Politie intimideert actievoerende brandweerlieden met bezoekjes aan huis

Zeker zes brandweerlieden die actievoeren tegen de verhoging van de VUT-leeftijd, hebben thuis bezoek gekregen van de politie. Agenten stelden vragen over de acties. Ook vroegen ze naar de namen van andere actievoerders. Vakbond FNV spreekt van intimidatie. Ook een Amsterdamse brandweerman, die tijdens een actie vorige week riep dat ‘heel Nederland plat’ zou gaan als de onderhandelingen stuklopen, werd thuis opgezocht. ‘Dit heb ik nog nooit meegemaakt’, zegt Bert de Haas, bestuurder FNV Overheid.

De Haas: ‘We hebben een conflict in de Brandweerkamer over het vroegpensioen en aangekondigd dat er mogelijk acties komen als er niet snel verbetering komt. Het is niet aan de politie, maar aan de rechter om te bepalen of vakbondsacties ontoelaatbaar worden geacht. Waarom mag een metaalwerker wel actievoeren en een brandweerman niet?’ De onderhandelingen duren al meer dan een jaar, ‘en het begint nu toch wel te knellen’, aldus De Haas.

De FNV zal een protestbrief naar de politie sturen. Daarin eist de bond uitleg en wordt bovendien duidelijk gemaakt dat de intimiderende bezoeken ‘ongepast’ en ‘ongewenst’ zijn. ‘We hebben in Nederland het recht om actie te voeren. Als dit een praktijk is die in de toekomst vaker toegepast gaat worden, dan gaan we als vakbond een probleem krijgen met de politie’, aldus De Haas.

Screenshot uit Eenvandaag 20 juni.

Een Facebook-reactie van een brandweerman die thuis werd bezocht. (Screenshot uit Eenvandaag 20 juni)


 
De Nederlandse Politiebond (NPB), ook FNV, denkt dat de politie-bezoekjes verkeerd begrepen zijn. De bond verklaarde zich inmiddels ook solidair met de actievoerende brandweerlui.‘De collega’s bij de politie steunen de acties van de brandweermannen voor een fatsoenlijke nieuwe CAO. Dat hebben we vandaag ook laten zien door een solidariteitsverklaring uit te geven’. Over wie opdracht gaf voor de intimiderende bezoeken, zei de NPB echter niets.

Maandagavond 20 juni moeten de onderhandelaars van de verschillende partijen er uitkomen, anders volgen er brandweeracties.

En laat het zo krap bezette politiekorps boeven vangen.

(Bronnen: fnv.nl, eenvandaag.nl)

18 Reacties op Politie intimideert actievoerende brandweerlieden met bezoekjes aan huis

 1. ronald wouterson // 20 juni 2016 om 20:05 // Beantwoorden

  PVV fascistme bij de politie. Het zoveelste bewijs dat de selectie kut is.

  • Bedoel je nu dat Pvv’ers fascisten zijn?

  • “PVV facisme”? Verklaar je nader alsjeblieft.

   Want het was als ik me niet vergis de burgemeester van (ik dacht) Den Haag die actievoerders een agent naar hun huis stuurde om verhaal te halen. En een burgemeester die een Twitteraar een agent aan huis stuurde vanwege een simpele en fatsoenlijke mening. En beide burgemeesters waren absoluut geen PVV’er, maar PvdA’ers. Zijn PvdA’ers dan ook fascisten?

   Een beetje fatsoen en begrip mag ook wel. PVV’ers zijn absoluut geen PVV’ers (en ik ben geen PVV-stemmer). Dat is hetzelfde als zeggen dat referendum-stemmers en Brexit-voorstanders dom zijn. Een nogal elitaire en laag bij de grondse opmerking, en niet te vergeten erg anti-democratisch. Het vrije woord is nog altijd een begrip en belangrijke vrijheid in het westen, dank u.

   Demonstreren en protesteren is nog altijd een recht, en geen enkele agent die op eigen houtje gaat bepalen of dat wel of niet mag. De politie is nog altijd uitvoerde van de wet, en geen máker van de wet. En eenieder die dat anders vindt, lijkt mij geen voorstander te zijn van een democratie ténzij het ze zelf beter uit komt. Om misselijk van te worden.

 2. Ronald, dit heeft niks met PVV te maken. Sterker nog, dit moet je zoeken in een andere hoek zoeken.

 3. Bas van Stapelberg // 20 juni 2016 om 22:43 // Beantwoorden

  Ronald even opletten dit gor VVD beleid. Mensen bij die misselijke partij denken dat mensen schrikken als wat soepkipjes van de politie voor je deyr staan. Gewoon zeggen dat je Marokkaanse vrienden hebt lopen ze hard weg. Maar even zonder gekheid. Als de politie dit soort streken gaat uithalen bij de brandweer dan komen zij van een erge koude kermis thuis. Denk dat er heel wat politiebureaus gaan sneuvelen, weet het eigenlijk wel zeker want brandweer mensen hebben het al niet voorzien op dit wegkijk-korps. Maar vervelende mannetjes bij de politie dat zonder meer.

 4. bert-maathuis- // 20 juni 2016 om 23:17 // Beantwoorden

  “Maandagavond 20 juni moeten de onderhandelaars van de verschillende partijen er uitkomen.”

  Politie die slaafs een opdracht uitvoert.
  Maar wie heeft die opdracht uit eigen beweging gegeven???

  “De Nederlandse Politiebond (NPB), ook FNV, denkt dat de politie-bezoekjes verkeerd begrepen zijn”
  Verklaar je nader,zou ik zeggen.
  Daarom: hoe haalde de politie dit in haar hoofd (om opdringerig bij zulke dienstbare mensen aan te bellen en onterechte vragen te stellen)?

  Maar wie heeft die opdracht uit eigen beweging gegeven???
  VOOR DE DRAAD ERMEE!
  (Want dat eisen zij toch ook altijd van de burgers, indien deze in overtreding zijn!)


 5. Onbegrijpelijk dat deze ongehoorzame brandweerlieden niet zijn opgepakt.
  Wellicht dat de nieuwe uniformen van de politie ook hemden in de kleur bruin zullen hebben.

  • bert-maathuis- // 21 juni 2016 om 09:29 // Beantwoorden

   Ano, ik heb NOOIT gehoord/gelezen dat mensen door politie werden bezocht vanwege een demonstreren tegen de verhoging van de VUT-leeftijd. Zoals Bert de Haas zei: “We hebben in Nederland het recht om actie te voeren.” En: “Het is niet aan de politie, maar aan de rechter om te bepalen of vakbondsacties ontoelaatbaar worden geacht.”
   De politie bepaalt in dezen toch niet of iets mag of niet? Nederland is toch geen politiestaat? Of wel?
   Misschien zie ik het niet goed, Ano; leg het me dan svp even uit; met dank.


   • Wij leven op dit moment in een neoliberale/fascistische Europese federale staat in wording. Vandaar mijn opmerking dat ik het niet begreep dat deze mensen niet direct werden gearresteerd en de hemden niet bruin werden gemaakt van de politie.

    Bruinhemden zijn mensen die bevelen uitvoeren. Voorheen waren dit de NSB-ers in Nederland. Zij waren even verdwenen, maar nu zijn ze er weer.
    Het maakt niet zoveel uit of een rechter die bevelen uitvaardigd of een politiechef. “Befehl ist befehl”. Verder denken deze mensen niet na. Uiterst gevaarlijk dit soort mensen.

    U beroept zich op uw rechten, maar u bent uw rechten langzamerhand steeds meer aan het verliezen, steeds sneller, alsook uw privacy. Dit gebeuren is een duidelijk voorbeeld hiervan.

    Het net is zich om u heen aan het sluiten. U wordt allengs rechteloos, mocht u het overleven.
    Blijkbaar vinden de mensen het wel best zo en slapen zij lekker verder…

 6. Talking about MAXIMUM COMMUNISM in de EUSSR, zijn wij vergeten dat communisten de VIJAND zijn? En de EU tegen de Nederlandse grondwet. Kijk dan eens een James Bond film van een paar jaartjes terug, communisme is ECHT de vijand.

  • bert-maathuis- // 21 juni 2016 om 12:56 // Beantwoorden

   Remi, ik meen dat communisme geen vijand is, wanneer het VAN BINNEN UIT (de mens) komt. Wanneer het collectief [nationaal] wordt opgelgd, is er zeker de kans dat het een uitbuitingssysteem wordt.
   Hoe zie jij dat?

   ” …. zijn wij vergeten dat communisten de VIJAND zijn?” Misschien; maar hieraan voorafgaand: wáren/zíjn de communisten de vijand?

 7. Communisme is DE VIJAND, “Foreign or domestic” zoals ze zeggen. Communisme is diefstal en de geplande moord op intelligente mensen, lees het communist manifesto. Ik ben helaas intelligent, dus een doelwit. Je kiest zelf je vijand niet. Dus als moord op intelligente mensen vanuit de mens komt is het nog steeds DE VIJAND. Communisten vallen altijd eerst intellectuelen aan en dan de bankiers, omdat communisme faalt krijgen bankiers de schuld….

 8. botweg gewoon machtsvertoon van mensen met minderwaardigheidscomplexen en verkeerd zelfeeld

 9. Basically… Paranoid, idiots in power en het is altijd suicidaal. Het loopt nooit goed af met mensen die democratie vernietigen. En laten we het maar hardop zeggen de EU is zo communistisch als de pest!

  Wel heel toevallig dat het allemaal communisten zijn en dat niemand voor die lui heeft gestemd.
  https://www.linkedin.com/pulse/week-brexit-remi-van-dongen-ph-d-compsci-

  En NL is altijd democratisch en onafhankelijk geweest (behalve nu en gedurende WWII), dat de politie die communisten niet oppakt, is onbegrijpelijk ze schenden de grondwet, er staat levens lang op en de politie doet niks. Zijn ze bang dat democraten ze niet betalen? Ik denk dat ze snel 2x meer verdienen, want communisme werkt niet….

  artikel 97 van onze Grondwet: “Alle Nederlanders die daartoe in staat, zijn verplicht mede te werken tot handhaving van de onafhankelijkheid van het Rijk en tot verdediging van zijn grondgebied”

  (Ik doe dus alleen wat de wet van mij vraagt)

  En de EU was toch zeker een omwenteling en vrijwel geheel in het buitenland:

  Hij die met een in het buitenland gevestigd persoon of lichaam in verbinding treedt met het oogmerk om een zodanig persoon of lichaam tot het verschaffen van steun aan het voorbereiden, bevorderen of teweegbrengen van omwenteling te bewegen, om een zodanig persoon of lichaam in het daartoe opgevatte voornemen te versterken of aan een zodanig persoon of lichaam daarbij hulp toe te zeggen of te verlenen, of om omwenteling voor te bereiden, te bevorderen of teweeg te brengen, wordt gestraft met levenslange gevangenisstraf of tijdelijke van ten hoogste dertig jaren of geldboete van de vijfde categorie.

  Onafhankelijk zijn we zeker niet met de Euro, do politie moet gewoon z’n werk doen en die verraders arresteren, je krijgt echt je salaris doorbetaald…. Gewoon iedereen die tegen werkt arresteren en de wet uitvoeren. Weet ik zeker dat het goed komt met salaris…

  Boeven vangen noemen ze dat. Maar liever lui dan moe….

 10. Brandweer intimideren, sukkels… Daar zit het geld niet hoor… Die communisten arresteren, werkt VEEL beter dan staken…

  • Inderdaad:integere politiemensen zouden de top moeten arresteren wegens het zich niet houden aan de grondwet c.q. wegens landverraad!En dus de hele regering inladen!

 11. Bas van Stapelberg // 21 juni 2016 om 22:41 // Beantwoorden

  @ Remi van Dongen wat een wartaal zeg. James Bond erbij halen, schei toch uit man. Het neoliberalisme is de grootste vijand van de mens.

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Bollocks Buster: politie is politiek met Clinton – Vileine.com

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.