Schippers: ‘Ik ben de meest impopulaire minister van Volksgezondheid ooit, bij farmaceuten’

(Foto: rijksoverheid.nl)

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid verwacht dat de farmaceutische industrie haar na haar ministerschap niet in dienst zal nemen, als ze dat zou willen. ‘Als ik de ambitie zou hebben, zou ik het nu niet zo scherp spelen met de geneesmiddelenindustrie. Ik ben in de ogen van farmaceuten, denk ik, de meest impopulaire minister van Volksgezondheid ooit en dat vind ik helemaal niet erg’. Schippers sloot onlangs taaie onderhandelingen af met de farmaceutische industrie. Ze bracht als eerste zorgminister de medicijnprijzen omlaag met honderden miljoenen euro’s.

(Foto: pixabay.com)

(Foto: pixabay.com)

In mei liet Schippers weten dat ze na deze kabinetsperiode niet meer op de VVD-lijst wil staan. Geruchten dat ze in de geneesmiddelenindustrie aan de slag gaat, deden direct de ronde. De Telegraaf vraagt het haar vandaag. Wil ze wel of niet aan de slag bij een farmaceut? Schippers geeft een lang antwoord. Opletten dus, want zo lang is het simpele zinnetje ‘nee, ik wil dat niet’ niet.

Haar antwoord komt er op neer dat ze verwacht dat farmaceuten haar niet meer moeten na de geslaagde onderhandelingen. Waarschijnlijk is het tegendeel echter eerder waar. Politicus Schippers suggereert dus dat ze straks niet wil werken in de geneesmiddelenbranche, maar zegt eigenlijk helemaal niets. En dat is ook veelzeggend.

Intussen heeft de zorgminister wel resultaat behaald. Als eerste minister van Volksgezondheid wist ze na lange en taaie onderhandelingen de prijs van veel dure geneesmiddelen omlaag te krijgen. Er zijn negentien overeenkomsten afgesloten. De besparingen lopen wellicht op tot €203 miljoen in 2018. De medicijnen zouden volgens Schippers anders te duur worden voor het basispakket. Zo blijft het extreem dure middel dat longkanker remt, nivolumab, in het basispakket. Zonder de prijsafspraken was dat volgens Schippers onbetaalbaar.

De deals blijven overigens wel geheim. Wanneer de minister de afspraken openbaar maakt, willen andere landen ook lagere prijzen. Dat wil de geneesmiddelenbranche niet, zegt Schippers ‘en ik zou geen deal meer kunnen sluiten’.

Schippers ziet ‘een soort explosie’ van nieuwe geneesmiddelen aankomen. Prachtig, maar al die dure innovatieve medicijnen hebben ook consequenties voor de zorgkosten: ‘Zo komen er de komende jaren allerlei geneesmiddelen bij die heel anders zijn ten opzichte van wat er al was en daarmee ook van heel grote waarde kunnen zijn voor de patiënten, maar die tegelijk ook heel duur zijn’.

Schippers verwacht overigens niet dat de zorgpremie straks daalt door de kostenbesparingen op medicijnen, wel dat die minder zal stijgen.

Het is even wennen: een minister die concrete resultaten behaalt waar gewone mensen echt iets aan hebben. Mooi. Los van het andere beleid van Schippers, valt dit resultaat te prijzen. Als ze ook nog iets doet aan het te hoge eigen risico en de te kostbare zorgpremie, gunnen we haar straks best een mooie baan in de farmacie.

(Bron: De Telegraaf, het interview met Schippers)

17 Reacties op Schippers: ‘Ik ben de meest impopulaire minister van Volksgezondheid ooit, bij farmaceuten’

 1. Waarom moet ik eigenbijdrage betalen.ik betaal 2500 euro voor medicijnen en ondezoeken . Kan de eigenbijdrage er niet af

 2. Met andere woorden e beste minister voor het volk. Waarom voel ik het niet? Want alles is veel duurder dan voorheen. Je bent geen patiënt maar klant geworden en klant betaalt. Je krijgt voor veel meer geld minder zorg en vooral minder aandacht want dat is te duur en je bent geen zielige patiënt maar klant. Er heeft geen farmaceut nog de deuren moeten sluiten. Aan ziekte wordt nog altijd het best verdient.

 3. jos van veen // 14 juni 2016 om 11:45 // Beantwoorden

  ik begrijp eigenlijk niet zo goed waarom dit verhaal onder politalk valt..
  Het zou net zo g oed in de Libelle of Margriet oid , kunnen staan..

  • bert-maathuis- // 14 juni 2016 om 13:36 // Beantwoorden

   Waarom Politalk dit artikel plaatst, Jos?
   Misschien opdat wij het tegengeluid kunnen laten horen?
   En dan niet zozeer inhoudelijk, maar [om]dat wij begrijpen dat deze uitspraken van de minister als volkomen onrealistisch klinken. Dat alleen niet nadenkende mensen hier nog geloof aan hechten. Dat deze minister de burgers niet dienstbaar is, maar slechts haarzelf en haar opdrachtgevers.
   Want haar (hun) gepoogde hersenspoeling werkt niet meer, lukt gewoonweg niet meer!
   Nu ja, bekend verhaal. Volkomen achterhaalde gang van zaken; óp naar de nieuwe menswaardige sámenleving! Wég met deze totaal verouderde kliek. Frisse wind ….

 4. Bas van Stapelberg // 14 juni 2016 om 11:53 // Beantwoorden

  Ik neem nog even een slok water, ik krijg constant lach-aanvallen.

 5. de zorgpremie is voor iedereen gelijk. pakket a,b of c bij verzekeraar d is idem voor de miljonair als voor de uitkerings gerechtigde. eigen risico van 150 euro naar 385 euro. d66 wilde die naar 700 euro!

  kijk morgenavond hollandse zaken op npo2. oa “ouderen de klos” .

  onze woordvoerders zijn daar aanwezig.


 6. Dit is de meest neoliberale minsister die wij op dit moment hebben.
  Zij heeft onnoemelijk veel schade aangebracht aan de gezondheidszorg en zorg. Een olifant in een porceleinkast is er heilig bij.

  Broodnodige veranderingen in de gezondheidszorg zorg, waarbij innovatie en stroomlijnen van deze sectoren leidend zouden moeten zijn, zijn uitgebleven.
  Privatisering heeft van de zorg en gezondheidszorg twee zinkende schepen gemaakt.

  Patienten staan niet meer centraal, maar het is het financiele gedoe dat centraak staat. Dat er af en toe een patient beter wordt gemaakt is mee genomen. Zolang het niet teveel kost wordt het getolereerd door het management.

  Deze sectoren zijn nu alleen nog maar onderafdelingen geworden van de Nederlandse banken en verzekeraars.
  De schade is alleen maar zeer moeizaam te herstellen en op bepaalde plaatsen niet eens meer herstelbaar.

  Elk woord dat zij hier uitspreekt is een pertinente leugen.
  Ja, zelfs als zij zegt niet welkom te zijn bij de farmaceuten.
  Ik kan niet anders concluderen dat zij met deze leugens probeert te lonken naar een plaatsje bij de verzekeraars. Ook daar zal zij schade aanrichten.

 7. Gebrek aan zelfinzicht is ook een gave.

 8. Gluteus Maximus // 15 juni 2016 om 10:25 // Beantwoorden

  Voorzichtig met juichen – ik denk dat je met een beetje googlen wel flink wat “zorg-ellende” kan vinden wat er door de jaren heen over Nederland is uitgestort. Laatst nog ambulance met spoed gevallen rond Amsterdam – van het ene, naar het andere, naar het volgende ziekenhuis omdat er geen plaats is. Of althans – er is wel plek uiteraard… maar er is niet voldoende “ingekocht”. (een woord dat ik niet meer kan horen).

 9. Jazeker.prijzen omlaag. Eigen bijdrage omhoog.en zorg te weinig ingekocht.klinkt logisch .. Toch?
  Dure hobby die euro en de eu.
  Salaris europarlementariers omhoog.

 10. Het is om te lachen.
  Kocht vorige week in Nederland een doosje medicijn op recept vergeten thuis.
  In Polen waar medicijnen niet verzekerd zijn kost dit doosje met 30 tabletten 7,5 euro maar in Nederland moest ik 67,45 euro betalen notabene het medicijn komt bij dezelfde fabrikant vandaan.
  Dat resulteert mij te vertellen dat deze toneel speelt het is alleen een zeer slecht artieste

  • bert-maathuis- // 29 juni 2016 om 13:43 // Beantwoorden

   “Het is om te lachen.”

   Bart, het is om te HUILEN ….

   Diefstal, zwendel ….

   Oplichterij, bedrog …

   Vernedering, uitbuiting, mis-/ontkenning, ONDERDRUKKING van de burgers,

   massaal; d.w.z. dat betreft alle burgers die níet tot “hún clubje” behoren.

   Natuurlijk zullen de rollen eens omgedraaid zijn. Je weet wel, de vraag is slechts WANNEER?

   Dat moment komt met rasse schreden naderbij.

   Daarna is het een kwestie van in balans, evenwicht, in harmonie met elkaar komen. Komt goed!

  • Holke J.M Flapper // 29 juni 2016 om 15:21 // Beantwoorden

   Beste Bart,mijn zwager had een soortgelijke ervaring in Frankrijk het zou goed zijn hierop een onderzoek te gaan loslaten je zult versteld staan. Maar het is een toneelstuk alleen met hoge toegangsprijzen.Holke

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.