EU-functionarissen zien het even niet meer zitten: ‘Europa zit in de stront als nooit eerder’

(Foto: pixabay.com)

‘Excuses voor mijn taalgebruik, maar Europa zit in de stront als nooit eerder’, aldus een EU-ambtenaar in de Volkskrant. De ochtendkrant belde met verschillende topambtenaren, ministers, diplomaten en ambassadeurs en kwam tot de conclusie dat Brussel het even niet meer ziet zitten. ‘De boel is vastgelopen’, weet een ambtenaar, ‘zaken die goed gaan, moet je met een lampje zoeken’, stelt een ander. De EU sleept zich van crisis naar crisis. ‘De twintigers van nu weten niet beter dan dat er crisis is’, aldus een diplomaat. ‘Het is Code Oranje.’

EU-president Donald Tusk sprak zich tijdens een EVP-bijeenkomst in mei uit tegen meer Europa. 'We hadden niet door dat gewone mensen, de burgers van Europa, ons euro-enthousiasme niet delen'. (Foto: Flickr, EPP)

EU-president Donald Tusk sprak zich tijdens een EVP-bijeenkomst in mei uit tegen meer Europa. ‘We hadden niet door dat gewone mensen, de burgers van Europa, ons euro-enthousiasme niet delen’. (Foto: Flickr, EPP)

Het belangrijkste probleem is volgens de geïnterviewden (allen anoniem) dat de lidstaten op de rem staan. Een EU-ambtenaar: ‘De bereidheid bij de lidstaten om tot een compromis te komen is minimaal. Het is ieder voor zich, niemand voor de EU. De ambitie spoelt weg’. Brexit of niet, Brussel verkeert sowieso in een depressie.

De regeringsleiders hebben vrijwel allemaal te maken met een roerige politieke situatie thuis. Alleen in Hongarije en Polen is het stabiel, landen met een eurosceptische regering. De rest rommelt: in Duitsland groeit de anti-EU-partij AfD; Frankrijk staat door stakingen en hervormingen op zijn kop en daarvan profiteert het anti-Europese Front National; Spanje verkeert in een politieke crisis; in Italië groeien de populisten als kool. En ook in Nederland, Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden, Griekenland, Tsjechië, Slowakije keren zich steeds meer mensen tegen de EU.

Ook de in Brussel almachtige christendemocraten zien het niet meer zitten. In mei vierden ze het verjaardagsfeestje (40) van de christendemocratisch Europese Volkspartij (EVP). Fractieleider in het Europese parlement Manfred Weber sprak weinig opbeurend: ‘Wij zitten in de verdediging. Maar zij die aan de winnende hand zijn bieden geen oplossing’. Kanselier Angela Merkel leek eveneens haar schouders te laten hangen met de slotwoorden: ‘Het is zo makkelijk iets kapot te maken waaraan zo lang en hard is gewerkt’.

Maar ondanks de malaise-stemming, zien sommigen toch nog kansen. Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zegt dat er ‘heel veel mensen’ in Brussel ‘hele grote plannen’ met Europa hebben zodra er een Brexit komt. Politici in het Europarlement en in lidstaten als Frankrijk en Italië willen na een Brexit doorpakken. Ze zijn dan eindelijk van die dwarse Britten af.

De 27 overgebleven lidstaten zouden een defensie-unie en veiligheidsunie moeten creëren. Ook pleiten ze voor een Europese minister van Financiën, voor de eurozone. Dijsselbloem moet er niet aan denken: ‘Het slechtse antwoord op de Brexit is méér Europa’.

De Poolse EU-president Donald Tusk sprak ook op het eerder genoemde EVP-feestje. Hij wees alle dromers van méér Europa terecht. Daar begon alle ellende juist mee, zei hij. ‘We hadden niet door dat de gewone mensen, de burgers van Europa, ons euro-enthousiasme niet delen.’ Volgens Tusk liepen inmiddels grote groepen over naar de eurosceptische kant. ‘Nu het spook van ineenstorting de EU opjaagt, lijkt méér Europa mij niet het goede antwoord. We moeten de urgentie van dit historische moment tot ons laten doordringen’.

Tusk lijkt iets te hebben begrepen.

(Bron: de Volkskrant)

13 Reacties op EU-functionarissen zien het even niet meer zitten: ‘Europa zit in de stront als nooit eerder’

 1. Ach, die arme, suffe, domme, plotsklaps ruw wakker geschudde Tusk nou toch.
  Kom eens uit dat ivoren torentje Tuskmans. Dat krijg je nu eenmaal als je steeds
  jezelf gaat omringen door meeheulers, kontkussers en gunstverleners.

  Heeft Tusk geen familie? Broers, zussen, neefjes, nichtjes, ooms, tantes?
  Gaat zo’n manneke nooit naar een verjaarsfeestje?
  IEMAND moet toch zo’n figuur eens de werkelijkheid laten zien en de echte
  feiten vertellen?
  Tusk, Juncker, Schultz, Zimmerfranz, the party is over ( very soon ).
  UIT de EU, uit de € en weer terug naar de EEG.

 2. Bas van Stapelberg // 22 juni 2016 om 13:16 // Beantwoorden

  Massale werkeloosheid, armoede, grenzen niet kunnen beveiligen. Wel met hun organisatie NAVO binnen een paar maandjes, zonder verliezen, complete legers verslaan en vrolijk een AL beginnen. Een puur satanische instelling de EU. Aangestuurd door de financiële maffia die gevangen hoort te zitten.
  Wat raar dat mensen zich keren tegen de EU, begrijp er niets van.


 3. De EU politici hebben alle kansen gehad, en meer, om iets moois van de EU te maken. En zij hebben het aan alle kanten laten afweten. Het EU project is een groot fiasco geworden.

  De belangenbehartiging van grootbedrijven en grootgeldbezitters heeft menig EU politicus en lobbyist geen windeieren gelegd. De hebzucht, drang naar corruptie, decadentie en gelegaliseerd neoliberaal crimineel gedrag heeft de EU politicus hoofdzakelijk gedreven. Dit is de hoofdoorzaak van de ondergang van de EU.

  Ook nu dat bijna elke EU politicus beseft grotesk gefaald te hebben pleiten de meesten voor juist meer van hetzelfde, meer EU, meer integratie. Veel EU politici hebben juist “grote plannen met Europa”, aldus topneolineraal Dijsselbloem van de PvdA. Dit geeft alleen maar aan hoe men de realiteit niet onder ogen wil en kan zien.

  Men blijft de macht van het volk en de kracht van democratie ontkennen om dat het zo lekker veel geld en macht oplevert. Ook al heeft men door dat het volk zich en masse tegen hen aan het keren is.

  Een Brexit, alhoewel het de ondergang van de EU kan versnellen, is eigenlijk niet zo belangrijk meer. Dat EU politici nu eindelijk door beginnen te krijgen dat de mensen zich tegen de EU aan het keren zijn en dit publiekelijk durven uit te spreken is des te belangrijker.

  Ook al beseffen veel EU politici dat het spel uit is, de EU zal zich niet uit zichzelf opheffen. Integendeel, het zal in haar doodstrijd proberen de integratie van lidstaten met brute kracht te forceren. Het is een kat in het nauw. Hierdoor zullen nog veel slachtoffers onder de burgerbevolking vallen.
  Te triest voor woorden.

 4. jos van veen // 22 juni 2016 om 14:14 // Beantwoorden

  En waarom willen juist Frankrijk en Italiè doorpakken na een Brexit?
  Duidelijk: die landen zien de EU zoals Air France de KLM bekijkt.. bron van geld voor hun failliete boedel.Die landen drijven op de geldcreatie van Draghi

  Dus verzinnen we weer een afleiding nr. 1387 waarbij de berg ook weer ene muisje baart en waar niemand op zit te wachten.

  Hoeveel jaar heb je nodig om wat aandacht voor zelfkritiek bij de te brengen..de jojo Rutte denkt nog steeds zijn grijnstango mee te kunnen dansen met het theaterkabinet van discutabele zaken..

  DE EU e heeft met de neoliberale filosofie de verkeerde prioriteiten gesteld en een foute muntunie gecreeerd door randslimme jongens en het sociale werk overgekaten aan onwenslijke types..verkeerde ideologie rond herfokkingsprogramma´s en disruptieve gevolgen.
  Zweden is geen gidsland..Zweden is ene rampland van segrgaties

  De welvaart gaa richting overbetaalde ambetaneren met fraudes en corruptie en lieden die het eigenlijk niet nodig hebben..
  het gewone volk koopt er niets voor.

  Handel is prima, niet op tegen,,maar laat handel niet de wereld leiden en mensen koeioneren..
  Laat handel ene positieve bijdrage zijn aan de ontwikkeling en beschaviing van mensen..niet andersom.

 5. Merkel zegt ‘Het is zo makkelijk iets kapot te maken waaraan zo lang en hard is gewerkt’. Alleen beseft zij met haar dictatoriale gedrag niet dat zij zelf met het kringetje marionetten daar zelf aan schuldig zijn. Zij hebben de EU zo ver gekregen als het nu is de rand van de afgrond. Tusk krabbelt nu terug maar mag het eigenlijk niet in zijn positie. En Juncker? Je mag dronken niet je auto besturen maar je mag dronken de EU leiden. Of is het lijden?

 6. We moeten niet zo nodig van de Britten af,maar van het dwarse Eu-parlement!Nexit,nu!!!

 7. Dirk van Haaren // 22 juni 2016 om 19:15 // Beantwoorden

  Niet vanwege het volk in Engeland of hier maar vanwege de Brusselse arrogantie, minachting naar hetzelfde volk dat is gevoed door en zelf gecreëerde hoogmoed en zelfoverschatting. Hoop intens op een Brexit. De wortels van deze EU komen uit een zeer fascistisch verleden en zal zijn bewoners snel of langzaam naar de afgrond leiden. En zijzelf ach ja als door je macht blind bent valt er niets op. Manipulatie is troef bij de boef en het volk laat zich manipuleren willen niet naar zichzelf kijken en zullen daardoor niets leren wat overblijft is creperen.
  Ik wens het Engelse volk veel sterkte en alle goeds toe. We mochten er graag komen.
  Het beleid van de Eu is een hobby van zwakzinnige die hun denken zwaar overschatten. Mijn idee over samenwerking tussen landen verschilt hemelsbreed met de eurofielen in den Haag en Brussel. Als daar geen rigoureuze omzwaai komt dan ook maar een Exit. Ik pleeg liever zelfmoord dan me door deze zwakzinnige naar de slachtbank te laten leiden met hun rose wolk praatjes en hun slaafsheid aan het grote geld.

  • Zelfmoord is geen optie;verder vechten wel!Anders hebben zij gewonnen en dat moet u niet willen,hoe begrijpelijk het ook is dat soms zo’n gedachte bij je op komt.Ik gun het ze gewoon niet!En buiten dat zullen zij er geen nacht minder om slapen!

 8. Bas van Stapelberg // 22 juni 2016 om 21:34 // Beantwoorden

  ja Yvonne heeft gelijk. Je moet juist de mensen laten weten wat voor criminelen Juncker, Timmermans en die gore Schultz en die zijn.
  Pure fascisten van de bovenste plank. Zelf hou ik bijna ieder dag wel een lezing om mensen in te laten zien dat de EU gestopt moet worden om de democratie te redden van de ondergang.

 9. bert-maathuis- // 22 juni 2016 om 22:47 // Beantwoorden

  E.U. is altijd slechts bedoeld geweest als opmaat naar totale wereldmacht. Daartoe moeten de Europese naties én verenigd blijven én hun nationale macht verliezen, wat middels rassenvermenging gepoogd wordt te bereiken. Europa moet eenheidsworst worden om te kunnen overheersen.

 10. De eerste stap die Brussel nu moet doen is afzien van het TTIP en CETA. Het ja-knikken naar de Amerikaanse multinationals moet afgelopen zijn. Luisteren naar de burgers moet op de eerste plaats komen. Er moet een eind komen aan de corruptie en vriendjespolitiek. Europa moet geleid worden door echte integere mannen en vrouwen die staan voor democratie, behoud van natuur en milieu en gezondheidszorg die niet alleen naar de pijpen van de Farmacie dansen. De Farmacie moet toelaten dat ook andere genezingsmethoden dan de hunne worden onderzocht.

 11. Het probleem van Europa (de EU) is, dat het een munt-unie is, maar geen politieke unie..
  De enige oplossing zou inderdaad zijn méér EU, en doorpakken, harde afspreken maken enz… maar welk land wilt dat nog?
  Zelfs Dijselbloem huivert bij die gedachte..
  Dus de toekomst wat betreft de EU ziet er inderdaad somber uit, gezien alle anti-EU sentimenten..de mensen willen baas zijn in eigen buik!

 12. Politiek EUROPA moet zich onder het juk VS uitwerken.
  Dat is het mega probleem van Europa dat de VS hier de dictator is en zijn wil is wet.
  De VS heeft A bommen in de EU nou en willen zij daarmee dreigen denkt dat niet.
  VS snapt als geen ander dat zij dan ten eerste in de wereld bekent gaan staan als dictator en zij bereiken er niets mee omdat met onwillige honden slecht schapen vangen is.
  Als de VS vertrokken zijn zijn ook de Haviken Joods uit Polen en Hongarije vertrokken.
  Dan zou het mogelijk zijn dat de EEG vorm de beste uitkomst is.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.