Kabinet ontduikt wet om AOW’ers in Israëlische nederzettingen hogere uitkeringen te geven

Een Israelische nederzetting. (Foto: wikimedia.commons.org)

AOW’ers die wonen in de door Israël bezette gebieden krijgen al sinds 2006 een hogere uitkering dan waar ze eigenlijk recht op hebben. Ondanks de vele bezwaren van ambtenaren en de uitkeringsinstantie Sociale VerzekeringsBank (SVB) lijkt Den Haag een eigen wet willens en wetens niet toe te passen. Sterker, men doet er alles aan om de wet actief te ontduiken en de uitkeringen buiten de publiciteit te houden.

Als minister van Buitenlandse Zaken reageerde Frans Timmermans in 2013 'zeer emotioneel' op een voorstel van minister Asscher om ook de AOW-uitkeringen van Nederlanders in de Israëlische nederzettingen te korten. Het ging dan ook niet door. (Foto: wikimedia.commons.org)

Als minister van Buitenlandse Zaken reageerde Frans Timmermans in 2013 ‘zeer emotioneel’ op een voorstel van minister Asscher om ook de AOW-uitkeringen van Nederlanders in de Israëlische nederzettingen te korten. Het ging niet door. (Foto: wikimedia.commons.org)

Sinds 2006 bepaalt de Wet beperking export uitkeringen dat AOW’ers op hun uitkering worden gekort zodra ze in een land wonen waarmee Nederland geen verdrag heeft. Met een verdrag is namelijk ook de controle op de uitkeringen geregeld.

Met Israël heeft Nederland -uiteraard- ook zo’n verdrag. Maar daar vallen de bezette gebieden niet onder. Nederland erkent die namelijk officieel niet en volgens het internationaal recht zijn de nederzettingen illegaal. Toch woonden er vorig jaar 81 uitkeringsgerechtigden die niet werden gekort. In tegendeel. Ze kregen zelfs meer dan Nederlandse AOW’ers. Den Haag hield het stil.

De kwestie speelt volgens NRC Handelsblad al sinds 2006. Politici weten zich er kennelijk geen raad mee. Verschillende bewindslieden probeerden het op te lossen, maar dat liep telkens spaak. Nederland gaat immers in tegen de eigen wet en dat kan natuurlijk niet. Bovendien past Nederland ook willekeur toe, terwijl in een rechtsstaat gelijke gevallen gelijk worden behandeld. De inwoners van andere bezette gebieden, zoals zeven inwoners van de door Marokko bezette West-Sahara, worden namelijk wel al jaren gekort.

CDA-Minister Donner, de huidige vicevoorzitter van de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, wilde in 2008 een ‘provisorisch oplossing’. Net als álle Haagse bewindslieden wilde hij hoe dan ook niet aan de uitkeringen van de Israelische kolonisten komen. Vooral de uitkeringen aan Holocaustslachtoffers liggen extreem gevoelig. ‘Het is onverteerbaar dat vanwege de internationaalrechtelijke problematiek, mensen hun recht niet krijgen’, aldus schoof Donner de wet terzijde.

Ook Rutte2 worstelt met het dossier. Terwijl minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken aanvankelijk de bevoordeling van de Israelische kolonisten in overeenstemming met de wet wilde brengen, en dus wilde gaan korten, stuitte hij in 2013 op een ‘zeer emotionele’ minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. Korten was geen optie voor hem. Timmermans wilde laten uitzoeken of Nederland de bezette gebieden niet toch kan ‘behandelen als een verdragsland’. Ook premier Rutte was tegen korten. Asscher handhaaft sindsdien -illegaal en in het geheim- de uitkeringen.

Intussen sputtert de uitkeringsinstantie SVB al jaren tegen. Bij een zoveelste Haagse vondst in 2014, was de maat vol. Een jurist van de SVB schrijft dan: ‘een opdracht van de minister om alleen naar door Israël bezet gebied uitkeringen ‘te exporteren alsof zich geen exprotbeperking voordoet’, is voor de SVB een no-go‘. Een nieuwe list werd daarna bedacht.

De Nederlandse AOW’ers die in de Israëlische nederzettingen wonen, krijgen al jarenlang te veel uitkering. Bovendien betaalt de SVB de belasting over hun uitkeringen, waardoor de kolonisten bruto en netto meer krijgen dan een AOW’er in Nederland. ‘Er is geen rechtsgrond voor gevonden, het gebeurt gewoon’, aldus een betrokken jurist in NRC.

Het Nederlandse kabinet stelt alles in het werk om de eigen wetten te ontduiken. Hoe onrechtsstatelijk wil je het hebben? Bizar.

(Bron: NRC Handelsblad)

10 Reacties op Kabinet ontduikt wet om AOW’ers in Israëlische nederzettingen hogere uitkeringen te geven

 1. Dirk van Haaren // 19 juni 2016 om 15:48 // Beantwoorden

  De immorele maakt de dienst uit en heeft zichzelf verheven als onfeilbaar maar laten ze zich eens verantwoorden en hun motieven duidelijk maken. Tussentijds eisen ze bijna dat het volk zich rustig dient te houden. De vraag kunnen ze zich stellen hoelang denken ze dat dat nog gaat duren.

 2. Bas van Stapelberg // 19 juni 2016 om 15:56 // Beantwoorden

  Sowieso iedere uitkering naar het buitenland direct stop zetten. Ook Israël hoor. at een onzin om uitkeringen over te maken naar die zandbak landen. Geld hoor je in je eigen land uit te geven, echt zo simpel is het.

 3. Korten doen ze alleen hier,waar ze maar kunnen!Voor het buitenland geldt de hoorn des overvloed!

 4. Maan Arkenbosch // 19 juni 2016 om 16:47 // Beantwoorden

  De PvdA(lochtonen) kliek heeft minachting voor het eigen volk. Ook de VVD en het CDA bestelen de eigen bevolking om zo Panama graaiers, Eurocraten en buitenlandse gelukszoekers te bevoordelen.Hopelijk krijgen wij een BREXIT, zodat de huidige corrupte kliek afgevoerd kan worden.

 5. Likoed Nederland // 19 juni 2016 om 18:22 // Beantwoorden

  Het gaat niet om bezette gebieden maar betwiste gebieden.
  Neem de oude stad in oostelijk Jeruzalem waar 3.000 jaar Joden woonden – behalve tussen 1948 en 1967, toen de Joden door het Jordaanse leger verdreven waren.
  Wie dat bezet gebied noemt, is oliedom of kwaadaardig.

 6. Nee hoor, het gaat gewoon om bezette gebieden. Of geroofde gebieden, wat u wilt. Het zijn ook illegale nederzettingen. Alleen bij kolonistenclub Likoed Nederland hebben ze daar een andere mening over. Maar het zal vast heel kwaadaardig zijn om gewoon te verwijzen naar tal van VN-resoluties.

  • Likoed Nederland // 20 juni 2016 om 18:29 // Beantwoorden

   Dank u voor uw attendering op de VN resolutie. De enige bindende VN resolutie in dit conflict (nr. 242) zegt namelijk dat Israel recht heeft op veilige grenzen, dus gebiedsuitbreiding.
   Dit op basis dat het gebied Israel in handen viel bij een verdedigingsoorlog tegen Arabische agressie.

   • Oh, veilige grenzen betekent gebiedsuitbreiding! Dat wist ik niet. Ik voel me zelf niet zo veilig met die rammelende kerncentrale in Doel. Nou, dan kan de veldtocht beginnenbzeker. En ik begrijp dat Polen en Finland zich niet helemaal senang voelen met de Russen. Aanvallen maar en take what is yours!
    En dat verhaal van eerlijk veroverd is ook echt briljant. Jullie vinden dan vast ook dat Oost-Duitsland aan Rusland toekomt?

    • Likoed Nederland // 20 juni 2016 om 23:17 // Beantwoorden

     Ja, met veilige grenzen werd inderdaad beter verdedigbare grenzen bedoeld. Maar dat wist u dus niet. Net als u blijkbaar niet weet dat Rusland half Polen heeft gekregen na WO II.
     Misschien u nog wat verder verdiepen in oorlogsrecht.

 7. Westelijke Sahara grondgebied vrij sinds 1975. West-Saharaanse zijn soevereine Zuid-Marokko. Westelijke Sahara grondgebied heeft niets te maken met Palestina. Bedankt

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.