NRC-columnist Februari: ‘Juist de eurofiele, ‘oordeelkundige klasse’ is populistisch’

(Foto: wikimedia.commons.org)

‘Het populisme komt niet van links of rechts, maar van boven’, aldus de schrijver en jurist Maxim Februari in zijn vaste column in NRC Handelsblad. Mensen die kritisch zijn op de EU, die nu vóór een Nexit zouden stemmen, zoals ze dat in 2005 tegen de nieuwe Europese Grondwet deden, zijn volgens de ‘oordeelkundige klasse’ dom, ze denken met hun onderbuik, zijn vatbaar voor populisme. Dr. mr. drs. Februari, ook filosoof, vindt die verwijten echter totaal misplaatst. Sterker, hij bespeurt meer populisme bij het establishment.

image-2016-06-28-3

Uit NRC Handelsblad, 28 juni.

‘In het licht van de oneindigheid slaat iedereen er een slag naar. Verschillen in begaafdheid mogen relevant zijn als je een raket wilt bouwen, ze zijn verwaarloosbaar als je de taak hebt gekregen met enige spoed de wereldvrede te arrangeren. Toch duikt het verwijt van domheid vooral op in gesprekken over maatschappelijke ontwikkelingen die zo complex zijn dat niemand er ook maar een moer van begrijpt.’

(Foto: wikimedia.commons.org)

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot liet zich laatdunkend uit over de kiezers die in 2005 tegen de Europese Grondwet stemden. (Foto: wikimedia.commons.org)

Februari haalt twee voorbeelden aan van politici die met een verbijsterend dedain voor de nee-stemmers reageerden op onwelgevallige uitslagen van referenda. Zo vergeleek de Zweedse ambassadeur in Londen Nicola Clase de pro-Brexitstemmers in The Times met kinderen die niet weten wat ze doen. Ook de oud-minister van Buitenlandse Zaken en de tegenwoordige multi-lobbyist Ben Bot kon begin dit jaar tegen NRC zijn eigendunk niet verbergen. Over het referendum in 2005 zei hij: ‘Wanneer ik in ijscotenten braaf de Grondwet stond uit te leggen aan burgers, begonnen ze meteen over bezuinigingen’. Bot over de uitslag in 2005: ‘Ze vonden het héérlijk om ‘nee’ te kunnen zeggen tegen de regering’.

Februari maakt gehakt van de nogal arrogante uitlatingen. Bot heeft als ‘stiekeme lobbyist van schimmige Libiërs’ zelf geen last van bezuinigingen. ‘Hoewel de oordeelkundige klasse de grootste recente crisis in het Westen heeft veroorzaakt, mogen burgers van ex-excellentie Ben Bot in ijscotenten niet praten over bezuinigingen.’ Dat mensen steeds meer genoeg krijgen van deze zelfbenoemde intelligentia, is volgens Februari ‘de vrucht van het ijscotentendedain en het bijbehorende onfatsoen’.

Want, ‘welke reacties zijn xenofober? Angstiger voor de vreemdheid van de ander? Die van de Nederlanders die kritisch staan ten opzichte van de EU? ‘Europese kaste moet diep in eigen boezem kijken.’ ‘Wie is arrogantie van de Europese elite niet beu?’ Of de kosmopolitische, eurofiele, Alle-menschen-werden-brüder-reacties uit de hoek van de nette media? ‘Dat we verongelijkte mensen met 1,5 hersencel dit soort beslissingen laten nemen. Ik vind het ongelofelijk.’ ‘#nexit, voor al die domme kut-nederlanders’.

Wie claimt slimmer te zijn dan de ander, toont dat gewoon aan. ‘Als je zo slim en diplomatiek bent, waarom kun je mensen dan zo slecht overtuigen van je gelijk dat je ze uit pure frustratie gaat beledigen?’

‘Houd je fatsoen een beetje’, corrigeert Februari het gefrustreerde establishment, terecht.

(Bron: NRC Handelsblad)

9 Reacties op NRC-columnist Februari: ‘Juist de eurofiele, ‘oordeelkundige klasse’ is populistisch’

 1. Volgens mij heeft “het gewone volk”meer verstand in hun pink dan de zelfbenoemde elite in hun hoofd!En het is nogal makkelijk [ver]oordelen als je een rijk,makkelijk leven leeft,naast de maatschappij in plaats van er middenin!Waar je dagelijks geconfronteerd wordt met de ellende die veroorzaakt wordt door diezelfde zogenaamde elite,hier en in Brussel!

  • Kijk eens naar onze politici..
   Eerst 150 duizen gulden..nu 200 euro per jaar. Fichtbij ene half miljoen…
   Burgers: 55% kortig op hun guldens..hielden minder dan de helft aan inkomen over..hoe zijn die gecompeseerd? Dus niet..

   Kijk eens waar onze pensioengelden blijven..wij gene indexering wel rekenrente en geld voor de EU pensioenen..Particratie is een hufterig moeras..eurofiel neoliberalen maken de dienst uit..er gene geen fractie democratie meer te ontdekken v dan eigen clubgeest die elkaar uitsluiten

   NL is bang dat het ene slecht imagokrijgt in de EU…elke lidstaat wil NL wel als melkkoe gebruiken en dit kabinet is daar erg hard ten koste van ons mee bezig geweest//volop imago-duur doen- en impressionmamanagementterwijl de gewone bevolking geen barst van de EU te verwachten heeft..anders dan de gelden die naar partijen gaan die gene subsides nodig hebben..

   A Spekken en stimuleren van fraude en corruptie.. de EU is het voorbeeld bij uitstek.
   Pak die clubs hun EU af en dan is het afgelopen met hun grote bek en groteske manieren van doen.

 2. Verrassend, steeds meer mensen ontwaken en gaan zich tegen het graaien keren.

 3. Als we dan wakker zijn, dan wordt het eens tijd om in actie te komen voordat die draaikonten in Brussel ons alweer bij de benen hebben.

  • Inderdaad!En een referendum wordt tegen gehouden door de [verouderde!]grondwet,dus zullen we een revolutie moeten starten!Linksom of rechtsom:we moeten uit de klauwen van de Eu-maffia!

 4. jos van Veen // 29 juni 2016 om 00:36 // Beantwoorden

  ja natuurlijk, deze meningen zijn dan ook volkomen terecht.
  Maar het gaat nog dieper.
  dit soort mensen gaat dingen bedenken voor anderen waarvan zij overtuigd is dat het goed is voor de hedendaagse mens..ze gaan bijv. de bureaucratie opvoeren, regeltjes en wetten invoeren die heel vervelend uitpakken,verkeerde organisaties bewerkstelligen,privaatmarkten aanbrengen,nutsinstellingen weghalen .participatiekansen en ontwikkelingskansn verkleinen, stress en depressie opvoeren om hun maatschappij en mensvisies waar ze heilig in geloven vorm te geven..tegen de ensen van het volk
  Ze bedenken hypercontroles omdat niet eurofielen niet mogen frauderen en afwijken van hun morele constructies omdat dan hun macht en geld en aanzien en grote sier en luxeproblemen en achterkamertjes en manipulaties op de tocht komen. liever geen transparantie
  Grootgeld is bang om centen te verliezen en dat is dan berucht geworden bij de Brexit..Brexit kost alleen maar geld , voor Engeland en de EU..rijkman verliest geld, verliest aan de niet betrouwbare bevolking en dat wordt dan weer vertaald naar de dadendrang van populisten..de termgebruikers weten zelf niet wat het inhoudt maar het staat wel stoer (zolang ze er niet toe worden gedwongen de term uit te leggen want dan blijkt dat ze het zelf niet weten,democraten zijn dan ineens dictators en grootbekken, blaters en infantiele krijsers.
  De arrogantie en dédain zijn en maken kwetsbaar..je verliest met enorm veel misbaar je discussie.. ideeen over wat goed voor het volk is blijken geen zaad te laten kiemen, sterker: ze pakken nadelig uit, de bevolking vindt ze ongewenst en bij nadeel vertrouwt het je voor geen moer meer..Zie flexwet,zorg,sociale voorzieningen,betaalbare woningen,armoede,etc..We zien wat een volk kan doen, maar in NL zijn we als murw geconditioneerde slaven en kiezen onze ellende ieder keer steeds weer ZELF, voor onszelf en voor anderen.De eurofiel neoliberalen verpesten steeds het leefplezier
  Het populistisch theater gaat straks weer losbarsten..de campagnes zijn al begonnen..de pseudointelligentia gaat weer meedoen aan domme spelletjes..” And the winner is…” endaar moeten we dus niet meer op reageren..de winnaars blijken geen politieke leiders te zijn maar autocrate regenten met enorm veel eigenbelang en miskleunen op sociaal vlak,Laat staan georienteerd zijn op de wensen van de bevolking..Hun idee is valide ,de rest niet..En wij als gewone burgers steeds maar meer scholing volgen..Wij worden niet beschermd door domme klieken die nu massaal tegen referenda gaan vlooien, want ze zien aankomen dat hun baantje drastisch gaat veranderen..het volk wil geen antidemocraat meer zien met geblaat en onzin..

  Stem eens anders..stem nog steeds op VVD,CDA,D66,GL,SGP, PvdA en CHU dan stem je eurofiel neoliberaal en partijen die tegen volksinspraak zijn en tegen referenda..referenda kunnen ze niet langer manipuleren..Rutte blijft het doen en moet gewoon weg..De Rasputin van de EU..

  Er zijn evaluatieve referenda nodig over de politici die wij betalen en vies dik betalen,overbetalen..en er moet menens gemaakt worden met deze resultaten,,Tussentijds wegsturen behoort dan ook tot de mogelijkheden
  (nu kunnen er ook anderen worden aangesteld als er iemand teveel knoeit en disfunctioneert..maar dat mag het volk niet bepalen..)
  Andere mogelijkheden liggen in de salariele sfeer..overbetaalde nietsnutten en pathologische dédainers kunnen afhankelijk van de resultaten richting minimumloon..
  Ook de baan van politicus vraag hard werken voor een vet salaris in de richting van de wensen van zijn werkgever..het volk.En dat betaalt niet voor hysterische accessen en achterkamertjestheater
  Ook bedrijven hanteren jaarlijks functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken..
  Vergeet niet, politici zijn werknemers..net als anderen..en die lopen tegenwoordig ook er veel risico mede door regeltjes van bureaucratie en overheid…Een tweesnijdend mes moet daar normalisering in brengen..

  Dat referendum over Nexit komt er als wij dat willen

  Laat de politici maar voor hun hachje vechten..terecht mogen ze bang zijn hun theater en winkeltje te verliezen.
  Refernda zullen juit de toeksomt zijn…ook voor de EU..een EU die beter ene internationale hndelsorganisatie kan worden waarbij de leden deze organisatie zelf bekostigen en niet het afgewezen volk..

 5. Bas van Stapelberg // 29 juni 2016 om 09:37 // Beantwoorden

  Wow en dat in de NRC. Beste man mag wel uitkijken dat hij niet wordt ontslagen.

 6. Wat blijft er van Brussel/België over als EU-muur/bastion omvalt?
  En wat te denken van Zuid- en Oost-Europa?

  Niet voor niets dat Verhofstadt zulke grote woorden gebruikt!

  De mens is geen homo sapiens maar homo manipulens, de zich intelligentsia beheersen het manipuleren het best!

  • met dat laatse ben ik het niet eens..
   Het zijn vooral sociopaten /sociale persoonlijkheidsoordelen en mctsdrifte die je met lef en bepaalde soort elegantie zonder meer kunnen en willen besodemieteren voor eigen roem en machtsexpansie.
   Gewtenloss,vak lse moraal, ten koste van anderen en geen enkele inzicht in de ernst van de gevolgen..
   Ze hebben er gene probleem mee ten koste van een ander/jou te leven en verder uit te teren.Nogmaals : het barst er van bij ambtenarij, banken.topinkomns, toppoities en politici

   Daar barst het va bij directeuren, CEO’s, en politici

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.