Duitse minister opent aanval op Commissie Juncker

De Duitse minister Wolfgang Schäuble en bondskanselier Merkel in de Bundestag. (Foto: wikimedia.commons.org, Tobias Koch)

De onvrede over de Commissie Juncker neemt toe. Zondag opende de invloedrijke Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble openlijk de aanval op de Europese Commissie. ‘De huidige Europese Unie moet eerder afbouwen dan verder verdiepen. Dat is het enige antwoord op de onvrede van burgers. Europese crises moeten in de toekomst sneller worden aangepakt door de nationale regeringen onderling’. De invloed van de Europese Commissie wil Schäuble drastisch beperken.

(Foto: wikimedia.commons.org)

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ligt onder vuur. Een EU van verschillende snelheden komt er, met of zonder de medewerking uit Brussel, zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble in de Duitse Welt am Sontag. (Foto: wikimedia.commons.org)

Jetzt ist nicht die Zeit für Visionen. De situatie is zo ernstig dat we moeten stoppen, het gebruikelijke Europese en Brusselse spel te spelen. De EU staat misschien wel voor de grootste test in haar geschiedenis’, aldus Schäuble. 

Een functioneringsgesprek met Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ‘brengt ons nu niet verder’, aldus de Duitse minister. Nu niet. Wel noemt hij de actie van Juncker om CETA, het vrijhandelsverdrag met Canada buiten de lidstaten om te regelen, ‘geen triviale zaak’. ‘Het moet ons beter lukken om de angst van burgers te overwinnen’. De EU-riedel die ‘sommige spelers in de EU’ na het Brexit-referendum afstaken, kon de Duitser ‘niet meer aanhoren’. ‘Dat verhaal overtuigt niet meer’. Wie Schäuble bedoelt met ‘sommige spelers’, laat zich raden.

Schäuble heeft zich ook geïrriteerd aan de aanpak van de Commissie Juncker tijdens de vluchtelingencrisis. ‘Je merkt heel snel wanneer de Commissie niet in staat is knopen door te hakken.’ Zoals tijdens de vluchtelingencrisis. Die werd niet daadkrachtig aangepakt. Het duurde allemaal veel te lang, vindt de Duitser. Brussel heeft het probleem dan ook niet opgelost. Dat deden volgens Schäuble landen als Macedonië en een paar andere Balkanstaten die hun grenzen dicht gooiden. Zij forceerden daarmee een oplossing.

Ook het Europese Parlement, krijgt als het aan Schäuble ligt, niet meer invloed of macht. ‘Laten we eerlijk zijn, de vraag of het Europees Parlement een beslissende rol heeft of niet , is er niet een die mensen bijzonder bezig houdt. Mensen willen dat we bijvoorbeeld het vluchtelingenprobleem onder controle krijgen. Er zijn daden nodig, geen verheven woorden.’

Een EU van verschillende snelheden ligt nu op tafel. Het is volgens de Duitse christendemocraat een oplossing voor de vastgelopen EU. ‘Als niet alle 27 lidstaten van begin af aan met iets mee willen doen, dan moeten we met minder lidstaten beginnen. En als de Commissie niet moedoet, dan lossen we het probleem op met de regeringen. Het is nu tijd voor pragmatisme.’

Schäuble heeft de positie van Jean-Claude Juncker en zijn Commissie verzwakt met zijn openlijke aanval. Daar kon je op wachten na een groot ‘bedrijfsongeval’ als de Brexit. Wel een beetje jammer dat de Duitser nogal selectief is. Was het niet Frau Merkel die de vluchtelingen uitnodigde met haar historische ‘Wir schaffen das’? En wie kozen de dorpsnotabele Jean-Claude Juncker tot hun Comissievoorzitter, daarbij krachtiger kandidaten (zoals Tony Blair) passerend? Inderdaad. Pragmatisch is ook: hand in eigen boezem.

(Bron: Welt am Sontag)

12 Reacties op Duitse minister opent aanval op Commissie Juncker

 1. Wat een grote mond! Vast bedoeld als zelfkritiek van Schauble en Merkel want achter elke rotstreek zaten de Duitsers achter.

 2. jos van Veen // 4 juli 2016 om 14:17 // Beantwoorden

  Bekijk eens de 2 snelhedenoplossing…

  Wie gaan dara over besluiten?
  27 lidstaten..
  Stel dat het ja is, dan gaan de armere lidstaten er op achteruit en dondren Italie en Frankrijk is een rare positie..En wie gaat hen dan er uit helpen??
  Stel dat het NEE is.. Dan wordt het leuk. Dan komt er ene afsplitsing en nieuw onderons..De EU blaast zichelf op…

  Juncker uit. Schauble er uit. Mutti Merkel op de tocht..

  Grappig “wat wordt de voertaal in de EU?
  Egels?? dat wordt lachen..dan volgt een claim over auteursrechten..:) of zo..:)

  Dat was het weer voor de klunsfabriek..

 3. De man ziet kennelijk ook dat de zaak aan het imploderen is, ze krijgen problemen met het Oostblok en mogelijk Oostenrijk en er zullen er meer volgen. De enige oplossing is de Commissie en het Parlement opdoeken dan kunnen voorstellen van de regeringsleiders komen en door de nationale Parlementen behandeld worden die nu het nakijken hebben. Bijkomend voordeel je bent gelijk af van 60.000 lobbyisten die allerlei douceurtjes in achterzakken laten vallen en de bijdrage kan substantieel omlaag.


 4. Voor de buhne…

  Al is de EU vastgelopen, zij gaat gewoon door op de ingeslagen criminele, neoliberale weg; zij kan niet anders. En dat weet deze minister dondersgoed.
  Vossen zoals Juncker verliezen hun haren nooit, strikt figuurlijk gesproken dan.

 5. Bas van Stapelberg // 4 juli 2016 om 17:04 // Beantwoorden

  Absoluut een toneelstukje voor de bühne. Wolfgang zit tot zijn elleboog erin bij Juncker en Juncker bij Wolfgang. Genoeg geschreven over de complete gestoordheid van alcoholist Juncker maar wat dacht u van Wolfgang.
  Een complete geloofswaanzinnige persoon, en net als Donner een vurig aanhanger van de islam. Een compleet gestoorde eikel die een stijve zou krjigen als de sharia zou worden ingevoerd. Pedo Donner heeft daar zelfs nooit een geheim van gemaakt en dit in diverse gesprekken voor radio en tv toegegeven. Daar lees je nooit iets over in de regulier media terwijl deze leipo’s er gewoon voor uitkomen. De vertrouwenspersoon van die oost Duitse knol is eigenlijk een geflipte moslim. Het is maar dat u het weet. Wat heeft dit met de EU te maken?? Alles, deze groep is bezig in hoog tempo Europa te islamiseren en dat gaat helaas lukken.
  Na het zuur het zoet, dat bedoelde die Zeeuwse landverrader.

 6. Was dit niet de man die zei dat Duitsland veel immigranten nodig had, omdat Duitsland anders een inteelt zooitje zou worden?

 7. Gluteus Maximus // 5 juli 2016 om 08:08 // Beantwoorden

  Er zijn daden nodig, geen verheven woorden.

  Ja en nee: “daden” nuttig en nodig, idd los eens wat op. Doen ze ook nauwelijks of half, maar het idee is prima. Maar “verheven woorden” – ben ik ook wel geinteresseerd naar: waar wil je heen met die EU van je? Hoeveel landen had je in gedachten? Ja – niet nu. Vast niet. Maar, over 5 jaar niet nog wat uitbreiden? EU minister van financieen niet een leuk dingetje?

  Anders gezegd – niets loslaten over de toekomst van de EU voedt mijn wantrouwen ook. Ik vind dat het een gespreksonderwerp zou moeten zijn, plus dat de visie die je verkondigt moet blijken uit het beleid.


  • U bent klaarblijkelijk nog niet wantrouwend genoeg als u dit een prima idee vindt.
   Dit is allemaal in scene gezet om Juncker te kunnen afzetten, op te offeren, zodat gezichtsverlies voor de EU kan worden tegengegaan. Hij leent zich uitstekend voor zondebok voor het groteske falen op elk gebied van de EU.

   Hiermee wint de EU enige tijd en dan zullen er daden komen:
   Steeds zeggen dat ze niet gaat uitbreiden en zelfs gaan inkrimpen en ondertussen toch lekker flink uitbreiden.
   Naast een eigen belastingskantoor zal de EU snel een eigen leger krijgen. En dit leger zal tegen de bevolking, tenminste zij die niet tevreden zijn met de EU, worden ingezet.

   Een EU leger zal immers nooit de taken van de NATO overnemen. De enige functie van zo’n leger is dan ook om tegen de eigen bevolking te kunnen inzetten. Dit is waar de EU heen wil.

   Sterkte!

 8. Jeroen Korenaar // 5 juli 2016 om 13:52 // Beantwoorden

  U ziet ook wel wat Schauble hier zegt lost niks op.
  Hij zegt dat de mensen de vluchtelingenprobleem onder controle willen. …
  1) we hebben hier te maken met geronselde nep-vluchtelingen
  2) nee, die mensen moeten gewoon veilig in eigen land blijven; niet met subsidies, veerdiensten en lijnvluchten hier een gecontroleerde intocht krijgen.

  Ze gaan een poppetje vervangen. (en zo, ongehinderd gewoon door op deze duivelse ramkoers).
  Als Schauble werkelijk een majeur probleem in de pletwals van de EU aankaartte, had ie nooit de massamedia gehaald. Welt am Sonstag.
  Schauble, machtspoliticus van het ergste soort.

 9. Fijn clubje, die EU. Iedereen maakt met iedereen ruzie, zagen aan elkaars stoelpoten en willen allemaal een graai uit de kas. En die euro-nationalisten pretenderen ook nog dat zij voor vrede en welvaart zorgen. Je lacht de dood met die lui als het niet zo in en in triest was.
  Weet wat je stemt, volgend jaar.

 10. Het is toch van de gekke dat wij als burger dit allemaal maar nemen. “Er wordt toch niet geluisterd”!! zeggen wij dan. NEE het Nederlandse volk moet zelf de hand in boezem steken en het hele land plat leggen voor een week. En eisen stellen anders komt er nog weken bij. EISEN uit de EU!!!! Rutte aftreden!!! Ouderen terug in verpleeghuizen !!!! Geen bezuinigingen meer!!! Geen gelijke rechten voor zogenaamde immigranten. Geen bijstand naar immigranten, plus onze AOW wat van ons kinderen wordt afgepakt, geen kindertoeslag, en geen huizen!!!! En vooral niet meer toelaten!!! Ons pension, geld, waar ons voor ouders en wij voor gewerkt hebben geld uitkeren, dat ons toekomt. En ik bedoel niet een habbekrats maar €1000 extra buiten ons AOW. Het is toch van de gekke dat 65% van de bevolking naar een voedsel bank moet gaan voor eten. De hypotheek niet meer kunnen betalen en dat kinderen onder de armoede grens en ouders moeten leven!!!

  Met deze regering en de EU Leven wij in het communisme, kapitalisme wij als burger hebben geen inspraak meer. EN ALS WIJ MAAR ALLES GOED VINDEN EN DEZE ACHTERBAKSE REGERING (MET RUTTE VOOROP) EN HET GELD VERSLINDENDE BRUSSEL HUN GANG MAAR LATEN GAAN DAN ZIJN WIJ HET VOLK KWETSBAARDER. ZELF EEN HALT TOE ROEPEN. REFERENDUM, REFERENDUM , REFERENDUM!!!!!!!!!!!

 11. Februari is mooi moment voor zowel Juncker (“christendemocraat”) als Schulz (“sociaaldemocraat”) om “op te rutte”. (Slechter dan Juncker en Schulz kan het niet worden, toch?) Tot Brusselse muur valt ?!
  Kan ons Fransje Timmermans Juncker opvolgen en kan er nieuwe ” (christendemocraat) tot president v EU-parlement” gekozen worden.
  (Wil verder opmerken dat wanneer Brussel zou opdoeken België/Brussel in zal zakken/storten!!!)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.