Toestand Italiaanse banken ‘explosief’ voor EU: ‘De Italianen dachten dat het vanzelf goed zou komen’

(foto: wikimedia.commons.org)

De Italiaanse banken wankelen. De situatie is niets minder dan explosief voor de EU, aldus hoogleraar banking en finance Harald Benink in de Volkskrant. De Italianen pakten hun banken nooit aan, ze ‘dachten dat het door economische groei vanzelf goed zou komen. Maar Italië is juist het land met de laagste groei en heeft na Griekenland de grootste staatsschuld (140 procent van het bbp). In tijden van optimisme kijkt iedereen daaroverheen, maar in slechte tijden gaat iedereen erop letten.’

(Foto: rijksoverheid.nl, Valerie Kuijpers)

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem krijgt een flinke kluif aan de Italiaanse banken. Hij kan zijn vakantie waarschijnlijk wel op zijn buik schrijven. (Foto: rijksoverheid.nl, Valerie Kuijpers)

‘De Italiaanse bankencrisis is explosiever voor de eurozone dan de Griekse schuldencrisis of de ruzie met Spanje en Portugal’, waarschuwt Benink. De Italianen willen hun banken met miljarden belastinggeld redden, maar dat mag niet meer van de EU. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem verzet zich hevig tegen die plannen, omdat anders de moeizaam bereikte EU-bankenunie op de tocht staat. Die is nu juist afgesproken om de belastingbetalers te ontzien.

Door de Brexit daalden de aandelenkoersen van banken en verzekeraars wereldwijd met 30 procent of meer. En de zwakke Italiaanse banken zijn helemaal het haasje. ‘Het IMF heeft er vorig jaar voor gewaarschuwd dat Europese banken €1.000 miljard aan leningen hebben waarop een betalingsachterstand is. Daarvan staat €360 miljard op rekening van de Italiaanse banken.’ Intussen wachtten de Italianen op economische groei als redding.

Volgens Benink is een compromis goed mogelijk. ‘Daarin voorziet de bankenunie’. De schade verdelen is dan het motto. ‘Na de aandeelhouders en obligatiehouders kan de overheid inspringen. Niet de Italiaanse overheid, maar het ESM (het Europese Stabiliteitsmechanisme, waarin geld is gereserveerd voor bankensteun, red.)’.

Het ESM is een soort centrale pot van €80 miljard die gereed staat voor de redding van Europese banken. Daarbij zijn lidstaten verplicht samen nog voor €420 miljard kredietgaranties af te geven wanneer dat nodig is. In totaal is er dus -in het uiterste geval- €500 miljard beschikbaar voor de Italianen. Volgens het ESM-verdrag draagt Nederland zo’n 5,7 procent bij aan de pot. Ook het IMF, de organisatie die zich oorspronkelijk richtte op derde- en tweedewereldlanden, houdt €250 miljard gereed voor het geval de bankenunie het niet meer trekt.

Dat de lidstaten in de eurozone in actie moet komen, staat vast. De risico’s zijn namelijk enorm. Terwijl het derde steunpakket aan Griekenland alweer klaar ligt, buigt Brussel zich inmiddels nerveus over het veel grotere Italië. Dijsselbloem kan zijn vakantie wel op zijn buik schrijven.

(Bron: de Volkskrant)

25 Reacties op Toestand Italiaanse banken ‘explosief’ voor EU: ‘De Italianen dachten dat het vanzelf goed zou komen’

 1. 5,7% van 150 miljard is zo’n 8,55 miljard wat Nederland mag overmaken aan het ESM. Hiermee draait de Nederlandse belastingbetaler uiteindelijk dus op voor de Italiaanse puinhoop. Met dank aan Rutte die dit mogelijk heeft gemaakt. Dijsselbloem zal voor de vorm nog wel even tegen sputteren, maar de grote landen in de EU doen toch wat ze willen, afspraken of niet

 2. Als al die fijne euro problemen moeten worden opgelost kost dat Nederland dus minimaal 50/60 miljard en je kunt er vergif op innemen dat de landverraders bij de VVD/D66/PVDA/CDA en GL dat voor ogen hebben terwijl een schooljochie ziet dat het aanzienlijk goedkoper is om uit de euro te stappen en de achterblijvers vooral veel succes toe te wensen met het fiasco. Bovendien helpt de oplossing niet binnen twintig jaar ben je weer terug bij af en kan het feest opnieuw beginnen men zal immers op dezelfde voet doorgaan.

 3. Er waren toch stresstesten bij EU banken die ervoor moesten zorgen dat “too big to fail” banken niet meer zouden zorgen dat er belastinggeld nodig zou zijn bij dit soort situaties? En dat er een speciaal fonds opgezet zou zijn om te voorkomen dat sowieso belastinggeld niet meer nodig zou zijn? Italië heeft daar dus duidelijk maling aan, en de bankenwereld an sich heeft er dus in de afgelopen 8 jaar niets van geleerd. En je kunt op je vingers natellen dat het niet bij dat door Italië genoemde miljardenbedrag gaat blijven. Banken die omvallen blijven omvallen, want ze denken daar totaal niet na.
  .
  Niet dat je dat ooit had hoeven verwachten natuurlijk. Want ook dat speciale fonds is opgezet met (indirect) belastinggeld. Maar weet je? Laat Italië maar lekker net als Griekenland óók failliet raken. Hoe meer landen er binnen de EU plat gaan, hoe meer mensen wakker zullen worden dat de EU helemaal niet zo zogenaamd zaligmakend is als ze je willen laten denken. Des te eerder valt de EU in huidige vorm uit elkaar, en kunnen we weer verder op de manier waarop het bedoeld was.

 4. “Dijsselbloem kan zijn vakantie wel op zijn buik schrijven.”
  En wij de onze ook.

 5. jos van Veen // 11 juli 2016 om 16:10 // Beantwoorden

  en wie zijn er uiteidelijk weer de skaak? uiteraard, de belastingbetaler via de EU en de aangegane risico’s (ESM) door onze bijzonder eurofiele partijen/kabinet die onze nekken met hun achterbaksheid in de EU strop hebben gestoken..en dat zullen we dan weten ook.
  Frakrijk en Italie houden zich niet aan afspraken..gevolg: de erst mag er voor opdraaien..Zet Italie er maar uit wegens gesjemel..hebben ze steeds gedaan en zullen het blijven doen.Niks redden. Failliet en zoekt u het maar uit..

  Doe eens wat aan niet frauderende en corruptieve politici..Wij doen niks aan de corrupte troep in de EU, de EO doet het elf ook niet. Ze krijgen dat geld toch wel..

  De zoveelste ellende in en door de EU..dat wordt dus weer een bezuinigingsgolf..nu even boven de ton per jaar dus…Daar is niemnd door hard werken aangekomen..

 6. Dirk van Haaren // 11 juli 2016 om 18:48 // Beantwoorden

  Een Nexit wordt steeds aantrekkelijker. Weg bij die incapabele en laffe politici die met populistische praatjes het volk belazeren, oplichten en manipuleren in opmaat voor ook een leuk hufterig baantje

 7. Bas van Stapelberg // 11 juli 2016 om 19:31 // Beantwoorden

  Natuurlijk moet er zo snel mogelijk een Nexit komen. Pro EU partijen, iedereen behalve PVV, zijn gewoon lachwekkend geworden.


 8. Dit is de normale strategie van banken om veel belastinggeld te vergaren en landen als het ware leeg te zuigen als een kwaadaardige parasiet.
  De risico’s die bankiers nemen worden als het mis gaat door de belastingbetalers gefinancierd. De bankiers verdienen hier heel erg veel geld mee; de belastingbetaler wordt gedwongen te betalen door het politieke apparaat.

  Uiteraard is dit niets anders dan grootschalige neoliberale criminaliteit. Verregaande sanering in de bankensector in de EU is ook na de grote crisis in 2008 uitgebleven. De financiële kanker kon zich hierdoor verder verspreiden.
  De neoliberale criminaliteit is hierbij gelegaliseerd door de EU politici, maar ook de politici van de lidstaten; zoals Rutte en kornuiten.

  In ieder geval heeft men hier in Europa de criminelen die de crisis in 2008 hadden veroorzaakt niet in de regering gezet zoals in de VS gebeurde. Dit komt doordat in Europa de sterke link tussen de EU politici en de criminelen binnen de financiële sector nog grotendeels verborgen moet blijven voor het grote publiek. Er wordt bijvoorbeeld weinig ruchtbaarheid gegeven aan dat Barroso onlangs een flink betalende baan heeft gekregen bij een grote financiële bancaire instelling (uiteraard Goldman Sachs).

  Dat zal anders worden als de federatie van Europa, de verenigde staten van Europa, vaste vorm heeft gekregen. Dan hebben deze criminelen rechtstreeks toegang tot de regering van Europa om aldaar hun criminaliteit uit te breiden.

  IJsland is helaas het enige land dat de criminele bankiers gevangenisstraffen heeft gegeven. Volgens de laatste berichten gaat het uitstekend met dit land dat onlangs (begrijpelijk) aangaf zichzelf niet meer als toetreder voor de EU te zien.

  Overigens zijn het niet alleen de Italiaanse banken die in hoge nood verkeren. De Duitse banken bijvoorbeeld hebben ook onoverkomelijke, grote problemen.

  Wellicht kunt u beter dit jaar niet met vakantie gaan?

  • bert-maathuis- // 12 juli 2016 om 00:05 // Beantwoorden

   “Dit is de normale strategie van banken om veel belastinggeld te vergaren en landen als het ware leeg te zuigen als een kwaadaardige parasiet.
   De risico’s die bankiers nemen worden als het mis gaat door de belastingbetalers gefinancierd. De bankiers verdienen hier heel erg veel geld mee; de belastingbetaler wordt gedwongen te betalen door het politieke apparaat.”
   Weer zeer kernachtig gezegd, Ano!
   Banken verdienen eerst hopen geld; gaan daarná [zogenaamd] failliet. De burgers betalen dan het zogenoemde overeind houden.

   HOE LANG [pikken wij DIT] NOG?


   • Vergeet niet dat het hier gaat om neoliberale topcriminelen die reeds eeuwen bezig zijn net hun criminaliteit.
    Zij hebben duidelijk met een vooropgezet plan het hele systeem naar hun hand gezet. Het is bijvoorbeeld voor een bevolking erg pijnlijk om een bank te laten vallen. De burgerij, en met name het hogere kader, wordt uiterst geraffineerd geïndoctrineerd, bespeeld en om de tuin geleid.

    Het gaat hier om een zeer kwaadaardige parasiet die met een duidelijk vooropgezet plan bestreden moet worden om enig succes te hebben. Dit plan lijkt op het uitruimen van een tumor uit de buikholte van iemand met uitgezaaide kanker. Dit is pijnlijk, maar hoognodig om te overleven als mensheid.

    Vergeet nooit dat het netto effect van het geldsysteem zo bizar als wij dat in deze wereld hebben is dat er een paar mensen alles krijgen en de rest niets. Armoede en rijkdom zitten in dit systeem ingebakken.
    De rest zal dan ook op termijn gewoon sterven omdat zij niets meer hebben om te overleven. In een wereld met zo’n geldsysteem bestaat geen gerechtigheid of compassie, alleen maar gitzwarte immoraliteit.
    Dit is wat in de bijbel beschreven wordt als “de hel”. Dit is uw wereld.

    Totdat zo’n plan in werking is getreden en uitgevoerd wordt door mensen die precies weten waar ze mee bezig zijn en die extreme verlokkingen kunnen weerstaan, is alles zinloos en zal alles steeds sneller naar de eigenaren van de banken gaan en zal de mensheid uiteindelijk ten gronde gaan.

    Het enige positieve in dit verhaal is dat de grote mondiale meute in beweging aan het komen is. Er is echter geen vooropgezet plan.

 9. Dit zat er aan te komen. En met hun vriendje Draghi die het laatste woord in deze heeft is het al lang overlegd. Ne eerst een paar weken klagen, voor de vorm wat protesteren en straks uitleggen dat de EU anders naar de haaien gaat als we niet helpen. Lekker met de vinger naar de Brexit wijzen en de Britten de meeste schuld in de schoenen schuiven. De wereldwijde bankiers zoals Rotschildt en Co. komen stapje voor stapje dichter bij hun doel: totale macht over alles en iedereen. Oud EU gediende Barbarossa heeft inmiddels de job van zijn leven bij Goldmann Sachs en heeft al beloofd dat ie zijn kennis vanuit zijn vorige job bij de EU zal aanwenden voor zijn nieuwe werkgever. Maak de borst maar nat. En wij ons maar schrik aan laten praten voor Rusland? En ook nog eens helpen meer troepen aan de grens met Rusland te zetten? Vandaag of morgen hebben we Poetin nodig om ons te helpen tegen al die aasgieren die het nu zogenaamd zo goed voor hebben met Europa. Idiote gedachte??? Wacht maar af!

 10. Maan Arkenbosch // 11 juli 2016 om 21:22 // Beantwoorden

  Italië gaat gewoon Griekenland achterna, maar dan in de overtreffende trap.De Centrale zuidelijke E.U. banken komen steeds meer in het moeras terecht.De €. wordt een kanker munt, welke steeds verder erodeerd onder leiding van Drachi. Als de Duitse banken ook nog besmet raken is het spel van Merkel en Schaubele uit en valt het schulden kaartenhuis in elkaar. Vanuit het verleden:Chaos en sociale onrust zijn ingrediënten voor opstanden
  en revolutie.Goud en zilver prijzen zijn de sensor hier voor!!


  • De chaos en sociale onrust waarover u het heeft is kunstmatig gecreëerd.
   Zij zullen gebruikt worden om de burgerij nog meer tot slaaf te maken.

 11. Italianen dachten NIET dat het wel goed zo komen, maar WEL rekening verdelen we over belastingbetalers, het liefst verspreid over heel (noord)-Europa!

 12. najaar groot debat (waarschijnlijk oktober) met mensen van naam en faam. over oa pensioen en andere zaken. proberen de c.e.o van het ABP ook in het programma te krijgen. omroep max speciale uitzending hollandse zaken,soort zwarte zwanen.


  • Met mensen van naam en faam???
   Ik ben al huiverig als ik dit hoor.
   Als het een ding is dat wij hebben geleerd van de laatste tijd dan is dat dat wij mensen die zich opwerpen als “deskundige” of “expert” gewoonweg niet kunnen vertrouwen. Zelfs niet met alle goede wil.

   Gaan die “mensen van naam en faam” de kijkers in slaap sussen zodat zij niet in opstand komen tegen de idioterie?
   Of gaan zij haarfijn uitleggen hoe zij de rijkdom, inclusief pensioengelden, van de burgers gaan afpakken?

   • mensen van naam en faam. staan aan onze kant. de politiek wordt ook uitgenodigd.
    als ze uberhaupt komen.

    die zullen het loodje leggen tegen deze mensen van naam en faam!!
    kijk op onze facebook pagina en website!


    • Weinig kans dat er politici komen, en als zij al komen dan alleen met voorgeprogrammeerde vragen en antwoorden.

     Hoewel ik mij niets kan voorstellen bij die mensen van naam en faam wens ik u toch veel succes met uw TV programma. En als u als medium ook internet gebruikt voor uw programma zouden mensen zoals ik die nog maar zeer weinig TV kijken er ook kennis van kunnen nemen.

     • we zijn bezig op eigen kosten e.e.a voor elkaar te krijgen. gisteren vergadering gehad met de kbo unie afdeling brabant.

      het kost zeer veel energie om iets voor elkaar te krijgen in dit land. je hebt niet zomaar een podium. kijk even op facebook verontruste ouderen,dan kunt u zien waar we mee bezig zijn. ook onze website wordt aangewerkt. alles zonder subsidie .maar onkosten (bepaalde hoogte) doet nu de kbo een bijdrage.

 13. Jeroen Korenaar // 14 juli 2016 om 16:37 // Beantwoorden

  Bankiers zijn de baas in de politiek, aan weerszijden van de oceaan. Politici zijn de trekpoppen van de bankiers.

  Weer een mooi voorbeeld van stemmingmakerij. Deze bank is zeker niet in de verste verte de grootste op de Europese banken. (nationale banken bestaan eigenlijk niet meer – het is een grote mondiale familie). Ze doen zich arm voor, maar zijn schathemelrijk. Triljoenen zijn afgeschermd ‘off shore’ geparkeerd.

  Een werkelijk tijdbom voor het betalingsverkeer in de EU is dat de VS nu zij m.n. Franse, Britse en Zwitserse banken hebben leeggetrokken, beginnen aan de hoofdprijs: Deutsche Bank.
  Mega claims voor verondersteld onoorbaar handelen, waar voor ze grote banken in The City en in de VS ongemoeid hebben gelaten.
  Vermoedelijk is er een complot aan het werk dat z’n vizier nu richt op Italie om die banken tegen een executieprijs op te slokken.

  Vraag het de paus maar, die weet hier kennelijk meer van: http://yournewswire.com/pope-says-this-may-be-our-last-christmas/

 14. Dirk van Haaren // 14 juli 2016 om 17:11 // Beantwoorden

  Wanneer erkennen en bekennen politici dat zij niet in staat zijn of willen zijn om de bankfiguren die een samenleving door arrogantie, in gevaar en willen vernietigen, voor het gerecht te slepen. Is het incompetentie, eigen belang en/of slampamperigheid. De EU is voor mij een criminele organisatie die het volk manipuleert, voorliegt met hun gezellig theekransje in dat Brussel. Eurofielen doe je werk waarvoor jullie verkiesbaar hebben gesteld of rot anders op maar dat zal wel niet gebeuren. Het zakgeld wat je per maand van de belastingbetaler ontvreemd is toch lekker meegenomen en schaamte zijn jullie allang voorbij.

 15. Ik heb alle vertrouwen in Dijsselbloem : er gaat geen belastinggeld naar Italiaanse banken. Er ging toch ook geen geld meer naar Griekenland (Rutte)?

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.