CNV-voorzitter over het Europese vrije verkeer van werknemers: ‘De huidige situatie werkt gewoon niet’

(Foto: pixabay.com)

‘Het roer moet echt om. De huidige situatie werkt gewoon niet’, aldus CNV-voorzitter Maurice Limmen in De Telegraaf over het Europese vrije verkeer van werknemers. ‘Als we draagvlak voor de EU willen behouden, moeten we de huidige arbeidsmigratie onder de loep nemen en anders organiseren’. Limmen keert zich ook tegen het recente plan van de EU om onder meer onderdelen van de sociale zekerheid meer vanuit Brussel te regelen. ‘Het hogere doel van dit plan is om de groeiende euroscepsis aan te pakken. Ik vrees dat het tegendeel gebeurt’, zegt hij op cnv.nl. 

image-2016-07-08

In De Telegraaf, 8 juli.

Op cnv.nl: ‘Waar komt de euroscepsis in Nederland vandaan? Ik heb daar wel een idee bij. Eén van de meest herkenbare oorzaken ligt in de verdringing, oneerlijke concurrentie en uitbuiting op de arbeidsmarkt, die veroorzaakt wordt door hoe Europa de interne markt heeft vormgegeven. Dan gaat het om verkeerde Europese regels waardoor een Roemeen legaal hier aan het werk kan en een stuk goedkoper is dan een Nederlandse werknemer’.

Limmen verwacht dat, zeker na de aangekondigde Brexit, de samenwerking binnen de EU instabieler wordt als belangrijke thema’s zoals arbeidsmigratie niet worden aangepakt. De CNV-voorzitter gaat daarmee in tegen een pijler van de EU, het vrije verkeer van werknemers. Niet dat hij de grenzen wil sluiten, maar hij denkt wel dat het draagvlak voor arbeidsmigratie terugloopt. ‘Dat hebben we wel gezien in de aanloop naar de Brexit’. Limmen wil het vrije verkeer van werknemers daarom beperken, bijvoorbeeld met werkvergunningen voor een bepaalde tijd af te geven.

Op cnv.nl waarschuwt hij voor het nieuwe plan van de EU-Commissie om de sociale zekerheid meer naar zich toe te trekken: ‘Dat wat de Europese Unie het meest kenmerkt, die ene interne markt, levert aantoonbaar verliezers op onder Nederlandse werknemers. In combinatie met de voortrazende flexibilisering op de arbeidsmarkt komen vooral mensen uit de middengroepen – als ze hun baan verliezen – bijna nooit meer terug in het zadel. Dit zal in toenemende mate verzet en euroscepsis oproepen. Ik zie dat dat de interne markt voorlopig vooral een verlaging van onze normen op de arbeidsmarkt heeft opgeleverd. En ik begrijp dus niet hoe de Europese Commissie heeft kunnen bedenken dat het juist nu tijd is om ook op andere beleidsterreinen de kant op te gaan van meer Brusselse normen en standaarden’.

‘Draagvlak voor Europese samenwerking  staat of valt met het in de praktijk realiseren van een fatsoenlijke arbeidsmarkt. Een markt waar concurrentie en arbeidsmigratie plaatsvindt op basis van kwaliteit en die niet leidt tot een race naar het putje. Dat begint met gelijk-loon-voor-gelijk-werk op dezelfde werkplek, alleen zo kan oneerlijke concurrentie tussen werknemers worden voorkomen’, aldus de vakbondsman.

Limmen wil ‘niet méér Europa dat over alles gaat, maar een beter Europa’. Alleen zo kan het ‘broodnodige draagvlak’ worden hersteld.

Dit is een nogal uitgesproken standpunt van de altijd zo gematigde vakbond CNV. Wanneer zelfs een CNV-voorzitter zo tegen EU-plannen tekeer gaat, betekent dat maar één ding: de ontevredenheid over de huidige EU is inmiddels wijdverbreid.

(Bron: De Telegraaf, cnv.nl)

7 Reacties op CNV-voorzitter over het Europese vrije verkeer van werknemers: ‘De huidige situatie werkt gewoon niet’

 1. jos van Veen // 8 juli 2016 om 15:23 // Beantwoorden

  En daar heeft hij groot gelijk in.
  de EUpamprt werkgevers, bedrijs;even met subsides etc en degebnen die het echt werk mogen doen kunnen verwaarloosd worden door uitbuiting

  Hetis steeds verdomme dezelfde groep die de voordellen gjzelt gesteund dootr een stell wereldvreemde neoliberalen in Brussel die niet eens weten wat de effecten van hun rotzooi zijn.
  Eén moet: werkgevers gesprekt, minder belstingen en meer subsidies.Rijk hoeft niet et werken, hij hoeft alleen maar te beleggen en te investeren dus rijk moet rijker worden ten koste van anderen..dit leidt tot herrie..Er komt ene tijd dat alle zelfbenemde en te durubetaalde figuen in Brussel uit het raam gesmeten worden..ze steven er ercht op af.

  er zit een eind aan het geduld en bedrog en neoliberale ideologie, en dictatuur,en weigerachtigheid van politici die ons allen uit eigen gewin uitspelen aan ongekozen Brussel..weg met dat gedoe.
  lijders aan het godsyndroom moeten eens gauw gaan opkrassen..of anders als terroristen worden opgesloten.


 2. Helaas zal een “beter Europa”, waarmee hij uiteraard bedoelt “een betere EU” nooit worden gerealiseerd. Europa is veel beter af zonder EU.

  De EU denkt echter nu door te kunnen pakken. De EU elite denkt dat met nu snel alles regelen de dingen voor elkaar zullen zijn. Zij denken de buit al binnen te hebben: een EUSSR, “een federatie van Europa”, waarin de gehele Europese bevolking met harde hand kan worden onderdrukt en uitgebuit ten faveure van de EU elite, de banken, het grootkapitaal en grootbedrijf. Dit was ook de droom van Adolf Hitler. Fascisme 2.0 en Nazisme 2.0.

  Onbegrijpelijk dat mensen in de positie van CNV voorzitter nog steeds dingen proberen te bedenken om de EU te redden. Het lijkt de SP wel.
  Van de bonden moeten de gewone burgers het dus helaas niet hebben; sinds Kok eigenlijk al.

 3. Bas van Stapelberg // 8 juli 2016 om 22:07 // Beantwoorden

  Nou Anoniem dat is wel een zeer rare reactie. Maar ik hoor Donner, CNV dit weten jullie ook, nog zeggen met zijn achterbakse gereformeerde rotkop. ‘Er komen hooguit 500 Polen naar Nederland”. Die gestoorde gek is nu voorzitter van een adviesorgaan. Tja Nederland 2016.

 4. De,terechte,ontevredenheid kan me niet wijd verbreid genoeg zijn!

 5. Bas van Stapelberg // 24 augustus 2016 om 18:59 // Beantwoorden

  Haha daar komt hij nu mee. Vergeten dat vakbonden ook achter de flexibele slavenarbeid stonden? Heel Nederland wist dat het slecht zou uitpakken behalve politiek en FNV en CNV. Straks nog even reclame maken voorganisatie EU partij nummer 1 het CDA. Is Doener al bekeerd tot de Islam? CNV jullie zijn net zo onbetrouwbaar als D66

 6. Voor de Elite werkt de EU meer dan uitstekend.
  Oke de economie is niet meer wat het geweest is een kniesoor die daar op let.
  Heden stelt de CNV semie werkgeversbond dat er wat moet veranderen, ja voor de bühne maar inhoudelijk vind deze club het geweldig.
  Ten minste dat is mijn ervaring met het CNV als kaderlid van FNV, overigs ook totaal zich verkocht aan werkgeversland,
  De werknemersvertegenwoordiging heeft zich eerst vele jaren alles goed gevonden en plots gaan zij weer denken aan diegene waar zij voor zijn.
  Dat komt mij zeer verdacht over.

 7. Miljoenen mensen zijn in armoede gestort en miljoenen wacht hetzelfde lot. Gekozen politici vertegenwoordigen niet meer hun achterban.
  Edoch enkelen, de miljardairsklasse. Sociale zekerheid wordt afgeschaft onder de noemer , 90% van de bevolking zijn imbeciele labbekakken die liever niets doen dan thuis zitten en hun hand ophouden.
  De inmmiddels bewezen waarheid is dat 90% van al het gecreerde kapitaal legaal gaat naar enkelen , via de “virtuele economie” de geldpomp voor de rijken ( de beurzen dus). Logisch toch?

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.