Ambtenaren hakken zelf geen knopen door, maar bepalen wel de richting

(Foto: pixabay)

De afgelopen week presenteerde de top van de bijna één miljoen Nederlandse ambtenaren een rapport met verregaande maatregelen die het volgende kabinet zou moeten nemen. Kiezen voor Duurzame groei bevat 41 beleidsmogelijkheden voor Rutte3, Buma1 of wellicht Wilders1. Maatregelen waarvan de ambtelijke top vindt, dat ze de komende jaren nodig zijn. Voorbeelden: meer loon voor leraren, gepensioneerden moeten voortaan AOW-premie betalen, de hypotheekrente wordt afgeschaft en het rekeningrijden ingevoerd. Volgens de opstellers voor ‘een noodzakelijke, radicale verandering waarvan we met zekerheid weten dat ze de komende decennia zal moeten plaatsvinden’.

Dezelfde ambtenarentop adviseerde een paar dagen later ook dat een volgend kabinet niet hoeft te bezuinigen. Sommige groepen in de samenleving zullen echter niet blij zullen zijn met de voorstellen: gepensioneerden, zzp’ers, huizenbezitters met een hypotheek, automobilisten en anderen. Daar tegenover pleiten de ambtenaren ook voor een enorme belastingverlaging. Vorig jaar jubelde het kabinet nog over een verlaging van vijf miljard, de ambtenaren adviseren er voor de komende periode eentje van 39 miljard.

Op verzoek van het kabinet werkten 168 ambtenaren in elf werkgroepen aan een menukaart van voorstellen. Dat ambtenaren de noodzakelijke speerpunten in kaart brengen is niets nieuws en er wordt bovendien door politici naar geluisterd. De ambtelijke adviezen waren namelijk al eerder van invloed op beleid. Een belangrijk deel van de maatregelen die de twee kabinetten Rutte de afgelopen zes jaar namen, waren op dezelfde wijze als nu, voorgesteld door de ambtelijke top. In 2010 kregen de ambtenaren de opdracht om maatregelen te bedenken die tot maar liefst 20 procent bezuinigingen zouden leiden. Rutte 1 en 2 gingen er mee aan de slag.

Dat ambtenaren verregaande invloed hebben op het kabinetsbeleid, blijkt ook uit de hardnekkigheid van sommige voorstellen. Vroegere opties die niet werden overgenomen, keren bij elk nieuw kabinet gewoon weer terug. Zo was het rekeningrijden al eerder afgeschoten, evenals de AOW-premie voor gepensioneerden. Geen nood, dachten de ambtenaren, kabinetten komen en gaan, dus we zetten de voorstellen gewoon weer opnieuw op de menukaart.

En zo is het een kwestie van tijd, voordat je alsnog je zin krijgt.

(Bron: de Volkskrant)

6 Reacties op Ambtenaren hakken zelf geen knopen door, maar bepalen wel de richting

 1. Niets nieuws…

  De ambtenaren zijn reeds al decennia geleden toegevoegd aan het machtenstelsel van Montesquieu. Ze vormen een macht, zonder dat daar, in tegenstelling tot de andere machten, enig invloed op is.

 2. Er is helaas 1 Giga-bezuiniging niet genoemd: minder topambtenaren, beleidsambtenaren en dat soort opvreters. Oh ja, en beduidend lagere salarissen bovenin de piramides, en dan kunnen we de echt werkende ambtenaren die service verlenen aan de burgers wel iets beter belonen.

 3. wat mij betreft: dan maar afschaffen van de hypotheekrente.

 4. jos van Veen // 7 juli 2016 om 17:31 // Beantwoorden

  De hele bezuiningsreeks heeft alles met politiek en partijen te maken en niet veel met ambetnaren.

  Als elke minster en staatssecrearis de opdracht krijgt 10 miljard te ebzuinigen dan gaan ambetnaren er mee aan de slag en komen met suggesties die dan de wensleijkheidsronde ingaan..m.n. wat er per se niet moet..
  Premie over betaalde premie is net als BTW over BTW een absurditeitt,,rente over rente ook..althans naar mijn mening tart dit elk logisch denken.

  Mar ja, is dat van ambtenaren te verwachten..belastingdient die aan eigen geldceatie doet..Illegaal als de pest!

  #9 miljoen bezuinigen en alle hRA weg…Dat gaat faillisementen regenen..half NL failliet..vergeet het dus maar. Neemt niet weg at er flink in de HRA gesneden kan worden, bijv. door het maximum te baseren op 225 duizend. Daarboven vervalt..roetsj..bam Auw! en morgen komt er weer iemand met de trap..
  De gepensioneerden betalen nu al voor de jongeren..terwijl Haagse Humbug van andersom predikt..
  Tja//zelfs ambtenaren kunnen niet alles onthouden..hun fantasie mogen ze even uitleven voor 39 miljard…
  Eurofiel neoliberaal ziet dat hun einde nadert…Dus nog even de bak met onzin in optima forma.

 5. Maan Arkenbosch // 7 juli 2016 om 18:48 // Beantwoorden

  Wat vergeten wordt is, dat de overheid al meer dan 10 miljard € aan minder rente uitgaven d.m.v. de negatieve rente bespaard en dus via de pensioenfondsen en kleine spaarders afgenomen wordt.(Met dank aan Draghi) Dat is ook een vorm van belasting, alleen geniepig. Ouderen worden al 10 jaar financieel gediscrimineerd.Politiek Den Haag staat volledig onder controle van Brussel. Voordat er Italiaanse toestanden uibreken: Terug met de Gulden en Nexit

 6. de bijna één miljoen Nederlandse ambtenaren…
  ja, waarvan het gros leraar, politieagent of militair is.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.