Amerikaanse burgers kunnen straks Nederland voor hun rechter slepen

(Foto: Flickr, 9/11-photos)

Burgers kunnen landen niet voor een civiele rechter slepen, althans nóg niet. Op 17 mei nam de Amerikaanse Senaat unaniem de Justice Against Sponsores of Terrorism Act (Jasta) aan. De wet maakt het mogelijk voor Amerikanen om andere landen, zoals Nederland, voor hun rechter te slepen. Volgens internationale regels moeten landen ook aan zo’n rechtzaak meewerken. Experts vinden Jasta veel te ver gaan, de wet tast de soevereiniteit van landen aan.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt las toevallig over de Amerikaanse wet die Amerikanen de mogelijkheid geeft om landen voor hun rechter te slepen. 'Ik dacht direct 'wat is dit voor gekkigheid?' (Foto: wikimedia.commons.org)

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt las toevallig over de Amerikaanse wet die Amerikanen de mogelijkheid geeft om landen voor hun rechter te slepen. ‘Ik dacht direct ‘wat is dit voor gekkigheid?’ (Foto: wikimedia.commons.org)

Bij de totstandkoming van de omstreden wet werd met name gedacht aan de vermeende betrokkenheid van Saoedi-Arabië bij de aanslagen van 9/11. Maar de wet is  algemeen geformuleerd en dus ook van toepassing op andere landen, zoals Nederland.

Wanneer straks een terrorist een aanslag in de VS pleegt, en Nederland is op een of andere manier betrokken, dan kunnen Amerikaanse nabestaanden van de slachtoffers Nederland voor de Amerikaanse rechter slepen en met grote schadeclaims komen. Nederland kan bijvoorbeeld gedaagd worden omdat de Nederlandse inlichtingendiensten informatie niet -op tijd- deelden met de VS, of omdat de terrorist reisde via Schiphol waar hij door de beveiliging glipte.

Internationaal was er de laatste weken enige ophef over Jasta, zoals in Frankrijk en Groot-Brittannië. Inmiddels schrok men ook hier wakker. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt las ‘bij toeval’ over de wet. ‘Ik dacht direct ‘wat is dit voor gekkigheid?’ Hem viel ook al op dat het hier stil bleef rond het wetsvoorstel. ‘Ik neem aan dat dit met de onbekendheid er van te maken heeft’.

Hoogleraar internationaal recht aan de universiteit Leuven Geert van Calster noemt Jasta ‘te gek voor woorden’. ‘Die wet trekt de Amerikaanse rechtsorde over de wereld en ondermijnt daarmee de immuniteit van landen’, aldus Van Calster in de Volkskrant. ‘Hoewel je nog sympathie kunt hebben concrete gevallen, zoals die van de nabestaanden van 9/11, is de reikwijdte van de wet enorm. En Amerikaanse advocaten deinzen er niet voor terug de gekste aanklachten te formuleren.’

Alleen president Obama zou de wet nog kunnen afwijzen, maar of hij dat doet is een vraag. In elk geval hebben de presidentkandidaten Trump en Clinton zich al voor de wet uitgesproken.

Dit wordt vast vervolgd.

(Bron: de Volkskrant)

6 Reacties op Amerikaanse burgers kunnen straks Nederland voor hun rechter slepen

 1. Harold botter // 20 juni 2016 om 18:16 // Beantwoorden

  Als je dan bedenkt dat veel van de terroristische acties valse vlag operaties zijn, zoals 9/11 en orlandomassacre waarvan steeds meer naar buiten komt via alternatieve media dat bepaalde Amerikaanse instanties en schimmige groeperingen er zelf achter zitten en deze acteurs inzetten als gewonden en ooggetuigen om het publiek te desinformeren, ga je zeker vraagtekens stellen bij de bedoeling van de wet en wat ze er mee beogen.

 2. Kunnen ze dan óók hun eigen regering voor de rechter slepen omdat die via slinkse wegen wereldwijd sponsor zijn voor allerlei terroristische daden en/of ondersteuning er van?

  Dit is de schijnheiligheid ten top! Oftewel, hoe zet je de hele wereld naar je hand!!!!!

 3. Bas van Stapelberg // 20 juni 2016 om 18:39 // Beantwoorden

  Jeroen Recourt spreek jij nooit met diplomaten?? Is al jaren bezig die regelgeving.

 4. Yep, sinds de valse vlag aanslagen in de VS, overtreed politie Nederland die stage heeft gelopen bij de FBI massaal de rechten van de mens ( EVRM). Kunnen wij de gevolgen daarvan claimen bij de VS. Alsook de claims van Nederlandse veteranen die gebruikt werden voor de commerciële oorlogen die de VS voert.


 5. Terrorisme begint nu pas echt lucratief te worden.
  Zie hier het ontstaan van een geheel nieuw vrije markt segment.
  De terrorisme industrie: Big Business.

 6. Dirk van Haaren // 21 juni 2016 om 09:24 // Beantwoorden

  En maar vijandbeelden blijven creëren t.b.v. de wapenlobby en Carlyle groep en de macht. En maar als kritiek loze slaven achter de VS aan blijven lopen. Misschien kan de Nederlandse overheid daar een claim indienen voor het veroorzaken van menselijk leed. De vijand woont niet in het oosten maar in het westen.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.