‘Tijd voor het basisinkomen, te beginnen voor 60-plussers’

(Foto: wikimedia.commons.org)

Werkloze 60-plussers zijn niet te benijden. Van de overheid moeten ze aan allerhande nutteloze regels voldoen, ze krijgen te maken met veel bureaucratische rompslomp. Columnist en onderneemster Annemarie van Gaal kan het niet meer aanzien en bedacht een oplossing: een basisinkomen voor 60-plussers. ‘Het zou financieel gezien een win-winsituatie kunnen zijn, voor zowel de overheidsbegroting als voor de groep 60-plussers. Utopie? Nee hoor, het vergt alleen wat lef van onze overheid.’

Multi-ondernemer Annemarie van Gaal wijst in De Telegraaf op de kosten die de circa 350 Nederlandse pensioenfondsen jaarlijks maken. Dat kan goedkoper, vindt ze. (Foto: Jeroen Komen, wikimedia.commons.org)

Multi-ondernemer Annemarie van Gaal pleit in De Telegraaf voor een basisinkomen voor ouderen. (Foto: Jeroen Komen, wikimedia.commons.org)

In haar wekelijkse column in De Telegraaf schetst Van Gaal het beeld van de oudere werkloze die geen kant meer op kan. ‘Laten we eerlijk zijn, de groep 60-plussers is vrijwel kansloos om ooit nog fulltime aan de slag te komen. Ondanks de kansloze situatie verplicht het UWV de werkloze 60-plussers wel om te solliciteren. Wie dat niet doet wordt gekort op de karige uitkering’. En ‘onze overheid pompt daarnaast tientallen miljoenen euro’s in zinloze sollicitatietraining en netwerkavonden voor oudere werklozen’. Een basisinkomen zonder alle verplichtingen en beperkingen zou een oplossing zijn voor deze groep.

Ook voor gepensioneerden in de AOW-leeftijd is het basisinkomen een oplossing vindt Van Gaal: ‘Regelmatig ontmoet ik ouderen die helemaal murw geslagen zijn door alle regels en bureaucratie. Kinderen kunnen niet intrekken bij hun hulpbehoevende ouders om ze te verzorgen omdat ouderen dan gekort worden op hun AOW en bovendien hun aanvullend ABP-pensioentje en zorgtoeslag mislopen’.

‘Omgekeerd zullen vitale ouderen ook niet intrekken bij hun kinderen om bijvoorbeeld op de kleinkinderen te passen, omdat ze dan ook gekort worden. Daar moeten we maar eens van af, wil Van Gaal maar zeggen. De AOW, de toeslagen en bijhorende regels schaft ze het liefst af en daarvoor in de plaats komt dan een simpel basisinkomen.

De zeer succesvolle zakenvrouw gelooft in het basisinkomen. ‘Uiteindelijk is het basisinkomen toch de beste route voor de toekomst, dus laten we het op beperkte schaal vast invoeren, namelijk bij de groep 60-plussers. Stel dat we iedereen boven de 60 jaar een basisinkomen van bijvoorbeeld € 1100 of 1200 per persoon geven, ongeacht of je nog werkt of niet. Als je samenwoont met een andere 60-plusser heb je dus twee keer dat bedrag.’

Ze herinnert ons er aan dat het leven ook gewoon vrij en leuk mag zijn, in plaats van dat alles in dienst staat van de overheid. ‘Ga lekker op je kleinkinderen passen, doe vrijwilligerswerk, help je buren of maak een mooie reis. Ik weet zeker dat we een fijnere samenleving krijgen’. Weg met de ‘ingewikkelde regels en het bureaucratische rompslomp of rondpompen van geld’!

Zakenvrouw Van Gaal kent het harde zakenleven en maak je niets meer wijs. Ze werd steenrijk door haar ondernemingen in onder meer Rusland. Ze kan tellen en beschikt over een zeer gezond verstand. Op ideologische waandenkbeelden was zij in haar Telegraafcolumns tot nu toe niet te betrappen. Hoe verfrissend eenvoudig zijn haar oplossingen meestal, zoals het basisinkomen voor senioren. Annemarie van Gaal mag van ons de eerste vrouwelijke premier van Nederland worden.

(Bron: De Telegraaf)

20 Reacties op ‘Tijd voor het basisinkomen, te beginnen voor 60-plussers’

 1. Dat mag ze van mij ook, de eerste vrouwelijke premier worden. Wordt er eindelijk eens iets gedaan voor de 60+ers (zie ook mijn reactie van gisteren over de huurwoningen). Als ik zie wat er nu op stapel staat bij de Thuiszorg, is dit idee zeer welkom. In de Thuiszorg zitten zeer binnenkort alle VZ-ers (de verzorgenden)zonder werk. Dat werk wordt namelijk niet meer vergoed door de zorgverzekeraars aan de Thuiszorg. VZ-ers zijn vaak oudere werkneemster (dikke 50+ers)zonder het vereiste diploma VIG (verpleegkundige), het gevolg, zij komen op straat. Een basisinkomen is dan zeker op zijn plaats, want waar vinden deze groep VZ-ers ooit nog werk? Of ze moeten op hun leeftijd (dikke 50-ers) nog een Hbo-opleiding gaan volgen, wie kan dat nog op die leeftijd en wat heeft dit voor zin voor de toekomst? Over pompen van geld gesproken.

  Kortom, Nederland is nu verkwanseld aan de zorgverzekeraars en investeringsmaatschappijen (zie gisteren de column over de huurwoningen en investeerder Patrizia). Tijd voor een nieuw bewind!

 2. denk niet dat het kan.zal allerlei allooi aantrekken om op onze kosten luilekkerland te vieren in ons land. nu al moet de overheid 30% bijleggen uit de algemene middelen aan de AOW. in 2040 werken nog 2 jongeren voor 1 AOW’er,dan is de bijdrage overheid 50% uit de algemene middelen.dus is op lange termijn de AOW niet houdbaar. dus is straks: hoeveel pensioen heeft u? dan krijgt u … AOW van ons(gechargeerd) het pensioen waar wij hevig mee bezig zijn,is al voorbestemd bovenstaand. omdat wij het beste pensioenstelsel ter wereld hebben,en met inbegrip dekkingsgraden en de rekenrente dadelijk 10/15/20 jaar niet meer indexeren vanaf 2008,zijn wij het enigste land in Europa die niet indexeert.Als we de landen die wel een pensioenstelsel hebben meenemen.

  Draghi afkomstig van de city in new york en italiaan, spekt de zeuro landen met zijn lage rekenrente.Als de bom barst door zijn opkoop van obligaties,zullen we paar 1000 miljard af moeten schrijven van de schulden.daar is Griekenland een peanut bij. Terug naar van Gaal,begrijpelijk,sympathiek maar onuitvoerbaar.

 3. Dat hele basisinkomen (wat met €1100-1200 hoger is dan menig AOW’tje)… leuk idee, maar waar moet dat geld vandaan komen? Uit de belastingen? Dus nog hogere belastingen voor de werkende groep? Ik heb werkelijk nog nooit een goed doorberekend voorbeeld gezien, inclusief alle kosten en baten, wat in één oogopslag 100% duidelijk maakt wat dat gaat kosten en of het wel gaat werken.

  Neemt niet weg dat ze wel gelijk heeft over de de druk van alle regeltjes waar ouderen aan moeten voldoen (en de rest van werkend Nederland trouwens ook), gewoon van de zotte is natuurlijk. Je bent als hulpbehoevende oudere gewoon meer afhankelijk van regeltjes dan dat je daadwerkelijk wat hulp kan krijgen. Dat hele inwonen van of bij je kinderen om een stukje nodige hulp te kunnen krijgen wat dan niet mogelijk is zonder gekort te worden op het AOW’tje waar je je hele leven voor gewerkt hebt… echt te belachelijk voor woorden.

  Maar of dat permanent op te lossen is door een basisinkomen? Ik hoor dat idee om de zoveel jaar weer naar voren komen, maar nog nooit heeft iemand écht zo’n gedetailleerde doorberekening gemaakt dat je alle mogelijke nadelen teniet kunt doen.

  • Simpel: Het geld daar vandaan halen waar het nu ook uit het luchtledige wordt gedrukt!

   Iedere tegenstander van dit voorstel komt altijd met dezelfde reden en vraagt zich af waar dat geld dan vandaan moet komen. Bang dat ze zijn dat het met de belastingen betaald dient te worden, zijn ze er fel op tegen. Echter, de vraag stellen waar de banken en overheden het geld vandaan haalt en hoe dat geld dan weer gefinancierd wordt, stelt men niet.

   De ECB drukt gewoon zoveel geld erbij als men zelf wenst en hier staat niks tegenover. Geen goud of wat dan ook. Dit geld wordt dan uitgeleend aan bedrijven, banken, overheden waardoor deze dus schulden hebben tegenover de ECB. Het is een kwestie van wachten totdat de ECB (onderdeel van de Rothschild/Rockefeller familie) de macht heeft over een land. Dat dit gebeurt is een feit, maar hier hoor ik u en andere mensen niet over zeuren.

   Een basisinkomen kan een uitkomst bieden en is zeer zeker te financieren. Verdiep je er eens beter in. Ik wil al deze mensen wel eens zien wanneer ze zelf aan de kant worden geschoven en gedwongen worden om iedere week in en uit te soliciteren naar een baan terwijl de kans vrijwel nihil is. Dit is krom, zo ook om mensen te laten doorwerken tot hun 67e terwijl jongeren in een rij staan te wachten om een baan te kunnen bemachtigen.

 4. Bas van Stapelberg // 23 augustus 2016 om 10:05 // Beantwoorden

  Sowieso geld genoeg om dit plan te betalen. Maar even voor de duidelijkheid, ik heb dit ruim twintig jaar terug al gepromoot en vond geen voorstanders dat zal nu niet anders zijn. En een columnist van de Telegraaf, niets tegen deze krant hoor maar weliefst een keiharde pleitbezorger voor een onmenselijke neoliberalisme maatschappij, zou ik totaal niet willen zien als mp.In de huidige politiek zit niemand met capaciteiten van een mp.

 5. Wat te denken van een herschikking uitgave Nederlandse staat. Miljarden vloeien weg naar onbekende doelen, subsidie voor de meest waanzinnige projecten, miljarden naar ontwikkelingshulp waarvan ik geen resultaat zie. Wat ik wel zie zijn mensen die verdomd veel in hun zakken stoppen,NGO’s,COA,NPO,zorg verzekeraars en de duizenden overbetaalde bestuurders die denken dat ze overal recht op hebben.

  Maar als de eigen bevolking aan de poort rammelt, geeft men niet thuis. Er is wel tijd geld en aandacht is er voor de tienduizenden vluchtelingen (gelukzoekers) die al diverse veilige landen zijn gepasseerd, maar specifiek naar Nederland willen vanwege de goede sociale voorzieningen die in het verschiet zijn. Deze mensen zijn voor mij geen echte vluchtelingen maar parasiterende gelukzoeker, de kwartiermakers voor de rest van hun familie.

  Ouderen laat je horen en stem op de juiste partij die het nu eens goed met u voor heeft.

 6. nou magvan mij iedereen premier worden die niet besmet is met eurofiel neoliberalisme,tegen de euro en tegen het misbruik van de gewone bevolking ten gubste van een eigenzinnige ondemocratische overheid met superioriteitscomplexen, manipulaties en bedrog..laat de calviistische streken maar achterwege..
  Tja, onze overheid is antibasisinkomen..het zou wel eens geld kunnen kosten,,,Straks kunnen ze zich geen dagelijkse reisjes en vervkijf naar Beussek meer peritteren,,straks komen ook de andere karige uitkeribgsliden voor een basisinkomen, “straks ben je beter af met basisinkomen dan met flexwerk(de bedrijven moeten tenslotte goedkope werkkrachten blijven houden om voor de EU interessant te zijn..De EU kost nogal een beetje,,daar willen ze niet van de fraude en corruptie af..”
  En dan komt er een vrouwmens als staatssecretaris die als echt gestoorde Calviniste gaat millimeteren en nonsens verteld over moestuinen als je op 7 hoog in een te klein flatje bent opgehokt..
  Inderdaad: met zijn allen in dienst van de staat en frivool opperhoofd die zich niet aan de wet hoeft te houden of waarbij de toepassing de wet door het systeem(justitie) ten gunste van hem de boel traineert om de uitslag van een referendum te beschadigen..zo corrupt als de pest..Van de Steur zit vol van deze achterbakse grappen..Dus straks kunnen ze elkaar eindeloos de bal toespelen Rutte kan ontsnappen door gemalverseerde rechtbanken…het doel heiligt weer eens alle middelen
  Belazeren van het volk om wille van de EU als neoliberaal onding,terwijl de gewone bevolking helemaal niet gebaat is bij gecentraliseerd neoliberalisme

  We hebben weer eens behoefte aan democratisch ingestelde politiek, gezond verstand en een overheid die de prioriteit bij de eigen gewone bevolking en niet bij geld en macht met een raar soort globalisme/overdreveb tijdsconsumerend (likkend)internationalisme legt.
  Dat moet anders..
  Motto de eigen bevolking is er ook nog en bizar EU-denken is een heel slechte raadgever.
  Dat is zoiets als aan criminelen vragen/met criminelen onderhandelen hoe je je eigen beveiliging het beste kan regelen..

 7. zijn met grote actie bezig ivm pensioen.onze nederlandse bank en de overheid hebben strengere regels dan de andere landen. nu financiert ook nederland door de lage draghi rente rechtstreeks de pensioenen van de zeuro landen. die dit doen uit hun steeds groter wordende begrotings tekort. ook krijgen zij geen boete.
  nederland is netto eu betaler .en krijgt elke keer een naheffing die dijsselbloem voor einde betalings termijn al heeft overgeboekt. tja anders loopt hij na de verkiezingen zijn dik betaald baantje mis in brussel. omdat de pvda niet meer terugkomt in het kabinet . dus stem geen pvda,vvd groenlinks en zeker geen D66 deze partij gaat de geschiedenis in als de partij van vernieling nederlandse waarden en vooruitgang.


 8. Dit is een leuk idee, maar…
  Invoeren van een basisinkomen is alleen zinvol als het onderdeel uitmaakt van een heel pakket aan maatregelen uitgaande van een gezonde visie.
  Invoeren van een basisinkomen als een soort verkapte noodmaatregel of doekje voor het bloeden is zinloos en leidt alleen maar tot meer lijden van burgers omdat dit de criminele overheid alleen maar meer macht geeft.

  Momenteel is het zo dat bij uw geboorte alles wat nature van u was en u heeft meegekregen om te overleven u wordt afgenomen. U wordt vervolgens gedwongen uw “leven te gaan verdienen” door via een baan geld te vergaren.
  Dit is uiterst crimineel en is de basis van uw corrupte en criminele samenleving. Een basisinkomen is de logische tegenmaatregel en verbreekt eindelijk de criminele cirkel: inkomen-werk.

  In eerste instantie vergt dit echter politici die solidair zijn met Nederland en de Nederlanders en niet met banken en grootbedrijven. Bovendien zouden deze politici doortastend moeten kunnen nadenken.
  En hier schort het al aan. Dit soort politici zijn helaas niet te vinden in de gevestigde partijen in Nederland. Het schort aan de selectie binnen deze partijen. Bovendien wordt veel politici in gevestigde partijen een neoliberaal walhalla voorgehouden waardoor hun geest wordt beneveld. Er kunnen maar weinig politici worden betrap op doortastend nadenken. De kiezer kiest voor mooie praatjes en prietpraat.

  Vaak wordt als tegenargument gegeven dat een basisinkomen niet betaalbaar zou zijn. Dit is een drogargument. Als je alleen al kijkt wat er bespaard wordt met het invoeren van een basisinkomen door het verdwijnen van zinloze banen en geldstromen dan blijft er nog geld genoeg over voor andere dingen.
  Basisinkomen kan dus zeker zinvol zijn en is zeer goed betaalbaar. Een basisinkomen is de juiste opstap naar een broodnodige geldloze samenleving.

 9. Dat er met de inkomen van ouderen iets moet gebeuren is een keiharde feit. Dat er minder bureaucratie moet zijn is de tweede keiharde feit. Helaas beginnen de twee partijen met behulp van een deel van de oppositie die deze ellende aangericht hebben juist deze item gebruiken voor hun verkiezingsretoriek. Heel ongeloofwaardig! Dat wordt weer een sigaar uit eigen doos.

 10. Zal er toch eerst iets bij de VN inzake vluchtelingen moeten worden veranderd.
  Anders geld straks het basis inkomen voor geheel rest wereld.


  • Inderdaad vergt invoer van een basisinkomen een extreem stringent immigratiebeleid na een succesvolle Nexit en grondige herziening van het verdragenbestand van Nederland.
   Dit zijn nog de minste dingen die veranderd zouden moeten worden om het basisinkomen een succes te laten worden.

 11. Nou mevrouw van Gaal, dat klinkt mij als muziek in de oren! Ik ben zowiezo een voorstander van het basis in komen, maar met 60+ ers te beginnen lijkt mij een heel goed plan! Een mooi betoog..

 12. Het idee erachter is heel nobel, helaas is het merendeel van de mens dit niet. Denk aan de 60 plussers die in het buitenland hun pensioen vieren. Ik kan u voorspellen dat al deze ouderen spontaan 110 worden met behoud van maandelijkse automatische storting naar de (klein) kinderen. Om dit te voorkomen heb je controle nodig en dat kost geld.

 13. Heel goed!! Maar om nou maar meteen de huur en zorgtoeslag te verwijderen vind ik net iets te overdreven.Dan hou ik nog weining over. Dat moet gewoon naar inkomen.

 14. Top idee!
  En scheel heel veel geld aan reintergratieprojecten die toch niet werken.

 15. Ik vindt het gezien de huidige situatie een prima plan, het werkt namelijk twee kanten uit.
  Het houd de economie draaiende.
  En de generatie die dit land hebben opgebouwd worden dan ook beloond voor hun inzet en niet gestraft.
  Dit heet sociaal beleid zo als het hoort te zijn.

 16. Manu Hartsuyker // 29 maart 2017 om 15:42 // Beantwoorden

  Een heel goed idee om te beginnen met een basisinkomen voor 60+. Deze leeftijdsgroep komt moeilijk (weer) aan het werk. Velen van ons hebben een extra tijdsgat te overbruggen door de omhooggetrokken AOW leeftijd. Velen van ons doen – om niet in een hoekje te verpieteren, om onze sociale contacten te onderhouden, vrijwilligerswerk. Maar als je dit doet en geen enkel financieel vangnet hebt, raak je sneller gedemotiveerd om vrijwilligerswerk te blijven doen. Een basisinkomen zou dan als een soort beloning/tegenprestatie voelen. Hart voor Amsterdam

 17. Het is er geweest, hoor. Die AOW zonder belachelijke regels en niet zoveel minder dan het minimumloon. Maar er zijn altijd mensen jaloers op degenen die van een minimum moeten leven en die willen het nog minder en nog moeilijker. Rutte wil nu de bijstand al verlagen met 600 euro per jaar. Wat denk je dat er straks met dat basis inkomen gebeurt als dat er komt? Lees hierboven, luister naar de tegenstanders, allemaal jaloezie.

  Ik kan het wel begrijpen, als je een rotbaantje hebt en elke dag met tegenzin elke dag aan het werk gaat. Maar bedenk dan, dat dat bijstand, AOW en straks misschien basis inkomen, er ook voor jou kan zijn. Is er geen vangnet, dan donder jij straks ook in de afgrond.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.