‘Nederland wordt een land van Swiebertjes’

(Foto: screenshot, Youtube)

‘Koppel je de beschikbare gegevens aan elkaar, dan zie je dat we met z’n allen een soort Swiebertjes worden. De verbindingen worden steeds losser.’ Dat zei hoofddemograaf van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) Jan Latten zaterdag in De Telegraaf. Latten ziet in Swiebertje ‘de flexibele mens’, ‘alles wordt namelijk flexibel. Onze banen, onze relaties en onze huizen’. 

In De Telegraaf 6 augustus (foto: twitter.com).

In De Telegraaf 6 augustus (foto: twitter.com).

Voor lezers onder de veertig: Swiebertje was in de jaren zestig en zeventig een populaire en armoedige tv-zwerver die maar wat rondhing. Een flierefluiter die helemaal niets had, en daar ook niet mee zat. De kinderserie was destijds een hit onder jong en oud en is later nog vaak herhaald.

Latten ziet steeds meer Swiebertjes om zich heen: ‘We werken niet meer in een baan voor het leven, maar via losse contracten. Scheiden is zo normaal geworden dat we alweer bezig zijn met de negatieve gevolgen op te vangen: co-ouderschap is sterk in opkomst. Qua wonen is er een opkomende vraag naar huurhuizen te zien’. De demograaf koppelde de vele losse gegevens over verschillende onderwerpen aan elkaar en kwam zo tot zijn Swiebertje-uitspraak.

Latten duidt de cijfers die het CBS produceert over zowat elk denkbaar terrein. CBS-cijfers kunnen vaak op aandacht in de media rekenen maar niet altijd. Latten: ‘Het CBS kondigde enige jaren geleden aan dat de Nederlandse bevolking, buiten de verwachtingen om, met een miljoen zou gaan groeien. Dat vond ik nogal wat. Zoveel mensen erbij, voorzieningen, woningen, banen. Poeh! Maar het ging die week alleen maar over een of ander ijsbeertje dat ergens was geboren. Daar was ik redelijk verbaasd over. Van slag zelfs’.

De CBS-hoofddemograaf kan niet begrijpen dat mensen hun schouders over zoiets belangrijks ophalen. ‘Cijfers kunnen heel verontrustend zijn. De bevolking van Afrika gaat volgens de UN tot 2100 met drie miljard toenemen. Een heel zorgelijke bevolkingsexplosie, lijkt mij, vooral gezien het beeld van uitdijende woestijnen  en stammenoorlogen. De bevolking in Europa neemt echter af. De gevolgen zijn niet moeilijk in te schatten’, aldus een bezorgde Latten.

Tegen de tijd dat de Afrikanen zich massaal richting Europa begeven, schikken de Nederlandse Swiebertjes gewoon gezellig in, flexibel als ze zijn.

(Bron: De Telegraaf)

12 Reacties op ‘Nederland wordt een land van Swiebertjes’


 1. De meesten van ons kunnen niet (over)leven zoals Swiebertje dat vroeger deed, maar zullen vervallen tot criminaliteit, depressie, terrorisme of erger. Door het gebrek aan moraliteit af te dwingen bij burgers gaat het hier om een totale ontwrichting van de samenleving door de neoliberalen. Men krijgt hierdoor een uiterst kwetsbare samenleving.

  De “flexibele mens” wordt gedwongen alle menselijke behoeftes op te geven om overheid en bedrijfsleven te dienen. De “flexibele mens” heeft dan geen reden meer om te overleven anders dan een tijdelijk bevrediging van vluchtige genoegens, zoals drugs of gokken. Of dit ten koste van andere burgers in de samenleving zal gaan doet niet meer ter zake. Het sterkste punt om te overleven van zulke “flexibele mensen” zal het totaal gebrek aan moraliteit zijn.

  Uiteraard wordt dit van kwaad tot erger. Indien er geen menselijke cohesieve krachten in een samenleving bestaan, en alleen maar de macht en rijkdom van een kleine groep mensen in overheid en bedrijfsleven is dat telt, dan verliest deze samenleving haar bestaansgrond.

  Deze extreme “ontmenselijking” van de samenleving is het zwakste punt van het neoliberalisme en zal lijden tot destructie van bedrijfsleven en samenleving als geheel. Dit is wat er momenteel op grote schaal aan het gebeuren is.

  Uiteraard zal deze ontmenselijking zich vooral ook tegen de neoliberalen zelf gaan keren. Nog steeds denken deze neoliberalen dat zij in staat zijn door hun rijkdom en macht om een veilig onderkomen voor zichzelf te creëren als deze extreme destructie door gaat zetten. Maar dit zal gewoonweg niet mogelijk zijn.

  Dat zulke burgers zich niet meer druk maken om een bevolkingsexplosie is alleen maar te verwachten. Dit soort burgers maakt zich bijna nergens meer druk om. Onbegrijpelijk dat zo’n medewerker van het CBS dit niet kan begrijpen.

  • Gluteus Maximus // 8 augustus 2016 om 11:12 // Beantwoorden

   +1 – anoniem

   Erg slap en zweverig om het te hebben over “cohesieve krachten”. Die kan je namelijk niet meten, en nog moeilijker economische waarde aan toe kennen. Maar ik denk wel dt je vol.le.dig gelijk hebt. Zijn maar weinig mensen die daar oog voor hebben.


   • Het dient geen enkel doel om “menselijke cohesieve krachten” te gaan meten of er economische waarde aan toe te kennen of te “financialiseren”.
    “Menselijke cohesieve krachten” zijn nooit meetbaar en als zodanig ook zo bedoelt.

 2. Dit is het gevolg van neoliberae politiek met individualisering (samenleving is optelsom van losse individuen),winstbejag,ongelijkheid. bureaucratisering,anomisering en masculinisering.
  De neoliberale ideologie in de politiekhanteert graag het motto van verdeel en heers. ook als is de bevolking tegen zal het er achterbaks voor zorgen dat hun zin ten koste van zal worden doorgedramd..hun doelen heiligen elk middel..ook al gata dit ten koste van mensen en hun bestaan.
  Mensen de laagste prioriteit, aandacht van mensen wordt verbaasd tegemoet gezien bij grote incidenten,,dan krijgen we een plastic fluitjes moraal (racisme,discriminatie,antisemitisme,bijv)..je mag er op blazen als het verkeerd gaat..maar de politiek blijft de eigen financiele en machtspolitiek volgen.
  Met de EU erbij is het feest compleet..neoliberalisme wordt geformaliseerd..vol fraude en corruptie..weer gaat de gewone bevolking het bos ingestuurd worden..zelfs wetten baten niet..hoge posten in de politiek worden beschermd en gaan tegen elke wetgeving in..Geweldig veel afgeschermde/beschermde smeerlapperij waar de bevolking (achter hun rug)geen barst aan kan doen als die politici post hebben gevat en en handhaaf-verdrag hebben gesloten..Motto: wat er ook gebeurt: we blijven 4 jaren de dienst uitmaken. En in 4 jaar tijd kan deze kliek enorm veel schade aanbrengen.
  Cohesie is een vies woord..eenheid in massa is gevaarlijk voor neoliberale politiek als opponent.
  En dat is precies wat we nodig hebben bij de volgende verkiezingen..stem geen eurofielen en neoliberalen meer..Geen VVD, PVDA,D66,CDA, GL, en ook geen ondersteuners als SGP en CHU meer..Hun partijlabel klopt van geen kant meer..VVD is niet voor vrijheid en democratie…,D66 is niet democratisch maar arrogant populistisch en gelegnheidsgeval met gerommel,,PvdA is er niet voor arbeiders. GL is niet groen en LINKS..zo eurofiel antidemocratisch als de pest(kom bij hen niet aan met referendum of directe democratie). CHU en CDA zijn niet christelijk
  Pas dan kunnen we gaan werken aan rectificaties richting bedrijven belasting,grootgeldvoordelen,(gelijkheid),democratie en kritische aanpak van marktwerking ten koste van, EU-bezwaren op een rijtje en de gevolgen tot nu toe( dit is voor een deel gewoon achterbaks geregeld en we worden gewoon voor botte feiten gezet_), desnoods vlotte Nexit want er staat enorm veel op het spel..We worden de speelbal van eurofiel neoliberaal en Brussel.
  EU pensioengelden komen voor tenminste 60% uit Nederland..(who the heck arranged that??)Hier mogen we niet indexeren, moeten we lage rekenrente hanteren met meer dan 1300 miljard in kas..nog nooit zoveel gehad..Alles voor de EU en de pensioenspaarders mogen inleveren..Het lik-.arrogant en praalgedrag van eurofiel neoliberaal..niet eens het fatsoen dit in referendum aan de bevolking en voor te leggen..Gewoon ritselen, want de zomppolitiek is toch al binnen..Dus houden de eerder vernoemde partijen alle hun bakkes..manipulatie ende bedrog is hen gewoon en lijfsbehoud.

  • Sprookjes daar in geloven is zeer gevaarlijk.
   En wat er te lezen via de link dat zijn sprookjes.
   Ook wel doemdenken genaamd.
   Het financiële systeem wat sinds 1789 (?) bestaat is ontspoort (2008) en blijkt zeer moeilijk weer op de rails te krijgen.
   Omdat de macht van het geld heden regeert olv. USA maar de macht van USA is tanende.
   Gedurende de komende 10 jaar zal blijken dat USA op zeker moment in zijn hok geschopt word, gelijk aan de Sovjets en dan zal een ieder zeer verbaast zijn maar dan is binnen enkele maanden de financiele trein weer terug op de rails.
   Uiteraard betaalt het volk, minder dan 1 milj. inkomen, het gelag.

 3. Ben ik erg cru en misdadig als ik zeg dat Afrika een heel groot probleem gaat worden.
  Bveolkingsexplosie mede het gevolg van afhankelijkmakende ontwikkelingshulp..
  Echte ontwikkelingshulp is heel schaars..we houden kinderstje in leven die anders zouden sterven van de honger of gebrekaan zorg..alom armoede probleem.
  De afhaneklijkheidscultuur brnegt de hongere standen in betere pi ositie maar de ondervoede massa niet.
  Mere gezondheidszorhg houdt in leven wat na 17jaar of ereder ook wer lebven creeert dat in,leven moet wprden gehouden,,de balans is zoek,
  Er is niet zoveel ontwikkeld als we wellicht zouden wensen.
  ( anders zouden de politiek rond grondstoffen en land wel anders zijn geregeld, ten nadele van Corporates want die hebben enorm veel baart bij fraude en corruptie)

  Central staat dat we mensen afhankelijk gemaakt hebben, mensen in lven houden door hulp en gezondheidszorg terwijl we geen barst hebben f gedaan aan het cultureel bepaalde gedrag van de bevolking rond arbeid ( in welke versie dan ook) en seksualiteit/voortplanting en politiek beheer.
  De mensnemassa wordt groter, het bedelgedrag en afhankelijk heid ook en ganadeweg worden WIJ het zat iedere keer water naar de zee te drgane..Afrika is een prima kruitvat..lever wapens en se beginnen daar wel ene oorlog..Kunnen we weer ontwikkleingshulp geven aan zielige mensen..

  We hebben onszelf met Afrika in en spiraal gewerkt,,

  Wellicht moet Afrika weer onder curatele komen..een nieuwe versie van koloniale overheersing ipv een gemaskeerde druk en valse moraal richting betsaansprobleen daar.

  Als wij mensn dwingen hun producten goed op de handelsmarkt te brengen om bij ons gedwongen du eproducten terug te kopen dan schieten we dus geen moer op..dan creeren we hongersnood, Als wij visreij wegconcurreren door goedkope vis te verkopen aan afrika terwijl de vissres dara onder de kostprijs moeten werken..dan zijn we idioot bezig, etc etc.
  We moeten onze morele hypocrisie eens ter discussie stellen en de feiten eens goed op een rijtje zetten..we MAKEN daar de bevolking afhankelijk met onze hypocriete moraal en manieren c van economisch gerommel..gewoon omdat dat geen windeieren legt.
  De bevolkingen elders in de wereld betalen (meestal noodhulp.Noodhulp dat ook onderhevig is aan fraude en graai) voor hulp waarbij de Corporates hun minstens evenredige winsten wegslepen..dus er gebeurt niets!!

  Wat we ook doen: we zullen botsen op mensenmassa die blijft groeien..

  Ik denk dat we gewoon minder hulp moeten geven..dan gana er emnsen dood..
  Ja, amaar anders maken ze elkaar dood ..die wapens komen er toch wel.betaling in goud en diamamnten
  Wij hebben het project “Afrika”tot een mislukking gemaakt als de bevolkingen daar het niet zelf kunnen redden..

  Hier kunnen e ze ook gene perspectief bieden, anders dan levenslange uitkeringen en sociaalculturele herrie

  kijk Zweden die veel afrikanen binnenhaalde..de drugsmaffia zit vol geleurde Afrikanen..(cocaine is de specialiteit van de Gambinanen heb ik me laten vertellen..)

 4. Bas van Stapelberg // 8 augustus 2016 om 16:21 // Beantwoorden

  nou meneer de hoofddemograaf, nou nou, wel erbij vertellen dat er een grote groep is die NUL flexibel is en die gewoon van 8.00 tm 16.00 werken, vaste betrekking, weekend liefst op donderdag beginnen, deze groep schildert voor de buitenwereld af alsof zij flexibel zijn en keihard werken maar het enige wat ontwikkelt is bij deze groep zijn de stembanden, welke groep? Liberalen noemen we ze. Flexibel werken is voor sukkels.

 5. Bas van Stapelberg // 8 augustus 2016 om 16:22 // Beantwoorden

  wekt dus.

 6. Precies
  De sociale cohesie is weg. Dat lag oorspronkelijk vast in wetten als vrijheid van vestiging, levenssfeer etc etc. Allemaal ” hervormt”. Nog geen onderzoeksjournalist gezien die a la de demograaf een lijstje van dergelijke ” hervormingen” heeft gemaakt.
  Participatie betekend inleveren en hervormen basis rechten waar eeuwen voor gestreden is. Rechten die de welvaart garanderen, voor iedereen.
  Tast deze rechten aan en de welvaart verdwijnt voor inmiddels 90 procent van de bevolking. Flexibiliseer arbeid en minimaliseer hiermee een leven lang leren en belasting op arbeid. En derhalve dus ook de sociale voorzieningen.partipatie verhuld de race to te button. 1 miljoen nl ers elk jaar met een Burn out. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Premiers en gekozen regeringen die hun landen leiden alszijnde bedrijven. Belastingtarieven en het grootkapitaal.

 7. Welke onderzoeksjournalist maakt eens een programma over de ” democratische” wijze en hoogte van het inkomen van Den europarlementariërs? En een filmisch verslag van de diners. Wat wordt er geserveerd? Het mag wat kosten. Lijkt mij een aardig debat en inzage opleveren in de context van bezuinigingen en wantrouwen. Wel vermoed ik dat alleen onderzoeksjournalist/ misdaad journalisten helaas undercover deze zaken kunnen berichten.

 8. EN VERGEET DE PENSIOENregelingen NIET T.AV HET INKOMEN VAN DEN EUROPARLEMENTARIR.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.