Basisinkomen voor 60-plussers is volgens PvdA ‘poepduur’

PvdA-Kamerlid Roos Vermeij: 'Basisinkomen kost bakken met geld'. (foto: Wikimedia.commons.org)

‘Poepduur’ is het basisinkomen voor 60-plussers, aldus PvdA-Kamerlid Roos Vermeij. Ondernemer Annemarie van Gaal lanceerde maandag het idee om 60-plussers voortaan een basisinkomen van ca. €1.200 te geven in plaats van de huidige AOW en toeslagen. Daarmee zouden 60-plussers ook worden verlost van allerhande ingewikkelde regelingen. De coalitie wil er echter niets van weten. De VVD gruwt zelfs van het idee van een basisinkomen. 

In De Telegraaf, 23 augustus.

In De Telegraaf, 23 augustus.

De VVD’er Bas van ’t Wout wijst er op dat de maatschappij ouderen niet aan de kant mag schuiven. Volgens het Kamerlid gebeurt dat met een basisinkomen. ‘Daarmee zeggen we eigenlijk tegen ouderen ‘jullie zijn niet meer nodig’. En niets is minder waar. Hun kennis en ervaring zijn juist ontzettend waardevol op de werkvloer’. De VVD is tevreden met het huidige systeem, laat hij De Telegraaf weten.

Coalitiemaatje PvdA wijst op de hoge kosten. Kamerlid Roos Vermeij noemt Van Gaals plan zelfs ‘poepduur’. ‘We geven nu mensen vanaf hun 67 AOW. Als we ze vanaf 60 een basisinkomen geven? Dat kost echt bakken met geld.’ Wel erkennen beide partijen dat de huidige regelingen ouderen vaak in een bureaucratische rompslomp storten. ‘Er is een drift om dingen te goed te willen regelen’, weet Vermeij.

image-2016-08-23 (1)

Intussen presenteerde 50Plus als eerste partij haar verkiezingsprogramma. De ouderenpartij zegt weliswaar niets over een basisinkomen, maar pleit wel voor andere grote veranderingen, vooral in de zorg. Zo wil 50Plus het oude ziekenfonds, in een eigentijdse vorm, terug. Ook de pensioenen moeten gered worden. Leider Henk Krol: ‘Rutte en De Nederlandsche Bank moeten de rekenrente verhogen’. ‘Ouderen zijn door VVD, PvdA, D66 en CU in het moeras gedrukt’, vindt 50Plus. Verder moet de pensioenleeftijd terug naar 65, maar dat wordt aan het Binnenhof als onhaalbaar beschouwd. Hoewel, Krol zinspeelde op regeringdeelname, want ‘het komende kabinet moet tenminste uit vijf partijen bestaan’. (foto: wikimedia.commons.org)

Het is bijzonder te zien dat VVD’er Van ’t Wout volkomen factfree een mogelijke oplossing voor een hardnekkig probleem afserveert met een onderbouwing van lik-me-vestje. De samenleving zou volgens hem met het basisinkomen tegen 60-plussers zeggen ‘jullie zijn niet meer nodig’. En dat wil hij niet. Hij negeert echter dat werkgevers, zijn achterban, dat juist nú massaal al doen. Die vinden het door het Kamerlid opgevoerde unique selling point van ouderen, namelijk hun ‘kennis en ervaring’, kennelijk helemaal niet zo ‘ontzettend waardevol’.

Politiek is keuzes maken. Wanneer je zaken belangrijk vindt, trek je daar geld voor uit. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de aanschaf van de JSF, of toen de banken moesten worden gered. Kiezers snappen dat. De poepduur-kwalificatie van Vermeij snijdt dan ook geen hout.

Miljarden aan belastinggeld worden dagelijks besteed aan minder belangrijke onderwerpen dan het welzijn van bevolkingsgroepen die aantoonbaar door beleid in de knel komen. Elke serieuze oplossing die wordt geopperd, verdient dan ook een serieuzere reactie dan die de twee Kamerleden gaven.

Klik hier voor de reactie van Annemarie van Gaal op de reacties op haar plan.

(Bron: De Telegraaf)

21 Reacties op Basisinkomen voor 60-plussers is volgens PvdA ‘poepduur’

 1. Op de werkvloer?????Boven de 18 worden ze al gewipt omdat ze te duur zouden zijn!!!Waar heeft de Vvd het over???En ja,je kunt er beter banken mee redden en hordes onrendabelen binnen halen en levenslang onderhouden!Volgens hun opinie dan!

 2. PvdA-Kamerlid Roos Vermeij: ‘Basisinkomen kost bakken met geld’.
  En hoeveel “verdient” Roos zelf???
  Hoe dúrft iemand zo te spreken (over [het inkomen van] anderen), terwijl ie zélf met meer dan 5000,00 in de maand naar huis gaat!

  • De spijker op de kop!Zij kunnen zich niet voorstellen wat het is om iedere cent om te moeten draaien,maar….ik gun het ze van harte,al was het maar voor een jaar!

 3. “We geven nu mensen vanaf hun 67e AOW…”
  Nou, in mijn geval mag ik door tot 71,5. Volgens de Pvd8 kan ik namelijk tot die leeftijd prima werken en zitten werkgevers om mij te smachten. Sterker nog, als ik op m’n 70e wordt ontslagen, mag ik anderhalf jaar lang iedere week een sollicitatiebrief op de bus doen, anders wordt ik gekort op eventuele bijstand.
  Sterk en sociaal heet dat.


 4. Deze beide partijen kunnen mij eigenlijk niets meer zeggen om nog enige waardering voor hen te kunnen opbrengen. De opmerkingen die van hun kant omtrent het basisinkomen geplaatst zijn zouden mijn waardering voor hen nog meer kunnen laten dalen als dit tenminste mogelijk zou zijn. Toch zal ik enige opmerkingen eraan wijden:

  De PvdA heeft inderdaad gelijk als zij zegt dat het basisinkomen te duur zou zijn. Dat is inderdaad zo als een partij zoals de PvdA zich zou bemoeien met de uitvoering van het idee.

  De aloude link tussen werk en inkomen, door mij in een eerdere post met reden crimineel genoemd omdat het tot niets anders dan slavernij en uitbuiting leidt, dient doorbroken te worden. Er zal al gauw niet meer voldoende werk zijn. Wellicht is dat nu al zo als je de CPB cijfers in het juiste perspectief ziet en de manipulaties van het CPB doorziet.

  Een PvdA die halsstarrig vasthoudt aan het obsolete idee “arbeid” en de link tussen arbeid en inkomen kan niet inzien dat “arbeid” met een basisinkomen een geheel nieuwe inhoud zal krijgen. Een inhoud die een veel positievere weerslag zal hebben op de samenleving. Alleen al doordat veel van de onnodige banen, verwerkelijkt vaak vanuit de overheid om de mensen dan maar een baantje geven, terecht zullen verdwijnen. Men zou eens goed moeten onderzoeken hoeveel banen eigenlijk volkomen overbodig zijn.

  Het idee van een basisinkomen past uiteraard niet in het wereldbeeld van de VVD. Mensen moeten door de link tussen werk en inkomen worden gedwongen tot het verrichten van werk, hoe onzinnig en onnodig dit werk ook is.
  Alleen dan kan de VVD-er, neoliberaal als deze is, vlammen als werkgever en uiteraard zijn rijkdom vergaren. Als redder in de nood van vele zielige burgers die anders geen werk en dus geen inkomen zouden hebben. Dat dit werk vaak onnodig is, veel weg heeft van mensonterende slavenarbeid doet voor hen niet ter zake.

  Vooral door hun standpunten ten opzichte van het basisinkomen laten deze twee neoliberale partijen zien in welke extreme mate zij obsoleet zijn. Deze partijen hebben deze regeringsperiode reeds veel schade aan de samenleving toegebracht. Zij zijn evident niet toegerust om Nederland te kunnen helpen met de levensgrote problemen die in de nabije toekomst opgelost moeten worden en die voor een groot deel ook nog veroorzaakt zijn door deze twee partijen zelf.

  Overigens betekent bij het plannen van het invoeren van een basisinkomen dat een strikte versterking van de landsgrenzen na een succesvolle Nexit sine qua non is. Er zal een uiterst streng immigratiebeleid gevoerd moeten worden. Het invoeren van een basisinkomen heeft nu eenmaal een extreem aantrekkende werking.

 5. Weer uiterst helder beschreven, Ano! DANK.
  Met name “De aloude link tussen werk en inkomen, door mij in een eerdere post met reden crimineel genoemd omdat het tot niets anders dan slavernij en uitbuiting leidt, dient doorbroken te worden.” lijkt me cruciaal.
  Zie ook:
  http://www.degrotetransitie.nl/themas/24-urige-werkweek/
  Skidelsky’s “Hoeveel is genoeg?” (http://nieuwsuur.nl/video/489478-hoeveel-is-genoeg.html) is natuurlijk al lang van het www verwijderd.
  En dit is een artikel uit 2013: http://delangemars.nl/2013/11/13/tsjechische-hoge-raad-keurt-uitkering-met-gedwongen-tegenprestatie-af/


  • Inderdaad is een van de belangrijkste dingen die zo snel mogelijk moet gebeuren het loslaten van de koppeling tussen werk en inkomen.
   Neoliberalen, zoals bij de PvdA en VVD, zullen dit niet leuk vinden omdat hun macht vooral op deze koppeling is gebaseerd en zij zullen alles doen om te voorkomen dat de koppeling tussen werk en inkomen wordt losgelaten.

   Veel mensen zijn bang dat niemand meer wil werken als er geen financiële beloning tegenover staat. Dit is een neoliberaal fabeltje. Het is wetenschappelijk duidelijk aangetoond dat dit niet zo is, en zelfs dat financiële beloningen zelfs contraproductief kunnen zijn.

   https://www.ted.com/talks/dan_pink_on_motivation?language=nl

   De overgrote meerderheid van de mensen wil graag een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. Dit is eigenlijk wat veel mensen echt willen doen: zij willen geen geld verdienen, maar zij willen een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. Dat zij dit kunnen doen is voor hen al meer dan genoeg als een beloning.

   Financiële beloningen gooien roet in het eten, vooral als er een sterke koppeling is tussen werk en inkomen. Mensen worden dan meestal gedwongen dag dag uit dingen te doen die zij eigenlijk niet willen. Je krijg dan een wereld vol ongelukkige mensen zoals wij nu hebben, met allerlei psychische- en verslavingsproblemen. Het is hierdoor dat sluwe bandieten zoals Soros, Trump, de Rothschilds, etc macht en rijkdom kunnen verwerven.

   • Precies . Neo liberale, sociaal democratische pvda enz fabels.
    Het politiek systeem zit moervast met onuitvoerbare sterk verouderde jaren dertig ideologien. DOORPAKKEN betekent een structurele hervorming van het kapitalistische systeem. Dus 90% van het gecreerde geld naar de bevolking in plaats van naar de beurzen/virtuele economie en enkelen/miljardairsklasse en hun multinationals. En idd een basis inkomen is zo een hervorming.
    Werk/arbeid gaat ten koste van aandeelhouderswaarde. En dus worden bedrijven met miljarden winsten het mogelijk gemaakt alsnog tienduizenden mensen te ontslaan. Met nog de bonus om nergens winstbelasting te betalen. Hiep hiep hoera voor de private eigenaren.
    Over participatie gesproken dus.

 6. de VVDheeft weer voor de zoveelste keer een manko met reality testing.
  Het zwamt er op los..

  Feitlijk is di 67 jaar voor pensioen al onhaalbaar als eenalgemene maatregel.^7 jaar is eiegenlijk niets meer dan een rekntruc om dearmer t rekenen dan je bent..des te meer ruimte voor de EU,,
  Iemand boven de 55 krijgt nu al-zeg maar voor 100%- geen baan meer..er zijn goedkopere lieden…ervaring of kennis zegt immers geen barst meer als alle omstandigheden zijn veranderd..dus banen in de sfeer van loempia’s vouwen..en daar nemen we dan liever een goedkopere Pool voor

  Ouderen laten zich echt geen stroop meer om de bek smeren en anale anale veren hebben ze helemaal geen behoefte meer..zeker niet van de VVD want die is nogal betrouwbaar in de bedoelingen en zijm hypocrieten bij uitstek.
  Grote kans dat je genaaid wordt waar je bijstaat..met veren en al..

 7. Neo- liberaal VVDPVDA-socialen steken hun kop in het zand maar de wal zal het schip doen keren. Heel neo- liberaal is inderdaad in extreme mate obsoleet en probeert met alle middelen de macht te behouden ten behoeve van grootbedrijf uitbuiterij aan de rechterkant en aan de linkerkant de betutteling middels de failliete werklozen industrie waarin talloze “ambtenaren” met verborgen werkloosheid hun maandsalaris opstrijken ten koste van hun “clienten” middels de luchtfietserij der non existerende “arbeidsmarkt”.

 8. En wat de “ondersteunende” (= kabinets soufflerende buikspreekpoppen) rekeninstituten betreft:

  http://www.ftm.nl/artikelen/luie-donders-die-economen

 9. Goh de PvdA gaat op de kleintjes letten: LACHEN!!!
  In de de Volkskrant doet iemand zijn beklag over de ouderen: zij studeerden gratis, hadden premie-A-woningen, vast dienstverband en een riante pensioenregeling.
  Zie wat onze jeugd ten deel valt.
  KIEZEN LUITJES: wil je zo graag migranten onderhouden, prima, maar dat wordt het gewoon kariger als we gewend waren. Dat bedoelen ze nou met delen (met wild vreemden)

 10. Laat de PvdA maar het eerst weggevaagd gaan worden, dan zal het lachen hen wel vergaan.

 11. Ja, PvdA is net zo neo- liberaal als VVD maar pretendeert nog “sociaal” te zijn. Laat met deze achterbakse partij het eerst worden afgerekend.

 12. Bas van Stapelberg // 26 augustus 2016 om 14:39 // Beantwoorden

  Inderdaad te hopen dat PvdA de rekening krijgt. Maar Roos je bent echt enorm in de war hoor. weet je wat poepduur is? Die JSF die jullie Wim met achterbakse Herben er zomaar even op een vrijdagmiddag er doorheen jast. Gaat om inmiddels 3 miljard voor een paar achterhaalde straaljagers. Even kijken Roos wat hebben we nog meer. Oh ja de miljarden, ruim boven de 60 inmiddels richting bodemloze put wat we Zuid Europa noemen. Ik kan nog even doorgaan Roos, dat is allemaal poepduur. Laat de PvdA samen met Pechthold zo snel mogelijk vertrekken. Doe Aboutaleb de groeten Roos en vooral blijven lachen bij zijn racistische opmerkingen richting Nederlanders, dom mens ben toch.

 13. De ouderen zijn voor deze machthebbers niets waard. Uitroeien, tenzij zij nog willen werken voor niets. En anders de begonnen Endlösung voortzetten totdat de bevolking wat minder grijs. Ouderen worden via onzinnige belasting voor het oud of ziek worden, andere woord voor de eigen bijdrage, uitgeknepen zodat zij niet eens meer naar de dokter gaan. Oud worden is een straf geworden en ik gun de huidige politici een heel kort leven. Val dood met je centjes politiek terwijl je miljarden in bodemloze putten weggooit.

 14. Gelukzoekers levenslang een uitkering geven is kennelijk niet te duur voor de VVD en de PVDA. Ik maak me sterk dat de gelukzoekers zomaar eens 10 miljard per jaar kosten zeker als je Justitie even meerekent, driekwart van de criminelen die ze moeten onderhouden zijn immers ook geimporteerd.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.