Brits nee tegen EU verzwakt de positie van Commissievoorzitter Juncker

EU-voorzitter Juncker is opgelucht over het pro-akkoord van de komende Duitse coalitie. Met de FDP en Groenen -onderhandelingen met hen klapten weken na de verkiezingen in september- was de Duitse regering waarschijnlijk kritischer op Brussel geweest. (Foto: wikimedia.commons.org)

Kan Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker aanblijven nu de Britten voor een vertrek hebben gestemd? Onder Junckers verantwoordelijkheid is de EU immers in historisch woelig vaarwater terechtgekomen. Zijn bangmakerij en doempreken richting de Britten werkten bovendien averechts. Toch lijkt zelfreflectie de Luxemburger vreemd. Integendeel. Hij blijkt een van de hardliners binnen de EU. De emotionele Juncker wil het Verenigd Koninkrijk liefst hard straffen. ‘Een primitieve bedoening’, aldus een anonieme minister tegen De Telegraaf. Vicevoorzitter Frans Timmermans loopt zich al warm.

image-2016-06-28

Het Facebookbericht van Frans Timmermans zondag 26 juni.

Terwijl zijn baas zich opstelt als een afgewezen lover, en dus een keiharde aanpak bepleit, liet Timmermans een tegenovergesteld geluid horen. Zondagavond verscheen ineens een bericht op zijn Facebookpagina waarin hij een verzoenende toon aansloeg tegenover de Britten. ‘Hoewel sommigen zich nu bitter voelen, mogen we niet de verschillen vergroten, maar moeten we juist het beste van de situatie maken. Vergelding en tegenbeschuldiging is wel het laatste wat we nodig hebben.’ Bedoelde Timmermans Juncker met ‘sommigen’?

Volgens politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther wilden Juncker en parlementspresident Martin Schulz veel verder gaan dan de officiële EU-verklaring van vrijdag. Die werd namelijk dankzij de Europees president Donald Tusk en gelegenheidsvoorzitter Mark Rutte afgezwakt. De eerste twee wilden Groot-Brittannië er liefst onmiddelijk uitzetten, maar stuitten op Tusk en Rutte. De officiële verklaring luidt nu dat er ‘zo snel mogelijk gestart moet worden met de scheiding’.

Politiek dier en sluwe vos Frans Timmermans ziet de oppositie tegen Juncker achter de schermen toenemen en kiest alvast een andere positie dan zijn baas. Dit is zijn kans: wanneer Juncker opstapt, volgt Timmermans hem immers op.

In het kabinet wordt volgens Telegraafjournalist De Winther met afkeuring gesproken over het optreden van Juncker in de Brexitcampagne. Zijn bangmakerij was ‘buitengewoon onverstandig’, aldus een anonieme minister (wiens taalgebruik erg doet denken aan dat van Jeroen Dijsselbloem, geen vriend van Juncker).

Los van de vraag of een Brexit voorkomen had kunnen worden, is de vanzelfsprekendheid waarmee Juncker zijn handen in onschuld wast, ongepast. Een oorzaak van deze historische ontwikkeling is immers ook het beleid van de EU. Junckers angstzaaierij werkte bovendien duidelijk averechts. Maar de Commissievoorzitter is niet van plan naar zijn eigen falen te kijken.

Anders dan de Britse premier Cameron blijft de oud-premier van Luxemburg op zijn post zitten alsof er niets gebeurd is. Dat kan toch eigenlijk niet.

(Bron: De Telegraaf)

8 Reacties op Brits nee tegen EU verzwakt de positie van Commissievoorzitter Juncker

 1. Juncker is het boegbeeld van een EU die wij niet willen. Iemand die vol wraakgevoelens zit als de zaken anders gaan dan hij wilt. Autocratisch dronkenman die vooral zijn positie belangrijk vindt. Vastgeroest op zijn plek maakt het leven zuur van de EU burgers door onzinnige wetten en is de marionet van Merkel en Hollande die de werkelijke heersers zijn. Zelf aftreden of tot aftreden dwingen is een stapje voor de redding van de EU

 2. jos van Veen // 28 juni 2016 om 12:27 // Beantwoorden

  Alweer het ude dilemma…over wie en wat gaat het eigenlijk bij de EU?
  Over ego’s, incomptenties, iternme gevechten en mningsverschilln,wie welke poten gata bezetten waar de kandidaat voor de zoveelste keer ongeschikt is..of gata het over mensen..

  Naar mijn mening kan er niet genoeg interne strijd en ellende komen in deze EU..
  Allerlei fatasieen waar dan vervolgens mensen in moeten worden geperst.., de onbeschofte hufterige opstelling van Rutte, (die vet heeft zich toch uitzonderlijkonbeschoft gedragen naar Roemer..dat de voorzitter van de Kamer niet ingerijpt bij dergelijke theatrale onbenulligheid met onfatsoen en dat dan beragumenteren met Shell is weer eens voor de zoveelste keer de plank mis slaan..het gaat were niet over mensen maar abstracties,,alsof het Nederlandse volk daar dan enorm blij mee moet zijn.Vandaag banen en morgen niet meer
  Rutte als beschamende druiloor door gene enkele respect voor een ander te tonen..eurofiel neoliberaal bij uitstek.Ad hominem gedrag..en politiek absoluut FOUT.Rutte heeft de pest aan het volk en vindt zichzelf geweldig..en dat is heellink aan het worden.Hetzelfde geldt voor Dijsslebloem en Pechthold.
  Pechthold moet eens haarfijn uitleggen wat voor hem “Populistisch”inhoudt..populi gata over het volk…hij vindt andere argumentaties te volks..en dat is hij natuurlijk niet..Het volk moet bovendien regelmatig met politiek sadisme worden geconfronteerd, anders is eronvoldionde leiderschap..of zo, dat soort dingen. Beetje ziekelijk theater

  De zichzelf overschreeuwende jongeling van GroenLinks zonder inhoudelijke argumenten en het verontwaardigingsonzintheater van Pechthold maken het beeld compleet..een zoveelste illustratie van onzinnigheid,kliekgeest en afzeiken..Bang voor eigen hachie..vooringenomenheid en arrogantie..en dat moet dan het volk vertegenwoordigen.
  Naar mijn bescheiden mening zit het volk, en zeker het gewone volk daar NIET op te wachten..Die wacht op uitblijven van aanslagen op de portemonnee, die wacht op betere welvaartsverdeling, beter welzijn en voorziening die betaalbaar en beschikbaar zijn. Gewoon een redelijk en wat gelukkig leven en serieus genomen te worden..Nou, dat word je dus niet door de genoemde druiloren en en eurofiel neoliberalen.

  Volgend jaar die hele bende uitruimen..als je geen Wilders of Roemer wil, stem dan massaal op de PvdD..Als dieren kunnen overleven dan kunnen wij het ook..

  De vrees zit er goed in..nu als een berg TEGEN referenda gaan liggen om de eigen positie te proberen veilig veilig te stellen..geen hufterigheid of banaliteit gaat te ver
  .
  Waar de toekomst juist ligt bij referenda, bindende referenda. Nu probeert het zomp te strijden voor in stand houding van onwenselijke belangen,ego’s,eigen inkomsten en structuren die vooral politici en hun belangen moeten dienen.Het gewone volk maag fluiten en applaudisseren.

  De angst voor verandering en vrees voor de etalage van incomptentie..het gezanik en bla bla zal geen oplossing zijn voor het volk..of gan we deze c neoliberale clubs en antivolk partijen weer als goden binnenhalen..

  Echt: We zijn ZELF de oplossing..Zij niet!


 3. Het beste is als Juncker, maar ook de andere neoliberale politici, zoals Huilemans, gewoon aanblijven. Zij functioneren uitstekend om de woede van het volk op te laten laaien. Zo werken zij hard mee aan hun eigen ondergang en de ondergang van de EU moloch. Uitstekend!

  Verandering zal worden afgedwongen van onder, van de gewone man en vrouw. Zij beginnen het spelletje goed door te krijgen en hebben er meer dan genoeg van. Verandering zal niet komen van neoliberale criminele politici. Politici zoals deze klunsen werken uitstekend om het volk tegen hen in beweging te brengen.

  En het volk is waar de echte macht zit; zelfs in een “federatie van Europa”, met Fuhrer, eigen leger en alles erop en eraan, zal het volk uiteindelijk in een opstand deze elite weg vagen. Zoals altijd is gebeurd in de geschiedenis.

  Dus: lekker blijven zitten, klunsen.

  • bert-maathuis- // 28 juni 2016 om 21:26 // Beantwoorden

   Ano..: “Dus: lekker blijven zitten, klunsen.”
   Jos: “Alweer het ude dilemma…over wie en wat gaat het eigenlijk bij de EU?
   Over ego’s, incomptenties, iternme gevechten en mningsverschilln,wie welke poten gata bezetten waar de kandidaat voor de zoveelste keer ongeschikt is..of gata het over mensen..”

   Waar gaat het inzake de E.U. over? Ja, laat alle huidige E.U.-parlementariers lekker zitten. Want E.U. moeten we NOOIT willen. Omdat het van begin af aan bedoeld is als opmaat naar werelddominantie.
   Al die Europarlementariers manifesteren nu hun kinderlijke gedrag! Onvolwassenen! De juiste stuurlui staan ….. Met de huidige parlementariers zal de E.U. (GELUKKIG) nooit tot werelddominantie leiden. Het gaat dus goed!

 4. Waar ik al bang voor was blijkt bewaarheid te worden, Juncker is minder dan een hufterige onbehouwen hond als ik zijn reacties zo eens bekijk. Zorgelijk is dat de Regering en Kamer fracties (met name Buma van het CDA) geen afstand nemen van de meer dan ranzige en perverse uitlatingen van de man.

 5. Dat arrogant stuk vreten zal nooit uit zichzelf opstappen!

 6. Bas van Stapelberg // 28 juni 2016 om 17:39 // Beantwoorden

  Juncker een zware alcoholist geeft leiding aan de EU. Man is levensgevaarlijk voor de democratie.

 7. Jeroen Korenaar // 5 juli 2016 om 13:18 // Beantwoorden

  Juncker is niet zoveel de leider van de EU, als Obama van de VS. NIET! Beiden zijn trekpoppen, van hun schaduwregering. Voor Obama is dat de CFR, voor Juncker Soros’ Eurpese tak van de CFR, de ECFR.

  (saillant detail: nieuwsgiering geworden door de zeer ondemocratische voorkeuren van mw. Schaake, EP-er van D’66; eens op onderzoek gegaan. Blijkt zij n.b. líd van die ECFR. (en uit het klasje ‘Jonge Internationaal Leiderschap’.

  Dat zal bij andere mainsteam politieke partijen eender zijn. Incl. geheime financiering partijkassen. Monopolitiek.

  De enige nooduitgang hier is EXIT ‘all the way’.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.