Van der Steur moest wéér op het matje in de Tweede Kamer, nu over zijn begroting

Minister Van der Steur en premier Rutte tijdens het Oosting-debat woensdag 8 juni. De Kamer kreeg het VVD-duo maar niet omver. (screenshot: tweedekamer.nl)

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur moest woensdag 15 juni alwéér op het matje komen bij de Tweede Kamer. Dit keer ging het om een belofte die het kabinet de oppositie vorig jaar deed. Op 26 november keurde de oppositie de twijfelachtige begroting van Veiligheid en Justitie alleen goed op voorwaarde dat er voor 2016 alsnog voldoende geld bij zou komen. Akkoord, beloofde premier Rutte destijds. Maar eind mei maakte het kabinet bekend dat het departement slechts 49 miljoen extra krijgt. Dat is zeker niet voldoende, riep een furieuze oppositie in koor. Van der Steur vond het wel voldoende.

Staatssecretaris Dijkhoff en minister Van der Steur in januari bij de officiële start van het EU-voorzitterschap van Nederland. (Foto: Flickr, rijksoverheid, Martijn Beekman)

Staatssecretaris Dijkhoff en minister Van der Steur in januari bij de officiële start van het EU-voorzitterschap van Nederland. (Foto: Flickr, rijksoverheid, Martijn Beekman)

Na een debat over de vraag of 49 miljoen wel of niet voldoende is, diende D66-leider Alexander Pechtold namens zes partijen, D66, CDA, SP, ChristenUnie, SGP en GroenLinks, een motie in, maar Van der Steur ontraadde dit. Dat is meestal een serieuze waarschuwing van een minister die daarmee dreigt met een kabinetscrisis wanneer de motie wordt aangenomen. VVD en PvdA stemde tegen, maar het debat komt terug in de Eerste Kamer. ‘We spreken elkaar nader’, besloot Pechtold daarom.

Volgens experts, betrokkenen en de oppositie zijn er voor 2016 nog honderden miljoenen nodig om de politie, rechtspraak en het Openbaar Ministerie naar behoren te laten functioneren. Alleen al de politie kwam naar eigen oordeel 300 miljoen euro te kort. Accountskantoor PWC bevestigde dat bedrag onlangs. Volgens politiechef Erik Akerboom lijdt de politie aan ‘structurele onderfinanciering’. Het OM heeft zeker 40 miljoen extra nodig, waarschuwde OM-chef Herman Bolhaar onlangs. En ook de rechtspraak zou naar miljoenen snakken. Met 49 miljoen komt het kabinet niet eens in de buurt.

Heel strategisch liet het kabinet de afgelopen dagen alvast lekken dat Veiligheid en Justitie volgend jaar 300 miljoen extra krijgt. Het kon de oppositie echter niet kalmeren. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers was weliswaar ‘dankbaar’ voor die 300 miljoen, zei voor het debat. Maar volgens hem is dat geld al dít jaar nodig. Ook SP-Kamerlid Michiel van Nispen wil er voor 2016 nog geld bij: ‘Het OM heeft 100 miljoen moeten bezuinigen sinds 2010. Dat doet verschrikkelijk veel pijn’.

Eind mei reageerden de oppositieleiders al met -voor het Binnenhof ongebruikelijk- stevige taal. Zo noemde CDA-leider Sybrand Buma de streek van premier Rutte ‘niet acceptabel’. De SP voelde zich ‘belazerd’. D66-leider Alexander Pechtold liet boos weten dat Rutte zijn vertrouwen ‘meer dan beschaamd’ had.

Volgens de Algemene Rekenkamer deugt ook de financiële huishouding van Van der Steurs departement voor geen meter. De Rekenkamer liet medio mei weten dat het ministerie ‘al jaren kampt met het financieel beheer’. Het was volgens de rekenmeesters ‘in 2015 nog onvoldoende in control bij zowel de bedrijfsvoering als een aantal beleidsontwikkelingen. Dit financieel beheer is mede relevant vanwege de wankele balans tussen ambities en middelen op diverse terreinen’. Vrij vertaald: het is er een financiële puinhoop.

Voormalig VVD-Kamerlid en huidig Rekenkamer-president Arno Visser zei vorige maand in NRC: ‘Als je veel geld naar een niet goed functionerende organisatie brengt, los je het probleem niet op. Dan is de kans groot dat dat geld op de verkeerde manier wordt besteed of op de plank blijft liggen’.

Misschien is dát de reden waarom het kabinet zo zuinigjes is. Rutte en Van der Steur zullen dat echter nooit toegeven. Het zou namelijk een erkenning zijn van de totale puinhoop die zij en hun partijgenoot Ivo Opstelten er op het ministerie van hebben gemaakt.

(Bron: NRC Handelsblad)

5 Reacties op Van der Steur moest wéér op het matje in de Tweede Kamer, nu over zijn begroting

 1. jos van veen // 15 juni 2016 om 17:13 // Beantwoorden

  Mhh…tijd voor een vacature voor minister van V en J want deze man is absoluut ongeschikt.
  Verder blijkt Rutte ook een jakhals van de zoveelste orde..maar dei dondert volgend jaar wel op (maar kan de puinzooi nog net even groter maken dan gewenst..)Het beste dat hij volgende week over de schutting wordt gezet want die vent deugt voor geen millimeter

  Hoe kan NL uitgroeien tot zo´n stinkende vuilnisbak..?

 2. Die incapabele VVD aanfluiting is een absoluut schandaal voor de politiek. Rutte selecteert niet op capaciteiten maar op hielen likken, de ene na de andere kneus voert hij ten tonele. Hier is maar een gepast antwoord op de VVD wegvagen bij de eerstkomende verkiezingen.


 3. Vergeet nooit dat de VVD een neoliberale partij is.
  Neoliberalen willen nu eenmaal een zo zwak mogelijke overheid.

  Dus hoe slechter zij het doen nu zij regeren hoe beter.
  Dat het hele land er kapot aan gaat is voor hen bijzaak.
  Het gaat erom dat het heilige bedrijfsleven alle vrijheid krijgt.

  Dus de VVD is het vertrouwen in de overheid aan het ondermijnen.
  Met minkukels zoals vd Steur lukt dat hen aardig.
  Veel mensen krijgen nu dan ook een grondige hekel aan de overheid.
  En terecht als de criminelen van de VVD (en PvdA) in de regering zitten.

 4. “Op 26 november keurde de oppositie de twijfelachtige begroting van Veiligheid en Justitie alleen goed op voorwaarde dat er voor 2016 alsnog voldoende geld bij zou komen.”

  Niet dat het geld daar nodig is, maar de oppositie wil natuurlijk niet dat alleen Rutte c.s. het smeergeld uitdelen dat ons milder moet stemmen volgend jaar in het stemhokje. Zó werkt politiek.

 5. Gluteus Maximus // 16 juni 2016 om 11:56 // Beantwoorden

  Opmerking van de rekenkamer, die Arno Visser heb ik redelijk hoog zitten, is wel tekenend voor de situatie: er meer geld tegen aangooien, gaat op dit moment helemaal niet helpen. Het ministerie is niet instaat om dat goed aan te wenden. En dat is een kwaliteitsissue, maar niet van Van der Steur. Hoogstens kan je Van der Steur verwijten (terecht m.i.) dat hij daar geen oog voor heeft.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.