Steeds meer verwarde personen op straat vanwege marktwerking in geestelijke gezondheidszorg

Bart van U., de moordenaar van Els Borst. (fotograaf onbekend)

In de geestelijke gezondheidszorg krijgen complexe psychische patiënten onvoldoende zorg. Ze komen steeds vaker op straat te staan. ‘Met de complexe patiënten kun je niet scoren’, zegt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) Damiaan Denys in de Volkskrant. Volgens hem is marktwerking in de ggz een van de belangrijkste oorzaken. ‘De ernstigste stoornissen zijn nergens welkom’.

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en psychiater Damiaan Denys beschouwt marktwerking in de geestelijke gezondheidszorg als een belangrijke oorzaak van het toenemend aantal drama's met verwarde personen. (Beeld: screenshot Youtube, Universiteit van Nederland)

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en psychiater Damiaan Denys beschouwt marktwerking in de geestelijke gezondheidszorg als een belangrijke oorzaak van het toenemend aantal drama’s met verwarde personen. (Beeld: screenshot Youtube, Universiteit van Nederland)

Dat het aantal drama’s met verwarde personen toeneemt is voor elke nieuwsconsument inmiddels wel helder. Volgens de Nationale Politie nam het aantal incidenten tussen 2011 en 2015 enorm toe, van 40- tot ruim 65 duizend per jaar. Ook het Leger des Heils liet weten de laatste jaren steeds meer mensen op te vangen die eigenlijk in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) thuishoren.

Het laatste treurige drama gebeurde onlangs in het Gelderse Zelhem. Daar kwam een 4-jongetje om bij een ongeluk dat was veroorzaakt door Rémon W, een verslaafde met een bipolaire stoornis en psychoses. W. was net vrij uit detentie. Zijn moeder had ruim vóór zijn vrijlating de betrokken instanties al gewaarschuwd: ‘er gaat iets ergs gebeuren als mijn zoon vrijkomt, en dan neemt hij anderen mee’. Maar helaas werd niet naar haar geluisterd.

Verder stak vorige maand een verwarde vrouw in Bennekom zichzelf in brand, en wie kent niet de verhalen achter de moorden op de Amsterdamse oma Tonie en oud-minister Els Borst.

‘Het huidige systeem verkeert in een crisis’, stelt hoogleraar Psychiatrie Jim van Os in de Volkskrant. ‘Als de markt regeert, dan richten instellingen zich op behandelingen waaraan makkelijk te verdienen is, zoals depressies. En nee, dat zijn dus niet de ingewikkelde suïcidale, schizofrene patiënten.’ Zijn opmerking staat overigens los van de discussie over de bovengenoemde  incidenten. Maar Van Os noemt de huidige geestelijke gezondheidszorg wel failliet ‘en de marktwerking heeft daaraan bijgedragen’. Hij startte met een groot aantal collega’s de beweging ‘Een nieuwe ggz’. Dat staat voor een kleinschaliger geestelijke zorg. Weg van de marktwerking.

Bovendien worden de organisaties ook steeds bureaucratischer. ‘Ggz-instellingen zijn grote organisaties die zichzelf in stand houden’, aldus Van Os. ‘Mega-organisaties die het hebben over zorgpaden, protocollen en richtlijnen. Maar het geld wordt er ondoelmatig gebruikt.’ Voorzitter van de NVvP en psychiater Denys spreekt van een ‘enorme bureaucratie’ en schat dat psychiaters door allerhande controleregeltjes van zorgverzekeraars tot 30 procent van hun tijd aan administratie moeten besteden.

Door de marktwerking zou de geestelijke gezondheidszorg beter en goedkoper worden, dacht de politiek tien jaar geleden. ‘Maar het tegenovergestelde gebeurde’, zegt Denys. ‘In tien jaar tijd steeg het budget voor de ggz van 3,7 miljard naar 6 miljard euro in 2013, en ook het aantal patiënten nam toe.’ Toen besloot Den Haag te bezuinigen. ‘Maar dan over de gehele linie. Oók op de zorg die bestemd is voor heel zieke en kwetsbare mensen. En die mensen lijden daar nu onder.’ En niet alleen zij.

(Bron: de Volkskrant)

10 Reacties op Steeds meer verwarde personen op straat vanwege marktwerking in geestelijke gezondheidszorg

 1. WEG MET DE MARKTWERKING IN DE GEZONDHEIDSZORG! WIJ WILLEN GEEN KLANTEN MEER ZIJN MAAR PATIENTEN!

 2. De essnties zijn het eigenbelang,marktwerking.controle/bureaucratie en eurofiel neoliberale politiek.
  Deze zijn ondreling steeds verder gelinkt geraakt en voorlopig ie re nog geen politieke hiond die duidelijk begint in te zien dat de huidige eurofiele neoliberale politiek ontzettend ziekmakend werkt..
  Dit bovenstaand kwartet moet heel snel ontmanteld worden..
  Er liggen volslagen rare denkvormen en valse moraal aan ten grondslag
  (mensvisie,maatschappijvisie,prioriteiten.ongelijkheid, narcisme,decadentie,en arrogantie bij de leidende elite- gekozen en ongekozen)

  de partijen die hier hun misbruik demonstreren zijn VVD, D66,CDA.GL,PvdA,SGPen CHU..bolle taal en vingertjes maar uiteindelijk wordt bij deze lieden iedereen in NL verkocht aan Brussel..Moeten we niet willen..Dus deze partijen ook niet meer kiezen..We doen het steeds ZELF.


 3. Het grote probleem van de neoliberalen met de verheerlijking van de vrije markt is dat er nooit en te nimmer een vrije markt is geweest en nooit zal komen ook. Het vrije markt denken is een grote illusie in stand gehouden door mensen die flink profiteren van het idee.

  Een markt is altijd gereguleerd en derhalve nooit vrij. Gereguleerd, hetzij van buitenaf door overheden, hetzij van binnenuit door machtige bedrijven of kartels. De zo geroemde “onzichtbare hand” die alles wel even zal regelen in de markt is dan ook een evidente fabel.

  Het vrije markt idee en bijgevolg de privatiseringen zijn er om de mogelijkheden te scheppen zodat criminelen ongegeneerd kunnen profiteren door het onderdrukken en uitbuiten van anderen. En dat is wat er nu onder het huidige superneoliberale kabinet, het slechtste kabinet uit de Nederlandse geschiedenis, gebeurt.
  Dit is wat we dus ook in de gezondheidszorg zien, met hier als schokkend voorbeeld de GGZ.

  Men zegt weleens dat economische begrippen als “vrije markt” of “monetaire eenheid” altijd amoreel zijn. Ik bestrijd dit. Deze begrippen kunnen extreem immoreel zijn. Recht uit de koker van de duivel.

 4. Dirk van Haaren // 22 juni 2016 om 09:38 // Beantwoorden

  Kijk wie voor marktwerking zijn in de zorg, die het pensioenstelsel in de marktwerking willen brengen, de zorgtoeslag willen verhogen alsmede de zorgpremie en de basisverzekering steeds meer uitkleden. Sociale huurwoningen laten verkwanselen enz.enz. Het is te Googlen en dan weet men waar men op moet stemmen. Het volk laat zich misleiden door leuke praatjes en aardig gezicht, een leuke babbel. Ja en dan krijgen de vazallen van de hebzuchtige alle kans.

 5. Al die marktwerkingen in allerlei sectoren is volkomen absurd.
  Afschaffen al die markt werking, als alle schade verrekent zou worden welke de marktwerking heeft veroorzaakt t.o.v. de oude systemen dan zou men bijvoorbeeld de pensioenleeftijd nooit hebben te hoeven verhogen en waren alle bezuinigingen ook niet nodig geweest.

 6. De ultieme neo liberale droom. commerciele artsen. gezonde mensen behandelen en dan snel een geneeskundige prestatie winst.
  De zieken, de ouderen , de kwetsbaren .. afgeschreven. geen loon, geen uitkering, geen zorg,geen medicijnen, geen huis,en geen pensioen. dakloos en vedselbanken te midden van de economische vluchtelingen..lone wolfs worden gecreerd. Nog meer geld naar justitie en veiligheid. Nog meer boetebeleid. Nog meer repressie.Kampen van de haves not en de haves.
  Het ultieme neo liberale beleid. uitgevoerd in de afgelopen 30 jaar door de bestuurlijke elite. Gezwicht voor het grootkapitaal. De geldcreators. De schuldenmachine. En on top een EU. 75% van al onze wetten en beleid komt van de EU. Het toneelspel in de kamers over bonnetjesaffarie etc et etc dient slechts ter vermaak van het volk. De armoede is een feit.De jacht naar pensioengeld volop open.

 7. De huidige politici. They rule the country mentaliteit.niets representatiefs aan. Bezuinigen is dan ook hun enige kwaliteit. Belasting innnen bij de werkelijke eigenaren ( grootkapitaal) en hun criminele beursvriendjes en banken afwezig. Tuurlijk is heel erg complex. Eenvoudiger is het om de 90% van de bevolking op te laten draaien vor de schulden en de 10% (en hiervan de top 1%) het gecreerde geld te laten houden. Hou je er als politicus ook nog een mooie baan aan over ( kok, smit kroes et etc). Let daar eens op als u weer eens stemt. draai deur politici. de lobbys.de derivaten. Allemaal in de afgelopen dertig jaar willens en wetens gecreerd. The ( gefaalde) thrickle down theorie economie. De gecreerde investeerders met inmiddels een ttip en ceta met eigen wetten en eigen tribunaal verheven boven nationale rechtstaten. 5000 miljard belastingvrij ontweken. En in NL inmiddels 400000 kinderen in armoede. 2 miljoen armen. Gevolg van “impopulaire” noodzakelijke hervormingen, althans volgens de uitleg van dit kabinet en politiek. Van wie komt toch dat noodzakelijke??? Hoezo noodzakelijk. Er wordt 1500 miljard bijgedrukt door de ECB en slechts 15% komt in de reele economie. De rest verdwijnt in de corrupte financiele sector. In de handen van enkelen die hiermee hun multinationals voeden en via aandelen bezit en derivaten ( met voorkennis) controle houden op 85% van alle geldstromen. Dit zijn de werkelijke regeerders. Politici als pechtold stappen in de privevliegtuigen van deze belanghebbenden voor een “humaan”bezoekje aan de oekraine. Tja, de obligties van de oekraine (staatsschuld) hebben een rendement van 22% versus duitsland met inmiddels een negatief rendement.Toetreding naar de EU betekend ook het veiligstellen van 22% rendement.Geld winst schulden superrijken een corrupte financiele sector en……………….. poltici met bonnetjesaffaires en zeepkist gelul over de belangrijkheid van de EU ( boven de engels nederlandse franse italiaanse etc bevolking) Waar de uk hopelijk het voorbeeld gaat geven door uit te treden en er een einde komt aan de door politici zelf gecreerde baantjescarrousel dikbetaald en met super pensioenen.

 8. Treurig. De problemen zijn onoplosbaar geworden. T neo liberale beleid. De diverse financiële crises, de migrantenstroom. Te complex en teveel om op te lossen. Niet door de eu noch door staten afzonderlijk. Ik vrees een totale instorting van west Europa.

 9. Een citaat van mij uit de Volkskrant dat in een geheel andere context was gegeven, wordt hier opgevoerd in een andere discussie, waardoor het niet meer past.

  • Uw quote is verplaatst en aangevuld met de zin dat uw constatering los staat van de discussie over het toenemend aantal complexe patiënten dat onderbehandeld wordt en zelfs op straat beland. Uw constatering als autoriteit op dit vlak ondersteunt de constatering van Damiaan Denys dat de marktwerking bijdraagt aan de ongewenste ontwikkeling. Vandaar de plaatsing van uw quote.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.