Centrale Ondernemingsraad van de politie had niet genoeg aan een jaarbudget van 1,2 miljoen

(foto: wikimedia.commons.org)

De Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie overschreed vorig jaar het astronomische COR-budget van 1,2 miljoen met tonnen. En voor de eerste vier maanden van 2016 bedroeg de overschrijding al vier ton. De vorige korpschef Gerard Bouwman zag de geldsmijterij echter door de vingers, en liet de torenhoge declaraties goedkeuren. Terwijl gewone agenten werd verteld dat er nergens geld voor was, vierde de COR dure feestjes. COR-voorzitter Frank Giltay, hij kreeg een persoonlijke creditcard en een flinke loonsverhoging, trad onlangs terug in afwachting van een integriteitsonderzoek.

(Foto: rijksoverheid.nl)

Daar istie weer! Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur heeft wellicht een nieuw probleem. Als de intergriteitscommissie van de politie aantoont dat de voormalige korpschef Bouwman de COR omkocht en de politietop corrupt was, heeft de VVD’er een groot probleem. Wist zijn voorganger hiervan? En zo nee, waarom niet? Lastig. (Foto: rijksoverheid.nl)

Bouwman liet de abnormaal hoge declaraties door de directeur korpsstaf Teun Visscher accorderen. Visscher werd onlangs weggepromoveerd naar een gewilde baan op de Antillen. Waarom Bouwman de COR de hand boven het hoofd hield, wordt onderzocht. Feit is dat de COR volledig meewerkte met de soms pijnlijke reorganisatie.

De huidige korpsleiding zit met de ‘geldsmijtaffaire’ flink in zijn maag. Inmiddels besloot de huidige korpschef Erik Akerboom een groot integriteitsonderzoek in te stellen naar de uitgaven van de COR. De commissie gaat met name de ogenschijnlijk onfrisse relatie tussen Bouwman en Giltay onder de loep nemen. Woensdagavond kwam de medezeggenschapsraad voor de tweede keer deze week bijeen voor een crisisoverleg. De raad stelde al langer vragen over het zonnekoning-gedrag van voorzitter Giltay en het dagelijks bestuur. Net als de vakbonden.

De COR en zijn voorzitter hielden van feestjes. Terwijl politiemensen hoorden dat een loonsverhoging er niet inzat, vierde de COR dure partijtjes. In september 2015 zette het gezelschap de bloemetjes buiten tijdens een sjieke party op het cruiseschip SS Rotterdam. De COR-leden en hun vrouwen trakteerden zichzelf in de havenstad op drank en een kostbaar diner. Drie maanden later was er weer feest. Nu dronken en aten de dames en heren voor meer dan €100.000 op een COR-fuif in Almere, de woonplaats van de COR-voorzitter. Een André Hazes-imitator trad er voor het bedrag van €3250 gezellig op.

De Almeerse horeca-gelegenheid Boathouse was in 2015 een regelmatige locatie voor vergaderingen. Dat blijkt althans uit de rekeningen. De COR maakte er in totaal €100.000 op aan eten en drinken. Verder was er ook nog een party in het Amstelhotel, a €10.000. Ook het opleidingsbudget van een ton bleek niet genoeg. Dit werd in 2015 met €71.000 overschreden. Verder wilden de COR-leden graag goed op de foto. Aan foto’s besteedde de COR in 2015 dan ook €32.000.

De huidige verantwoordelijke VVD-minister Ard van der Steur, daar istie weer, kijkt vast met angst en beven uit naar de conclusies van de intergriteitscommissie. Als die straks aantoont dat korpschef Bouwman de COR-voorzitter met veel geld bewerkte, heeft hij namelijk een groot probleem. De reputatie van de Nationale Politie is dan wederom besmeurd, en dat zal politiek Den Haag de minister verwijten. En wat wisten de VVD-minister en zijn voorganger van de geldsmijterij met gemeenschapsgeld? En waarom stelde Opstelten de kennelijk corrupte Bouwman destijds aan? De selectieprocedure van de eerste korpschef bij de ‘onkreukbare’ Nationale Politie, zal ook wel weer een puinhoop zijn geweest.

(Bron: De Telegraaf)

6 Reacties op Centrale Ondernemingsraad van de politie had niet genoeg aan een jaarbudget van 1,2 miljoen


  1. In de publieke sector is decadentie in het bovensegment vrij normaal. Ook bij de top van de politie.
    Het grote voorbeeld van decadentie in de publieke sector is uiteraard Brussel en Straatsburg; de EU.

    Integriteitsonderzoek zal deze kluns van een minister waarschijnlijk doen vallen; maar daar is de integriteit van de publieke sector niet mee gered. Het is klaarblijkelijk heel makkelijk om als overheid mensen via belasingen, heffingen, etc te dwingen om hun geld en rijkdom af te staan en om dit als overheid vervolgens te verbrassen.

    De grootschalige criminaltieit, alhoewel vaak gelegaliseerd, zit momenteel helaas vooral binnen de overheid. Vaak wordt dit gepleegd door mensen die van zichzelf overtuigd zijn dat zij volkomen integer bezig zijn en er helemaal niet bewust van zijn dat zij crimineel bezig zijn.

    De weerslag op de samenleving van deze gelegaliseerde criminaliteit is vele malen groter dan de criminaliteit die niet gelegaliseerd is, de gewone criminaliteit. Dit is zeer ernstig en enorm schadelijk voor de samenleving.

    Als wij terug kijken in de Nederlandse geschiedenis dan zien wij een aaneenschakeling van corruptie, schandalen, etc, in de publieke sector. Overigens doet de private sector het uiteraard niet veel beter, maar deze pretenderen in ieder geval niet eerlijk te zijn en alleen uit winstoverwegingen te handelen (!).

    Wil men deze criminaliteit tegen gaan dan zal men terug moeten gaan naar de fundamenten van onze samenleving.
    Een voorbeeld hiervan is het criminogene effect van een monetair geldsysteem in een samenleving. Hierbij dient u te bedenken dat een monetair geldsysteem volkomen kunstmatig is, onnatuurlijk, volledig door de mens gemaakt en ontworpen. Meer dan 80-90% van alle criminaliteit is monetair- of geldgerelateerd. Dit is bizar.

  2. Zo gek is dat niet, die jongens denken zolang de Politietop adviseurs als Welten zwaar boven de Balkenendenorm betaalt zonder dat duidelijk is wat hij ervoor doet dan kunnen wij ook onze zakken vullen. De Politie is een zwaar verziekt bedrijf en met onze door het Ministerie kruipende Steur van de VVD op zoek naar bonnetjes, mailtjes an andere papieren zal er niet veel verbeteren.

  3. bert-maathuis- // 16 juni 2016 om 16:47 // Beantwoorden

    In Frankrijk gaat het er dagelijks (sinds 31 maart!) zó aan toe:

    https://www.youtube.com/watch?v=HM9IZCGJ1J4 (eergisteren, 14 juni)

    Op gegeven moment gaat het wel héél heet worden voor de burgermisbruikers en burger-uitzuigers, toch?

  4. De hele top is door men door verrot,overal!Want als je integer bent kom je nooit of te nimmer bij diezelfde top!En wij maar dokken,inschikken en proberen alle ellende lijdzaam te verteren!Als je vraagt om te handhaven dan kan dat niet:door geldgebrek!Nee zeg!Gek is dat als je dit leest!

  5. jos van veen // 16 juni 2016 om 17:35 // Beantwoorden

    ja, neoliberale grote sier..anderen betalen toch de rekeningen wel dus waarom zou je niet? leuk toch..het gezicht stond al zwaar alcoholisch..

    Natuurlijk de zoveelste integriteitskwesties..wie verwacht dat politie geen vals spel speelt denkt echt verkeerd.

  6. Bas van Stapelberg // 16 juni 2016 om 20:45 // Beantwoorden

    OR worden toch van alle kanten gepaaid door directies. Toch ook wel (vaak) overbodige ja-knikkers naar de directies toe. Mensen hebben geen idee waar het omdraait. En waarom zou het bij de politie anders zijn?

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.