Nederland aast op een zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties

(Foto: Flickr, rijksoverheid.nl, ministerie van Buitenlandse Zaken, fotograaf: Richard Koek)

Krijgt Nederland in 2017 en 2018 een zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties? Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders lobbyt zich in elk geval drie slagen in de rondte. Zo nodigde hij VN-ambassadeurs uit voor een voetbaltoernooitje op een Johan Cruyff-court bovenop het VN-gebouw in New York. Oud-voetbalvedetten als Frank Rijkaard en Aaron Winter begeleidden het gezelschap. Ook Italië en Zweden zijn in de race. Eind deze maand wordt bekend welk land de begeerde plek krijgt.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders trapte zelf een balletje mee op het Cruyff-voetbalveld in New York. Locatie: het dak van het VN-gebouw. (Foto: fotograaf onbekend)

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders trapte zelf een balletje mee op het Cruyff-court in New York. Locatie: het dak van het VN-gebouw. Dj Hardwell sloot het sportfeestje af met muziek. (Foto: fotograaf onbekend)

Elk van de 193 lidstaten, hoe klein ook, stemt mee. Nederland zet daarom zoveel mogelijk grote namen met internationale bekendheid in. Zo sprak koning Willem-Alexander vorig jaar al voor de Algemene Vergadering van de VN. Koningin Maxima staat opgesteld voor de Latijns-Amerikaanse landen en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb ‘doet’ Marokko.

’Het Koninkrijk der Nederlanden; uw partner voor vrede, recht en ontwikkeling’ is het motto waarmee vooral de verantwoordelijke minister Bert Koenders (PvdA) de boer op gaat. Er wordt zelfs een speciaal campagneblaadje verspreid. ‘Nederland luistert naar de zorgen van alle landen, groot en klein’, meldt het blaadje, duidelijk bedoeld om de kleine landen te paaien. Ook belooft het kabinet in het campagnedrukwerk voor de positie van de vrouw te zullen opkomen. Verder wijst Nederland er op veel geld te besteden aan ontwikkelingshulp. Afrikaanse landen stemmen namelijk ook mee.

Premier Rutte vloog onlangs even op en neer naar Cuba waar in Havana een top van de Caribische landen werd gehouden. Rutte sprak de Cubaanse president Raul Castro onder vier ogen, onder meer om de Cubaanse stem te verwerven. Toen de premier begon over mensenrechten, een onderwerp dat hij plichtmatig ter sprake brengt in landen als Cuba, kreeg hij volgens politiek commentator Wouter de Winther van De Telegraaf een twintig minuten durend antwoord.

Castro: ‘Ah ja, mensenrechten. Daar heb ik het met de Amerikanen ook over gehad. Ik zei tegen hen: hartstikke goed om het over de mensenrechten op Cuba te hebben. Laten we beginnen met Guantanamo Bay!’ Rutte keerde tevreden terug; Haagse insiders vermoeden dat Cuba is in the pocket is. Hoe het Caribische eiland straks daadwerkelijk stemt, zullen ze waarschijnlijk nooit weten, want de stemming is geheim.

Als het lukt, is het niet de eerste maar de vijfde keer dat Nederland een tijdelijke VN-zetel bemachtigt. Veel invloed krijgen we er overigens niet mee. In tegenstelling tot de vijf permanente leden (VS, Groot-Brittannië, China, Rusland en Frankrijk) krijgt een niet-permanent lid namelijk geen vetorecht. Een VN-zetel, ook een tijdelijke, geeft vooral prestige.

(Bron: De Telegraaf)

6 Reacties op Nederland aast op een zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties

  1. Prestige dus

  2. Kras, kras, kras ongeschikt.


  3. Nederlandse politici kontelikkers?
    Wisten wij al. Niet interessant.

  4. Het is tenenkrommend zoals Rutte en Koenders telkenmale een 45 maten te grote broek aantrekken, het leger heeft geen kogel om te schieten, er is geeld voor fatsoenlijke kleding voor militairen, de Politie loopt het al jaren dun door de onderbroek en Rutte en zijn VVD en Koenders en het restant van de PVDA lopen op het internationale toneel met de heupen ver vooruit en de geslachten meer dan fier overeind de belangrijke grote jongens uit te hangen. Hier is maar een gepast antwoord op de VVD en PVDA afserveren de eerstkomende verkiezingen.

  5. Zelfoverschattende grootheidswaanzin. De politiek zit er helaas vol mee, geen idee wat er in werkelijkheid speelt, maar binnen hun beperkte visie zijn zij de hele grote jongens.

  6. Bas van Stapelberg // 18 juni 2016 om 22:22 // Beantwoorden

    Waarom een foto van iemand van de Jostiband neerzetten met een bal?? Maar even het onderwerp. Belachelijk natuurlijk dat een nietig vlekje als Nederland zich met die onzin bezighoudt. Miljoenen neerleggen voor onzinnige baantjes voor al die over het paard getilde politici die aangestuurd worden door de lobby-industrie.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.