In veel gemeenten hoeven bijstandsgerechtigden niet te solliciteren

(Foto: pixabay.com)

Wanneer een bijstandsgerechtigde nauwelijks of geen kans maakt op een baan, hoeft hij zich in veel gemeenten niet te houden aan de sollicitatieplicht. Dat blijkt uit een kleine rondgang onder gemeenten door de Volkskrant. Door middel van maatwerk proberen de gemeenten hun inwoners in de bijstand op een andere manier te begeleiden en helpen. Vaak zonder sollicitatieplicht.

image-2016-06-17-1

(Foto: pixabay.com)

In Amsterdam heeft slechts een kwart van de circa 40.000 bijstandsgerechtigden sollicitatieplicht. In kleinere gemeenten is dat een derde. ‘Het heeft geen zin iemand drie sollicitatiebrieven per week te laten schrijven als je weet dat iemand in het gunstigste geval drie afwijzingen krijgt, want vaak krijgen ze helemaal niets te horen’, aldus een woordvoerder van Amsterdam. Ook in Den Haag, Groningen, Amersfoort en Maastricht is de gemeente soepeler met de sollicitatieplicht.

Een woordvoerder van de gemeente Amersfoort: ‘Soms heeft iemand eerst een cursus empowerment, scholing of hulpverlening nodig. Maar dat betekent niet dat we daarmee een definitieve ontheffing van de plicht van solliciteren afgeven’. De gemeente Groningen stelt dat iemand die ouder is of een handicap heeft, op een andere manier wellicht beter geholpen is. ‘Door weer mee te doen, groeit het zelfvertrouwen en verbetert de gezondheid. Misschien vergroot dat op termijn de kans op werk’.

Het ministerie van Sociale Zaken reageert vrij laconiek en verwijst terug naar de gemeenten. Gemeenten moeten zelf weten hoe ze met ‘hun’ bijstandsgerechtigden omgaan. ‘Zij hebben er belang bij veel mensen aan het werk te helpen. Dan houden ze geld over’, aldus een woordvoerder.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderzocht de bereidheid onder de circa 450.000 Nederlandse bijstandsgerechtigden om een betaalde baan te zoeken. Daaruit bleek dat bijna de helft van de mensen die in 2014 bijstand ontvingen, niet wil of kan werken. Bij arbeidsongeschiktheid gaat het om vier op de vijf mensen voor wie de bijstand het eindstation is. Zij noemen zich vaak te ziek of arbeidsongeschikt om een baan te zoeken. Tien procent van de onderzochte mensen zit al meer dan vijftien jaar in de bijstand.

Vaak solliciteren en elke keer een afwijzing ontvangen, als er al wordt gereageerd, werkt natuurlijk niet. Logisch dat de moed bij de bijstandsgerechtigde zo in de schoenen zakt. Voor het ideologische standpunt dat ‘mensen moeten werken voor hun geld’, kopen we niets.

Gemeenten kijken steeds vaker met een open mind naar andere oplossingen, en dat is hartstikke goed. Daarmee snijdt het mes ook aan twee kanten. Vrijwilligerswerk, mantelzorg en andere waardevolle inzet voor de samenleving zijn met de terugtrekkende overheid namelijk ook steeds harder nodig.

(Bron: de Volkskrant, cbs.nl)

4 Reacties op In veel gemeenten hoeven bijstandsgerechtigden niet te solliciteren

 1. Het is niet te geloven dat regelgeving die de regering naar de gemeentes afschuift zo divers uitgelegd mag worden. “Iedereen doet maar wat” als beschrijving lijkt er meer op.

 2. Bas van Stapelberg // 17 juni 2016 om 12:48 // Beantwoorden

  Mensen in de bijstand hulp bieden en inderdaad vrij maken van de onzinnige sollicitatieplicht. En het CBS eens vervolgen voor glasharde leugens. Leugens waar zelfs journalisten intrappen. Nou had ik zeker na Keulen al geen pet op van het IQ van deze groep maar in de sprookjes trappen van 100.000 vacatures is absurd. Vertel erbij dat ook onzinnige Mac baantjes van 3 uur werken per week voor 1.50 euro meegeteld wordt. maar nee dat gaan we niet vertellen. Vertel erbij dat er 60.000 zwaar gediplomeerden techneuten thuis zitten en dat werkgevers gewoon de complete arbeidsmarkt ontwrichten.

 3. jos van veen // 17 juni 2016 om 12:59 // Beantwoorden

  Tja…het moet natuurlijk ook lonen,,voor onderhoud in natuur en baggeren van polderloten iser werk zat..maar ene baantje zoals mijn voorganger hier geeft van 3 uur a 1,50 euro is natuurlijk Amerikaans misbruik.
  De flexibilisering van arbeid..hetw anproduct van VVD, PvdA en D66, heeft nu het stadium van uitwassen bereikt.

  Dan de bureaucratie..tel je vindt een baanrje voor enekele maanden..dan vervalt je uitkering en moet je weer aavragen voor een herneude uitkering..hoe lang duurt dat?Juist..wie gata er 3 maanden zondr geld zitten voor een klotebaantje van 3 maanden? Dat doet toch geen enkel gezond mens.

  Tja..immigratie lost het probleem niet op..integratie blijft achter.
  Als nu eens al die immigranten als start van integratie nu eens van 8-17 uur poldersloten gaan uitbaggeren…Goed voor vee,vis en natuur

  Dan komt er geen een meer naar NL..

  Hoe is het geregeld met onze politici..motn die ook solliciteren voor 1,50 per uur..wat levert hun wachtgeld op??

 4. bert xmaathuisx // 13 november 2016 om 16:29 // Beantwoorden

  Zo moeilijk is het toch niet???

  De oplossing voor (bijna) alles: minder werken
  https://decorrespondent.nl/3/de-oplossing-voor-bijna-alles-minder-werken/115335-ad6c6f0b

  De omgekeerde werkweek
  http://min-of-meer.blogspot.nl/2015/03/de-omgekeerde-werkweek_17.html

  Zet in op een 24-urige werkweek en onderzoek de mogelijkheid van een basisinkomen.
  http://www.degrotetransitie.nl/themas/24-urige-werkweek/

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.