Lijsttrekker Piratenpartij: ‘Nederland is naïef’

Lijsttrekker Piratenpartij Ancilla van de Leest vindt Facebooks Mark Zuckerberg 'zo nep als maar zijn kan'. (Foto: wikimedia.commons.org)

‘We moeten transparantie eisen. Wie heeft toegang tot persoonlijke data? En waarom? En als een overheid zegt: we gebruiken allerlei bestanden om fraude en terrorisme te bestrijden, dan willen wij het bewijs zien. Zulk bewijs is er heel vaak niet’, aldus Ancilla van de Leest, lijsttrekker van de Piratenpartij voor de Tweede Kamerverkiezingen. In de Volkskrant noemt ze Nederland naïef als het op de mogelijkheden van technologie aankomt. Met name onze privacy is volgens haar in het geding.

(beeld: twitter.com)

(beeld: twitter.com)

Volgens Van de Leest denken de internetgebruikers onvoldoende na over de gevolgen van het achterlaten van informatie op internet. ‘We moeten eens wat beter naar nerds gaan luisteren. En dan bedoel ik niet de Mark Zuckerberg-nerds of de Bill Gates-nerds. Die missen een ethisch kompas’.

Van de Leest wijst graag op de hypocrisie van diegenen die de privacy als ouderwets afschilderen: ‘Zo’n Zuckerberg verklaart privacy dood. Alles moet transparant worden, want dat is alleen maar goed. Het is een oorlog tegen privacy. Dat is zijn business. Mensen die op Facebook zitten zijn Zuckerbergs geld. Ondertussen schaft hij een miljoenenvilla aan en koopt hij alle villa’s eromheen op om meer privacy te hebben. Die man is zo nep als maar zijn kan’.

De Piratenpartij maakt een speerpunt van de bescherming van privacy. Van de Leest noemt het ‘natuurlijk goed’ dat fraudeurs en terroristen worden aangepakt door middel van data, maar het verzamelen van ‘enorme databestanden’ is volgens haar niet de goede manier. ‘Nederland is heel naïef’, vindt de lijsttrekker, en tevens lead privacy advisor bij detacheringsbureau Brunel. ‘Ik heb in Berlijn gewoond en daar is het besef veel groter. Daar zien ze de connectie tussen technologie en onze vrijheid’.

Wat nu in Turkije gebeurt was volgens de politica niet mogelijk geweest zonder de grootschalige dataverzameling door de Turkse overheid. Die lijsten van al die rechters, al die onderwijzers, al die journalisten die nu aangepakt worden, lagen al klaar. Ze houdt er rekening mee dat zoiets ook in Nederland kan gebeuren.

‘Het gebeurt misschien niet morgen, maar misschien wel over twintig jaar, of over honderd jaar. Stel dat Wilders wordt gekozen’, griezelt ze. Van de Leest vreest dat de lijsten van moslims dan snel klaarliggen. ‘Ik zeg niet dat het gebeurt, maar je moet er rekening mee houden.’

De Piratenpartij kreeg bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen slechts 30.000 stemmen. Dat is ongeveer een halve zetel. Het is de enige partij die het echt opneemt voor zoiets als privacy, terwijl het toch een hot item is in deze grimmige tijden waarin veiligheidsdiensten met gemak van iedereen persoonlijke gegevens opslaan en kunnen inzien. Over de verregaande online marketingtoepassingen hebben we het dan nog niet eens. Een partijtje met een relevant geluid dus, die Piratenpartij.

(Bron: de Volkskrant)

10 Reacties op Lijsttrekker Piratenpartij: ‘Nederland is naïef’

 1. NUL zeteltjes partijtje.
  Ik denk dat de boezem van lijsttrekkertje mevr. vd Leest net zo nep is als Markje Z……

 2. volgens mij is het echt naief te denken dart privacy zo’n groot goed wordt geacht.
  Maak er maar een spel van waarin goed te winnen valt maar waarvoor het hele hebben en houden gevraagd wordt openbaar te maken..
  De keuze is voor geld en niet voor privacy.
  De superrijke elite zijn er wel beducht van..dat alles heeft te maken met fraude, corruptie en belastingdienst..liever zwart en donker dan helder en transparant

  Nu is zo’n beetje alles helder te maken..de papparazi is er dol op en het blijkt dat een groot aantal mensen dol is op hun producten, achterklap en roddel..Dol op de morele ontprivatisering

  Dus als dat de speerpunt van de Piraten partij dan kunnen ze het net zo goed opgeven. Privacy is een abstracte fantasie geworden die te pas en te onpas gebruikt wordt..een gelegenheidsartikel om je huid te redden, of zo
  Gewoon. net asl Denk, weer ene lege showpartij waar we geen barst mee opschiten.
  Als alle bestanden aan elkaar zouden gekoppeld die over ene persoon beschikbaar zijn dan is er meer informatie beschikbaar dan de persoon zelf weet en al die informatie schijnt bureaucratisch nodig te zijn om nog te bewaren ook..
  Iets voor latere sociale geschiedenis..

 3. Eng mens!En stel dat Denk wordt gekozen?Dan zullen de lijsten van Nederlanders wel al klaar liggen!Als dit de denkwijze is van dit partijtje,moeten ze die ook maar minimaliseren!Is ze bang dat ze er niet komt zonder naar Wilders te trappen?


 4. De piratenpartij heeft enkele zeer goede punten in haar programma, zoals inderdaad privacybescherming.
  Echter, wellicht is het realistischer om niet privacy angstvallig te beschermen, maar om misbruik van privacygegevens (pro)actief zeer streng strafbaar te stellen.
  Misbruik van privacygegevens vindt plaats als een of meerdere personen door het gebruik van privacygegevens benadeeld worden.

  Onder deze omstandigheden kan de privacy van personen geheel worden vrijgegeven. Dit kan overigens alleen als ook overheden en bedrijven volledig transparant zijn en hun privacy ook geheel opgeven, net zoals burgers.
  Het bovenstaande is een meer constructieve benadering dan die van de piratenpartij, maar mogelijk ook niet haalbaar gezien het extreem hoge criminele karakter van de top van overheden en bedrijfsleven.

  De piratenpartij zal in Nederland waarschijnlijk nooit genoeg stemmen halen voor een zetel in de tweede kamer, terwijl deze partij toch enkele zeer goede punten in haar programma heeft, bijvoorbeeld t.a.v. de financiële sector. Mogelijk spreekt de naam van deze partij veel Nederlanders niet aan.

  In IJsland, dat ons voorbeeldland zou moeten zijn, o.a. i.v.m. de opstelling tegen de financiële sector en de directe vorm van democratie, is de piratenpartij steeds meer een succes.

 5. Ik zie vooral een stel stevige tieten. Was er verder iets dat ik weten moet?

 6. Bas van Stapelberg // 14 augustus 2016 om 13:25 // Beantwoorden

  Ja de borsten mogen er zeker zijn, maar even het onderwerp. Het is wel waar dat privacy een fundament is van de democratie. Maar privacy, stokpaardjes van de grootste huichelaars van de Nederlandse samenleving D’66, bestaat niet meer. Dit wordt meegelezen door de AIVD, je telefoon wordt afgeluisterd door de AIVD, je post wordt onderschept door de AIVD, er is geen wet waar deze dienst zich aan hoeft te houden. Staan ver boven iedere wet. Neoliberalen/ frauderende bankiers en een corrupte pedo bende op Justitie bepalen wat de AIVD moet doen, zonder controle. Keiharde realiteit- Nederland 2016.

 7. Bas van Stapelberg // 15 augustus 2016 om 18:30 // Beantwoorden

  Trouwens wel een beter gezicht dan die theezakjes van Edith

 8. Gluteus Maximus // 17 augustus 2016 om 10:22 // Beantwoorden

  Heb het niet zo op Mw van de Leest – iets met hoog in het bolletje. Handig met latex en wat lichaamsrondingen je naam bekend maken, en dan doen alsof je ergens verstand van hebt. Een privacy advisor.. juist ja…

  Verder voelt het voor mij erg alsof we al in 1984 leven. Alleen blijkt dat best aardig te gaan als je een gewoon leventje leidt en de mazzel hebt in een stabiel land te wonen. Zou het anders moeten – ik denk JA. Is het realistisch om te verwachten dat het anders KAN – ik denk NEE.

 9. En weet u wat pas echt gevaarlijk is?
  Stef Blok die aannemers hun eigen scheidsrechter laat inhuren, waarna – wie had dat gedacht – mensen in nieuwbouwwoningen komen te wonen waarvan de constructieve degelijkheid bij niemand bekend is. Stef heeft namelijk zo’n haat aan ambtenaren; dat mag wel een paar dooien kosten.

 10. Wat de Facebook betreft heeft deze dame zeker gelijk. Ik verafschuw deze dienst heel erg. Eenmaal klant wordt je als bezit behandeld. Ik vrees alleen dat deze partij die als nieuw geluid klinkt niet al te grote programma heeft liggen. En de naam zal ze ook niet helpen omdat de verwarring met John Silver toch te groot zal zijn.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.