op moeten gaan. Als er een ding is dat onomstotelijk is bewezen in de politiek dan is dat dat geen enkele mens in staat is om de macht van het besturen ten volle te dragen. Het munt helaas altijd uit in uitbuiting van eigen bevolking, oorlogen, etc. Ja, het zijn telkens weer die “intelligente en bekwame mensen” die dat doen.

   De slogan “Democracy: the freedom to elect your own dictators” wordt op die manier dan ook telkens weer bewaarheid. Men blijft steeds in het zelfde cirkeltje rond draaien. En dit geeft het grote falen weer van de representatieve democracy. Vergeet nooit dat Adolf Hitler een democratisch gekozen dictator was.

   Neen, waar wij naar toe moeten dat zijn directere vormen van democratie. Dit is de enige manier om elitevorming en dictatorisme tegen te gaan. Het volk is uiteindelijk waar altijd de echte macht zou moeten liggen. Alleen dan kunnen beroepspolitici dienstbaar zijn. De macht moet zeker niet bij een kleine groep criminelen van de samenleving liggen, zoals meestal is gebeurt. Hierom zijn politici van de VVD het meeste tegen directe democratie.

   Het zal trouwens even duren voordat een volk zoals in Nederland de verantwoordelijkheid van meer directe vormen van democratie aan kan. Een volk moet hier echt langzamerhand klaar voor worden gestoomd. Dit vergt politici met visie. Een zeldzaamheid in Nederland.

 5. Vroeger was er een spel waarbij er visjes uit de vijver gehaald werden middels een magneetje en de visjes hadden punten.
  Ziehier de Nederlandse politiek in notendop.
  De eigenaar van de vijver is Dictator VS en deze bepaalt de punten die gegeven worden aan de gevangen visjes.
  Sinds dat Brussel en dus Dictator VS, want zij werden zo moe om alle staten afzonderlijk aan te sturen,heeft de politiek NIETS meer te vertellen.
  Dus waar maakt het electoraat zich nog druk om, nou niet dus zoals blijkt en gaat blijken uit de opkomst en uitslag der komende verkiezingen.

 6. Bas van Stapelberg // 3 september 2016 om 13:55 // Beantwoorden

  Wie neemt Ploegje serieus, deze man was een infiltrant om de PvdA om zeep te helpen. Maar 9 zetels voor verraders die echt alles verraden hebben wat er was opgebouwd is nog extreem veel. Eigenlijk verdient deze partij geen bestaansrecht.

 7. Laat het vooral Samson worden en laat hem zijn Eerlijke Verhaal vertellen:
  – dat de krijgsmacht tegenwoordig bestaat uit 37 niet vliegende fyra’s en een stel goedwillende malloten voor wie niks anders rest dan met een bezemsteel op elkaar richten en pang-pang-BOEM roepen.
  – dat de pensideenleeftijd nu 71,5 is (and counting). Tot die leeftijd kunt u overigens ook gewoon solliciteren, want anders wordt u gekort op de bijstand.
  – dat een moestuin geen overbodige luxe is voor na uw 71,5e.
  – dat de PvdA groot voorstander is van TTIP en CETA, omdat het natuurlijk belachelijk is dat multinationals last zouden kunnen krijgen van idiote dingen als rechtstaat en democratie? Heeft u enig idee in hoeveel bochten PvdA politici zich hebben moeten wringen om de bankiers uit de nor te houden. Das nie wieder!
  – Dat IEDERE Syriër/Somaliër/Ethiopiër/Zielepotiër hier recht heeft op een huis (gratis), uitkering (gratis), opleiding (gratis), dubbel paspoort, ziektekostenverzekering (gratis) en inrichtingscheque (gratis). En om dat te bekostigen mogen de hellbound varkens en hun hoeren van de PvdA wat jaartjes extra aan de slag.
  – dat je steeds meer pinguïns over straat ziet schuifelen, echter nooit in de richting van het uitzendbureau?
  – dat de belastingdruk sky high is omdat we anders de brievenbussen aan de Zuidas niet genoeg kunnen ontzien? In dat kader heeft het minister Dijsselbloem zelfs behaagd beroep aan te tekenen tegen de naheffing van het arme, arme van overheidswege gesubsidieerde Starbucks.
  – Dat de PvdA de gemeenteraden tsjokvol AKP-Turken en hisdoestanen heeft gepropt die goed zorgen voor de belangen van hun Turkse en hindoestaanse vriendjes/familie.
  – Dat de PvdA niet voor het eerst SCHIJT heeft aan de uitslag van een referendum, waarvan ze eerder zei de uitslag te zullen respecteren?
  – Dat de thuiszorg vakkundig naar de kloten is geholpen maar dat minister Van Rijn u graag doorverwijst naar uw familie en buren?
  – Dat diezelfde minister Van Rijn z’n eigen moeder vanaf haar enkels laat wegrotten in een bar verzorgingstehui, waar een graaiende VVD kakmadam in het bestuur vrolijk zit te pochen over 2 gouden medailles terwijl de honderden oudjes ’s nachts zijn aangewezen op een enkele verzorger, die nu even zit te hyperventileren in een plastic zak en die volgende maand kan optyfen; anders moeten ze haar een vaste aanstelling geven.
  – Dat studeren equivalent is geworden voor jezelf met een puist schulden beladen.
  – Dat de PvdA vier jaar lang Rutte overeind heeft gehouden omdat de schoorsteen bij de PvdA top nu eenmaal ook moet roken. Boeit niet hoe, toch Adri Duyvestein?
  – Dat u eind dit jaar volgens minister Dijsselbloem 4% spaarrente heeft ontvangen.
  – Dat de rijkste Nederlanders nog steeds van de fiscus Tesla’s bijkans cadeau krijgen.
  – Dat ALLES waar Lodewijk Asscher in deze kabinetsperiode aan heeft gezeten veranderd is in stront.
  – Dat de PvdA volmondig heeft ingestemd met bizarre huurverhogingen voor mensen in een sociale huurwoning met een baan.
  – Dat de PvdA aan de wieg stond van een spoorbaan van TIEN MILJARD euro, waarover nu een trein rijdt die 10 minuten sneller in Brussel aankomt dan voorheen.
  – Dat die Timmermans gewoon een pedante kwal is die u vingerwapperend komt opvoeden.
  – Dat de PvdA niet naar u hoeft te luisteren maar dat u – oh onwetend gansje – gewoon moet luisteren naar de PvdA. En daarom legt Diederik het nog één keer uit….

  Lijkt mij een prachtig en goudeerlijk verhaal. Benieuwd!


  • Uw woede omtrent de PvdA is begrijpelijk en terecht, maar deze leidt u af van de woede die u zou moeten hebben voor de VVD en de andere neoliberale partijen.

   • Is dat zo? De VVD heeft er nooit een geheim van gemaakt er alleen te zijn voor de allerrijksten en multinationals. Dat ze de sociale zekerheid en verworvenheden liefst morgen willen beeindigen en overdragen aan de markt. Dat ze de grenzen open zetten voor de goedkoopste arbeidskrachten. Maar de PvdA, die maakt het mogelijk.


    • Dan blijf het toch de VVD die hoofdschuldige is.
     De PvdA is alleen maar medeschuldig.
     De neoliberale(, gelegaliseerde) criminaliteit gaat vooral uit van de VVD.

 8. Bas van Stapelberg // 3 september 2016 om 20:15 // Beantwoorden

  Maar Anoniem ik moet toch met Vader meegaan. VVD heeft er nooit een geheim van gemaakt dat zij een asociale pedo-partij is die het liefst alles wat sociaal is om zeep wil helpen. Iedere VVD politici komt (over het algemeen) uit voor deze gestoorde mentaliteit die zij erop nahouden


  • Dat een politieke partij er voor uit komt en er geen geheim van maakt dat zij sterke gestoorde, criminele uitgangspunten heeft maakt haar niet minder schuldig dan een die er niet voor uit komt en wellicht nog “uit de kast” moest komen hiervoor.

   Het zijn de neoliberale infiltranten, zoals Rick vd Ploeg, die de PvdA uiteindelijk haar ware gezicht hebben laten zien.

   Het grote gevaar is dat het verraderlijke karakter van de PvdA zoveel woede opwekt dat de ware criminele inslag van de VVD over het hoofd wordt gezien. Rutte hoef dan maar enkel een paar keer “sorry” te zeggen en daar vooral een beetje zielig bij te kijken om weer een groot aantal stemmen te krijgen.

 9. Bas van Stapelberg // 3 september 2016 om 21:36 // Beantwoorden

  Ja daar heb je ook wel gelijk in. PvdA wordt als bliksemafleider gebruikt, zeker door de grootse krant van NL om de VVD uit de wind te houden. Alhoewel ik denk dat de ‘sorry mp” wel een verkeerd advies heeft gekregen van zijn spindoctors. Het sorry gaat hem opbreken, snap ook werkelijk niet dat de nar dit zomaar klakkeloos heeft opgevolgd. De tijd zal het gaan leren, de 22 zetels voor de VVD zijn toch niet te verklaren.


  • “De tijd zal het gaan leren, de 22 zetels voor de VVD zijn toch niet te verklaren.”

   De VVD wordt inderdaad voor een groot deel uit de wind gehouden, voor de rest bestaat het electoraat uit een vrij stabiele groep fervente neoliberalen die hun belangen behartigd zien door deze partij; uiteraard ten koste van minder bedeelden.

 10. Vier jaar he? Vier jaar hebben die gladakkers Samsom en Ascher vuistdiep achter lachebekje Rutte aan gehobbelt, en nu moet die partij van de afbraak ineens weer linksom? Had daar verdoemmen eerder mee gekomen, dan waren julie misschien nog enigszins geloofwaardig over gekomen. Maar nu is het te laat, en blijft er straks van de pvda geen ene rooie rotmoer meer over als de stemhokles sluiten op 15 maart ’17. En dan hebben ze potvolblommen ook nog de euvele moed om SORRY tegen Nederland te zeggen, maar dat hadden ze gewoon achterwege kunnen laten. Met die twee corrupte aartsleugenaars Rutte en Samsom vegen we straks onze schoenen af na eerst nog even lekker door de hondenstont te hebben gebaggert. Ik kan niet wachten, en zal ik dansen op hun politieke graf….

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.