CU-voorman Segers: ‘Huidige EU is vleugellam en ongeloofwaardig’

(Foto: christenunie.nl, Anne-Paul Roukema)

‘Door gebrek aan daadkracht en solidariteit is de EU vleugellam’, vindt ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers. En als hoeder van de begrotingsafspraken kwalificeert hij Brussel als ‘ongeloofwaardig’. Men is niet staat grote crises als de vluchtelingencrisis op te lossen, evenmin slaagde Brussel er in landen als Frankrijk aan de begrotingsregels te houden. Op deze manier werkt het niet, meent Segers. Hij geeft in NRC Handelsblad daarom zes tips aan de EU. 

(Foto: pixabay.com)

(Foto: pixabay.com)

De zes tips van Segers, die ze samen met de CU-Europarlementariër Peter van Dalen opschreef in een groot NRC-artikel, komen neer op een kleinere, minder machtige en meer democratische EU, zonder Turkije en met betere handhaving van de huidige afspraken.

De ChristenUnie wil wel binnen de EU blijven samenwerken maar dan wel binnen beperktere grenzen dan nu het geval is. Sowieso is Segers tegen een politieke unie, oftewel een ever closer union. Hét recept voor verwijdering, vindt hij. Het is zijn eerste tip: géén politieke unie.

Segers’ tip 2 gaat over de macht van de Europese Commissie. Die moet een flink onsje minder. Alleen over onderwerpen die lidstaten individueel niet kunnen oplossen, of waarbij een gezamenlijke EU-aanpak toegevoegde waarde heeft, heeft de Commissie voortaan nog wat te vertellen. Die bevoegdheden worden vastgelegd in een nieuw Europees verdrag.

Verder moet de Europese begroting flexibeler maar vooral kleiner worden (tip 3). Wel moet Brussel de begrotingsregels strak handhaven, ‘in plaats van dat er telkens nieuwe afspraken komen’. En van Europese centrale belastingen wil Segers al helemaal niets weten. Dat blijft ‘een soevereine competentie van de lidstaten’.

Turkije kan lidmaatschap wel op zijn buik schrijven als het aan Segers ligt. Tip 5: ‘Landen als Turkije die consequent fundamentele vrijheden, zoals de vrijheid van godsdienst en vrije meningsuiting, aan hun laars lappen, kunnen geen lid worden.’ De ChristenUnie wil daarom stoppen met de onderhandelingen met Ankara over toetreding.

Segers’ zesde tip gaat over het huidige gebrek aan democratie. ‘Wat ons betreft krijgt de burger via nationale parlementen een grotere stem in Europa’. Jarenlang gepraat over ‘democratische legitimiteit’ leidde tot nu toe tot niets. Geef daarom de nationale parlementen, zoals de Tweede Kamer, meer te zeggen.

Op 23 juni keerde in Groot-Brittannië de wal het schip en schrok een aantal politici uit een hardnekkige wensdroom wakker. Daaronder was kennelijk ook ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Nu pleit zelfs deze altijd redelijke politicus, zeer gerespecteerd in niet-populistische kringen, voor minder Europa. Wie volgt?

(Bron: NRC Handelsblad)

12 Reacties op CU-voorman Segers: ‘Huidige EU is vleugellam en ongeloofwaardig’

 1. “Gert-Jan Segers. Nu pleit zelfs deze altijd redelijke politicus, zeer gerespecteerd in niet-populistische kringen, voor minder Europa. Wie volgt?”

  Tut, tut, is dit niet wat ERG veel eer voor Seegers? Altijd redelijke,
  zeer gerespecteerd? Hoe lang zit deze man in de kamer? Hoe lang is hij
  fractie vz?
  Uw dedain voor Populistische kringen stuit mij tegen de borst.
  De Gristen Unie heeft nooit veel bijgedragen mbt een eerlijk en open
  debat over de EU. Laat hij zijn 6 tips dus lekker voor intern PR gebruik
  houden. NIEMAND zit op de CU te wachten en al helemaal geen Boris of Nigel.

 2. Nogal extreem onbenullig van Segers om te veronderstellen dat de EU zich ook maar iets zal aantrekken van tips van ene Segers waar ze nog nooit van gehoord hebben. Elke verandering van het pad op weg naar een superstaat zal voor de poorten van de hel moeten worden weggesleept. Daarom kun je beter uitstappen en met Groot Brittannië handelsverdragen afsluiten waar de EU ooit voor was opgericht, dan volgen er vanzelf meer landen, er zijn immers genoeg landen die inmiddels schoon genoeg hebben van het dictatoriale gedram van Merkel, zuipschuit Juncker, op commando janker Timmermans en Tusk.

 3. bert-maathuis- // 24 juni 2016 om 23:53 // Beantwoorden

  “…. handelsverdragen afsluiten waar de EU ooit voor was opgericht,”
  Ja, JMN, als dekmantel voor hun ongebreidelde heerszucht! Onderwerping van de mensheid.
  Het in het leven roepen van Benelux, EEG, EGKS en E.U. waren telkens stappen op weg naar werelddominantie. Dat lijkt nu te zijn “gescheitert”!

  Wat zullen de machtswellustelingen achter de schermen woedend zijn. Maar vooralsnog geven zij niet op. Doorzetten nu, dus. Zoals Nigel (Farage) zei: het is nu tijd voor een (UK)Brexit-regering!


 4. Nietszeggende man, nietszeggende partij.
  Typisch een voorbeeld van de Nederlandse politicus anno 2016.

  Opvallend dat er partijen zijn, zoals de SP, die denken dat de EU te repareren is, of dat het EU project nog in goede banen te leiden is. De EU is echter tot veel dieper dan op het bot corrupt en crimineel; kortom: neoliberaal. Daar valt niets aan te repareren of in goede banen te leiden.

  De EU politici hebben hun kans dubbel en dwars gehad. Het enige dat zij gedurende het gehele EU project tot nu toe bewezen hebben is dat zij een levensgrote minachting hebben voor de burgerbevolking in Europa. Zij verdienen daarom ook geen enkele kans en geen enkel respect meer.

  De UK is nu aan het uittreden. Zwitserland heeft de aanvraag tot toetreding gecanceld. Ijsland ziet zich niet meer als kandidaat toetreder. En in nog meer landen groeit het anti EU gevoel, of is het al erg groot.
  Het is genoeg. Het volstaat. Basta!

  Het enige dat EU politici nog zouden kunnen doen om nog een beetje respect en waardering te kunnen verdienen is een plan maken tot gecontroleerd opheffen van de EU.
  Elke andere actie die EU politici vanaf nu zullen nemen zal de toorn van het volk alleen maar sterk vergroten. En het is voor deze politici zaak om de toorn van het volk niet te onderschatten.

  • bert-maathuis- // 25 juni 2016 om 00:15 // Beantwoorden

   Nou, Anoni, helderder dan zó:

   “Het enige dat EU politici nog zouden kunnen doen om nog een beetje respect en waardering te kunnen verdienen is een plan maken tot gecontroleerd opheffen van de EU.
   Elke andere actie die EU politici vanaf nu zullen nemen zal de toorn van het volk alleen maar sterk vergroten. En het is voor deze politici zaak om de toorn van het volk niet te onderschatten.”

   kan je het niet verwoorden, meen ik. Dank hiervoor!

   Echter, de E.U. is vanaf het begin een gedrocht geweest. Namelijk om richting werelddominantie te geraken.

   Opheffen dus, die E.U. En wel onmíddellijk!
   Geen getreuzel, geen muiterij meer!
   En mochten de politici de toorn van de burgers willen doen verschrompelen, dan blijft hen slechts één ding over: draag jullie zogenoemde macht over aan de Europese burgers!

 5. @ anoniem
  Prachtig, uw laatste zin:
  ” het is voor deze politici zaak om de toorn van het volk niet te onderschatten ”

  Hear, hear…..

 6. Bas van Stapelberg // 25 juni 2016 om 09:54 // Beantwoorden

  Rare man die Segers. Solidariteit in gevaar?? Wat bedoel je eigenlijk? De 30 miljard die wij geschonken hebben aan Zuid Europese landen waar de mensen met 55 jaar een leuk staatspensioen krijgen van onze centen. Jaren zestig/zeventig van de vorige eeuw zijn er autosnelwegen aangelegd in heel Frankrijk, iedere meter asfalt werd betaald door de Duitse en Nederlandse belastingbetaler. Het is al 50 jaar solidariteit en eenrichtingsverkeer van Noord naar Zuid. En die zogenaamde solidariteit mag Jan Lul en Jan met de pet hier betalen. Want hoe zit het met uw solidariteit Segers? Al een aantal Eritreeërs in je huis opgenomen?? En wat voor weg kozen jullie bij het duidelijk twee keer NEE van het Nederlandse volk tegen dit monster?? Ga maar veel bidden misschien dat dat gaat helpen en doe ze de groeten.

  • bert-maathuis- // 25 juni 2016 om 12:19 // Beantwoorden

   De spijker op de kop, Bas:

   “Want hoe zit het met uw solidariteit Segers? Al een aantal Eritreeërs in je huis opgenomen?? En wat voor weg kozen jullie bij het duidelijk twee keer NEE van het Nederlandse volk tegen dit monster??”

   En, meneer Segers, wat is uw “loon”? Verdient u niet genoeg om uw huur/hypotheek te kunnen betalen? Dreigt u uit uw huis te worden gezet? Moet u noodgedwongen naar de voedselbank?

   Vier minuutjes beelden voor meneer Segers. https://www.youtube.com/watch?v=6F4KNmV46WQ Wordt dit door ons bewustzijn nog volledig opgepikt, of zijn we hier volledig aan gewend geraakt en hebben we het geaccepteerd. Oftewel: raakt het ons nog nauwelijks en reageren we defaitistisch op dergelijke beelden? Zijn het juist niet tweede kamerleden die hier kunnen handelen? Die ALLEREERST in éigen land deze helse ontwikkeling dienen te her-stellen?!
   Hoe zit het met de solidariteit van al die dikverdieners, zoals 1e en 2e kamerleden (parleurs)? Waarom wíllen zij zoveel [méér dan de meeste medemensen] geld verdienen. Nog meer: hoe dúrven zij – dus ook meneer Segers – zoveel geld te verdienen?? Terwijl juist zíj de tweedeling in stand houden, de solidariteit zélf helemaal uit het oog verloren zijn. Verloren ZIJN! (Want niet solidair zijn is een [deel van de] levenshouding, immers.

   Maar ja, dat geldt voor ál die dikverdieners/graaiers. Nog een héle [INNERLIJKE] weg te gaan, al die mensen. (Maar élk moment van het leven heeft men/iedereen de gelegenheid om zich te bekeren! Bekeren = OMkeren >>> kijk naar bínnen en word je bewust dat solidáir zijn pas rijkdom betekent.)

   Dank, Bas, voor je reactie van 09:54

 7. jos van veen // 25 juni 2016 om 12:34 // Beantwoorden

  Mmhh,,steeds weer die taalvervuiling waardoor er begripsverwarring kan ontstaan en er allerlei afleidingen door worden geboren.
  EUROPA IS NIET GELIJK AAN DE EU!! En we krijgen echt niet meer
  continent Europa door vergroting van de EU..wel meer ellende, maar dat nu even terzijde.Aangezien de CHU en SGP hebben het neoliberale kamp ondersteund, is het verhaal iets van doorzichtig sporenwissen voor de nieuwe verkiezingen..Gewoon geen eurofiel neoliberaal meer stemmen..bloedlink( hetzelfde geldt voor GL,VVD,CDA,D66 en PvdA)

  Aan verandering van deze EU is niet te ontkomenkomen..dus komt er een nieuw model, dus kan er GEEN referendum worden tegengehouden.!Slimmeriken meenden dat er geen referendum voor Nexit kon komen omdat een referendum alleen geldt voor NIEUWE situaties..die nieuwe situaties gelden ook voor interne verbouwing van de EU en veranderingen..Het referendum is niet tegen te houden, als we dat willen..

  Kijken we naar alle waarschuwingen tegen Brexit en Necit etc etc is het strijk en zet van economische aard en gericht op winst/verlies, kosten/baten. Dat er naast kosten ook veel baten zijn wordt voor het betoog angstvallig weggelaten.
  De gegoede burgerij en miljardairs van het UK zien in de EU een geweldige kans om nog rijker te worden..zij hebben er bat bij..de rest van de bevolking niet..

  De EU is een heel gereduceerde organisatie. Na 43 jaar gezwam hebben ze door dat er ook nog mensen zijn en niet alleen maar economie, winsten/verliezen, kosten en baten voor de elitaire geldgroep. F ie grijpen nu even mis..het gewone volk heeft nog nooit kunnen grijpen dus draagt Brexit een beetje bij aan gelijkheidsbevordering in de samenleving.

 8. jos van veen // 25 juni 2016 om 12:56 // Beantwoorden

  vervolg
  Economie, handel, verliezen en winsten is slecht een verdraaid klain aspect van ene samenleving en cultuur.
  Tevredenheid met je zelf en deomgeving, nuttige activiteiten,cohesie en samenheang, geluk,gezondheid,algemeen gevoel van veiligheid,ontwikkeling en onderwijs,voedselvoorziening en water, betlbare omstandigheden die bijdragen aan comfort, meetellen participeren etc tec zijn nog veel belangrijker dan alleen maar finaciele moraal met graai en hebzucht..Neoliberaal is ook en wellicht nog meer ene moreel probleem met absoluut verkeerde priorititen en regeleingn)Markt, concurrentie,en reducties in mensvisie voor economische/winst en baten doelinden.
  Ongelijkheid en armoede bevorderend met een ziekmakende, hypercontrolerende ( wantrouwende bureaucratise) in zichzelf gekeerde overheid waar democratie gezien wordt als verlamming van de neoliberale voortvarendheid die de gewone bevolking niet wenst..
  Dit resulteert dan bijv. voor NL dat onze overheid slechts 3% !!! vertrouwen geniet onder de NL bevolking…Dus daar valt er ook een HELEBOEL te veranderen..Het EU gedrag wordt door de eigen bevolking ook niet langer gepikt
  Brussel is een veel te dure hobby…!!

  Rutte is door he refrendum en Brexit nu 2 x achter elkaar op de bek gegaan..het is duidelijk dat deze man niet meer geschikt is voor het NL volk,,hij leeft in de eurofiel neoliberale wereld en menigeen met hem maar het is nog steeds niet goed doorgedrongen dat NL geen eurofiel neoliberaal meer wenst..we zijn de scheefgroeiende situatie met armoedevorming goed zat! Ok zijn we het zat dik te moeten betalen voor iets waar we geen enkel voordeel van hebben..er gaat slechts geld naar diegenen die niet geld nodig hebben maar vallen in de troetelclub van deze EU..Bedrijfsleven en corporates en natuurlijk naar het ver overbetaalde frauderende en corrupte Brussel..absoluut verkeerde voorbeeldfunctie met ongekozen dictatorieel bewind

 9. Ik verneem graag op korte termijn of het Brussel of Straatsburg wordt. Als ze het daar nog steeds niet over eens kunnen worden, zie ik het somber in.

  • bert-maathuis- // 25 juni 2016 om 18:42 // Beantwoorden

   Geen van tweeën, natuurlijk, [De] Vader!

   Het Europees parlement is geheel overbodig; voor de burgers dan natuurlijk. De elite verliest er een enorm machtsmiddel mee, indien het (E.P.) verleden tijd is geworden.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.